Vyúčtovanie/podnájom
Vyúčtovanie/podnájom
Ahoj, viete mi niekto poradiť ? Bývam v podnájme, platím 500€ mesačne. Od 11/2018.
Minulý týždeň mi poslali vyúčtovanie, kde je nedoplatok. V zmluve je napísané "2. Plnenia spojené s riadnym užívaním bytu, a to najmä dodávka tepla, teplej vody, vodné, stočné, úhrada za odpady, úhrada do fondu prevádzky, údržby a opráv a iné, ktoré je povinný prenajímateľ platiť správcovi, resp. spoločenstvu vlastníkov bytov, je zahnrnutá v sume mesačného nájomného v tomto článku, ods. 1 zmluvy."
Aká by mala týmto pádom byť reálna suma, ktorú dlžím ako nedoplatok ? Alebo je to správne ako je to tam vyrátané ? Ďakujem
Minulý týždeň mi poslali vyúčtovanie, kde je nedoplatok. V zmluve je napísané "2. Plnenia spojené s riadnym užívaním bytu, a to najmä dodávka tepla, teplej vody, vodné, stočné, úhrada za odpady, úhrada do fondu prevádzky, údržby a opráv a iné, ktoré je povinný prenajímateľ platiť správcovi, resp. spoločenstvu vlastníkov bytov, je zahnrnutá v sume mesačného nájomného v tomto článku, ods. 1 zmluvy."
Aká by mala týmto pádom byť reálna suma, ktorú dlžím ako nedoplatok ? Alebo je to správne ako je to tam vyrátané ? Ďakujem
-
yoggy
Re: Vyúčtovanie/podnájom
Pokial je to uvedene takto, tak prenajimatel ma povinnost to zaplatit
Poslali to tebe, alebo landlordovi?
--------------------------------------------------
Inak kolko platite v BA do fondu oprav, za kurenie atd?
--------------------------------------------------
Inak kolko platite v BA do fondu oprav, za kurenie atd?
Poslali to mne, prenájimateľ emailom mne, aby som spolu s ďaľším nájmom zaplatil aj tento nedoplatok.
Neviem či tomu rozumiem správne, ale z tých 500€ čo ja platím im nájom, oni platia tieto spomenuté energie fond oprav atď. No toto je nedoplatok, čiže niečo naviac, čo v prípade ak by bola vymedzená z nájmu určitá suma na tieto energie atď.., by som ho mal platiť ja, no ak mám nájom 500€ a napísané je v zmluve len že energie su zahrnuté v cene nájmu, má povinnosť nedoplatok zaplatiť on ?
Neviem či tomu rozumiem správne, ale z tých 500€ čo ja platím im nájom, oni platia tieto spomenuté energie fond oprav atď. No toto je nedoplatok, čiže niečo naviac, čo v prípade ak by bola vymedzená z nájmu určitá suma na tieto energie atď.., by som ho mal platiť ja, no ak mám nájom 500€ a napísané je v zmluve len že energie su zahrnuté v cene nájmu, má povinnosť nedoplatok zaplatiť on ?
Je v zmluve niekde uvedene, ze sa ma doplacat nedoplatok? Lebo pokial nie, tak podla odseku/bodu 2 by si nemal nic platit. Taktiez tie predpisy sa mi zdaju strasne nizke...
Je to tam spomenuté, zabudol som na to.
"5. Prípadný nedoplatok za plnenia spojené s užívaním bytu, ktorý bude vyplývať z reálne spotrebovaných plnení spojených s užívaním bytu, sa nájomca zaväzuje uhradiť prenajímateľovi na základe ročného zúčtovania jednotlivých platieb vykonaného jednotlivými dodávateľmi energií, resp. plnení spojených s užívaním bytu, a to do 10 dní odo dňa, kedy prenajímateľ toto zúčtovanie predloží nájomcovi.
6. Prenajímateľ je oprávnený jednostranne primerane upraviť výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu dohodnutú v tomto článku zmluvy vtedy, ak došlo preukázateľne k ich zvýšeniu/zníženiu zo strany dodávateľa toho-ktorého plnenia poskytovaného s užívaním bytu. Túto skutočnosť je prenajímateľ povinný oznámiť bez zbytočného odkladu nájomcovi."
Teraz ide o to, že tie predpisy, teda odkedy som sa nastahoval, 14.11.2018 po dobu vyúčtovania čo ak sa nemýlim je apríl ? je 6 mesiacov, tzn. on mesačne zaplatil 48 € kedže celková suma predpisov je 287.50€. Preplatok mesačne by teda bol okolo 36€ na mesiac, Je suma 48€ za tieto nergie(bez elektrickej energie) ktorú má teda prenajímateľ nastavenú mesačne normálna ? Ale predpokladám že si už na túto otázku viem odpovedať. Tú sumu som sa sním asi mal dohodnúť pred zmluvou.
