MG ZTT - problem s emisiami
MG ZTT - problem s emisiami
Zdravim, som majitelom vozidla MG ZTT, r.v. 2004, nabehanych cca 200k, 2.5 V6 benzin + plyn. Mam problem s emisiami, ktore su dost vysoke. Prikladam aj foto s nameranymi hodnotami. Technik na kontrole mi povedal, ze problem je s katalyzatorom a lambdou sondou, no vraj ich tam mam az 4, a tazko povedat, ktora bude problemova. Takisto mi povedal, ze je mozne, ze aj po oprave tychto veci auto EK neprejde. Chcel by som sa teda poradit, co si myslite, ci sa oplati investovat do opravy alebo nie. Najviac sa obavam toho, ze aj po vymene tychto veci, mi auto kontrolou neprejde a budu to zbytocne vyhodene peniaze. Bude mi vediet nejaky sikovny technik po nejakej diagnostike povedat, ci po oprave bude mozne prejst EK, alebo je to ciste len o nahode? Dakujem vopred za odpovede.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: MG ZTT - problem s emisiami
Ako pozeram, tak ty mas 10x vyssie hodnoty, nez su povolene. Co treba spravit, tak to je diagnostika. V lepsom pripade ti ukaze kde je problem, v horsom to bude hokus pokus. Co mozes spravit, tak to je vymena sviecok a ako sam pises, asi aj vymena lambda sond. A mozno aj katalyzatora.
Sviecky som menil niekedy pred rokom, kvoli tomu, ze mi pri plyne auto obcas trhalo, takze tie by mali byt ok.
Nemas este protokol z predchadzajucich kontrol? Mozno by sa z nich dalo vycitat ci sa emisie zhorsovali postupne alebo naraz.
Ale pri 10x prekrocenych hodnotach by som to videl minimalne na chybu katalyzatora (ak tam vobec je a niekto ho iniciativne nevybral).
Spotrebu nemas vysoku? Chybna lambda sonda sa zvykne prejavovat zvysenou spotrebou kvoli tomu, ze motor ma bohatsiu zmes a to moze nasledne sposobit zanesenie katalyzatora. Ale kazdopadne treba ist do servisu a vsetko najprv v ramci moznosti skontrolovat pred tym ako das stovky eur na opravy.
Ale pri 10x prekrocenych hodnotach by som to videl minimalne na chybu katalyzatora (ak tam vobec je a niekto ho iniciativne nevybral).
Spotrebu nemas vysoku? Chybna lambda sonda sa zvykne prejavovat zvysenou spotrebou kvoli tomu, ze motor ma bohatsiu zmes a to moze nasledne sposobit zanesenie katalyzatora. Ale kazdopadne treba ist do servisu a vsetko najprv v ramci moznosti skontrolovat pred tym ako das stovky eur na opravy.
Mozno by som to niekde doma aj nasiel, ale som momentalne dlhodobejsie na opacnej strane slovenska. Inak ak mi konci povodna emisna pondelok a teraz som dostal uz na opakovanej EK, ze auto nie je sposobile mozem ocakavat pokutu, ze? Auto by som kludne aj docasne odhlasil, kym by som s tym nieco nevymyslel, ale zas to musim ist urcite odhlasit do okresu, kde je auto prihlasene, co je viacmenej teraz nemozne. 
Ano, pokuta. Ak ju ale zaplatis do 15 dni ako ti pride, tak platis len 1 tretinu. To je stale lacnejsie ako ist odhlasovat auto na opacny koniec Slovenska a potom ho opat prihlasovat.
Mna by zaujimalo, ze pokial si mal docasnu emisnu a bol si teraz na opakovanej, tak co si robil za ten mesiac az dva s autom kym si mal docasnu emisnu kontrolu? To si s tym nebol v servise alebo si bol v dakej domacej garazi u nuekoho?
