Ahojte,
musím si podať daňové priznanie, lebo posledná firma v ktorej som pracoval je zlikvidovaná, takže mi to už nemá kto spraviť a jedna vec mi nie je jasná - Nezdaniteľná časť základu dane (NČZD) ...
Bol som zamestnanec a iné príjmy ako zo zamestnania som nemal.
Za rok 2018 by tá nezdaniteľná časť mala byť 3 830,02 eura. Ale rok má 12 mesiacov a ja som odpracoval len 3 mesiace.
Môžem si uplatniť celú tú čiastku 3 830,02 alebo len pomernú časť za 3 mesiace 957,51 eura ( 3x 319,17 ) ??
Odpracované iba 3 mesiace v roku - Aká je Nezdaniteľná časť
Re: Odpracované iba 3 mesiace v roku - Aká je Nezdaniteľná č
To by bolo super ak si si 100% istý.
Lebo ak by som si uplatňoval len za 3 mesiace, tak by som bol presne na nule. Žiadny nedoplatok ani preplatok.
Ale ak by som si uplatňoval celú sumu 3830 eur, tak mi automaticky vznikne preplatok vyše 465 euro, ktoré som odviedol na daniach a všetky by mi vracali naspäť
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Už som vygúglil presnú definíciu, tak to dám sem ak to v budúcnosti niekomu pomôže
Lebo ak by som si uplatňoval len za 3 mesiace, tak by som bol presne na nule. Žiadny nedoplatok ani preplatok.
Ale ak by som si uplatňoval celú sumu 3830 eur, tak mi automaticky vznikne preplatok vyše 465 euro, ktoré som odviedol na daniach a všetky by mi vracali naspäť
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Už som vygúglil presnú definíciu, tak to dám sem ak to v budúcnosti niekomu pomôže
Kód: Vybrať všetko
Nárok na plnú výšku nezdaniteľnej časti na daňovníka má aj daňovník, ktorý pracoval len časť roka
Nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti na daňovníka majú aj:
- študenti,
- evidovaní nezamestnaní,
- osoby na rodičovskej dovolenke,
- atď.
... a to vždy v sume „za celý rok“, aj keď pracovali alebo podnikali len časť roka. Pre takéto osoby je obvykle výsledkom daňového priznania alebo ročného zúčtovania daňový preplatok.
Inak povedané, výška nezdaniteľnej časti na daňovníka nezávisí od toho, či daňovník dosahoval príjmy počas celého roka alebo len v niektorom mesiaci alebo mesiacoch. Študent, ktorý pracoval len v lete a zarobil si 1000 eur, neplatí žiadnu daň, pretože si pri výpočte dane od základu dane odpočítava celú sumu nezdaniteľnej časti 3830,02 eura. Podobne zamestnanec, ktorý pracoval len časť roka a druhú časť roka bol „dobrovoľne“ nezamestnaný alebo bol evidovaný na úrade práce, ženy na materských a rodičovských dovolenkách, osoby ktoré boli dlhší čas práceneschopné, cudzinci, ktorí na Slovensku pracovali len niekoľko mesiacov – majú nárok na uplatnenie plnej sumy, aj keď pracovali len časť roka.Re: Odpracované iba 3 mesiace v roku - Aká je Nezdaniteľná č
Malo by to tak byť. Ja som robil tiež len pol roka a vracajú mi peniaze kvôli nezdaniteľnej časti za celý rok.
DP podávaš za celý rok 2018 , takže nezdaniteľnú suma si uplatňuješ za celý rok.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
jj peniaze ti pridu, je to bezna vec, ked nerobis cely rok, tak ti vzdy nejake peniaze pridu naspat.