Politika

Diskusie na politické témy...

Ktorú stranu budete voliť?

1. Pirátska strana - Slovensko
0
Žiadne hlasovania
2. PRINCÍP
1
3%
3. Progresívne Slovensko
10
34%
4. Spoločne občania Slovenska
0
Žiadne hlasovania
5. OĽANO A PRIATELIA
0
Žiadne hlasovania
6. Komunistická strana Slovenska
0
Žiadne hlasovania
7. Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
8. Vlastenecký blok
0
Žiadne hlasovania
9. Modrí, Most-Híd
0
Žiadne hlasovania
10. Spravodlivosť
0
Žiadne hlasovania
11. Slovenské Hnutie Obrody
0
Žiadne hlasovania
12. Sloboda a Solidarita
11
38%
13. SME RODINA
0
Žiadne hlasovania
14. My Slovensko
0
Žiadne hlasovania
15. Slovenská národná strana
1
3%
16. Smer - Sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
17. HLAS - sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
18. SZÖVETSÉG - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA - Maďari. Národnosti. Regióny
1
3%
19. Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota
0
Žiadne hlasovania
20. SDKÚ - DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
21. Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko
0
Žiadne hlasovania
22. Demokrati
4
14%
23. Kresťanskodemokratické hnutie
0
Žiadne hlasovania
24. KARMA
1
3%
25. REPUBLIKA
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 29

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Politika

Príspevok od používateľa mLuks »

ok, tak sa poopravím, niektoré z tvojich postov v téme o SaS :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Nó, ide to. A áno, veď každý príspevok nemôže byť veľdielo. Niekedy treba aj troška pokopkať, zaprovokovať - väčšinou sa niekto chytí. :) Ale zas na druhú stranu, na tých najmä obrázkoch, je podľa mňa niekedy dobre vystihnutá pointa - ak s tým niekto nesúhlasí, tak od toho je diskusia.

//autoeditácia príspevku (18 Jan 2019, 15:46)
Problém bytovej politiky ponechanej na voľný trh. Príklad Brno. Ale platí aj pre iné veľké mestá u nás.
POZOR! DLOUHÝ STATUS O BYDLENÍ!

Rozmohl se nám tu takový nešvar: Fejsbůky obcházejí mladí naštvaní liberálové, které pobuřuje, že někoho pobuřuje, kolik dnes stojí bydlení, především ve velkých městech. Takže se na různých místech opakovaně dozvídám, že když je někdo "proaktivní", tak si může na vlastní bydlení našetřit, nebo platit nájem, a když na to nemá, tak jeho mínus a má se odstěhovat a dojíždět. Třeba ve Šluknovském výběžku je prý krásně, tak co si kdo stěžuje. Parafrázuji a cituji, nevymýšlím si.

Z velkých měst odchází celá jedna generace (několik generací). Já sám jsem toho nejlepším příkladem, protože ač jsem i se svou ženou byl proaktivní, až to pěkné nebylo, neměli jsme žádné dluhy a příjmy jsme měli na tuzemské poměry taky dobré, dokonce jsme měli i cosi našetřeno, koupi bytu v Brně jsme si dovolit nemohli, protože ceny těch nejhorších 2+1 začínaly před nějakými 8 měsíci na 3 milionech (těch bytů za 3 mega bylo v celém městě asi 5). V nájmu jsme bydleli, na brněnské poměry velmi dobrém, ale když bychom se chtěli přestěhovat do lepšího bytu (což jsme potřebovali), už bychom podobnou nabídku nesehnali. Na městský byt se čeká roky a navzdory řadě městských legend mi v tom opravdu nepomohlo ani vlastnictví oranžové průkazky.

