Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa hughito »

"Dúfame, že týmto nasereme všetkých debilov."

Prvý sa ozval.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa -AA- »

Najväčší problém Rómov na Slovensku ostáva stále ten istý, nie to či sú slušní alebo neslušní, ale to že sú na Slovensku - v etnicky a kultúrne cudzom prostredí.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Lunik 9 is an old communist era housing estate built on the outskirts of Kosice in the east of Slovakia. Now it is better known as being Europe’s largest gypsy slum. Everyone told us not to visit because it was dangerous and so I had to go and investigate to see if it was as dangerous as everybody told me or if it was something different. What I found surprised and shocked me. Welcome to the party at Lunik 9!
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Nebyť okradnutý alebo zbitý je v tomto prípade asi úspech.

Mňa by zaujímalo či už odpratali tú kopu bordelu ako sľuboval ten cigáň..
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

mne sa nepaci hlavne ten koniec videa, kde hovori, ze je tam bezpecne a netreba sa bat. vsak to je asi kazdemu jasne, ze su to normalni ludia a nie zveri, ktore automaticky utocia na okoloiducich. fakt ale je, ze tam problemy su a urcite nie je vhodne podporovat ludi v tom aby tam chodili na nich pozerat jak do zoo.

btw typek je tiez zvlastny. clovek by povedal, ze je to otvoreny clovek, ale skor to robi len koli peniazom. inac podporuje trumpa, natocil fake video ako ho napadol laviciar, je proti eu, maze hocijaky negativnejsi koment(aj ked obsahuje konstruktivnu kritiku) a napr aj pri tomto videu dava za pravdu cloveku, ktory sa cuduje, ze nejaky cigan zo slovenska si moze vycestovat do britanie len tak, kym slusny bielorus musi zhanat pracne viza. divna postavicka.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

bald and bancrupt pozeram na yt par mesiacov, neviem čo robil pred tým, no z jeho videí je videť, že ho nadchýňa éra komunizmu, páči sa mu stalinov režim, je prorusky naladený, ukazuje rozpadnuté dediny v bývalých sovietskych republikách, rádioaktívne zóny, napr v Bielorusku, rád si vypije s lokálnymi luďmi(bezdomovcami). To dievča čo s ním behá spoznal v Bielorusku v Minsku a teraz s ním behá niekolko mesiacov po týchto krajinách, naposledy išli pozrieť Moskvu a vyzerá, že aj Slovensko, čo ma trochu prekvapilo, lebo posledné blogy mal z Gruzínska.

Tiež to čo napáchali Rusy na republikách východného bloku je mu šuma fuk, po ruskom vidieku moc netočí tie polrozpadnuté drevné chajdy a zatvorené závody, radšej to ukazuje v okolitých postsovietskych krajinách, asi niečo na štýl za komunistov bolo dobre a teraz je všetko rozpadnuté, zlatý Stalin.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mňa (viem, psí hlas do neba neide) to zas tak moc nedojíma...
Nebohá matka pracovala v 50-tich rokoch minulého storočia u ŠTB a než sa z toho celkom pomiatla - všeličo mi porozprávala.
Sestra pracovala celý aktívny život ako zamestnanec ruskej strany a dôhodok, čo je vypočítali je 4 krát väčší výsmech, ako ten u nás...
"retkvic" - skús písať ako človek - teda buď s diakritikou - alebo bez nej, prosím...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

DEVZYO1G napísal:
zbožnujem tieto videá, ktoré sa to snažia túto mč prezentovať ako normálnu s normálnymi ľudmi, len inej farby pleti, podobne ako ten pankáč (či čo to je) Laco Ďurkovič, čo robil v Jojke redaktora, potom sa začal angažovať v ĽPR a stal sa z neho Romomil.
Je snáď jasné, že keď tam prídeš a predstavíš sa ako človek na ich strane, že len chceš natočiť dokument ako tam žijú, resp. vyrozprávať ich problémy atď tak budú k tebe normálny, neokradnú ťa, nenapadnú ťa, neukameňujú ťa. To ale neznamená, že sa to reálne nedeje. Ani jeden tam nepôjde v inkognito móde, len tak sa prejsť L9 bez záujmu o konverzáciu s nimi (tak ako keď ideš inou mč, tiež ignoruješ okoloidúcich), ak by sa okolo nehlo zhlukli, tak len odvrkne, choďte preč dajte mi pokoj, reakcie z ich strany by boli iné a nie veľmi prívetivé. Ak chcel tým videom dokázať, že je to bezpečné miesto, alebo že nie je také ako sa o ňom rozpráva, tak sa mýli. Našiel si tam zopár ľudí, ktorí ho previedli a vytvorili mu v podstate komunitnú ochranu.

