3.Ficova vláda (2016-2018)/1.Pellegríniho vláda (2018-2020)

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: 3.Ficova vláda (2016-2018)/1.Pellegríniho vláda (2018-20

Príspevok od používateľa hughito »

Super správa.

Penta prehrala spor so štátom pre zákaz zisku zdravotných poisťovní

Okresný súd Bratislava I v piatok zamietol žalobu v spore finančnej skupiny Penta so štátom pre zákaz zisku zdravotných poisťovní. Štát tak podľa sudkyne nemusí vyplatiť odškodnenie vyše 82 miliónov eur plus úroky z omeškania vo výške viac ako 140 miliónov eur za škodu, ktorú mal spôsobiť zákaz zisku. Rozsudok nie je právoplatný.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... kaz-zisku/
M142
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa M142 »

je to fajn, len je zvlastne to sirenie spravy, kde sa s touto informaciou naraba ako keby to bola uzavreta vec. rozsudok prvostupnoveho sudu v podstate nic neznamena, az ked im to odklepnu kdesi na europskom sude, tak si mozu povedat, ze to dobre dopadlo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Čiže pokiaľ vec neprejde až európskym stupňom, tak neinformovať? ;) Lebo šak... to sa ešte zmeniť môže. Súd rozhodol. Nie je to ešte právoplatné, ale furt lepšie, ako keby rozhodol opačne.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

nie, to si si zle interpretoval. ja len vravim, ze to bolo casto zle formulovane.
hughito
Redeemer
Redeemer

ephramko:
Hovoril som o zneužívaní, čo si presne robil. Lebo účel vlakov "zadarmo" nebol ten, aby si "mohol cestovať tak, ako si chcel", ale aby si sa ako študent vedel dopraviť do školy.
Samozrejme, stále išlo o kontext dochádzania zo a do školy. Máš problém s chápaním textu? Každopádne, aj tak to, čo píšeš, je nezmysel. Nemožno určiť (a nikto to nespravil), že by vlaky zadarmo boli pre študentov len za účelom cestovania do školy. To by sa potom naviazalo napr. len na jednu trasu z miesta A do bodu B (podľa bydliska a miesta štúdia) a ostatné cesty by sa platili.
Primárny zámer bol vo finančnom odbremení daných skupín, pričom je jasné, že študenti najviac vlak využijú pri chodení do školy, ale samozrejme, nie 100% len a tieto účely. Dôchodcom podľa teba určili čo? Skrátka neblúzni.

Pointa je v tom, že študenti a dôchodcovia sú oproti sociálne slabšie skupiny ako pracujúci ľudia, to je evidentné. Preto také opatrenia. Ja už študent nie som, vlaky si platím v plnej výške a nemám s tým problém. Už mám možnosti riadne pracovať/zarábať, čo som ako študent, prirodzene, nemohol.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

hughito:
student denneho studia do 26 rokov je v prvom rade podla zakona nezaopatrene dieta, na ktore rodic pobera rodinne pridavky (tie su samozrejme smiesne) ale SMER s ich vyskou za 3 vlady nic nespravil (male korekcie neratam). Co znamena, ze student podla zakona nema byt odkazany sam na seba aby si zo svojich prijmov platit skolne, cestovne atd, ale su to rodicia, ktory to maju znasat, ktorym taktiez uklada vyzivovaciu povinnost. Socialne opatrenie ma byt o tom, ze su tu socialne slabsie rodiny, teda rodicia s nizsim prijmom a prave tito by tu pomoc od statu mali dostat. Ty, ako novodoby Janosik, ktory by bohatym zobral aj trenky a dal ich cudobnym schvalujes to, ze deti bohatych sa vozia zadarmo?

na margo lacneho hejtu ale neponuknutia riesenia...co takto tie miliony co idu na vlaky pouzit prave na tie rodinne pridavky? Ano prida to aj bohatym, ale zaroven to pociti kazda jedna socialne slabsia rodina. Nie ako teraz, ked nie kazda jedna socialne slabsia rodina moze vyuzivat vlaky zadarmo. Pripadne rovnako ako je to pri vianocnych dochodkoch, kde dochodcovia s nizsim dochodkom maju vyssi prispevok ako ti s vyssim dochodkom. Teda rodicia s nizsim prijmom budu mat vacsie rodinne pridavky ako rodicia s vyssim prijmom. A bingo, adresne a systemove socialne opatrenie je na svete :) a toto iste spravit s tymi 100mil na obedy zadarmo...ale to by sa nedalo nazvat zadarmo, na to by sa nedal spravit mega marketing a lakat na to volicov ako na vec zadarmo.

