Nepriznanie príjmu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Nepriznanie príjmu

Príspevok od používateľa Hensym »

Chcel by som sa veľmi stručne opýtať, zatiaľ hypoteticky, nebudem sa extra rozpisovat.
V prípade, že by som popri normálnej, čistej práci na TPP odpracoval nejaké hodiny počas celého roka aj pre niekoho iného, na základe príkaznej zmluvy, resp. príkazných zmlúv (typ zmluvy poradila účtovníčka druhej strane - zadávateľovi práce), aby si to druhá strana vedela hádzať do nákladov a odmena by mi bola vyplácaná z jeho osobného, nie firemného účtu, a v roku by to vystrelilo na 5-8 tisíc eur dajme tomu, do akej miery je rozumné/riskantné nepriznať si tento príjem? Z určitých osobných dôvodov by som to potreboval takto - nie však z krátenia dane, to by mi nevadilo.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Nepriznanie príjmu

Príspevok od používateľa hojko »

Tu to mas rad radom :D

V súčasnosti sa v Trestnom zákone nachádzajú tieto druhy daňových trestných činov:
- skrátenie dane a poistného (§ 276)
- neodvedenie dane a poistného (§ 277)
- daňový podvod (§ 277a)
- nezaplatenie dane a poistného (§ 278)
- marenie výkonu správy daní (§ 278a)

Usud sam, co je riskantne, co je nerozumne a co ti za to stoji.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ak ti nejde o krátenie dane, aký je problém priznať príjem v dp?

Z daňového hľadiska je firma v pohode, keďže odmenu vyplatia zo súkromného účtu = firma má vyšší základ dane = vyššia daň. Daňová kontrola ale nie je hlúpa a keďže takáto situácia je neštandardná (aby firma dobrovoľne neúčtovala oprávnené náklady je naozaj podozrivé), nariadi krížovú daňovú kontrolu = daňový úrad sa ťa bude pýtať, ako a kedy si priznal príjem. Firma teda bude v pohode, ty v prdeli.

Súkromné dôvody mi prídu ako situácia, kedy si na tpp v jednej firme a chceš si privyrobiť u konkurencie. Keby na to došli, máš padáka. Preto nechceš živnosť (vedeli by tvoj predmet podnikania), ani pracovnú zmluvu (musel by si predkladať potvrdenie o príjmoch, tak by sa firma dozvedela meno druhej firmy). Mýlim sa?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

V tom prípade to môže prefakturovať niekto iný. Prostredník - iná firma.
Hensym
VIP
VIP

Baldorex, si blizko. Nie je to priama konkurencia, ani nic, avsak bolo by to o dohode so zamestnavatelom a chcel som sa vyhnut nejakym pochybnostiam zo strany zamestnavatela. Myslim ze to nie je nic, co by sa nedalo dohodnut, ale chcel som vediet do akej miery sa tomu da vyhnut, kedze firma s ktorou by som mal tu druhu zmluvu tvrdi, ze ich uctovnicka to takto robi bezne, kym ide o par tisic rocne... Zaujala ma aj moznost prostrednika. :)
baldorex
Addict
Addict

Áno prostredník je brnkačka, na každom rohu nájdeš 4 firmy/ľudí ochotné faktúrovať tvoju robotu.

Ak sa nájde debil čo by to urobil, máš vyhraté.

Odporúčam prečítať, je to síce dosť starý článok, ale dosť z toho platí aj teraz.
http://www.epi.sk/odborny-clanok/Pracov ... zmluva.htm

Špeciálne táto časť:
"Z uvedeného vyplýva, že ak sa v priebehu daňového konania alebo daňovej kontroly relevantnými dôkazmi preukáže skutočnosť, že i keď dotknutý daňovník uzatvoril zmluvu v súlade s Občianskym zákonníkom alebo Obchodným zákonníkom, ale v skutočnosti ide o pracovnoprávny vzťah, pretože správca dane preukáže, že vzťah je založený na princípe závislosti, je nanajvýš pravdepodobné, že daňový úrad takýto príjem „prekvalifikuje“ a zdaní daňovníkovi (napr. príkazníkovi) ako príjem zo závislej činnosti a funkčných požitkov podľa § 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Dôvodom bude skutočnosť, že správca dane je povinný v daňovom konaní postupovať len na základe zákona a v jeho medziach; zároveň je daňové konanie ovládané procesnou zásadou skutočného (ekonomického) obsahu právneho úkonu (napr. zmluvy), a to bez ohľadu na jej pomenovanie."
Hensym
VIP
VIP

Co tak rodina/blizka osoba, ktora nepodnika, islo by o uplne rovnaku zmluvu? Musi to.byt aj vtedy debil? (Nie je to recnicka otazka)

Z citovaneho textu som pochopil, ze mozu ten prijem prekvalifikovat ako prijem z pracovnopravneho vztahu, avsak vobec neviem na co tym poukazujes. Toto vsetko je pre mna spanielska dedina... Nie je to aj teraz pracovnopravny vztah?
baldorex
Addict
Addict

Skús si najprv prečítať ten článok, je tam plno vecí vysvetlených.

Príkazná zmluva sa uzatvára podľa občianskeho zákonníka, takže nie nie je to pracovno právny vzťah.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

:D
Prílohy
Screenshot_20190121-200918_Instagram.jpg
Napísať odpoveď