"Darcovstvo krvi"

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: "Darcovstvo krvi"

Príspevok od používateľa Syfon »

Chodievam na doštičky, žiadne problémy som nikdy nemal a ani ma lekári pred ničím nevarovali a ani som o ničom nepočul, ak máš otázky treba im zavolať alebo napísať mail, odpovedajú lekári a nie sestry takže dostaneš relevantné informácie. Doštičky sa u nás môžu darovať každý mesiac (v praxi je táto doba dlhšia) ale vo výnimočných prípadoch môže vhodný darca aj každý týždeň. Či si nechajú aj plazmu záleží od rozhodnutia lekára a nie je to pravidlo. Odberové sety, ktoré sa používajú sú jednorázové takže žiadny bordel tam nemá kde ostať. Lekári mi neraz vraveli, že odber doštičiek je pre organizmus menšia záťaž ako darovanie celej krvi, čo sa mi aj potvrdilo. Ja teda nevidím nejaký dôvod na obavy.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

hughito napísal:Ja mám zlé skúsenosti s darovaním plazmy. Áno, síce vyvstáva tu problém korelácia/kauzalita, ale ako chudobný študent som chodil darovať do Hainburgu za dvacku, dokopy som bol 5-krát. Výsledok bol taký, že sa mi citeľne zhoršila imunita. Ja, čo som vôbec nebýval chorý, max. ma raz do roka bolelo deň hrdlo, som viackrát do roka. možno dva trikrát, chytil ľahkú nádchu na pár dní. Síce nič vážne, ale už som to pocítil. Trvalo to cca 2-3 roky, kým sa mi to upravilo.

Čítal som o tomto aj predtým na nete, ale zase boli aj názory ľudí, ktorí chodili roky a nič. Zjave je to individuálne. Otázna bude aj frekvencia. Zdá sa mi, že napr. v Čechách sa dalo dvakrát do roka, v Rakúsku to vychádzalo tuším až každé dva mesiace, už si presne nepamätám. Čiže celkom často. A keďže ide o veľký biznis, isté menšie riziko sa ľahko zamlčí.
Ja som chodil v CR, tiez ako student a bez problemov. Minimalna doba medzi odbermi bola 14 dni, ja som pre istotu chodil vzdy aspon po mesiaci. Problemy s imunitou som nemal nikdy predtym ani potom. Ale urcite je to individualne a zalezi aj na strave, pretoze s plazmou odovzdavas vela latok cennych pre telo.
Teraz uz chodim darovat iba krv, ale nie kvoli nejakym obavam - ako darca dosticiek som zapisany uz asi 2 roky, no zatial ich nepotrebovali. Ak mi zavolali z transfuznej stanice, tak iba kvoli krvi. Malo by to byt menej rizikove ako odber celej plazmy, pretoze pri odbere dosticiek beru iba 140 ml plazmy.
Co sa tyka "bordelu" - pri odbere plazmy je cely mechanizmus oddelovania krvi od plazmy jednorazovy. Meni sa komplet odstredivka aj s hadickami, krv sa cely cas nachadza v tej jednorazovej casti.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa ob3l1x »

Ja uz som bol darovat dosticky cize viem ako to prebieha len ... len mi ide o to ze nikde sa nepise nic o ziadnych negativach a zaraza ma len to ze ma vtedy na to upozornovala samotna sestricka z nts ...
Tak som o tom chcel vediet viac
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Preto píšem, že treba tieto veci preberať s lekármi, pokiaľ viem, aferézy má na starosti samostatný lekár, ktorý ti vie odpovedať najlepšie. Minule som písal mail do NTSky a odpoveď som dostal od vedúcej lekárky, takže možnosti sú. Vieš, že na doštičky nezavolajú hocikoho a robia podrobnejšie krvné rozbory, takže ak by si nebol vhodný darca resp. odber by bol pre teba nevhodný, na stroj ťa nepustia.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tak tak, pripadne ta potom nepustia na dalsi odber. Kolega tak dopadol pri darovani krvi, zacal chodit pravidelne, ale vitaminove doplnky so zelezom daval radsej tehotnej manzelke. No a po par odberoch uz nemohol ist na odber kvoli nizkej hladine zeleza v krvi. Darovanie krvi ale aj dosticiek je vzdy zataz pre telo a preto treba dodrziavat pokyny pre darcov pred aj po odbere.
Darcovia môžu byť vylúčení z darcovstva pre nízku hladinu hemoglobínu (červeného krvného farbiva obsahujúceho železo). Toto opatrenie sa robí pre ochranu darcu a zaisťuje, že aj po darovaní krvi bude mať darca hladinu hemoglobínu v norme, t.j. bezpečnú pre dospelého jedinca. Darca môže zvýšiť svoju hladinu železa konzumáciou červeného mäsa, tmavozelenej zeleniny, rias, orechov, semien, obilnín alebo užívaním výživových doplnkov obsahujúcich železo. Vyšetriť vám ho môže váš lekár.
Nieco podobne ti urcite odporucia aj po darovani dosticiek.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Gothar napísal: Ja som chodil v CR, tiez ako student a bez problemov. Minimalna doba medzi odbermi bola 14 dni, ja som pre istotu chodil vzdy aspon po mesiaci. Problemy s imunitou som nemal nikdy predtym ani potom. Ale urcite je to individualne a zalezi aj na strave, pretoze s plazmou odovzdavas vela latok cennych pre telo.
Teraz uz chodim darovat iba krv, ale nie kvoli nejakym obavam - ako darca dosticiek som zapisany uz asi 2 roky, no zatial ich nepotrebovali. Ak mi zavolali z transfuznej stanice, tak iba kvoli krvi. Malo by to byt menej rizikove ako odber celej plazmy, pretoze pri odbere dosticiek beru iba 140 ml plazmy.
Co sa tyka "bordelu" - pri odbere plazmy je cely mechanizmus oddelovania krvi od plazmy jednorazovy. Meni sa komplet odstredivka aj s hadickami, krv sa cely cas nachadza v tej jednorazovej casti.
No dokonca 14 dní... áno, ako som napísal, je to zrejme individuálne. Zo stravou problém nebol, ale je pravda, že som vtedy pravidelne cvičil vo fitku + chodil na thajský box atď., takže zrejme to bola na telo predsa len veľká záťaž. Ale ako som napísal: korelácia /= kauzalita, je to len moja hypotéza.
Napísať odpoveď