preto su tieto vlaky zadarmo, obedy zadarmo a neviem co zadarmo len lacny populizmus od majstrov v populizme (ako sa robko sam nazval)

//edit
z druhej temy
Ale pokiaľ sa chceme baviť o dosahu, je fascinujúce, že útočíte zrovna na vlaky, pretože v tomto prípade bol dosah masový.Takisto to staviaš do role, ako keby neexistovali iné opatrenia - len vlaky. Aha, mamička v KE ich nevyužije, takže vlastne je to zlé. Demagóg si preto ty.
masový dosah na koho? Fico, minister propagandy Tomáš a celý SMER to prezentovali aj prezentujú ako sociálne opatrenie. Pýtam sa, existujú čísla koľko sociálne slabších rodín reálne využíva toto sociálne opatrenie? Ak má byť merítkom počet ľudí využívajúcich danú službu bez ohľadu na ich finančné zázemie, tak sa nejedná o sociálne opatrenie ale o bohapustý populizmus. Na margo iných opatrení, ak sa bavíme konkrétne o vlakoch tak sú v danej diskusii iné irelevantné. Ale pri iných je to podobné ako pri vlakoch.
hughito
Redeemer
Redeemer

hughito:
student denneho studia do 26 rokov je v prvom rade podla zakona nezaopatrene dieta, na ktore rodic pobera rodinne pridavky (tie su samozrejme smiesne) ale SMER s ich vyskou za 3 vlady nic nespravil (male korekcie neratam). Co znamena, ze student podla zakona nema byt odkazany sam na seba aby si zo svojich prijmov platit skolne, cestovne atd, ale su to rodicia, ktory to maju znasat, ktorym taktiez uklada vyzivovaciu povinnost. Socialne opatrenie ma byt o tom, ze su tu socialne slabsie rodiny, teda rodicia s nizsim prijmom a prave tito by tu pomoc od statu mali dostat. Ty, ako novodoby Janosik, ktory by bohatym zobral aj trenky a dal ich cudobnym schvalujes to, ze deti bohatych sa vozia zadarmo?
Samozrejme, že rodičia majú tú povinnosť a v konečnom dôsledku to bola úľava primárne pre ich peňaženky, ale tak vysokoškoláci si už časť nákladov hradia aj samy.

K tým bohatým: to sme už riešili viackrát. Tu sú dve roviny: prvá je, že čím viac byrokracie, tým viac problémov, tým viac nákladov. Keď ide o plošné ustanovenie, tento aspekt odpadá. Druhá rovina: psycho-sociálny faktor. Nevytvárajú sa rozdiely, ty si taký, ty si onaký, skrátka pri tej skupine školákov sa to zahrnie do jednej hromady. Ak je niekto tak uvedomelý pravičiar, antifico a má na to prachy, nech to nevyužíva a kupuje lístky - dá sa to. Na vlaky zadarmo bol treba preukaz atď. ;) Ale takých hrdinov už veľa nezostalo - predpokladám.

Ohľadom tých opatrení: otázka nestála tak, že buď väčší rodičák alebo vlaky zadarmo. Chápeš? Keby sa nezaviedli tie vlaky, tak sa automaticky nezdvihnú iné veci. Skrátka sa spravilo takéto opatrenia. Ako som písal: netvrdím, že najlepšie na svete, ale bolo/je. To, že v ďalších oblastiach Ficove vlády zlyhávali - to nijako nerozporujem. Súhlasím, že to, že sa napr. rodičovský zásadne zdvihne až od nového roku je hanba, tam malo dôjsť k úprave už dávno.

A otázka populizmu. Politika je aj o marketingu, o heslách, o populizme. O tom niet pochýb. Nemusíme objavovať koleso. Samozrejme, že smeráci sa tieto opatrenia snažia podať tak, aby zneli čo najatraktívnejšie a mali dosah. Ja som tu však argumentoval napr. aj tým, že mnoho týchto vecí sú tiež praxou v iných krajinách a že mi príde smiešne to démonizovanie.
mLuks
Addict
Addict

aká uľava, keď to išlo z ich daní? to je len placebo efekt a velmi dobre to vieš.

