Multi-kulti

Diskusie na politické témy...

Ako vnimate premenu Europy v muli-kulti geto ?

Negativne, je treba sa tomu postavit na odpor
184
38%
Negativne, ale neda sa nic robit..
82
17%
Pozitivne, som rad a uvitam to
72
15%
Je mi to jedno
70
14%
Nechapem o co ide
78
16%

Celkom hlasov: 486

ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Multi-kulti

Príspevok od používateľa ephramko »

Vo Švédsku sa čoraz viac pracovných pozícii transformuje smerom k vysokokvalifikovaným a zároveň aj s postupujúcou automatizáciou a robotizáciou ubúda pozícii, ktoré nevyžadujú kvalifikáciu. A tie pozície bez kvalifikácie, ktoré zostávajú, proste obsadia Švédi, ktorí oproti imigrantom majú na pracovnom trhu značnú výhodu - hovoria po švédsky. Aj keď sa Švédi snažia, ako vedia, jednoducho sa im tento počet nekvalifikovaných imigrantov nepodarí integrovať - nie je pre nich vo Švédsku práca. A zo svojho sociálneho štandardu Švédi proste nechcú zľaviť. Prečo by aj mali?

Paradoxne krajiny stredovýchodnej Európy ako Slovensko, by túto hordu nekvalifikovaných imigrantov možno dokázali integrovať lepšie (vzhľadom na iné zloženie pracovného trhu). Teda za podmienok:
- že by naša spoločnosť na to bola nastavená a videla v imigrácii aj nejaké pozitíva
- ak by náš štát bol funkčný a nežili by sme v bananistane, ktorý ľuďom v núdzi nielenže nepomôže, ale často im situáciu ešte viac skomplikuje
- ak by sme boli cieľovou krajinou pre utečencov (a teda sa ocitli v situácii, že si musíme pomôcť sami, lebo iné krajiny EU by sa na nás vykašlali)
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

No znie to "paradoxne", keďže tu nevieme integrovať jednu divokú menšinu, ktorú tu už máme....
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Vsak ale to, ze nasa spolocnost je voci imigrantom viac vyhranena, je ale priamo dosledok zlozenia pracovneho trhu. Jasne ze Svedi, ktori kvoli imigrantom o pracu nepridu, a ktori byvaju v luxusnej stvrti kde to giet nedovidia, nemaju dovod byt proti nim. Na druhu stranu manualne pracujuci Slovak by mohol kvoli lacnejsiemu imigrantovi o job prist velmi lahko. To potom obnasa hladanie novej prace, rekvalifikaciu ci dokonca ekonomicku migraciu. Pre vacsinu ludi nic prijemne. A teda problem u nas nie je len to, ze su tu manualne pracujuci, ale ze su to zrovna manualne pracujuci v obrovskych nadnarodnych spolocnostiach, kde su zamestnanci naozaj len cisla.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

baldorex napísal:No znie to "paradoxne", keďže tu nevieme integrovať jednu divokú menšinu, ktorú tu už máme....
Druhá odrážka "nefunčný štát". Ono keď systém už 6 ročným priemerne inteligentným zdravým deťom dá najavo, že sú nežiadúce iba kvôli tomu, že sú Rómovia a pošle ich do osobitných škôl, tak nemôžeš čakať, že sa zázračne integrujú.
eMPiko napísal:Vsak ale to, ze nasa spolocnost je voci imigrantom viac vyhranena, je ale priamo dosledok zlozenia pracovneho trhu. Jasne ze Svedi, ktori kvoli imigrantom o pracu nepridu, a ktori byvaju v luxusnej stvrti kde to giet nedovidia, nemaju dovod byt proti nim. Na druhu stranu manualne pracujuci Slovak by mohol kvoli lacnejsiemu imigrantovi o job prist velmi lahko. To potom obnasa hladanie novej prace, rekvalifikaciu ci dokonca ekonomicku migraciu. Pre vacsinu ludi nic prijemne. A teda problem u nas nie je len to, ze su tu manualne pracujuci, ale ze su to zrovna manualne pracujuci v obrovskych nadnarodnych spolocnostiach, kde su zamestnanci naozaj len cisla.
Momentálne sme ale už asi 3 roky v situácii, že zamestnávatelia majú problém obsadiť takéto pracovné pozície a Slováci o ne ani nemajú záujem. Rôzne mafiánske pracovné agentúry (ktoré majú často problém s platením daní a odvodov) nám sem potom vozia otrokov napr. zo Srbska, ktorí si tu odrobia pár mesiacov a zoberú zárobok do Srbska. Pre štát to nie je moc výhodné. Navyše ak agentúrni zamestnanci pracujú na pozícii, ktorá je štátom dotovaná (napr. v automobilke skrz daňové úľavy a pod.) A neviem ako ty, ale ja som si všimol, že najmä v službách začali už zamestnávatelia zamestnávať aj ľudí s ľahkou mentálnou retardáciou (alebo niekde na hrane). Ak ti nekvalifikovaný imigrant, nehovoriaci po slovensky a nerozumejúci slovenskej pracovnej kultúre, dokáže za takejto situácie na pracovnom trhu prebrať prácu, tak to podľa mňa nie je chyba systému, ale chyba bude v tebe, resp. v tom Slovákovi, ktorému sa také niečo stalo.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

