Chernobyl (2019)

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
Arkaz
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Chernobyl (2019)

Príspevok od používateľa Arkaz »

pozrel som poslednu cast. dychberuce. m co dodat za mma 10/10. no dodam ze chernobyl ako taky ma vzdy fascinoval serial bol od zaciatku srdcovka.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Perfektné. Ako za mňa nie najlepší seriál všetkých dôb, ale paráda. Pekne ukázaná aj skostnatenosť toho režimu, kde sa naozaj veci tajili a potom sa už zabudlo, že existuje aj nejaká pravda.

Ruská verzia však už na ceste. Bude CIA atď. ;)

https://www.theguardian.com/world/2019/ ... -tv-remake
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

:|
Prílohy
5cf56b0bdda4c8c22c8b45bc.jpg
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

dobre jej zakontrolovali tym, ze banici su tam dost cierni.
a mozno sa mi to zdalo, ale v Krelmi tam su zo vsetkych sovietskych krajin... je to taka volovina ako ked pred rokom nazvali Warhorse studios rasitami, lebo v stredovekom Posazavi neboli ziadni PoC a Neeuropania boli ako antagonisti
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

podobný prípad :lol:
Prílohy
61975445_2361507650795151_2486070896494641152_n.jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Inak angličtina mi, popravde, vadila. Ideálny prípad by bol jazykový originál.
jackb
Redeemer
Redeemer

to je ale vysvetlene: herci by boli v krci aby dobre vyslovovali. nehovoriac o tom, ze Ukrajinci by mali hovorit ukrajinsky, etc.. moholo by to skoncit ako rustina v Love na Cerveny oktober, kde sa pri sovietskej hymne hrnu slzy do oci. a nie je to z nostalgie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

hughito, keďže seriál bol natáčaný primárne pre najväčšie publikum HBO, tzn. USA, tak je snáď úplne pochopiteľné, že bol natočený v angličtine.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

co hovorite na to, ze Rusko si ide tocit svoj vlastny serial o Cernobyle, lebo tento je podla nich moc anti rusky a propagandisticky a kde za tu katastrofu bude moct agent CIA ? :)
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

vazne idu? ale ak naozaj, tak si myslim, ze to je snad pochopitelne.. aby si aj Ruski politici mohli potazkat svoje ega, ked budu pozerat pro-rusky serial o cernobyle..
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

jackb
Redeemer
Redeemer

2019: ludia popieraju Holocaust, zakrivenie Zeme, ucinnost vakcinacie, to ako vznikaju prirodne katastrofy (HAARP a chemtrails)... no a teraz zacnu spochybnovat Cernobyl. a rovnaki sa budu vysmievat z dezinfo kampane z Ljbjanky.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto je zaujimavy clanok https://www.nuclear.sk/preco-sa-serial- ... -tak-myli/

par veci mi dost objasnil. po pozreni serialu som sa zacal zaujimat ako ta radiacia vlastne funguje a niektore veci mi stale nedavali zmysel, napriklad presne to ze ako sa radiacia prenasa a prave tam vysvetluje ze radiacia nie je nakazliva, pokial je clovek oziareny, druheho cloveka neoziari.
jackb
Redeemer
Redeemer

ja ti neviem. ked sa cloveku do tela dostane radioaktivny izotop, tak je z neho ziaric a ludia od neho dostanu davku ziarenia.
z toho dovodu je oddelenie nuklearnej mediciny (pacient dostava davku izotopu a vysetrenie prebieha pod gamakamerou) mimo frekventovane navstevovanej casti nemocnicne a nema do neho pristup nikto okrem personalu a pacientov (ani ich pribzuni). zaroven pacient podpisuje cestne vyhlasenie, ze sa 24 hodin po podani izotopu nebude prepravovat hromadnou dopravou alebo sa stretavat s tehonymi zenami a malymi detmi.
ak sa na vysetrenie ci pri terapii (rakovina stitnej zlazy) pouziva izotop jodu, pacient musi ostat v izolacii pocas celeho polcasu rozkladu teda 8 dni.