Príjem brigádujúcich študentov nie je zdanený do určitej výšky. Myslím, že ti nemusím vravieť, že aj to sa odrbavá, rovnako ako pri minimálke. Mimochodom bol to práve Fico a jeho SMER sociálna demokracia, ktorý zaviedol strop príjmu pre študentov, ktorý nepodlieha zdaneniu. Ja som presne ešte brigádoval v rokoch keď tento strop nebol a vedel som si zarobiť aj dvojnásobok dnešného stropu a boli to čisté a priznané peniaze. Takže na jednej strane SMER vezme študentom možnosť zarabať pekné peniaze a zdaní im prijem od určitej výšky a potom sa ten istý SMER tvári ako spasiteľ študentov, ktorý im dá vlaky zadarmo aby ušetrili z toho čo si môžu bez zdanenia zarobiť. ...dosť schyzofrenické

prvá rovina: byrokracia s čím spojená? zdokladovaním príjmu rodičov, čím by sa preukázalo, že máš nárok na vlaky zadarmo? úplne ten istý postup, ako keď študent žiada o sociálne štipendium. A vidíš, tu je presne ten rozdiel. Na sociálne štipendium má nárok len študent, ktorý to naozaj potrebuje ale na sociálne opatrenie vlakov zadarmo na nárok aj študent bohatých. Tu sa dostaneme k tomu, že slovo sociálne má dva významy a to diametrálne odlišné.

druhá rovina: čiže pokiaľ sme študenti, tak netreba poukazovať na to, kto je aký, chudobný, bohatý a treba aj bohatým priznať sociálne výhody chudobných, ale akonáhle ten istý bohatý študent rok po skončení si založí firmu (aj pomocou peňazí rodičov), kde ma nejakých zamestnancov, tak je to už posratý kapitalista, ktorý bohatne na úkor pracujúcich a tu už treba poukazovať na tieto rozdiely, ako keby bolo študentstvo nejaký ochranný štít. Mimochodom tie rozdiely sú aj tak viditeľné (obliekanie, mobily, autá, iná technika, dovolenky atď) tak načo sa tváriť, že sú si všetci rovní?

ja viem ako stála otázka, ty si vravel len o kritike bez riešení... ja vravím, že miesto týchto populistických blbostí, sa má pracovať na adresnej a systémovej pomoci, napr. tie rodinné prídavky na dieťa, rodičaky atď. miesto toho aby sme vyhadzovali milióny na veci zadarmo, ktoré sú neadresné, nesystémové, nesociálne tak zoberme tie isté milióny a rozdeľme ich systémovo a adresne, nie formou placebo efektu ale tak aby sa naozaj objavili v peňaženkách ľudí a v peňaženkách tých, ktorí to potrebujú. Vtedy do budú sociálne opatrenia

v iných kajinách...prvá vec je ekonomika iných krajín, keď si Švédsko zmyslí, že bude rozdávať kočíky zadarmo pri narodení dieťaťa, tak môže lebo na to má (my nie) a druhá vec je ako je to v iných krajinách podávané ľudom
hughito
Redeemer
Redeemer

aká uľava, keď to išlo z ich daní? to je len placebo efekt a velmi dobre to vieš.
Teraz som dostal dežavú. Presne toto sme kedysi riešil, pamätám si, ako som rozoberal tento argument na drobné.

Popravde, unavuje ma stále opakovať to isté. Teraz budem dlhšie mimo, čiže aj tak nemám ako rozvíjať debatu (ktorá aj tak už prebehla).

Už len k tej adresnosti. Je to obľúbené zaklínadlo pravicových politikov, ono by to bolo fajn, keby sme nemali takú skúsenosť, že keď bola pri moci pravica, tak sa sociálne veci škrtali, žiadne adresné opatrenia sa nezavádzali, sociálna sféra išla bokom v duchu a kontexte neoliberálnych politík. Preto ja zase toto vnímam ako populizmus zo stany pravice, že pokiaľ sú v opozícii, tak sa vedia trošku zahrať aj na sociálne cítiacich, realite je však iná.

