Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
koľko mesačne necháte peňazí na benzine/nafte ? + koľko zvyčajne najazdíte ? , všeobecne všetci nech mam si rozšírim obzory
Mesačne v priemere 78€, tankujem 14-15x do roka plnú, benzín, ročný nájazd cca 12 tisíc km.
-
Arkaz
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Mesacne cca 250-350€ do jedneho auta. Do druheho to bolo cca 230€ no uz je zena na materskej tak moZno tych 80€. Ja tankujem 3-4x do mesiaca. Najazd cca 30-35tis
Ja jazdím málo, čiže v priemere 110€ mesačne, tankujem asi 2x mesačne, ročne 15000km
https://www.spritmonitor.de/en/detail/934053.html
https://www.spritmonitor.de/en/detail/934053.html
-
starysomar
Hardcore addict
15000 za rok, 5,65 priemerná spotreba.
1.9JTD - Multipla
1.9JTD - Multipla
Nerátam to, neriešim. Ale asi pre zaujímavosť začnem. Od leta, čo mám nové auto, som na ňom doteraz spravil necelých 9000 km. To viem preto, lebo som si vynuloval km.
-
starysomar
Hardcore addict
Z GooglePlay som si nahodil PHM & Náklady - NoAds, značím naše tri vozidlá. 
Prv som to zapisoval ručne no kto sa s tým má babrať.
Spiritmonitor nepoužívam.
Prv som to zapisoval ručne no kto sa s tým má babrať.
Spiritmonitor nepoužívam.
kokos ze vam sa to chce ratat a piplat sa s tym 
ja urobim rocne 50-60tkm a veru je*at by sa mi s tym nechcelo, podla palubaku to je 5,8-6l a moze to byt aj pravda lebo na nadrz 50l urobim 850-900km
ja urobim rocne 50-60tkm a veru je*at by sa mi s tym nechcelo, podla palubaku to je 5,8-6l a moze to byt aj pravda lebo na nadrz 50l urobim 850-900km
No veď práveže pri malom nájazde nie je problém... mám evidenciu na sprite a aj zvlášť excel tabuľka, kde si okrem benzínu zaznamenávam aj ďalšie náklady na auto. Ak by som mal toľko jazdiť ako ty, tiež sa na to vyseriem, pretože by sa mi nechcelo tie údaje zapisovať každý druhý deň.. 
však to je denne 41 kmbrm napísal:Ja jazdím málo ... ročne 15000km
Prečo si tie náklady neeviduješ rovno v tom sprite? Dávam tam všetky náklady čo sa týkajú vozidla, servis, údržbu, starostlivosť, PZP... Vidíš potom v štatistike koľko centov ťa stojí 1 km.brm napísal:No veď práveže pri malom nájazde nie je problém... mám evidenciu na sprite a aj zvlášť excel tabuľka, kde si okrem benzínu zaznamenávam aj ďalšie náklady na auto. Ak by som mal toľko jazdiť ako ty, tiež sa na to vyseriem, pretože by sa mi nechcelo tie údaje zapisovať každý druhý deň..
Okrem toho tam mám pripomienky na servisný interval, termín STK, termín expirácie lekárničky atď...
Btw nahodiť tankovanie je záležitosť 15 sekúnd....
vsak nech je ale nechapem na co by mi to bolo dobre, teda mne osobne, co s tym vy dalej robite je uz vasa vec
Tiež som si to zapisoval, ale po 4 rokoch som s tým prestal, lebo som sa k tým dátam nikdy nevrátil
-
hojko
Site Admin
V principe si myslim, ze je to zbytocne zapisovanie. Clovek aj tak jazdi kolko musi, resp. kolko chce. Akurat tak mozno vidim, ze v zime mam vyssiu spotrebu ako v lete, no ale to je logicke. A tiez je tazko povedat, kedze tankujem vzdy do plnej nadrze, ze ci som poslednu nadrz jazdil v meste na 80 percent a 20 dialnice, ci to bolo 60 ku 40.
-
starysomar
Hardcore addict
Torque Pro vie zaznamenať/zobraziť pomer jázd no súhlasím, že nemá to význam tak detailne sledovať. Jazdíme kade chceme, musíme.
Osobne to značím skrz spotrebu, obaja s manželkou sme odkázaní jazdiť do/za prácou. Človeka to motivuje šetriť, rozdiel v spotrebe hoci 10% je úspora.
