Prezidentské voľby 2019

Diskusie na politické témy...

Koho by ste volili v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 30.3.2019?

Zuzana Čaputová
54
89%
Maroš Šefčovič
7
11%

Celkom hlasov: 61

eMPiko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Prezidentské voľby 2019

Príspevok od používateľa eMPiko »

To sa neda takto povedat, su nejake prieskumy uvedena aj s odchylkami? Mari sa mi ze som videl nejake s vyznacenymi intervalmi, ale teraz neviem nic najst.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Mala by byť cca 3%. Nie 8%. Ale možno máte iné údaje.
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Tí čo sa niekedy zúčastnili volebného prieskumu všimli ste si v akom poradí si uvedený uchádzači z hora nadol? Ak je spravodlivý prieskum tak by mali byť uchádzači náhodne na každom papieri zoradený zhora-nadol ale mám pocit, že kto si zaplatí prieskum tak svojich uchádzačov uvedie v hornom poradí.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

M4jk1:-) napísal:Tí čo sa niekedy zúčastnili volebného prieskumu všimli ste si v akom poradí si uvedený uchádzači z hora nadol? Ak je spravodlivý prieskum tak by mali byť uchádzači náhodne na každom papieri zoradený zhora-nadol ale mám pocit, že kto si zaplatí prieskum tak svojich uchádzačov uvedie v hornom poradí.
Nahodne alebo abecedne. Kedze prieskum sa malokedy odklana od reality, aj tak je to zoradenie uplne jedno.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Už čakám na prieskum, kde bude mať Čaputová nad 60%. :)

Tak už aj podľa súčasných čísiel už aj od Kotlebu, Harabina a Šefčoviča vo veľkom odchádzajú voliči k nej.

Lepšie preferencie mala už len komunistická strana pred rokom 1989. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Cesar napísal:Už čakám na prieskum, kde bude mať Čaputová nad 60%. :)
az vo vysledkoch druheho kola :)

ziadne prieskumy sa uz zverejnovat nemozu, jedine co bude na nete su pseudoprieskumy z pochybnych zdrojov
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Aké druhé kolo? S takouto podporou nič také nebude. :)

A keby predsa a bude trend pokračovať tak dostane možno aj 90% v druhom kole. :D
hughito
Redeemer
Redeemer

M4jk1:-) napísal:Tí čo sa niekedy zúčastnili volebného prieskumu všimli ste si v akom poradí si uvedený uchádzači z hora nadol? Ak je spravodlivý prieskum tak by mali byť uchádzači náhodne na každom papieri zoradený zhora-nadol ale mám pocit, že kto si zaplatí prieskum tak svojich uchádzačov uvedie v hornom poradí.
Malo by byť náhodne prečítaní. Či sa to losuje alebo sa "kúpi" predná priečka... ja som nenechal anketára ani dopovedať a hneď som povedal Chmelára, takže škoda, ktohovie, aké mená by išli medzi prvými.
eMPiko
Addict
Addict

Aky ma zmysel "kupovat" si nejake priecky? Kebyze chce agentura podvadzat, tak proste niekomu pripise +X% a nemusia ist na to takto oklukou :D
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

ide o to že veľa ľudí nevie koho chce voliť, nemajú jasného kandidáta a tak proste čo je na horných miestach tomu dajú hlas.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Predvolebné prieskumy sa robia v drvivej väčšine telefonicky. Tam nemáte žiaden zoznam kandidátov. Ani mená kandidátov. S tým musia prísť respondenti sami. V prieskumoch sa uvádza aj počet ľudí, ktorí nepôjdu voliť, ako aj počet ľudí, ktorí chcú ísť voliť, ale ešte nevedia koho. M4jk1:-), nie každá agentúra si cucá výsledky z prsta, ako kotlebovská mediaT. To je také tažké pochopiť, že Kotleba lezie na nervy väčšine Slovenska a je úplne jedno, koľko nálepiek máte a kam si ich nalepíte? Som myslel, že vám to dôjde už po totálne prehratých voľbách do VUC a nedávno po debakli v komunálnych voľbách. Ľudia vidia, že hovno robíte v parlamente a hovno ste dokázali aj v BBkraji. Luntner má za rok lepšie výsledky, ako vy za 4 roky. Preto tie voľby prehrávate. Neni to kvôli Sorošovi a "manipulácii"...

Cesar, vnímam ten tvoj taký pichlavý cynizmus. Môžem sa opýtať, čo sa teraz v tebe deje?

Inak ja som si dnes asi prvýkrát v živote pozrel Daňa. Na RTVS. Kedysi som videl len nejaké časti tých jeho šialených videí s Vaskym. Potom sa pohádali. No a potom som už videl len memečka, prípadne jeho písomný prejav (statusy). Ohromilo ma, ako ten človek pôsobí. Totálny protiklad toho, ako sa snaží vystupovať na internete. Triasol sa mu hlas, celý bol veľmi nervózny a strhaný. Ako školáčik, ktorý si neprečítal učivo a pani učiteľka začala skúšať. Pritom mu len moderátor kládol otázky, ktoré mu vopred poslali. Ani mu nekládol doplňujúce otázky. A tie jeho niektoré odpovede boli tiež na rovnakej úrovni, na úrovni videnia sveta žiaka ZŠ. On seriózne požaduje, aby sme sa viac neintegrovali do EÚ, ale zároveň chce, aby vo všetkých krajinách EÚ bola rovnaká minimálna mzda, rovnaké dôchodky, rovnaké sociálne dávky? To je najnovšie už aj komunista? Potom čo robil podržtašku Kočnerovi.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ephramko, teraz M4jk1:-), ci niekto z jeho tabora vytiahne prieskum do NR SR, je ich partaj druha.
hughito
Redeemer
Redeemer

eMPiko napísal:Aky ma zmysel "kupovat" si nejake priecky? Kebyze chce agentura podvadzat, tak proste niekomu pripise +X% a nemusia ist na to takto oklukou :D
Ťažko povedať. Ruku do ohňa by som za každý jeden prieskum nedal, sila peňazí je veľká. Každopádne, tie dva prieskumy (AKO a FOKUS) mali len 800 respondentov, čo po očistení robí len cca 600 ľudí. To je už zrejme nespĺňa ani reprezentatívnu vzorku.
eMPiko
Addict
Addict