Aj tak predpokladám, že vlaky zostanú. SaS klesá podpora a tí jediní sa vyjadrujú radikálne proti. Cez PS, umiernenejšiu pravicu (prípadne KDH atď.), to neprejde. Treba sa s tým zmieriť a nedémonizovať veci, ktoré netreba. Keď už, nech sa démonizujú podnikateľské (rozkrádačské) aktivity smeráckych špičiek a spriaznených sponzorov.
mLuks
Addict
Addict

hughito napísal:Rovnako ako desaťtisíce iných, či študentov či dôchodcov, ktorým preto zostalo o niečo viac v peňaženke. A, samozrejme, že to išlo z daní. Aj z mojich. Každá verejná služba ide z daní.
Môžeš to rozoberať na drobné ako chceš, zadarmo to nie je a ani nebude.

teba unavuje opakovať stále to isté, ale neunavuje ťa vyťahovať stále to isté na obranu tohto chorého SMERu a ich akože sociálnych super opatrení

Pravica sa mení, možno tá čo bude spraví lepšie ako tá čo bola

SaS sa vyjadrila, že vlaky zadarmo nahradí iným systémovým opatrením
hughito
Redeemer
Redeemer

Ani som nikdy netvrdil, že fakticky zadarmo, využívam aj lepší pojem bezplatné. Samozrejme, už sa to udomácnilo ako vlaky zadarmo.

To nie je obrana SMERu. :D Keď napíšem, že toto SMER spravil dobré, tak..? Aj u SaS by som našiel nejaké opatrenie, ktoré považujem za dobré atď.
mLuks
Addict
Addict

bezplatne je synonymom slova zadarmo, takže nie ani bezplatné vlaky to nie sú...zadarmo by to bolo vtedy, ak by dal Fico zo svojho vrecka alebo ak by Fico nechal nech sa s tým štátny prepravca (ZSSK) vysporiada sám podľa svojich uvážení, čiže prepúšťaním, znížením počtu vlakov, zvýšením cestovného a podobne

ale toto konkrétne nie je vec, ktorú SMER spravil dobre
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

hughito napísal:Aj u SaS by som našiel nejaké opatrenie, ktoré považujem za dobré atď.
Tak daj aspoň 3 príklady, nech je sranda. :smt033
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak tie pôvodné veci, s ktorými kedysi prerazili - tuším dekriminalizácia trávy a registrované partnerstvá (nie som si teraz 100% istý), sú v pohode veci.

Ale k téme.

Toto Chmelár teraz zabil (výcuc). Obľúbený minister Lajčák:
ANI EURO NAVYŠE NA ZBROJENIE

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák hostil cez víkend hviezdny hollywoodsky pár. Michaela Douglasa uviedol nielen ako svetoznámeho herca, ale aj ako mierového veľvyslanca OSN, ktorého angažovanosť na poli odzbrojenia je „veľmi prínosná a rozhovor s ním veľmi inšpiratívny“... A mňa by celkom zaujímalo, čo asi tak mohol povedať predstaviteľ militarizmu mierovému aktivistovi. Predstavujem si ten rozhovor asi takto:

Lajčák: Som veľmi rád, že podporujete politiku odzbrojenia.
Douglas: Takže aj Slovensko odzbrojuje?
Lajčák: No, viete, práve naopak, do zbrojenia investujeme také miliardy, že to otriasa štátnym rozpočtom, lebo sme sľúbili vašej vláde, že budeme dávať na armádu 2 percentá HDP.
Douglas: Aha... no ale určite podporujete aspoň Dohovor o zákaze jadrových zbraní.
Lajčák: Nie, na nátlak vašej vlády sme ho odmietli.
Douglas: Rozumiem... Sústredili ste sa v prvom rade na udržanie Zmluvy o likvidácii rakiet krátkeho a stredného doletu.
Lajčák: Práve naopak, naše ministerstvo podporilo rozhodnutie vašej vlády jednostranne odstúpiť od tejto zmluvy, za čo môže, samozrejme, Rusko.
Douglas: Fúha... no ešteže neobchodujete so zbraňami s militantnými krajinami.
Lajčák: Tak viete, obchod je obchod, a tak som nedávno poslal svojho štátneho tajomníka do Saudskej Arábie, aby dohodol novú dodávku zbraní.
Douglas: Pán minister, som naozaj šťastný, že ako predseda Valného zhromaždenia OSN ste sa zaviazali podporovať politiku mieru a odzbrojenia!
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

"Protismeracky jihad". Ten prepity poslanec je blbec. V normalnej krajine by uz boli predcasne volby vypisane. On ale Kiska, Trubam Lipsic a dookola. A este Radicovej vlada. Bude aj Dzurindova vlada?
Bezpecnostna rada vlady, lebo Sorosove deti idu do ulic :D