ephramko napísal: Druhá odrážka "nefunčný štát". Ono keď systém už 6 ročným priemerne inteligentným zdravým deťom dá najavo, že sú nežiadúce iba kvôli tomu, že sú Rómovia a pošle ich do osobitných škôl, tak nemôžeš čakať, že sa zázračne integrujú.
To znie tak rasisticky...a dobre sa to potom vyníma však?

Ehm. Nie sú tu týždne ani roky. Sú tu dlhšie... Za socializmu boli bežné zmiešané triedy, ako to že tam nebol ani náznak integrácie?
Pokusy PVC zlyhali na plnej čiare..

Naozaj neexistuje ani náznak toho, že problém by mohol byť aj v druhej strane, že sa integrovať nechcú?

Tí ktorí sa integrovať chceli, tak integrovaní sú, žijú normálne a slušne ako majorita... Kde je teda problém?
eMPiko
Addict
Addict

Cize mi rozporujes tvrdenie, ze slovenske pracovne poziciu ohrozuju migranti tym, ze mi opisujes ako ich beru Srbi? Okej, celkom nerozumiem pointe tvojho prispevku priznam sa. A ano, mame teraz konjunkturu, ale ta nie je vsade (stale su okresy s 10+% nezamestnanostou) a tiez nebude trvat vecne (vid. dianie na wall street, kde prevlada nalada, ze kriza je za dverami). Clovek, co nema kvalifikaciu je tak stale imigraciou sem ekonomicky ohrozeny. Xenofobne rozpravky a hoaxy su syndromom tohoto javu, ktory sa prejavuje napr. aj vo volebnom spravani v Zapadnych krajinach. Tam sa tiez nazor na migraciu castokrat deli na hranici kvalifikovany/bohaty/progresivny vs manualne-pracujuci/chudobny/konzervativny. Da sa lahko dovtipit, ktora z tychto skupin volicov je viac migraciou ohrozena.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Verejný intelektuál, ktorý nebol

Kto je? Peterson.

https://kapital-noviny.sk/verejny-intel ... ory-nebol/

Vydavateľstvo Tatran v najbližších týždňoch pripravuje slovenský preklad medzinárodného motivačného bestselleru kanadského profesora psychológie Jordana Petersona 12 Rules for Life (12 pravidiel života). Konzervatívne médiá Petersona roky prezentujú ako verejného intelektuála, obhajcu slobody slova a proroka, ktorý „odhalil extrémny ľavicový liberalizmus“. Tento rok už Petersona prekladali či o ňom písali konzervatívne aj dezinformačné médiá na Slovensku. Petersonove videokázne o nebezpečenstve politík sociálnej (najmä rodovej) rovnosti majú na YouTube milióny pozretí. Jeho mizogýnia, posvätená nálepkou „svetoznámeho psychológa“, sa medzi sociálnymi konzervatívcami šíri naprieč konfesiami, či už medzi čitateľmi Postoja, alebo rijádskymi klerikmi.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Na tom Petersonovi ti vadí forma, či obsah ?
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Povedal by som, ze v casoch, ked v USA bradata mánička moze povedat, ze je zena ako noha a pozadovat separatne WC posobi konzervativny Peterson na radikalnu lavicu ako exot ...
hughito
Redeemer
Redeemer

