Microsoft Edge

Informácie o software, ankety...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Microsoft Edge

Príspevok od používateľa Dreamer »

Vseobecna tema k webovemu prehliadacu Microsoft Edge.

Edge som zacal pouzivat ako treti prehliadac, hlavne na rychle zobrazenie stranky, pretoze v ostatnych prehliadacoch mam stale otvorenych vela tabov/kariet a rozne moznosti ako otvorit len jednu nefunguje dobre a za urcitych okolnosti to moze vymazat otvorene taby.

Na Edge sa mi najviac paci funkcia "Set these tabs aside", je to druhe tlacidlo zlava, dokaze ulozit aktualne otvorene taby 1 kliknutim a prvym tlacidlom je mozne tieto taby obnovit 2 kliknutiami, alebo otvorit len jednu stranku. Nie je to este celkom dokonale, ale urcite by som to privital aj v Chrome.

Tiez sa mi pacia vacsie tlacidla, ktore sa zvyraznia a tym sa na ne klika lahsie, potom dark theme a integrovane citanie stranok, aj slovensky a cesky (nutne stiahnut v nastaveniach Windows 10), funguje auto-detekcia a narozdiel od rozsireni v Chrome staci oznacit zaciatok textu a zacne citat cely text (inde je potrebne oznacit cely text), lista ma tlacidla pauza, predosly, dalsi odstavec, nastavenia hlasu a rychlosti. Taktiez sa mi zda Edge pomerne rychly, rychlejsi ako Chrome, ale je to zrejme hlavne kvoli poctu tabov.

Edge urcite nie je dokonaly, problemy budem riesit v dalsich prispevkoch.

//autoeditácia príspevku (08 Feb 2019, 23:13)
Mam teda niekolko otazok, hlavny problem a dovod preco som zalozil aj temu je zrejme bug.

Mam Edge verziu 42.17134.1.0, Windows 10 1803, este stale, tak mozno je to uz opravene...

1) Ked kliknem na podstranku, potom na refresh tlacidlo, presuniem kurzor do stredu stranky a rolujem dole, nefunguje to, ak rolujem nasledne hore, tak sa prepne stranka spat, teda akoby som stlacil alt+vlavo, je to znamy bug? Po kliknuti na stred stranky lavym tlacidlom to uz funguje dobre. Pouzivam software na klavesove skratky, ale ten som vypol a nebola ziadna zmena, v inych programoch tuto chybu nemam.
Mate tento problem pri 1803, resp. 1809?

2) Importoval som oblubene stranky z Chrome, ale vacsina ikon sa mi nezobrazuje, niektore sa zobrazili ked som klikol "show icon only" a spat a niektore ani potom, je tam len hviezdicka, je to opat bug, alebo je chyba u mna?

3) Budu fungovat aktualne rozsirenia po zmene engine na Chromium? Ma zmysel stahovat a nastavovat rozsirenia?

OK, tak to nevyslo, chcel som aby bol prvy prispevok oddeleny, nevadi.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Microsoft Edge

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal:3) Budu fungovat aktualne rozsirenia po zmene engine na Chromium? Ma zmysel stahovat a nastavovat rozsirenia?
To zelazi aj od toho co sudruhovia z Google pred tym spravia (radi sabotuju ine prehliadace aj ine firmy).

Takisto zalezi ako sa k tomu postavia pri prerabani Edgu.

Ale mozem sa vyjadrit v rozdieloch pluginov pre su casny Edge a Chrome. Pluginy postavene na JS by nemali byt problem, tam su rodziely akurat v par nazvoch.
Problem moze byt v pluginoch vyuzivajucich nativnu aplikaciu, Edge vyuziva UWP aplikacie, Chrome native messaging, oboje funguju na posielani sprav. Myslim, ze v oboch pripadoch bude treba update pluginov, ale ta praca na nich nemusi byt velmi narocna.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Myslim, ze tento prehliadac si nezasluzi vlastnu temu. Neprisiel s nicim novym, jeho predosle verzie boli odpad a neplanuje priniest nic nove.
Jasne ze na jadre Chromium bude najlepsie bezat Chrome. Tak aky zmysel ma pouzivat Edge?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