Tie prieskumy samozrejme nie su presne, ale skor ako statistikou je to sposobene tym, ze ludia nie vzdy naozaj maju take volebne spravania ako v prieskume. Ked ti z 800 ludi 400 povie ze ide volit Caputovu, je to statisticky pomerne signifikantny vysledok. Inak ono to nefunguje tak, ze oslovia nahodnych 800 ludi. Oni maju kvoty na demograficke udaje, napr. chcu tam mat 52% zien, X% ludi v takomto vekovom rozmedzi, Y% v inom vekovom rozmedzi a podobne. Potom pocas prieskumu zavolaju aj 10.000 ludom, ale velku cast z nich vylucia uz na zaciatku, pokial ich demograficky profil uz spada do kohorty, v ktorej uz maju dost odpovedi.
hughito
Redeemer
Redeemer

To je mi, samozrejme, jasné. Ide o to, že ak vylúčime nevoličov a nerozhodnutých, tak zostavovali výsledky z len cca 600 ľudí.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

ephramko napísal: To je najnovšie už aj komunista? Potom čo robil podržtašku Kočnerovi.
sám seba niekde označil za bývalého neúspešného podnikateľa, aktuálne má odborovú organizáciu a "pôsobí" ňou v mnoho firmách.

Čo sa týka správania, takto "opustený" je minimálne už 3 roky. Vypadá to zle, to je pravda, na druhej strane ja by som ten tlak (a neprávosti) zo štátnych úradov a toľké súdne spory nevydržal psychicky vôbec....
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

jackb napísal:bola ale sranda, ked kotlebia strana ziskala v prieskume druhe miesto. to hned boli prieskumy ňuňu :D
Ano, je to na prvy pohlad OT, ale Caputova je podpredsednickou strany PS, ta tiez zacinala mozno na 1-2% a teraz ma 9.50%, kedze ale SaS a OLANO nemaju prezidentskeho kandidata, moze tam Caputova rast este vyraznejsie. Minimalne je to vsak dokaz ze prieskumy prezidentskych volieb maju realne zaklady. Kampan este neskoncila a vobec by som sa necudoval ak by PS predbehlo SaS.

Toto nie je ziadna rarita, tak prudky rast a ani rast PS nie je prekvapivy, vlastne v kazdych parlamentnych volbach prisla nejaka nova strana a ziskala pomerne velke percenta, okolo 10%, SOP, ANO, SIET... Nie vzdy to vyjde, ale niektori ludia celkom logicky, ak ich sucasni politici sklamu, hladaju alternativu, niektori extrem, niektori beznu stranu, podla mna je to pochopitelnejsie ako to ze ini ludia volia stale tie iste strany aj s mega kauzami a po krcmach len stale nadavaju, no neuvedomuju si ze tu zmenu mozu spravit len oni sami.

To je ten prieskum: http://preferencie.teraz.sk/

Dalsi OT komentar uz v spoileri:
Spoiler
LSNS stupla "len" o 3%, v inom prieskume mala len 9.5% a SAS takmer 15%. Kazdopadne, Kotlebu je vidiet kvoli prezidentskym volbam a to je urcite jednym z dovodov - a dalej, nie je to okamzite, ale SNS postupne klesa a jej volici sa zrejme presuvaju k LSNS, co ale paradoxne nahrava skor stredo-pravym stranam, ktore maju spolu 45.1% a koalicia Smer+SNS+Most ma len 34.5% (je to aj menej ako pravica bez jednej strany okrem SAS).

21,20 % SMER-SD ▼ 1,3 %
11,70 % Kotleba - ĽSNS ▲ 3,3 %
11,20 % SaS ▼ 1,1 %
9,50 % Sme rodina ▼ 0,9 %
9,50 % PS a Spolu
8,40 % OĽaNO-Nova ▼ 1,6 %
7,50 % SNS ▼ 0,5 %
6,50 % KDH ▼ 0,5 %
5,80 % Most-Híd ▲ 0 %
eMPiko
Addict
Addict

Len taky detail, PS nema 10%, PS+Spolu maju 10%. Inak tieto pravicove mini-strany su tiez divnym slovenskym politickym zvykom. Ako sa hovori o iracionalite lavicoveho volica, ktory je schopny 10 rokov volit Smer, rovnako iracionalne sa mi zda hodit to kazde volby nejakej strane, ktora ma len velmi vagny program a cela stoji na 2-3 znamych tvarach. Potom sa zrazu po volbach zisti, ze v aj v tejto strane su nejaki sikovni podnikatelia a ze ich hodnotovy svet je mozno niekde trochu inde ako sa cakalo, vid. ta nestastna Siet.
hughito
Redeemer
Redeemer

Spolu sú len prebehlíci a staré tváre, ešte z dôb SDKÚ. PS je pár známych tvári + silné podnikateľské vedenie. Nič pre ľavičiara. Je úsmevné sledovať, ako Sulík a spol. trepú čosi o ľavicovosti PS. Je to len miernejšia pravica ako SaS či ĽSNS. Bližšie k stredu.
Napísať odpoveď