Andi_Cibula napísal:Na tom Petersonovi ti vadí forma, či obsah ?
Samozrejme, že obsah. :)

Mne nejde o to, aby som tu presviedčal jeho fanboyov, ale spomenul som si, že kedysi tu jeho video poslal napr. aj javatar. Verím, že to bolo len nedorozumenie a nevedel, o koho presne ide.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nie som jeho fanboy, ani ma nebaví pozerať jeho videá, ale pár krátkych komentárov som si od neho vypočul.
V čom presne vidíš problém ?
hughito
Redeemer
Redeemer

Andi_Cibula napísal:Nie som jeho fanboy, ani ma nebaví pozerať jeho videá, ale pár krátkych komentárov som si od neho vypočul.
V čom presne vidíš problém ?
To je veľmi dobre rozobrané v článkoch, ktoré som poslal.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Zaujímavé, tentokrát s tebou poskytnutymi článkami súhlasíš bez pochybností, ale keď ti z nich vypisem tie blbosti, tak začneš hapkat
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Tiez som videl len par videi, s niecim suhlasim, s niecim menej, ale nic sokujuce tam nebolo. Akurat nejake radikalizovane skupinky si z neho robia bud modlu, alebo nepriatela c.1, dokonca Hughito, ty evidujes, kto ho postol - ako dochodca z Ruzomberka :lol:
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Aha. Okay šéfe. Prešiel som si ten článok. OK.

Ja tak už dlhší čas rekreačne (ak nie sú dlhé príspevky) sledujem tému na tomto fóre:
http://www.eevblog.com/forum/chat/gende ... msg2093179
(konkrétne v tomto príspevku sú 2 odkazy na Jordana)

Také zamyslenie sa:
Keď sú Fínsko, Švédsko a podobné krajiny jedny z gendrovo najrovnoprávnejších na svete, ako je možné, že ženy tam o inžinierské/vedecké povolania nemajú až taký záujem ?
Teokratické krajiny ako Irán majú zase obrovské zastúpenie týchto povolaní ženami.

Komentár v jednom z tých videí hovorí, že v slobodnejších krajinách s viac možnosťami si každý môže vybrať robiť to čo reálne chce robiť aj za riziko, že sa dostane do tiesnivej situácie, keď mu job nevynáša. Zatiaľ čo v rigidných krajinách je voľba povolania viac pragmatickou voľbou bezohľadu na to, či má jednotlivec o dané povolanie reálny záujem.

To podporuje aj moje pozorovanie na univerzitách, ku ktorým mám blízko:
Zájemci o štúdium lekárstva sú dnes väčšinou dievčatá (neviem či v roku 2014 to na LF MU nebolo 70% ?). Záujemci, teda skorej záujemkyne o veterinárstvo sú vo valnej dominancii dievčatá.
Pričom veterinárstvo je obor, ktorému sa v zlých časoch nedarí, keďže zvieratá sú dnes už zábavkou, nie nutnosťou (nepočítame kone alebo kravy).
Záujemci o štúdium strojárstva, elektrotechniky, informačných technológii sú zväčša chlapci. Sú tu aj špecifické fenomény vybraných oborov, kedy na počítačovú grafiku alebo priemyselný dizajn je o dosť viac záujemkýň než o iné pod-obory.