jorg22 - odpovede a reakcie na tvoj prispevok su uz v prvej casti mojho prveho prispevku.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som bol napriklad prekvapeny ze taky netflix ti pusti 1080p rozlisenie iba v edge, v chrome aj firefoxe idu vsetky filmy max 720p. ano su na to nejake addony, ale aj tak.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

jorg22 napísal:Myslim, ze tento prehliadac si nezasluzi vlastnu temu. Neprisiel s nicim novym, jeho predosle verzie boli odpad a neplanuje priniest nic nove.
Jasne ze na jadre Chromium bude najlepsie bezat Chrome. Tak aky zmysel ma pouzivat Edge?
S tym nesuhlasim, Edge bol velmi dlhu dobu o poznanie richlejsi ako Chrome a hlavne bol menej agresivny.
Zalezi co cakas od prehliadaca, ja cakam, ze bude vykreslovat HTML, s co nejmensim zratim RAM a procesora, no v tychto parametroch je Chrome posledny.

Osobne ma rozhodnutie Microsftu, ze preberu jadro Chromia nepotesilo, lebo tym nebudem mat ziadnu alternativu ku Chrome.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Ešte ostáva ako alternatíva Firefox. Všetko ostatné už bude používať ako základ Chrome/Chromium.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ked ta rychlost ide casto na ukor bezpecnosti. v chrome je kazdy tab akokeby samostatna aplikacia, sice je to narocnejsie na zdroje, ale je mensia sanca ze sa tym zabrani malewaru aby narobil neplechu.

ja som asi 3 mesiace mal snahu skoncit s chromom. najprv som pouzival firefox, operu, potom edge, potom dokonca vivaldi a nakoniec som aj tak skoncil naspat pri chrome. cele to vzniklo prave kvoli tomu ze sa mi zdalo ze chrome ide pomaly na notebooku. je pravda ze niektore prehliadace isli rychlejsie, ale zial za ten komfort co mi prinasa chrome to nestalo. trochu som si upratal extensions a aktualne nemam pocit ze by bol chrome nejak extra pomaly.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Cesar napísal:Ešte ostáva ako alternatíva Firefox. Všetko ostatné už bude používať ako základ Chrome/Chromium.
Zial u mna je firefox na pracu nepouzitelny (nema pristup k windowsovemu storu certifikatov, plus potrebujem windows autentifikaciu).
aacid napísal:ked ta rychlost ide casto na ukor bezpecnosti. v chrome je kazdy tab akokeby samostatna aplikacia, sice je to narocnejsie na zdroje, ale je mensia sanca ze sa tym zabrani malewaru aby narobil neplechu.
Edge je na tom v pro verzii Windowsu este lepsie, ak nemas stranku v trustoch, tak ti ju spusti v lahkej virtualke (jediny rozdiel oproti normalnemu otvoreniu je, ze ma inu ikonu v tabe). Takze stranka nema pristup ani ku skutocnemu filesystemu ani k inym procesom. Len sa trosku staci pohrat s domenovimi politikami.

Ja som povodne pred X rokmi pouzival Firefox, potom som presedlal na chrome, ktory este stale pouzivam tak 50 na 50 z Edge. Plus este na niektore veci mam Firefox s Adblokom. No nemam pocit, ze by mi chrome moholo ponuknut vyrazne viac ako ine prehliadace, plus sa mi nepacia veci co robi Google v poslednych rokoch a cim dalej viac s nevolou pouzivam ich produkty (ale to je na inu diskusiu).
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

OK, odpoviem si na vlastne otazky:

1) Toto je zrejme bug a nie jediny, uz som nasiel para dalsich.
2) Favicony uz mam takmer vsetky zobrazene, po opakovanom otvarani stranok sa to opravilo, ale niekolko stale chyba.
3) Chromium verzia asi nebude tak skor, mozno o polroka, mozno o rok, takze rozsirenia som si uz stiahol, ale nie vsetky som nasiel.