alebo mi potom na oddeleni a spolupacienti klamali... IDK :smt104

o priebehu terapie izotop jodu pisal pre laicku verejnost opisal pan Ernest Ježek vo svojom blogu
https://ernestjezik.blog.sme.sk/c/47158 ... -cast.html
(Nemocnica v Motole)

mam rozcitanu knihu reportazi Hlasy Cernobylu (alebo ako je to prelozene. na Slovensku ju vydal Absynt) a prave v prvom rozhovore hovori mamicke "ktorej dietatko vstrebalo radiaciu z jeho otca - oziareneho hasica". Ona tvrdi, ze to jej lekari povedali a presne tak je to v serialy.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no to mi pride prave najvacsia blbost... ako moze nieco v tvojom tele "vstrebat" radioaktivitu? nejakou zazracnou silou to stoci tie castice smerom k sebe?

mna to zaujima z pohladu fyziky. mas ten uran 325, jadrova reakcia sposobi ze sa rozbija na ine prvky, tie strielaju velkou rychlostou do dalsich atomov ktore sa nasledne znova rozbijaju, retazova reakcia. tie novovzniknute prvky mozu byt zase radioaktivne a teda rozbijat sa dalej. ked ale nejaka castica vystreli mimo a trafi nieco ine, napriklad ludske telo, tam akurat narobi obrovsku skodu (lebo jednoducho mala velkost, obrovka rychlost, rozbija molekuly) ale ten uhlik, vodik, kyslik z ktoreho sa prevazne sklada nase telo sa nerozbije na nejake mensie radio aktivne castice a nevznikne tam ziadna retazova reakcia...
aspon tak si to ja predstavujem. nestabilny radioaktivny prvok je sklad municie, pokial do neho zacnes strielat, moze tam vzniknut retazova reakcia a zrazu odtial vystreluju naboje na vsetky strany. moze sa stat ze nejaky vybuch odhodi krabicu s municiou niekam mimo a ta bude strielat dalej odtial, alebo moze nejaky naboj trafit municny sklad kusok dalej a sposobit novu reakciu, ale nemoze sa stat ze naboj trafi do cloveka a ten clovek potom zacne zo seba vystrelovat naboje dookola.

akoze tiez v tom nemam uplne jasno a rad by som sa o tom porozpraval s nejakym odbornikom.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Stačí, keď ti tie rádioaktívne častice zostanú na tele, alebo ich vdychnes, alebo prehltnes

V tele zostávajú podľa polčasu rozpadu, zhromažďujú sa v štítnej žľaze a v pečeni

Okrem toho, urán sa rozpadá aj na jód, ktorý je rádioaktívny, preto sa doporučuje prijať neradioaktivny jód, ktorý zaplní miesto v tele a ten rádioaktívny sa neulozi, ale vylúči
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Záleží akým spôsobom si ožiarený. Pokiaľ dostaneš..ako by som to..."čistú" dávku samotného žiarenia, tak áno, ožiarený je len pacient.
Problém môže byť - a to je aj prípad hasičov alebo Litvinenka - že radioaktívnu látku máš v sebe. T.j. prachové rádioaktívne častice, ktoré vdýchchneš ti už kolujú v tele a nikto ich nijako neodstráni.

//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
beardie napísal:Okrem toho, urán sa rozpadá aj na jód, ktorý je rádioaktívny, preto sa doporučuje prijať neradioaktivny jód, ktorý zaplní miesto v tele a ten rádioaktívny sa neulozi, ale vylúči
Toto je prakticky účinok jodovej tabletky. Štitnu žlazu zaplníš obyčajným jodom a radioaktivny nema kde ostat, tak sa vylúči. Preto nemá zmysel jodovu tabletku si dávať preventívne alebo dlho po.
jackb
Redeemer
Redeemer

taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Dnes je 35. výročie tragédie. 30 ľudí zahynulo na mieste po výbuchu atómky v Černobyle. Tragédia sa stala o pol druhej ráno. 60 percent Ukrajincov nevie dátum výbuchu. 28.04.1986 sa na to prišlo vďaka ovzdušiu. Nad Poľskom a nad Škandináviou...

Zdroj: Správy RTVS

Dron E15: Před 35 lety vybuchla elektrárna Černobyl, podívejte se na naše záběry...

https://www.e15.cz/video/dron-e15/dron- ... ry-1333087
Napísať odpoveď