Kam ist zit?
Kam ist zit?
Ahojte, rad by som pocul nazor nezaujatych ludi na vec, ktoru riesim, a dopracoval som sa az na toto forum, kde som si vsimol, ze sa riesia aj taketo veci, tak snad mi niekto poradi. Ochvilu snad dokoncim skolu v prahe, kde studujem IT, a sam neviem, co potom. Osobne som si prahu velmi neoblubil a hlavne pocas prvych rokov som ju skor neznasal, mozno aj kvoli tomu, ze sa mi nestudovalo uplne najlahsie, a v podstate som velmi vela casu stravil len ucenim a ziadny iny zivot som nemal. Vzdy som si hovoril, ze po skole odtial pojdem prec, a vobec som v cesku zostat nechcel. Druha vec je, ze na chut velkomesta som tiez velmi neprisiel a radsej mam kludnejsie miesta, prirodu atd. Vlastne som aj v takom prostredi vyrastal, kedze som z vychodu, kde by som sa najradsej aj vratil. Vsetci vsak vieme aka situacia je na vychode, a najskor by sa nejaka schopna praca dala zohnat v KE, aj ked sa venujem oblasti v ktorej neviem, ci by som nasiel uplatnenie aj v KE. Rozmyslal som ale nad BA, osobne by som radsej bol na slovensku. Neviem vsak ake su zivotne podmienky v BA, co sa tyka nakladov v porovnani s prahou. Ale zas zarobit o 200e viac a nebyt tam stastny je k nicomu. Na druhu stranu v prahe mam brata, s ktorym mame super vztah, no ten je tam spokojny a ten tam zostane zit, kedze ma uz odtial aj priatelku, byvanie atd., takisto tam mam aj niekolko celkom dobrych kamaratov. Do BA by som isiel zas do uplne noveho prostredia, tam mam sice tiez par kamaratov, a aj kamarata z detstva, ktory mi je ako dalsi brat. Problem je, ze v tomto momente ani sam neviem co chcem. Viete mi niekto povedat nazor na tuto vec? Popripade mate skusenosti so zivotom v tychto mestach?
Re: Kam ist zit?
Na tvojom mieste by som sa snazil najprv si najst pracu v KE. A potom budes vidiet co realne ti ponuknu za miesto a za ake peniaze. Ak to bude slabota, tak skusis v Ba- teoretizovanie je bezcenne.
Brno? ak vies po nemecky, tak na blizky zapad
Kludnejsie mesto+ priroda? Mna napadla hned zilina. Dostatok pracovnych prolezitosti v IT sektore, celkom ok sluzby a prilezitost si vybehnut na nejaky kopec kludne aj poobede po robote.
-
retsil
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
suhlasim, Zilina je v tomto dobry kompromis... ak chces napis mi sukromnu spravu, u nas vo firme naberame nejakych ludi, tak ti mozem poslat ponuky
V KE nie je zas tak vela roznorodych prilezitosti. Pozri si pocet ponuk v KE a v BA na profesii a porovnaj...
Momentalne je
BA -> 1233 IT ponuk
KE -> 292 IT ponuk
A pritom ma BA len 2x viac obyvatelov. Potom sa firmy stazuju ze nevedia najst ludi. Jasne, ked otvaraju vyvojove centra v BA kde je brutalna konkurencia firiem a Vieden za rohom...
Momentalne je
BA -> 1233 IT ponuk
KE -> 292 IT ponuk
A pritom ma BA len 2x viac obyvatelov. Potom sa firmy stazuju ze nevedia najst ludi. Jasne, ked otvaraju vyvojove centra v BA kde je brutalna konkurencia firiem a Vieden za rohom...
Ono je to vsetko o strategickej polohe a infrastrukture, takze Ba nemoze konkurovat ziadne ine mesto na Svk.
V Ba su aj vynikajuce platove podmienky len treba mysliet aj na to ze ceny slusnych nehnutelnosti su vysoke.
V Ba su aj vynikajuce platove podmienky len treba mysliet aj na to ze ceny slusnych nehnutelnosti su vysoke.
Na vyvoj SW alebo support nepotrebujes ziadnu infrastrukturu, toto nie su automobilky... To je skor o tom ze ked sa nejaka firma rozhodne tu zalozit pobocku tak vyberie nejakeho slovenskeho menezerisa a ten ich presvedci ze treba otvorit pobocku v BA, ved predsa je to hlavne mesto... A hlavne aj on je z BA a nebude sa stahovat inde. Namiesto toho aby prisli napriklad do KE, kde by usetrili nieco aj na mzdach, skor by zohnali ludi a su tam 2 IT vysoke skoly...
