EU posun casu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Paťko
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: EU posun casu

Príspevok od používateľa Paťko »

Preto treba prispôsobiť aktivity. V práci alebo škole budeme začínať už o 4:00
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

V zime je pre väčšinu ľudí už tma tak či tak, keď sa vracajú z práce. Plus v zime býva aj počasie vo všeobecnosti iné a počet slnečných dní beztak omnoho nižší, takže máš väčšinou zamračené a či sa zotmie o 16:00 alebo 17:00 nie je prakticky žiadny rozdiel (viď obrázok). Zato v lete to rozdiel spraví a bude to citeľné. Áno, pre šoférov to bude menej príjemné, to uznávam, ale prebije to ostatné argumenty?
A nemusí to vôbec ovplyvniť mňa, človek je však v zásade denný živočích, aktívnejší za svetla, tak prečo si takto navodzovať viac tmy práve cez obdobie, keď to svetlo prirodzene dostávame? ( a so zimným časom počas neho budeme spať, lebo celá spoločnosť proste funguje od tej cca 7-8 hodiny ráno a aj keď vstane človek o štvrtej ráno, tak do práce / školy / obchodu ešte nemôže ísť a zaplávať si na jazero alebo na bicykel sa mu neoplatí, lebo časom tá práca či škola aj tak začnú, socializovať sa o tej hodine nie je zrejme s kým, spoločnosť bude fungovať v nezmenenom čase bez ohľadu na to, kedy slnko vychádza).
Samozrejme, že sa tomu nič prispôsobovať nebude, fabriky, podniky, úrady atď. budú začínať v svoj čas ako aj doteraz, školy taktiež, bola by hlúposť v tejto krajine predpokladať, že sa s touto zmenou posunie aj čosi iné, než ten čas.
Prílohy
screenshot.8.jpg
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

ephramko napísal:Nebude o hodinu kratší deň. Máš možnosť sa ísť aj ráno vyhriať na slniečko a zašportovať si.
Díky za super nápad! Ja sa rád hýbem, doma cvičím, celé leto bajkujem, ale už takto vstávam pred šiestou, aby som stihol do práce. Ozaj nebudem stávať o 4:30 aby som si "užil" svetlo, navyše ráno ešte v zime.

Rovnako porovnávať letnú rekreáciu s ranným športovaním je ešte väčší gól. Nie len šport je relax. Zase sa opakujem, s kamarátmi a rodinou, keď už všetci pracujeme (viacerí napr. na zmeny) máme problém nájsť voľno naraz, a pravidelne, často a hocikedy proste ideme na last-minute jazero a pod. So zimným časom nepôjdeme, lebo už s letným sa nám to fakt LTT oplatilo.

Čítal som tu posledných pár strán a jedna vec je zaujímavá.

Zástancovia zimného času, ako napr. ephramko na ktorého reagujem sem nedávajú žiadne konkrétne argumenty. Argumentujú iba štýlom "toto nebude až také zlé", "toto môžeš nahradiť týmto", "túto aktivitu môžeš robiť napr. o 4 ráno", "na to si zvykneš". Namiesto toho zástancovia letného času sem dávajú jeden príklad za druhým zo života, ktorý nás reálne ovplyvní.

Jediný jeden príklad, ktorý beriem, je tma ráno a vplyv na šoférov. Absolútna väčšina ale dôjde do práce najneskôr o deviatej (a už to je neskoro, gro pred siedmou-ôsmou), kedy je aj tak ešte tma - tak o čom sa tu bavíme? Jediní, ktorých sa to z tohto hľadiska dotkne sú napr. vodiči z povolania - ktorý ale aj tak celú zimu jazdia po tme a celý deň, čiže hodina tmy ráno sa im vráti v podobe hodiny svetla, ktoré ešte stihnú v rámci ich pracovnej doby. A rovnako môžem argumentovať zase aj na šoférov, ktorí sa po 15-tej, 16-tej iba autom vracajú z práce, kedy je už úplná tma. Rovnako na nich môže doliehať únava vtedy, takto ešte stihnú svetlo.
Muffi
Addict
Addict

Však presne to vravím, ešte som nevidel ani jeden normálny argument, prečo nechať zimný čas.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Osobne by som bol za letny cas, pre mna ma viac vyhod, ale ak to zoberieme celkovo, zrejme budu silnejsie argumenty za zimny, uz sa to tu riesilo a je toho urcite viac, ale zhrnul by som to:

Problemy zimneho casu:
- skorsi vychod slnka v lete
- skorsie stmievanie v lete
> menej casu na niektore vecerne letne aktivity

Problemy letneho casu:
- okolite krajiny su za zimny cas, letny by mohol ekonomicky poskodit Slovensko
- ranna spicka by sa v zime posunula do tmy
> mnoho ludi nie je zvyknutych jazdit za tmy
> tma v spicke v spojeni so snehom a hmlou moze znamenat nehody, nasledne zapchy
> ak deti chodia do skoly pesi, znamena to nizsiu bezpecnost, alebo nutnost zabezpecit im inu dopravu, doprovod
> vacsia zima/mraz rano pri ceste do prace/skoly

Spominalo sa tu, ze slnecne svetlo je dolezite pre zdravie, no hlavne vecerne aktivity skratili ludom spanok a myslim ze hodina spanku je pre zdravie dolezitejsia ako hodina slnecneho svetla. Viem ze to nie je len o vitamine D, ale na ten staci 15 minut pobytu na slnku v lete.

V mnohych krajinach sa zacina standardny pracovny cas, resp. skola o deviatej, je to zrejme aj zo zdravotnych dovodov, tam teda maju automaticky o hodinu kratsi cas pre (pod)vecerne aktivity a nikomu to nevadi.

Tu je odkaz kde su casy pre vychody, zapady, poludnie a pod.: https://sk.meteotrend.com/sunrise-sunset/sk/bratislava/

Stale sa to meni a nie je to rovnake pre cele Slovensko, ale poludnie mame teraz posunute takmer o hodinu, takze ak by mal byt "spravny" cas podla casovych zon, tak by sme mali mat zimny cas.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

A nemá náhodou to striedanie času predsa len nejaké tie výhody ? :)
Opak
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Opak »

Ja som jednoznačne za striedanie času. Nijako ma zmena času neovplyvňuje a prináša len výhody.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Muffi napísal:Však presne to vravím, ešte som nevidel ani jeden normálny argument, prečo nechať zimný čas.
Jeden argument je, že aby v decembri nebola tma ešte aj o deviatej ráno. Aby deti by museli chodiť v tme do školy keby bol letný čas. Niektorí čo sú za letný čas zase hovoria, že začiatok školy treba posunúť na deviatu, čo už je fakt totálna kravina, lebo rodičia čo vozia deti tak by mali problém.

V podstate by bolo jedno že čo sa nechá ale kvôli tme ráno v zime (kvôli deťom a škole) by som ja určite bol za to, aby sa zanechal zimný čas. Ostatné argumenty nie sú také dôležité.

Argumenty ako šoférovanie v tme sú blbosti, kto šoféruje to musí zvládať aj keď je tma aj keď mu slnko svieti do očí, a kto má šeroslepotu nech chodí vlakom a autobusom.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Posledny odstavec je blbost. Velmi vela ludi nevie jazdit za svetla, nie to este za tmy.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Cesar - tma ráno v zime bude tak či tak. Keď idú deti do školy a pracujúci do práce, tak je tma. Aj pri ziomnom čase, aj pri letnom, bude v zime o takom čase tma. Pri letnom to len bude dlhšie trvať.
Hensym
VIP
VIP

Amen. Ja som mal teda tmu v zime aj keď som chodil na základnú, aj na strednú a aj teraz do práce.
Muffi
Addict
Addict

wladas napísal:Posledny odstavec je blbost. Velmi vela ludi nevie jazdit za svetla, nie to este za tmy.
To je čo za argument? Tak nech im nedajú vodičáky, resp. nech vo vodičskom majú uvedené, že môžu jazdiť len za svetla...
Samozrejme, že to je nonsens, ale vodičské oprávnenia dostávame na 24 hodín za tmy či za svetla, takže toto by nemalo zohrať vôbec žiadnu rolu. Ak by sa štát obával, že vodiči za tmy nevedia jazdiť, tak nech to zahrnie do zákona o autoškolách a nie do času.
Cesar
Addict
Addict

wladas napísal:Posledny odstavec je blbost. Velmi vela ludi nevie jazdit za svetla, nie to este za tmy.
To, že niekto nedokáže šoférovať v tme je smiešne alebo skôr zarážajúce niečo. Takému by som aj vodičák hneď zobral ale máme tu autobusy a vlaky, takže riešenie je aj pre debilov.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

Cesar napísal:Jeden argument je, že aby v decembri nebola tma ešte aj o deviatej ráno. Aby deti by museli chodiť v tme do školy keby bol letný čas. Niektorí čo sú za letný čas zase hovoria, že začiatok školy treba posunúť na deviatu, čo už je fakt totálna kravina, lebo rodičia čo vozia deti tak by mali problém.