Uz cakam na 1809 update, zrejme ho budem instalovat zajtra, mam novu otazku k rozsireniam, niektore mam, niektore funguju ako tak, ale chyba mi hlavne toto:

4) "Close tab" - teda zatvorenie aktualnej karty v kontextovom menu, ked kliknem pravym tlacidlom mysi. Pre Chrome aj FF to existuje, ale pre Edge to neviem najst, mozem hladat aj mimo Store, alebo kde by som o take rozsirenie mohol poziadat, moze to byt anglicka stranka, forum, asi by to nemalo byt zlozite spravit, ak to nejak neblokuje samotny Edge, len potrebujem pridat do kontextoveho menu polozku, riadok "X - Close tab", ktora zatvori aktualnu zalozku.

Idealne by bolo nieco ako ma FF, 4 ikony v prvom riadku, ale aby to bolo nastavitelne, napr. close tab, refresh, read, copy.

5) Pouzivam aj starsi prehliadac Avant Browser, portable verziu, vychadzali doteraz aktualizacie jednotlivych enginov, ale uz dlhsie nie je ziadna aktualizacia, vyhodou tu je portable verzia a moznost zobrazovat stranky ako FF/Chrome/IE. Zaloha bola jednoducha, len kopia suborov.

Je mozne zalohovat oblubene stranky a dalsie nastavenia, prip. aj rozsirenia, hesla a pod. do PC, alebo len na cloud, prip. je mozne si vybrat co sa tam ulozi, napr. oblubene, rozsirenia, nastavenia a to co nezvolim sa neulozi - napr. hesla, historia?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal:2) Favicony uz mam takmer vsetky zobrazene, po opakovanom otvarani stranok sa to opravilo, ale niekolko stale chyba.
Favicony mohli byt zakazane domenou, u nas vo firme su zakazane a tak weby vyzerajku hrozne.
Dreamer napísal:Je mozne zalohovat oblubene stranky a dalsie nastavenia, prip. aj rozsirenia, hesla a pod. do PC, alebo len na cloud, prip. je mozne si vybrat co sa tam ulozi, napr. oblubene, rozsirenia, nastavenia a to co nezvolim sa neulozi - napr. hesla, historia?
Ano je, Settings > Import import from another browser > Export to file.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 - dik, nie som si isty co vsetko bolo v predoslej verzii, uz mam verziu 1809, zalohoval som si favorites a je tam aj "reading list", tam bol 1 odkaz, takze ostatne nastavenia sa nedaju zalohovat? Este si planujem prejst vsetky nastavenia, ci nie je nieco nove, tu je aktualizacia mojich "problemov" s Edge.

1) Ten refresh bug je uz v 1809 opraveny.
2) Favicony sa nezobrazuju len k niekolkym strankam, ale ked stranku otvorim, tak pri tabe favicon je, ale vo fav. bare nie. Taktiez v inych prehliadacoch tie chybajuce favicony su.
4) Stale hladam rozsirenie "Close tab", vyskusam zrejme request na reddit, ale je tam toho viac, 2x edge, 2x windows, software, neviem kam to umiestnit, prip. ake ine forum je dobre na taky request?

//autoeditácia príspevku (09 Apr 2019, 19:22)
Uz je nova Chromium verzia Edge dostupna oficialne...

https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/download/

Stary Edge sa zatial zachova, ja som tento novy len zacal testovat, tak nejake postrehy:
- niektore favicony sa nezobrazili na prvykrat, ale neskor uz ano
- vzhlad nic moc...
- chyba zatial pre mna dolezita funkcia "Set these tabs aside"
- mam rozmazany text*

* Podobny problem bol vo Vivaldi, tam som to neriesil, nepouzivam ho.

V Edge chromium, ked idem kurzorom na taby tak sa to zaostri a potom ked ho presmerujem niekde nizsie tak sa to opat rozmaze, ale nie vzdy, casto sa to rozmaze ked zacnem rolovat stranku. Teraz som zistil ze su rozmazane aj niektore casti stranok, ine casti nie su rozmazane. V starom e-chromium Edge ani v ziadnom inom prehliadaci ani programe tento problem nemam, okrem spominaneho Vivaldi.

Zoom je v Edge aj vo Windows na 100%, font size - medium (recommended), Edge verzia je 74.1.96.24 dev 64-bit, Windows 10 64-bit 1809. Chystam sa odoslat report aj screenshot developerom, ale predtym sa pytam, ci to moze byt chyba u mna, alebo ci mate podobny problem. Druhy screenshot je z CSFD stranky, televize, nemam ten problem vzdy, ale aj ked je to lepsie, tak to stale nie je celkom ostre, ako v inych prehliadacoch.