Ropman
mas do znacnej miery pravdu, ale aj Sw firmy potrebuju osobny kontakt s klientami a z Kosic su letecke moznosti velmi slabe, pokial viem tak uz nic odtial nelieta ani do Ba. Zatial co Ba letisko je na tom o dost lepsie a naviac Schwechat je za rohom. A zeby manageri boli povodom z Ba to som zatial velmi nepostrehol, praveze drviva vecsina je Ba-outside. Plne chapem ze ludia na Vychode maju emocionalny problem toto pochopit ale fakty su taketo. A za dalsie, vecsina firiem co nie su Sw vyvojari ten kontajt ootrebuju este intenzivnejsie. Zahranicna firma s pobockou vo Viedni rada presunie sa do Ba kde je lacnejsi najom ale nepojde do Ke pretoze sa to uz neoplati.
mas do znacnej miery pravdu, ale aj Sw firmy potrebuju osobny kontakt s klientami a z Kosic su letecke moznosti velmi slabe, pokial viem tak uz nic odtial nelieta ani do Ba. Zatial co Ba letisko je na tom o dost lepsie a naviac Schwechat je za rohom. A zeby manageri boli povodom z Ba to som zatial velmi nepostrehol, praveze drviva vecsina je Ba-outside. Plne chapem ze ludia na Vychode maju emocionalny problem toto pochopit ale fakty su taketo. A za dalsie, vecsina firiem co nie su Sw vyvojari ten kontajt ootrebuju este intenzivnejsie. Zahranicna firma s pobockou vo Viedni rada presunie sa do Ba kde je lacnejsi najom ale nepojde do Ke pretoze sa to uz neoplati.
Az tak casto ten osobny kontakt s klientami vacsinou potrebny nie je a ked raz za cas taketo nieco nastane tak sa kludne da dostat aj do kosic, napriklad prestupom z viedne odkial sa leti 2x denne, alebo z nemecka kde bude lietat eurowings, alebo z londyna kde lieta wizzair a ryanair...
Ale mne je to uplne jedno, problem maju asi prave tie firmy ked sa potrebuju stazovat ze ,,na slovensku" nevedia zohnat ludi, pritom maju pobocku len v BA...
Ale mne je to uplne jedno, problem maju asi prave tie firmy ked sa potrebuju stazovat ze ,,na slovensku" nevedia zohnat ludi, pritom maju pobocku len v BA...
ja nie som Itckar, viacerych Sw vyvojarov poznam a mnohi z nich cestuju pomerne casto. Nieco sa nakodi a potom to idu testovat priamo k vyrobcovy do tovarne. Ale hovorim, nie som priamo z branze, resp iba okrajovo. Posledny trend v korporatoch je vozit ludi zo zahranicia/tym teraz nemyslim ludi k pasu/, je to taka strategia.
-
mirak2
Hardcore addict
z Kosic lieta denne Austrian do Viedne.gogo956 napísal:Ropman
2x denne
-
awtt
Medium Professional
Skus tie Kosice, da sa tam najst uz celkom slusna robota.
Ja som zil v Kosiciach par rokov (programator, je to uz skoro desatrocie dozadu) a spominam na tie casy vcelku dobre
Vyzera to dokonca ze sa tam na dalsi rok vratim natrvalo.
Ja som zil v Kosiciach par rokov (programator, je to uz skoro desatrocie dozadu) a spominam na tie casy vcelku dobre
Vyzera to dokonca ze sa tam na dalsi rok vratim natrvalo.
Najdi si firmu v BA co umoznuje pracu na remote a mozes pracovat odkialkolvek aj z dedziny na vychode pokial tam je internet 
-
Mek
Addict
Spominala sa tu Zilina. Ja tu zijem uz 8 rokov (+ studium na vyske) a tak ako vsade, aj tu je nedostatok ITckarov. Aj ked ich VS vychrli par desiatok kazdy rok, rozutekaju sa kade-tade. Mesto je to male, priroda blizko, klud. Ak by si mal otazky, napis mi, rad zodpoviem.
Podľa mňa je skôr ten pôvodný príspevok tejto témy o tom, že ten dospievajúci človek vie, že sa jeho život nevyhnutne zmení a skončí sa jedno životné obdobie, a preto z toho cíti strach, úzkosť, neistotu a podobné negatívne pocity.
Pred niekoľkými rokmi si psychológovia uvedomili, že majú celkom dobre zmapované, ako rodičia prežívajú odchod dospievajúcich detí (syndróm prázdneho hniezda), ale akosi sa zabudlo na tie deti a ich prežívanie tejto situácie. Potom Arnett prišiel s tým, že prechod z adolescencie do dospelosti nie je z psychologického hľadiska taký jednoznačný a že medzi adolescenciou a dospelosťou je ešte jedno obdobie, tzv. "vynárajúca sa dospelosť", ktorá trvá približne od 20 do 30 roku a pre ľudí v tomto období sú úplne charakteristické práve pocity, ktoré asi prežíva aj autor prvého komentu v tejto téme.