Takže jsme tři roky hledali bydlení v Brně. Tři roky jsme sledovali, jak ceny nemovitostí rostou, jako by je živou vodou polil. A pak jsme to nevydrželi, vzali si hypotéku a koupili byt v Blansku. Odstěhovali jsme se tu za jedněmi známými, kteří se sem přestěhovali před rokem. Narodilo se jim tuhle druhé dítko a potřebovali se taky přestěhovat do něčeho trochu odpovídajícího, v Brně to nešlo. Další známí koupili byt v Kuřimi - taky zakládají rodinu. Pápá Brno. Podstatná část mého sociálního okruhu se prostě v posledních několika letech odstěhovala z Brna, protože chtěla založit rodinu a v Brně to dost dobře kvůli cenám nemovitostí nešlo. Lidé z mého sociálního okruhu jsou snad ve všech myslitelných parametrech střední třída, možná střední-vyšší.

V čem je tedy problém? Pro naše známé a pro mě v konečném důsledku v ničem. Problém je to pro Brno, protože jak už jsme napsal, pomalu z něj emigruje jedna generace lidí. Lidí, kteří jsou v ekonomicky aktivním věku, zakládají rodiny, utrácejí za specifické služby a produkty (obecně utrácejí - kdo jiný by měl v ekonomice utrácet víc, než mladá rodina?), organizují se do zájmových kroužlů, klubů, chodí v tom městě do školy, najímají si hlídání, chodí do restaurací... Město díky mladým rodinám žije. Děti, které by v tom městě vyrůstaly, by znamenaly třeba dalších 25 (nebo 80) let, kdy by do místní ekonomiky přispíval jeden další člověk. Pomáhaly by udržovat určitou kontinuitu, tvořit obraz a náplň toho města. Neprojeví se to za rok nebo za pět let, ale za deset už možná ano. V Brně (specificky v některých čtvrtích) se pomalu vytváří problém. Naše populace obecně stárne, ve velkých městech začne stárnout o to rychleji. Ta odcházející generace začne chybět. Místní ekonomice, službám, tváři měst. Ta zpomalí svůj rozvoj, budou čelit slábnoucí ekonomice a zvýšeným výdajům na sociální služby apod. Opravdu chceme zpomalovat a paralyzovat ekonomická a kulturní centra naší země? Opravdu je to i v zájmu moralizujících liberálních utřinosů?

Nemluvím samozřejmě o tom, že když budou všichni do centra dojíždět, budou muset nějak dojíždět - naše infrastruktura z přelomu 80. let už taky naráží na své limity. Těch dalších faktorů, které s tím souvisejí, je celá řada.

Město Brno se s tím naštěstí snaží něco dělat a podporovat rozvoj bytového fondu. Kdyby s tím začalo před čtyřmi lety, bylo by to určitě lepší, ale to je na jinou debatu. Je v zájmu naprosto všech, od poslední samoživitelky až po podnikatele, aby bylo v naší zemi a především ve velkých městech dostupné bydlení. V městě bude vždycky dráž, ale jde o poměr ceny bydlení k periferii a k příjmům, především střední třídy. Dnes je ten poměr neadekvátní a nehorázný.

Musíme se rozhodnout: Buď budeme hledat nějakou formu rozumné regulace a podpory bydlení, nebo to jako posledních 30 let necháme na volné ruce trhu a spekulantech, protože důležitější než prosperita a stabilita společnosti je spravedlnost: tedy to, že bude každý spravedlivě potrestaný za to, že nezdědil bambilión po strýčkovi z Ameriky. Mám dojem, že potřeba pomstít se jiným lidem za jejich nemajetnost je totiž jediným motivem podobných úvah.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

protože ač jsem i se svou ženou byl proaktivní, až to pěkné nebylo, neměli jsme žádné dluhy a příjmy jsme měli na tuzemské poměry taky dobré, dokonce jsme měli i cosi našetřeno, koupi bytu v Brně jsme si dovolit nemohli, protože ceny těch nejhorších 2+1 začínaly před nějakými 8 měsíci na 3 milionech (těch bytů za 3 mega bylo v celém městě asi 5).
pánko bude asi trosku mimo, alebo klame, alebo aj aj

Ak má dobre príjmy (25k v čistom nie je nič prekvapivo vysoké) , tak pre neho s manželkou nemôže byť problém platiť hypotéku, lebo vychádza rovnako alebo iba mierne viac ako najom za podobný byt