V podstate by bolo jedno že čo sa nechá ale kvôli tme ráno v zime (kvôli deťom a škole) by som ja určite bol za to, aby sa zanechal zimný čas. Ostatné argumenty nie sú také dôležité.
V Bratislave vychadza slnko v zime najneskor cca 7:40, pricom dobre vidno je uz vo faze civil twilight, ktora zacina cca o 7:05 a cim dalej na vychod, tym skor tieto fazy nastavaju (napr Kosice ich maju cca o 15 minut skor), takze argument "do 9 tma" povazujem za zjavnu loz alebo prinajmensom za zavadzanie.
Cesar
Addict
Addict

V zime teraz 7:40 ale keby sme mali letný čas, ktorý by mnohí chceli ako fixný to by znamenalo, že by bolo 8:40. Plus keď sneží a je zamračené tak ten východ slnka je iný ako v lete za jasného počasia. :) Tak 8:40 nie 09:00 s tým, že v zime je bežne zamračená obloha, bola to neskutočná lož alebo minimálne zavádzanie odo mňa. :D

Vraj nie je nič za zimný čas ale práve toto je najdôležitejšie na celom a kvôli tomuto je lepší zimný čas, ostatné argumenty sú dosť pritiahnuté za vlasy.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

Tu cast o civil twilight si zamerne odignoroval? lebo prave ten tam robi hodinu rozdiel voci "tma do 9". A to je maximalne prva skolska hodina, ktora by sa vyucovala pri umelom osvetleni a ktorej ty prikladas taky vyznam, ze vsetky ostatne argumenty oznacujes ako pritiahnute za vlasy a ktora by realne CELEJ populacii (vratane tych deti) ubrala hodinu svetla popoludni pocas 7 mesiacov a nahradila ho hodinou svetla zavcas rano, pripadne cez leto neskoro v noci...
Hensym
VIP
VIP

Tu je otázne, či by tie deti (a nie len deti) mali tmu radšej počas prvej hodiny, keď sú zavreté v škole (dospelí v práci), alebo poobede, keď môžu byť von, alebo proste nejako fungovať. Ak sa bavíme o umelom osvetlení a šetrení elektrinou, podľa mňa je šetrnejšie, keď sa svieti pre tisíce detí v školách a dospelých v robotách hromadne, ako keď si každá rodina svieti doma.

Potom je tu ten faktor, čo spomenul Cesar - východ slnka v zime nie je rovnaký ako východ slnka v lete. Ja si pamätám, že som v zime naozaj chodil do školy (cca 7:10) ešte v absolútnej tme a v škole sa aj tak svietilo non-stop, minimálne do tej desiatej, kedy to prirodzené svetlo malo aspoň akú takú silu. Aj keď, v zime cez tie mraky sa aj tak 2/3 času svietilo celý deň a učili sme sa (a teraz v robote robíme) pri umelom svetle.
Cesar
Addict
Addict

@konyk87
Kašlať na deti, že by chodili v tme do školy.

A aj keď píšeš, že slnko vychádza o 07:40, respektíve by vyšlo o 08:40 podľa letného času ale môžeme povedať, že je už aj o siedmej celkom svetlo, veď máme verejné osvetlenie, nie je tma ako v pivnici.

A nevidím za dôležitú vec aby v lete svietilo slnko aj okolo deviatej ale ty určite to vieš na minúty presne dokedy zvykne maximálne. :D
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Budeme mať trvalý zimný čas ? Zatiaľ tomu všetko nasvedčuje, na Ukrajine sa poslednýkrát posunie čas o hodinu dozadu, na Ukrajine sa nemenil čas už niekoľko rokov.

https://telegraf.com.ua/ukraina/obshhes ... ument.html
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Napísať odpoveď