Jordan to vysvetluje v jednom z tých videí, že ženy sa obecné viac zaujímajú o ľudí a vzťahy, zatiaľ čo chlapci sa zaujímajú o veci.
Tvrdenie podporuje aj jeden užívateľ eevblogu, ktorý bol kedysi mužom a venoval sa elektrotechnike, ale zistil, že sa cíti byť viac ženou, tak sa nechal prerobiť a po hormonálnej terapii si uvedomil, že úspechy dosiahnuté v obore mu neprinášajú žiadnu emocionálnu odmenu a o obor stratil(a) záujem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

"Jordan to vysvetluje v jednom z tých videí, že ženy sa obecné viac zaujímajú o ľudí a vzťahy, zatiaľ čo chlapci sa zaujímajú o veci. "
-to je v psychologii znama vec, tento rozdiel medzi pohlaviami sa da pozorovat uz u malych deti. Muzi aj zeny maju trochu ine fungovanie mozgu a suvisi to samozrejme s hormonami.

V menej slobodnych krajinach typu Iran, Cina a pod. rozhoduje o moznosti studia na univerzite nejaka autorita-politicka alebo teologicka a ta povie kto moze studovat a co, ba dokonca castokrat aj kde konkretne bude po studiu pracovat. V demokratickych krajinych nikto neselektuje adeptov podla politickej alebo nabozenskej prislusnosti.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

peterson je pseudointelektual co zaraba na frustracii bielych chlapcov co sa citia strateni tak maju potrebu hladat akychsi bakanych neomarxistov ktori sa im snazia znicit ich zivot :lol:
Prílohy
20190105_233625.jpg
eMPiko
Addict
Addict

Peterson ako kazda politicky konzervativna osoba je okamzite zaradeny do kategorie problematic. Aj v tom texte od hughita je na jeho adresu pomerne velke mnozstvo argumentacnych failov, od association fallacy cez ad hominem az po rozlicne emocne fallacies a sugestivne poznamky. Napriek tomu sa ale clanok dost ohana kritickym myslenim, co je pre taketo utocne clanky asi priznacne a je to napokon tiez len dalsia nefer argumentacna taktika. Bohuzial cela debata okolo tejto osoby je pretkana takymito toxickymi textami (z oboch stran) a dost to znemoznuje porozpravat sa o dolezitych bodoch v jeho ideologii.

Co ma na tej debate desi je, s akou razanciou a akymi podpasovkami dokazu media a najma akademici v NA utocit na osobu, pretoze nema spravne nazory. Napokon ani ten liberalny prud v humanitnych smeroch nie je nijako extra vedecky, a len sa opiera o ideologicke presvedcenie, ze liberalizmus je apriori spravne riesenie. Peterson v tomto len pouziva tie iste nastroje ako mainstream akademia. On celkovo posobi tak trochu ako piata kolona a to asi vzbudzuje tie extremne reakcie.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito
Redeemer
Redeemer

eMPiko napísal:Peterson ako kazda politicky konzervativna osoba je okamzite zaradeny do kategorie problematic. Aj v tom texte od hughita je na jeho adresu pomerne velke mnozstvo argumentacnych failov, od association fallacy cez ad hominem az po rozlicne emocne fallacies a sugestivne poznamky. Napriek tomu sa ale clanok dost ohana kritickym myslenim, co je pre taketo utocne clanky asi priznacne a je to napokon tiez len dalsia nefer argumentacna taktika. Bohuzial cela debata okolo tejto osoby je pretkana takymito toxickymi textami (z oboch stran) a dost to znemoznuje porozpravat sa o dolezitych bodoch v jeho ideologii.

Co ma na tej debate desi je, s akou razanciou a akymi podpasovkami dokazu media a najma akademici v NA utocit na osobu, pretoze nema spravne nazory. Napokon ani ten liberalny prud v humanitnych smeroch nie je nijako extra vedecky, a len sa opiera o ideologicke presvedcenie, ze liberalizmus je apriori spravne riesenie. Peterson v tomto len pouziva tie iste nastroje ako mainstream akademia. On celkovo posobi tak trochu ako piata kolona a to asi vzbudzuje tie extremne reakcie.
Skús konkretizovať tie fauly, nech sa môžeme baviť vecnejšie. Nie som autor, čiže nejdem teraz obhajovať každé slovo v článku, ale zaujíma ma to.

A bolo by fajn dať aspoň jeden príklad toho ideologického liberálneho názoru. Nepopieram, že nie sú, ale je fajn sa baviť konkrétnejšie.
Napísať odpoveď