V Bystrci stal rok dozadu 3i byt pod 4M, hypo potom vychádza na nejakých 12k mesačne, 3k energie. Toľko isto stoja prenájmy
Ešte v polke minulého roka boli sadzby hypo okolo 2 %, ak tvrdia, že mali nasetrene aspoň 10 %, tak by na hypo bez problémov dosiahli

V okolí Brna sú viaceré mestečka, ceny bytov o tretinu nižšie, dochádzajú odtiaľ desaťtisíce ľudí, zrovna juhomoravsky kraj má jednu z najlepších možnosti na dochádzanie, všetko je integrované a stačí jeden lístok alebo salinkarta na celý kraj

V skratke: hughito zase prispel nepodlozenym a klamlivym zvastom
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

nemyslim si, ze klame. problem je, ze ekonomika je na vrchole a tym padom aj hlad po realitach. lenze developeri sa boja, ze sa zopakuje posledna kriza a tak sa boja investovat do novych projektov, co zapricinuje sialeny rast cien. ceny bytov poskocili za extremne kratku dobu aj o 30-40%, takze sa tvarit, ze je vsetko v poriadku je blbost.

ta mesacna splatka nie pre par az taka velka ak teda berieme do uvahy, ze ten spolocny mesacny prijem je aspon tych 50 000kc. problem nastava pri skladani zabezpeky. neviem odkial si zobral tu jednu desatinu, ale to je pri idealnych podmienkach, ktore vacsinou nenastanu. zhodou okolnosti sestra zije v cr a brala si s priatelom hypoteku na 3,8m. ma nadpriemerny prijem a aj tak musela mat okolo 25-30 000e. kolko mladych ludi ma taketo peniaze nasporene? nehovoriac o tom, ze po zacati krizy tie ceny pojdu pravdepodobne dole a po pripadnom predaji im ostane na krku dlh. a to sa stale rozpravame o dvojizbovom byte, ktory nie je zodpovedajuci uz ani pre trojclennu rodinu. 3izbove byty tam idu za 5,5m takze hypoteka tam uz ide na nejakych 22 tisic mesacne a aj tie vyssie pociatocne prostriedky musia byt vyssie. ak si k tomu pripocitame starostlivost o dieta, nevyhnutne vydavky na domacnost a odev, tak tam usporia minimalne peniaze a vypadok prijmu jedneho clena moze sposobit obrovske problemy.
to ze sa mozu prestahovat na periferiu ako to navrhujes je z casti riesenie, ale myslim, ze typek v statuse dobre vyargumentoval preco ani to nie je dlhodobo idealne.
beardie
Redeemer
Redeemer

Byt som si v Brne kúpil v druhej polke roka 2017, čerpám z vlastných skúseností

Je to 3i, 100 m2, po celkovej reko, električkou 10 minút od centra, s obrovským parkoviskom,...
Vtedy stal 4,5M, 10 % som mal svojich, úrok 2,19 % pri fixe na 8 rokov, keby som sa rozhybal o pol roka skôr, tak by bol úrok 1,89 % a menej
Byty bez reko boli od 3,2M v tej dobe, navštívil som ich desiatku, napríklad v KrPoli 10 minút trolejbusom od Českej

Nemať usetrenych aspoň pol mega, keď napíše, že "příjmy jsme měli na tuzemské poměry taky dobré", je blbosť. tak bud nemá dobre príjmy alebo ma zlý finančný management (predstavujem si tak 50k v čistom príjem rodiny)
Nástup do lidlu je v Brne od 25k v hrubom!