Osobne to značím skrz spotrebu, obaja s manželkou sme odkázaní jazdiť do/za prácou. Človeka to motivuje šetriť, rozdiel v spotrebe hoci 10% je úspora.
-
hojko
Site Admin
10 percentna uspora v akom zmysle, ze auto podtacas do nizkych otacok, usadza sa trebars DPF filter na diesloch atd??? Ano, tak to je ozaj potom uspora.
-
starysomar
Hardcore addict
Špatný deň?
Nemám auto s DPF. Jazdil som kdečo, počnúc Wartburgom. Aj na tom sa dalo jazdiť za 7 - aj za 16.
Posledné tri roky 1.9JTD. Pravda, skúsil som aj zbytočne nízke otáčky no krátko. To nie je úspora. Motor má určitý rozsah, kde využije palivo efektívne. Otáčky pod aj nad spotrebu zvyšujú a motor trpí.
Punto tri roky pod 5/100 (Oravský Podzámok - PD 3,7...), Mulica pod 5,5 na 100 (Skanzen Vychylovka - PD 4,1). Pomaly nechodím, to by som zaspal. A pocit, keď sa tomu šliapne je fajn. Povolené rýchlosti (moc) nepreklačujem, aj keď si o nich občas myslím svoje, "zákony a predpisy je najlepšie dodržiavať"...
Prevažnú časť denných jázd mám do 20 km tam a nazad.
Olej (výmena v dvoch tretinách odporúčaných km výrobcom), prvých 2-3000 km ČISTÝ. Dolievanie nula.
Úspora paliva nie je o malých otáčkach, je o myslení, načo sa hnať niekam ak o chvíľu treba brzdiť. Načo "točiť motorom pre radosť, ak vtedy väčšia časť odoberaného výkonu rieši jeho vnútorný odpor atd", ak stačilo troška viac pridať a dôjsť zotrvačnosťou.
A kopu iného.
Ad.) DPF - nechápem kúzelníkov, čo vylezú, naštartujú, 5-10 minút venčia psa než zaradia a odídu...tiež čo ekologické je, ak sa ten bordel vyfúka až "za dedinou".
Naše dieselové krámy nezadymia za žiadnych okolností, ani za studena.
Ono - práve, keď som skúšal mesiac-dva jazdiť zbytočne na malé záťaže (nie otáčky) - stačilo potom šliapnuť kotel a zatmenie za autom.
Pekný večer
Nemám auto s DPF. Jazdil som kdečo, počnúc Wartburgom. Aj na tom sa dalo jazdiť za 7 - aj za 16.
Posledné tri roky 1.9JTD. Pravda, skúsil som aj zbytočne nízke otáčky no krátko. To nie je úspora. Motor má určitý rozsah, kde využije palivo efektívne. Otáčky pod aj nad spotrebu zvyšujú a motor trpí.
Punto tri roky pod 5/100 (Oravský Podzámok - PD 3,7...), Mulica pod 5,5 na 100 (Skanzen Vychylovka - PD 4,1). Pomaly nechodím, to by som zaspal. A pocit, keď sa tomu šliapne je fajn. Povolené rýchlosti (moc) nepreklačujem, aj keď si o nich občas myslím svoje, "zákony a predpisy je najlepšie dodržiavať"...
Prevažnú časť denných jázd mám do 20 km tam a nazad.
Olej (výmena v dvoch tretinách odporúčaných km výrobcom), prvých 2-3000 km ČISTÝ. Dolievanie nula.
Úspora paliva nie je o malých otáčkach, je o myslení, načo sa hnať niekam ak o chvíľu treba brzdiť. Načo "točiť motorom pre radosť, ak vtedy väčšia časť odoberaného výkonu rieši jeho vnútorný odpor atd", ak stačilo troška viac pridať a dôjsť zotrvačnosťou.
A kopu iného.
Ad.) DPF - nechápem kúzelníkov, čo vylezú, naštartujú, 5-10 minút venčia psa než zaradia a odídu...tiež čo ekologické je, ak sa ten bordel vyfúka až "za dedinou".
Naše dieselové krámy nezadymia za žiadnych okolností, ani za studena.
Ono - práve, keď som skúšal mesiac-dva jazdiť zbytočne na malé záťaže (nie otáčky) - stačilo potom šliapnuť kotel a zatmenie za autom.
Pekný večer
-
starysomar
Hardcore addict
Podľa mňa hon na tie autá je veľký špinavý kšeft priemyselnej lobby a finančných kruhov...