Teraz stým už nič nespravím.
Zrovna po tomto nedoplatku mi oznámil, že zvyšuje nájom na 555€, takže o tom čo pôjde do predpisov/energii atď, sním budem musieť prediskutovať.
Edit: "Prípadný nedoplatok za plnenia spojené s užívaním bytu, ktorý bude vyplývať z reálne spotrebovaných plnení spojených s užívaním bytu..."
Čiže fond opráv, príspevok na správu, atď by som si mal odrátať, nemýlim sa ?
"5. Prípadný nedoplatok za plnenia spojené s užívaním bytu, ktorý bude vyplývať z reálne spotrebovaných plnení spojených s užívaním bytu, sa nájomca zaväzuje uhradiť prenajímateľovi na základe ročného zúčtovania jednotlivých platieb vykonaného jednotlivými dodávateľmi energií, resp. plnení spojených s užívaním bytu, a to do 10 dní odo dňa, kedy prenajímateľ toto zúčtovanie predloží nájomcovi.
6. Prenajímateľ je oprávnený jednostranne primerane upraviť výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu dohodnutú v tomto článku zmluvy vtedy, ak došlo preukázateľne k ich zvýšeniu/zníženiu zo strany dodávateľa toho-ktorého plnenia poskytovaného s užívaním bytu. Túto skutočnosť je prenajímateľ povinný oznámiť bez zbytočného odkladu nájomcovi."
Teraz ide o to, že tie predpisy, teda odkedy som sa nastahoval, 14.11.2018 po dobu vyúčtovania čo ak sa nemýlim je apríl ? je 6 mesiacov, tzn. on mesačne zaplatil 48 € kedže celková suma predpisov je 287.50€. Preplatok mesačne by teda bol okolo 36€ na mesiac, Je suma 48€ za tieto nergie(bez elektrickej energie) ktorú má teda prenajímateľ nastavenú mesačne normálna ? Ale predpokladám že si už na túto otázku viem odpovedať. Tú sumu som sa sním asi mal dohodnúť pred zmluvou.
Teraz stým už nič nespravím.
Zrovna po tomto nedoplatku mi oznámil, že zvyšuje nájom na 555€, takže o tom čo pôjde do predpisov/energii atď, sním budem musieť prediskutovať.
Edit: "Prípadný nedoplatok za plnenia spojené s užívaním bytu, ktorý bude vyplývať z reálne spotrebovaných plnení spojených s užívaním bytu..."
Čiže fond opráv, príspevok na správu, atď by som si mal odrátať, nemýlim sa ?
-
yoggy
Ked tak lepsie pozeram na to vyuctovanie, tak nekurili ste nahodou na 28stupnov neustale?
Kedze je to jedina polozka ktora tam strasne svieti. A je mozne, ze predtym tak nikto nebyval alebo niekto kto zil v zime, tak predpis nastavil nizko...
Do zmluvy by bolo vhodne rozpisat ako sa rozdeluje platba za sluzby a energie.
A kedze v zmluve je napisane, ze ten nedoplatok musis uhradit, tak ...
//autoeditácia príspevku (02 Jún 2019, 4:22)
Taktiez to moze byt odrb z jeho strany, nastavil to nizko, nasledne nedoplatok a takto si zvysi najom a ludia mu bezproblemov na to prikývnu. (kedze je to "opodstatnene")
Do zmluvy by bolo vhodne rozpisat ako sa rozdeluje platba za sluzby a energie.
A kedze v zmluve je napisane, ze ten nedoplatok musis uhradit, tak ...
//autoeditácia príspevku (02 Jún 2019, 4:22)
Taktiez to moze byt odrb z jeho strany, nastavil to nizko, nasledne nedoplatok a takto si zvysi najom a ludia mu bezproblemov na to prikývnu. (kedze je to "opodstatnene")
inak ja mam vo vyuctovani tiez dodavku tepla 4x vyssiu oproti minulemu roku, to bola az taka zima?[emoji3]
Nepoznam sice zakonnik ale logika mi hovori ze v zmluve by malo byt uvedene konkretne kolko je presne za podnajom a kolko energie+uzivanie bytu. Ako uz napisal yoggy ze by to mohol byt kludne odrb, ty nemas ako zistit ako su nastavene zalohy.