Nechápem súvis s krízou, ten byt je pre nich na bývanie, nájom je veľmi podobný, cena podnájmu sa približne rovná hypo, viz môj predchádzajúci post
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ano vychadza to podobne ako najom, problem stale vidim v tych vlastnych prostriedkoch. na zly financny manazment by som to nehadzal, v brne je kopa pozicii, kde ponukaju aj 22 000 v hrubom a to hovorim o poziciach v ramci strednej vrstvy, nie o robotnickych. mozes samozrejme odborne rast, ale to nejaky cas trva, takze ratat s konstantnym prijmom 50k mesacne nie je spravne. taktiez nove podmienky na ziskavanie hypotek tu nie su az tak dlho, tak je normalne ak ludia davali prednost investovaniu do niecoho ineho a nechavali si mensiu rezervu.

suvis s krizou som si myslel, ze som vysvetlil dostatocne. ludia zbytocne preplacaju byty s obrovskym rizikom, ze ak sa budu chciet pohnut dalej, tak za sebou budu tahat dlh.
beardie
Redeemer
Redeemer

Pozri, ak niekto nechce riskovať a skúsiť zmeniť prácu, aby mal vyšší príjem, rozumiem tomu a rešpektujem to.
Ale potom sa nemôže sťažovať, že sa nedá, lebo objektívne sa dá

Ja som pri svojom rozhadzovacnom štýle života toho pol mega našetril sám, od nikoho som žiadne peniaze nemal a trvalo to par rokov taktiež

Písal tam o 3 rokoch hľadania, to je skrátka klamstvo a autor je diletant - "Takže jsme tři roky hledali bydlení v Brně. Tři roky jsme sledovali, jak ceny nemovitostí rostou"
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Kto dlho čaká, že ceny nehnuteľností začnú klesať, nakoniec ešte viac preplatí. V BA kraji (ale aj v iných krajoch) išli ceny hore len za 2 posledné roky v priemere +- 25.000€ za malý dvojizbák. Potvdilo sa mi to tento týždeň, keď som uvidel na predaj byt, ktorý sa mi dva roky dozadu páčil. Vtedy sa predal za 70.000€, zdalo sa mi to priveľa. Teraz ho nový majiteľ predáva za 100K. :lol:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

V tomto pripade sa zastanem tych co tvrdia, ze byty /nielen/ v Brne su pre mlade rodiny drahe.
Ano, take co su stare panelaky, ci na periferii mesta su dostupnejsie, ale musime si uvedomit ze to uz hovorime o hendikepovanom byvani. Pretoze slusne byvanie pod cim si predstavujem cca 90m/2 v sirsom centre v novostavbe je uz velmi drahe a zaroven ponuka obmedzena. A nezabudajme ze Brno samo o sebe nie je svojim vyznamom a pracovnymi moznostami mestom ktore by sa dalo porovnat s Ba ci nebodaj Prahou. Takze ano, nehnutelnosti v Brne su drahe.
beardie
Redeemer
Redeemer

Gogo, čítanie s porozumením...
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

ale ved to je jasne ze beardie z diskusneho fora vie lepsie ci si niekto moze nieco dovolit alebo nie ako ti ludia samotni :lol:
beardie
Redeemer
Redeemer

Pod, rozober moje argumenty jeden po druhom, nech sa páči :)
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

pozri, hned prva vec co si napisal bol osobny utok, pravdepodobne len kvoli tomu ze s clovekom ktory ho pisal suhlasi hughito, cize urcite musia pochadzat z rovnakej "strany" ..

pride mi to arogantne a povysenecke, z prispevku nevies vsetky okolnosti a naozaj si nemyslim ze ty vidis lepsie do ich financnej situacie ako oni sami
beardie
Redeemer
Redeemer

Dostatočne som vypísal dôvody, prečo si to myslím, viackrát

Autor príspevku zovseobecnuje a zavádza, je jedno, kto by ten post poslal

Ako hovorím, pokojne chod bod po bode
hughito
Redeemer
Redeemer

Vidím, teda síce nevidím, ale predpokladám, že tu zase niekto silou mocou pretláča jedinú možnú a správnu realitu. :)

Ale iné som chcel. Ja by som momentálne vôbec nebol ochotný investovať do tých starých panelákových bytov (síce aj kvalita podaktorých novostavieb je otázna, ale to je zase o inom), ktoré už majú svoj vek, keďže sa staval v 70. a 80. rokoch. Vtedy ich ľudia dostali za bagateľ, resp. ich odkúpili za bagateľ po 89,´ a dnes "trh rozhodol," úplne legitímne a spontánne na základe prírodných a evolučných procesov (haha), že tie staré panely majú hodnotu pokojne aj 200 tisíc eur.