Chalan čo vie po anglicky je síce fajn (aspoň má perspektívu do budúcna, keby sa dokázal vymaniť z toho prostredia), ale keď si zoberiem do úvahy, že po anglicky vie preto, lebo boli aj s rodinou v Anglicku vycucať ich sociálny systém a nenaučil sa to v škole, tak neviem či je to plus.

Čo sa týka ich samotných. Pracujem pre stavebnú firmu a máme na stavbách aj rómov (mali sme aj z L9), predsa len nie všade sa vojde bager, žeriav, či hydraulická ruka, tak to treba nahradiť ľudskou silou. Fajn, manuálne makať vedia, len nad nimi musíš stáť. Vykopú to, čo by biely nekopali, keď im povieš, že ponoste paletu tehál o dve poschodia vyššie, ponosia. Ale musíš ich večne kontrolovať, niektorým aj dvakrát vysvetliť aby pochopili túto jednoduchú činnosť a hlavne nič iné im nevieš dať robiť (takýmto konkrétnym z osád).
Na druhú stranu za kolegov by si ich mať nechcel. Zopár krát som ich viezol v aute a ver mi, že nebolo to príjemných 15 minút cestovania.

A ešte na margo ich mierumilovnosti z toho videa, zopár nových aj starých článkov.
Maloletý chlapec mal v Košiciach ukameňovať psa
Hasiči zasahovali na Luniku IX, domáci na nich útočili
LUNÍK IX: Na hasičov útočili Rómovia
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Môj príspevok nemal nijak glorifikovať Rómov. iba ma zaujalo pretože ponúka inú perspektívu na toto konkrétne sídlisko než tú na ktoré sme zvyknutý. A hej, tá angličtina prekvapila aj mňa, len škoda že ju chalani nebudú mať pravdepodobne ako využiť.
Ty tvrdíš že mal šťastie, že výnimka atď, ale zároveň ti nevadí generalizovať na základe tvojich pracovných skúseností. Ja ti to neberiem, očividne máš s rómami viac skúseností a zážitkov ako ja, len či náhodou nejde aj o prístup - vidíš aký prístup mal týpek na videu a mal relatívne pozitívnu skúsenosť. Takisto aj RozpoR s ich turné po rómskych osadách .. ty povieš že určite mali šťastie...

To video je ale pekná ukážka že na videu vieš ukázať to čo chceš aby ľudia videli, podobne ako s videom od LSNS v Bruseli.

//autoeditácia príspevku (28 Júl 2019, 12:02)
Môj príspevok nemal nijak glorifikovať Rómov. iba ma zaujalo pretože ponúka inú perspektívu na toto konkrétne sídlisko než tú na ktoré sme zvyknutý. A hej, tá angličtina prekvapila aj mňa, len škoda že ju chalani nebudú mať pravdepodobne ako využiť.
Ty tvrdíš že mal šťastie, že výnimka atď, ale zároveň ti nevadí generalizovať na základe tvojich pracovných skúseností. Ja ti to neberiem, očividne máš s rómami viac skúseností a zážitkov ako ja, len či náhodou nejde aj o prístup - vidíš aký prístup mal týpek na videu a mal relatívne pozitívnu skúsenosť. Takisto aj RozpoR s ich turné po rómskych osadách .. ty povieš že určite mali šťastie...

To video je ale pekná ukážka že na videu vieš ukázať to čo chceš aby ľudia videli, podobne ako s videom od LSNS v Bruseli.
green004
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa green004 »

mLuks, ty keby si sa narodil niekde v osade, tiez nie si teraz iny. Ber to tak ze si mal velké štastie. Ako sa vyjadril "rytmusko" nechce idealizovat rómov, len si treba uvedomit ze nie kazdy mal rovnakú štartovaciu čiaru. v tomto s ním mozem súhlasit.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

No a? Každý z nás mal inú štartovaciu čiaru, nie všetci sme sa narodili so zlatými lyžičkami v papuľkách - kto im bráni? Poznám viacero cigánov, ktorí sa sami "oddelili" od osád a vlastnou snahou sa začali...no povedzme integrovať do spoločnosti, pričom hneď v niekoľkých prípadoch sú na tom lepšie, ako majorita. A nie - nešlo o žiadnych vajdov alebo úžerníkov.