Mna by zaujimalo, ze pokial si mal docasnu emisnu a bol si teraz na opakovanej, tak co si robil za ten mesiac az dva s autom kym si mal docasnu emisnu kontrolu? To si s tym nebol v servise alebo si bol v dakej domacej garazi u nuekoho?
Ak bolo auto oznacene ako nesposobile, tak by si pokutu nemal dostat, ale do 30 dni musis absolvovat opakovanu kontrolu.
//aha, zle som to precital...Na základe hodnotenia technického stavu a funkcie jednotlivých mechanizmov sa na záver vykoná zhodnotenie technickej spôsobilosti vozidla pre ďalšiu premávku. Vozidlo môže byť hodnotené ako:
A) Spôsobilé pre ďalšiu prevádzku, ak na jeho mechanizmoch neboli zistené žiadne alebo len ľahké chyby
B) Dočasne spôsobilé pre ďalšiu prevádzku, ak na jeho mechanizmoch bola zistená jedna alebo viacej vážnych chýb. Tieto chyby musí držiteľ vozidla odstrániť čo najskôr a po ich odstránení pristaviť vozidlo na opakovanú technickú kontrolu najneskôr do jedného mesiaca od ich zistenia. Pokiaľ nie je vozidlo pristavené na opakovanú kontrolu v tejto lehote, stáva sa nespôsobilé pre ďalšiu prevádzku.
C) Nespôsobilé pre ďalšiu prevádzku, ak na jeho mechanizmoch bola zistená jedna alebo viacej nebezpečných chýb. Do odstránenia týchto chýb sa vozidlo vyraďuje z prevádzky. Opakovaná technická kontrola sa musí tiež vykonať do 30 dní a kontrolujú sa chyby zistené pri pravidelnej technickej kontrole podľa predloženého protokolu o TK.
Podla toho co pise, tak on uz mal teraz opakovanu kontrolu.
Na tu 30 dnovu lehohu aj lepia normalne nalepku na celne s 30 dnovou platnostou.
Je to trochu zlozitejsie, malo sa to spravit tak, aby to preslo. Evidentne sa to nespravilo a nepreslo to. Ano, bola to uz opakovana kontrola, takze som bez platnej EK.
Malo sa to spravit? S 10x, niekde az 15x prekrocenymi limitmi. Paradne
Mozes si to dat teraz spravit a poriadne.
Keby si to dal kazdy "spravit" tak sa tu dusime ako v Indii 
Jednoznacne chod na diagnostiku. Chybnu lambda sondu by malo pri diagnostike vyhodit. Nechapem ale, odkial by sa tam zobrali 4 lambda sondy. Zvacsa sa pouzivaju v benzinoch dve - skokova a spektralna. Chybna lambda sonda(y) moze byt pricinou chybnej pripravy zmesi a zleho stechiometrickeho pomeru, co sa prejavi vo forme toho bordelu, co ti namerali.
Ze sa to malo spravit, tym som nemyslel "spravit", ale to je jedno.
kinjeril, ano uz to mam v servise. nie som odbornik, ale tak mi bolo povedane, ze tam mam 4 lambda sondy. Ked som to povedal teraz v servise, tiez tomu nechceli verit, no potom mi povedali, ze su tam fakt 4.
kinjeril, ano uz to mam v servise. nie som odbornik, ale tak mi bolo povedane, ze tam mam 4 lambda sondy. Ked som to povedal teraz v servise, tiez tomu nechceli verit, no potom mi povedali, ze su tam fakt 4.
-
Arkaz
Addict
- Kontaktovať používateľa:
niekedy byvaju 4. mal som tiez na volve S80 2.9 benzin
Nehadam sa, ale je to zaujimave. Z hladiska regulacie plne postacuju dve, ako som uz napisal. Rozdiel v nich je ten, ze jedna potrebuje na plnu funkcnost prevadzkovu teplotu a druha nie. V zasade ale celu regulaciu od pripravy zmesi az po vyfuk zvlada aj jedna lambda sonda. Nuz ale preco tam nanarvat kopec kurv****, ved zakaznik to zaplati...