//autoeditácia príspevku (09 Apr 2019, 19:55)
OK, tak to robi moznost "Use hardware acceleration when available", mam otvoreny aj iny prehliadac a PotPlayer, IPTV.

Ked som tu moznost vypol, uz sa to zobrazuje spravne.
Prílohy
edgedev.png
edgedev2.png
edgedev3.png
edgedev3.png (30.42 KiB) 5625 zobrazení
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Stale nema "Set these tabs aside", ani dizajn sa nezmenil, uz prestavam verit ze sa to vobec zmeni, bude to len kopia Chrome, skoda.

Nasiel som tam len na tabe "Close tabs to the right", ale je to neaktivne, to by mohlo byt nieco podobne ako "Set these tabs aside", alebo nie?

OK, tak uz funguje aspon TTS aj v Slovencine, ako v starom Edge, ale maximalna rychlost je pomalsia, no viac-menej postacuje.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja si na hodnotenie pockam az do plnej verzie.
Mna na tom hlavne zaujima funkcia Application Guard, hadam ju zachovaju.

//autoeditácia príspevku (22 Máj 2020, 12:43)
Takze, presiel som na Edgium a som prijemne prekvapeny.

:plus: Application Guard
:plus: Integracia Dfenedru
:plus: Pouzivatelske rozhranie hlavne pre nastavenia
:plus: Rovnake moznosti nastevnia bezpecnosti a sukromia ako Firefox
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Zistil som, ze v Edge by mal byt hlas Microsoft Viktoria Online, iny uzivatel potvrdil, ze ho ma, v starsej verzii Windows 10, ale ja ho nemam, ani sa neda doinstalovat, skusal som to cez nastavenia.

Mam anglicku verziu Windows, ale mam doinstalovany slovensky a cesky jazyk, vratane TTS hlasov Filip a Jakub.

V Edge na Windows mam tie predvolene hlasy, pre slovencinu Filip, je tam aj viacero Online hlasov, ale iba ine jazyky, napr. japonsky, cinsky, polsky, tie som nikdy neinstaloval.

Edge 96.0.1054.62 (Official build) (64-bit), najnovsia verzia, Windows 10 21H1 Home 64-bit.

V mobile, Android, v programe Edge ale hlas Microsoft Viktoria Online mam, tam nie je hlas Filip.

Mate teda hlas Viktoria v Edge vo Windows? Prip. neviete ako ho tam dostat, nainstalovat?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pozriem sa co mam ja, ale tiez mam verziu 21H1, len priamo SK verziu z webu Microsoftu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dik, rozmyslal som, ze by som preinstaloval Edge, nainstaloval slovensku verziu, ale Edge sa odinstalovat neda, ci ano? Ani zmenit jazyk v Edge sa zrejme neda, skusal som to najst, ale zrejme pouziva systemovy jazyk, teda anglictinu.

Tak som nainstaloval Edge zo slovenskej stranky Microsoft, po nainstalovani sa spustil, ale je stale v anglictine a jazyk Viktoria Online tam stale nie je.

Inak by mi pomohlo, ak by este niekto vyskusal, ci ma v Edge hlas Microsoft Viktoria Online pre TTS, staci otvorit nejaku slovensku stranku a stlacit Ctrl+Shift+U, zoznam jazykov je napravo hore.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Pri Edge je možnosť odinštalovať.Skúsil si v nastavení prehliadača pridať jazyk?
Prílohy
obrázok_2022-01-02_160412.png
obrázok_2022-01-02_160412.png (9.72 KiB) 2907 zobrazení
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem za reakciu, aky mas OS?

Kde konkretne sa da Edge odinstalovat? V nastaveniach mam tlacidlo "Uninstall", ale neda sa kliknut.

V nastaveniach Edge - pod Languages uz mam jazyky English, Slovak, Czech, skusal som posunut Slovak celkom hore, restartovat Edge, stale je v anglictine, pri pokuse pridat jazyk tam uz Slovak druhykrat nie je.
Napísať odpoveď