Dalej moze ti len tak zvysit najom? Nemas to napr na rok? Za taky velky rozdiel by mozno ani nenasiel ineho podnajomnika.
Dalej moze ti len tak zvysit najom? Nemas to napr na rok? Za taky velky rozdiel by mozno ani nenasiel ineho podnajomnika.
presne tak, zmluva je podpisana bud do urciteho datumu alebo na neurcito, kazdopadne je tam urcena vyska najmu, v najlepsom pripade vyska najmu a vyska energii, datum podpisu a podpis, ak ti chce zvysit najom, je samozrejme potrebny tvoj suhlas, sam od seba si ho zvysovat nemoze, ty mas platnu najomnu zmluvu do urciteho datumu na urcitu sumu. bodka.
druha vec je ta, ze ti zasa o rok pride nedoplatok - zrejme
druha vec je ta, ze ti zasa o rok pride nedoplatok - zrejme
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Vyúčtovanie je ale za obdobie od 1.1.2018 - 31.12.2018 nie?
A tych 216,43€ nedoplatok bol uz na zaciatku roka. A je malo pravdepodobne ze bol sposobeny za november + december. Pri nastahovani ste si mali opisat a dat do zmluvy stav TUV, UV, UK.
To kolko vas pls byva v tom byte, 27??? Za 2 mesiace nie je mozne, aby si vyprodukoval taky nedoplatok. Su len dve moznosti - bud ten nedoplatok sposobili ti pred tebou, alebo majitel bytu (platitel preddavkov za byt) neuhradzal pravidelne mesacne platby v plnej vyske. Inymi slovami, prachy si nechaval, kedze zbytok vo forme nedoplatku zaplatia najomnici. Pri 500e najme by si musel byvat v 5i byte, vykurenom na trenkovu teplotu s dvomi vanami horucej vody denne. Wtf?
-
daniel.daniel
Medium Star
popravde musis to vydiskutovat s majtelom, ale je to odrb. Vyuctovanie prislo za cely rok 2018, musi prist do konca maja. Takze ty si sa nastahoval 14.11.2018. Skus sa snim dohodnut ze zaplatis iba 216/12*1,5=27€. Hadam nebudes doplacat stratu za byvalych prenajimatelov. BTW a to ti neprislo este vyuctovanie elektriny, odporucam si odpisat stav elektromera
. Vecsinou na zaciatku najmu sa zvykne odpisat stav elektromeru a vodomeru, a stav meracov tepla. Z vlastnych skusenosti predpis nastavuje spravca a sumy vecsinou sedia. Nechapem preco spravca nastavi predpis na odmenu pre spravcu 14.42 a realny naklad je 15.51+3,10 DPH, to sa deje aj pri inych polozkach. Dalsia vec stav konta k 1.1.2019 je uz minus 216 to si za mesiac a pol nestihol spravit. To ze ti majtel teraz zvysi najom o 55€ neznamena to ze ich bude dobrovolne posielat spravcovi na ucet takze situacia sa moze o rok opakovat. Moja pribuzna ma predpis na 140€ mesacne a posiela im 160€ mesacne, ked pride vyuctovanie tak sa tesi ze ma preplatok okolo 400€ 
Skus sa pozriet ci tam nieje aj predpis platieb za minuly rok a kolko realne majtel aj poslal.
Skus sa pozriet ci tam nieje aj predpis platieb za minuly rok a kolko realne majtel aj poslal.
ved ale mne prislo rocne vyuctovanie rozpocitane na mesiace, so spotrebami a zalohovymi platbami a pekne vidim ktory mesiac sa ako kurilo a podobne
-
daniel.daniel
Medium Star
tak to ste o krok dalej, ja vidim len celkovu spotrebu tepla, vody, teplej vody za rok. Mam moznost sa registrovat aj na portal poschodoch.sk. Ale ci tam je rozuctovanie na mesiace to neviem.
nie je
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
ale hlavne by som sa asi cim skor vystahoval. ocividne si takto zaraba a predstav si kolko ti pride vyuctovanie za 2019
ved ale logicky nebudem platit nedoplatok za obdobie v ktorom som v byte nebyval
moze sa aj postavit na hlavu
a ked je taky čurko ako vyzera tak urcite neplati dane tak by som to skusil spomenut keby sa mi vyhrazal zrusenim zmluvy
a ked je taky čurko ako vyzera tak urcite neplati dane tak by som to skusil spomenut keby sa mi vyhrazal zrusenim zmluvy
Ale hore ma uvedený dátum od 14.10.2018 do 31.12.2018
Stale to je menej nez 1/3 z celeho roka z ktoreho je vyuctovanie.