To, čo si napísal vyššie, je iba hlúpa výhovorka.
M142
Addict
Addict

jasne, jasne. takze zopar ludi, ktori sa dokazali dostat z osady dokazuje, ze to moze spravit kazdy, len su lenivy. a to ze decka odtial maju nedostatocne hygienicke navyky, ze sa im nikto nevenuje, ze su natlaceni 6 v jednej izbe a nemaju sukromny priestor, ze nemaju pozitivne vzory a ich rodicia su pologramotni teenegeri, ktori absolutne nezvladaju vychovu, to vsetko je len vyhovorka, ktora nic neznamena a nijako to nepoznamenava decka vo vyvoji, vsak :lol:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

To som napísal ja, alebo ty? Vyllodil si sa tu s vlastnou úvahou, tuším si sa jej autorstvo snažil pripísať mne a ešte sa nad tým aj smajlíkom rehoceš. Zamyslíš sa nad sebou sám, alebo ti pomôže niekto v tvojom okolí?
M142
Addict
Addict

seth82 napísal:No a? Každý z nás mal inú štartovaciu čiaru, nie všetci sme sa narodili so zlatými lyžičkami v papuľkách - kto im bráni? Poznám viacero cigánov, ktorí sa sami "oddelili" od osád a vlastnou snahou sa začali...no povedzme integrovať do spoločnosti, pričom hneď v niekoľkých prípadoch sú na tom lepšie, ako majorita. A nie - nešlo o žiadnych vajdov alebo úžerníkov.

To, čo si napísal vyššie, je iba hlúpa výhovorka.
niekto napise, ze treba brat ohlad na to, ze maju startovaciu ciaru niekde inde. ty na to odpises, ze im nic nebrani(asi zlepsit svoju situaciu?), ze poznas viacerych, ktori sa dokazali z prostredia osad vymanit a tym si implikoval, ze rozlicna startovacia ciara je iba ich vyhovorka.

tak som teda prikladmi nacrtol co ta odlisna startovacia ciara v zivote mladeho cigosa z osady znamena a ze to rozhodne nie je iba o vyhovorkach, ale o zacarovanom kruhu z ktoreho sa niekedy neda dostat. co presne som teda nepochopil na tvojom prispevku a napisal zle?
green004
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa green004 »

seth, keby si prestal trepat. normálny, slušny cigoš má problém sa zamestnat, kvoli predsudkom. nájst si byvánie. nie eśte taky z osady. to ako by ti niekto povedal, prečo nie si miliardár ešte, ved niektorí sa miliardármi stali vlastnou snahou eh
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Dnes je moderná ekonomická migrácia, takže Cigáni by mali skúsiť emigrovať, aj so štátnou podporou, napr. do pravlasti v Indii, krajiny s vlastným jadrovým a vesmírnym programom, ktorá sa nedávno pokúšala pristáť na Mesiaci.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

https://www.facebook.com/watch/?v=1455343457922648

Ciganska ferovka.

Ako keby som to nezazil... Myslim, ze tu ani nie je o com diskutovat.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ale diskusia náhodou zase pobavila. :lol: Ja už neviem, či to myslia vážne, alebo sú to trollovia...lebo taká debilita sa len málokedy vidí. Vyjadrovať sa k inteligencii osadníkov a ten príspevok napísať v materinskom jazyku tak, že Štúr musí teraz rotovať v hrobe. Alebo odsudzovať násilie a potom písať, čo by "on/ona spravili Rómom" a bolo by to ešte niečo horšie, ako vidíme na tom videu. Pre mňa ďalší dôkaz, že keď si debil a násilník, tak je jedno, či si Slovák alebo Róm. Vyjde to "na stejno" a vždy na to doplatia len nevinní ľudia.

PS: Ak by sa tu zase zjavil niekto bez schopnosti čítania s porozumením, tak radšej napíšem, že tento príspevok nemá byť obhajobou trestných činov na videu. Dúfam, že súd dané osoby spravodlivo potrestá.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Kedze link smeruje na fb odsudeneho fasistu, tak je mieste otazka: da sa najst aj inde? Lebo fasisti radi pri svojich zdielackach klamu.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Video je spravene v Adobe After Effects :roll:
Napísať odpoveď