Pred niekoľkými rokmi si psychológovia uvedomili, že majú celkom dobre zmapované, ako rodičia prežívajú odchod dospievajúcich detí (syndróm prázdneho hniezda), ale akosi sa zabudlo na tie deti a ich prežívanie tejto situácie. Potom Arnett prišiel s tým, že prechod z adolescencie do dospelosti nie je z psychologického hľadiska taký jednoznačný a že medzi adolescenciou a dospelosťou je ešte jedno obdobie, tzv. "vynárajúca sa dospelosť", ktorá trvá približne od 20 do 30 roku a pre ľudí v tomto období sú úplne charakteristické práve pocity, ktoré asi prežíva aj autor prvého komentu v tejto téme.
Dakujem za odpovede, pozeral som si zbezne inzeraty v KE, neviem ako velmi sa lisi ponuknuty plat od toho, co maju napisane v inzerate, ale zda sa mi to malo v porovnani s tym, co som zarobil sice len na polovicny uvazok v prahe este pocas studia. Zas je mi jasne, ze su tam asi nizsie naklady na zivot.
Je to take, ze sam neviem chcem byt a sam neviem na zaklade coho sa rozhodnut. Ako som spominal v prahe mam brata, od mala sme boli stale spolu, aj studovat do prahy som vlastne isiel len kvoli nemu, lebo tam bol on. Teraz ak pojdem zit niekde inde, neviem si predstavit, ze sa uvidime raz za mesiac, dva, tri? Zas myslim, ze mam vypestovanu aj istu averziu voci prahe, necitim sa tam najlepsie ovela radsej by som bol na slovensku (aj ked neviem, mozno by ma to rychlo preslo, kedze to neviem porovnat so zivotom, pracou atd. kedze som bol len doma alebo v prahe, a pracoval som zatial len v prahe, no vzdy ked pridem na slovensko citim sa ovela lepsie ako v cesku, je to asi chore, ale tak to proste citim). Ako som spominal velmi rad som doma, krasne prostredie, klud, dokazal by som tu kludne zit aj cely zivot. Nemyslim tym teraz to, ze som doma rad preto, ze mam mama hotel. Som uplne samostatny, viac citim naviazanie na to konkretne miesto, proste neviem si teraz predstavit, ze budem niekde zit, a moj domov bude inde ako sucasny domov. Bohuzial s pracovnymi prilezitostami je to tu blbe. Ano, v KE by sa asi dalo s dobrou IT pracou zit nadpriemerne, ale zas sa chcem aj nejak posuvat, ked som studoval nie najlahsiu skolu, chcem to nejak zuzitkovat a svoje vedomosti zvysovat, a neviem ake moznosti su v KE. Nehovorim, ze nie je tam priestor, kedze som to neskusil, no mam obavy, ze to bude o dost horsie, ako vedia cloveku ponuknut v prahe. Pripada mi to strasne cele zlozite rozhodnut sa.
Je to take, ze sam neviem chcem byt a sam neviem na zaklade coho sa rozhodnut. Ako som spominal v prahe mam brata, od mala sme boli stale spolu, aj studovat do prahy som vlastne isiel len kvoli nemu, lebo tam bol on. Teraz ak pojdem zit niekde inde, neviem si predstavit, ze sa uvidime raz za mesiac, dva, tri? Zas myslim, ze mam vypestovanu aj istu averziu voci prahe, necitim sa tam najlepsie ovela radsej by som bol na slovensku (aj ked neviem, mozno by ma to rychlo preslo, kedze to neviem porovnat so zivotom, pracou atd. kedze som bol len doma alebo v prahe, a pracoval som zatial len v prahe, no vzdy ked pridem na slovensko citim sa ovela lepsie ako v cesku, je to asi chore, ale tak to proste citim). Ako som spominal velmi rad som doma, krasne prostredie, klud, dokazal by som tu kludne zit aj cely zivot. Nemyslim tym teraz to, ze som doma rad preto, ze mam mama hotel. Som uplne samostatny, viac citim naviazanie na to konkretne miesto, proste neviem si teraz predstavit, ze budem niekde zit, a moj domov bude inde ako sucasny domov. Bohuzial s pracovnymi prilezitostami je to tu blbe. Ano, v KE by sa asi dalo s dobrou IT pracou zit nadpriemerne, ale zas sa chcem aj nejak posuvat, ked som studoval nie najlahsiu skolu, chcem to nejak zuzitkovat a svoje vedomosti zvysovat, a neviem ake moznosti su v KE. Nehovorim, ze nie je tam priestor, kedze som to neskusil, no mam obavy, ze to bude o dost horsie, ako vedia cloveku ponuknut v prahe. Pripada mi to strasne cele zlozite rozhodnut sa.
-
mirak2
Hardcore addict
tie cisla, co davaju do inzeratov su absolutne minimum, co ponukaju. kludne mozes pytat na pohovore aj o 50% viac.
-
AllGoneDead
Medium Star
v ke sa cas od casu robia nejake meetup-y(eastocode, mlmu), firmy zvacsa maju tiez nejake interne prednasky ktorych sa mozes zucastnit + mininmalne nadnarodne spolocnosti robia zvacsa na projektoch pre zahranicnych klientov(DE, AT, CH, EN, DK, SE...)