Vie niekto, koľko majú oficiálnu životnosť tieto paneláky? Teraz sa síce zvonka prekryli, čo vytvára ilúziu "novoty," ale za pár desiatok rokov to zrejme bude obrovský problém - predpokladám, že ivotnosť má nejakú hranicu + aj tie neustále rekonštrukčné zásahy (tu ako laik neviem posúdiť, či to má pozitívne/negatívne/neutrálne dopady) na stavbu ako celok. Budú sa dať paneláky nejak reálne rekonštruovať?
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Vidím, teda síce nevidím, ale predpokladám, že tu zase niekto silou mocou pretláča jedinú možnú a správnu realitu. :)
ale kdeže, len si dostal argumenty, prečo tvoj post nepokryva všetky moznosti
Vie niekto, koľko majú oficiálnu životnosť tieto paneláky? Teraz sa síce zvonka prekryli, čo vytvára ilúziu "novoty," ale za pár desiatok rokov to zrejme bude obrovský problém - predpokladám, že ivotnosť má nejakú hranicu + aj tie neustále rekonštrukčné zásahy (tu ako laik neviem posúdiť, či to má pozitívne/negatívne/neutrálne dopady) na stavbu ako celok. Budú sa dať paneláky nejak reálne rekonštruovať?
ak nezateka medzi panely (co je zabezpečené zateplenim) a nezavlhaju základy, tak tie paneláky môžu prežiť ešte 2 generácie
Samozrejmosťou je výmena stupaciek a celkové zveladenie spoločných priestorov a výmena okien
gogo956
Redeemer
Redeemer

hlavny dovod preco sa panelaky zacali zateplovat bol ten, aby sa predislo zatekaniu do zvaranych spojov medzi panelmi.Ako dovod tepelna izolacia bola paradoxne az na druhom mieste. Ak panelak je dobre zatepleny a obyvatelia sa on staraju, tak vydrzi bez vecsich problemov aj cez 100-120rokov. Otazkou ale je, ci zateplenie na tom ktorom konkretnom panelaku bolo urobene dobre a ci sa vlhkost nejakym sposobom medzi panelom a polystyrenom nehromadi- a to sa v podstate zistit neda. Dalsia vec je, ze je potrebne menit stupacky, vytah, obnovovat spolocne priestory a pod. Ja tiez byvam v panelaku, dokonca takom ktory bol postaveny v prvom obdobi vystavby na Slovensku. Vdaka starostlivosti nema ziadne vecsie problemy, velka cast veci je obnovena a dalsia cast bude v nablizsom obdobi. Ale do buducna bude nepriamy pomer medzi cenou novostavieb a panelakov neustale narastat, takze sa oplati vyhladovo takychto bytov pomaly zacat zbavovat a dufam ze sa to raz podari aj mne. Problem je, ze novostavby v sirsom centre Ba su neuveritelne drahe, resp. v takej cene ze sa uz oplati rozmyslat nad rod. domom niekde pred BA.
apropo problemom moze tiez byt ako uz hughito naznacil, rozne svojpomocne,casto naciern, odstranovanie priecok ci dokonca otvory do nosnych stien.
hughito
Redeemer
Redeemer

Hm, takže až tak akútny problém to ešte tak skoro nebude. Ale aj tak by som do paneláku v týchto cenách určite nešiel.
gogo956
Redeemer
Redeemer

kazdych 5rokov by sa mal obnovit nater-co nikto asi nerobi a celkova zivotnost je maximalne 20rokov. Ale ked sa neobnovuje nater, tak celkova zivnost pochopitelne klesne.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Napísať odpoveď