Ludske prava vsetkych. Hlavne, ze sam na pode UKF na jesen 2010 povedal, ze ze u politikov a "verejny osob" je toleranica ku ludskym pravam posunuta. Podla jeho slov, prave uniknute smsky politikov nemozu byt povazovane za porusenie prava na sukromie. Nakoniec je fajn, ze nas tam vtedy nahnali ako komparz, aby nehovoril len pre upratovacky a kucharky :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Dúfam, že Kočnera v base poriadne strážia, len aby náhodou akože nespáchal samovraždu ako ten pedofilný miliardár v USA. Som len zvedavý, koľko ešte bude trvať, než si aj so Žužu uvedomia, že je koniec a že je pre nich osobne lepšie, ak začnú konečne rozprávať.

Myslím na rodinu po Martine a Jánovi. Nedokážem si predstaviť, čo teraz musia prežívať, keď si čítajú všetok ten hnus, ktorý si Kočner so Žužovou písali.

//autoeditácia príspevku (15 Aug 2019, 14:09)
Fico práve na tlačovke povedal, že ak sa mu niečo stane, môžu za to média. :lol: A ja hlupák som doteraz žil v tom, že cirhózu pečene spôsobuje pravidelné užívanie tvrdej drogy - alkoholu...
Prílohy
68566326_2252804668151336_3648308790756900864_n.jpg
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Fico že vraj sa nikdy nestretol ani sa nerozprával so susedom Kočnerom.

Z Bonaparte by fakt mohli spraviť múzeum zločinu, budova financovaná daňovými podvodmi za asistencie politikov, kde bývali najťažší zločinci, mafiáni, tunelári, vrahovia a predseda vlády a predseda Smeru-SD Róbert Fico. Všetko len veľká náhoda. :D

A ešte sa tvária, že je normálne, že najvyšší predstavitelia politiky, polície a prokuratúry sú v dennom kontakte s mafiou, vrahmi a objednávateľmi vrážd a niektorí ešte s nimi aj bývajú v jednej bytovke. :D

V zahraničí keby toto niekde povedali by si mysleli ľudia, že je to nejaký zlý vtip alebo že toto sa asi môže stať niekde v nejakej diktatúre v Afrike. :D

Len aby sa Kočnerovi nestala vo väzení nejaká nešťastná "nehoda" ale s tým ráta určite aj on preto nerozpráva.

Na Slovensku je bežné, že predseda parlamentu komunikuje s osobou, čo sprostredkuje a organizuje úkladné vraždy.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Podľa tej komunikácie Žužu vie strašne veľa. A to ešte nerátam informácie, ktoré si s Kočnerom povedali na osobných stretnutiach. Na fotkách vyzerá stále otrasnejšie a to neni vo väzbe ani rok. Vo väzbe ju môžu držať 5 rokov. Pri tom množstve trestnej činnosti nie je problém ju po 5 rokoch "pustiť", s tým, že pred väzením si ju rovno počká polícia s ďalším obvinením a budú ju môcť držať ďalších 5 rokov. Plus oni nie sú vo výkone trestu, sú vo väzbe. A u nás je väzba vraj horšia ako 3. stupeň výkonu trestu. Takže keby som mal tipovať, tak by som povedal, že skôr zlomia Žužu ako Kočnera. Môžeme len dúfať, že to nebude o 5 alebo 10 rokov, ale že to bude dostatočne skoro na to, aby do väzby išli ich v politike stále aktívni kumpáni, ako Fico, Kaliňák, Gašpar atď.

A to môžu byť ešte veľmi radi, že nie sme nejaká africká "republika". Lebo keby sme boli, tak tí ľudia sú už dávno mŕtvi (ak by neušli do zahraničia) a Slovensko by od roku 2016 aspoň 3krát zmenilo názov krajiny.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Ja sa divím, že tieto veci idú na povrch a čudujem sa, ako je to možné. Odkiaľ majú k tomu médiá prístup? A ako je možné, že sa to vôbec takto vyšetruje s tým, že priamo lezú vonku mená ako Kali, Danko, Bugár atď.? Však vnútro stále vedie Smer.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Podľa mňa to do médii púšťa naschvál vyšetrovací team/prokurátori, pretože zjavne sú pod veľkým tlakom, aby to ututlali a "minimalizovali škody". A pokiaľ to neohrozí vyšetrovanie, tak prečo by to médiam nepustili. Plus podľa včerajších vyjadrení Fica na adresu premiéra, ministerky vnútra a policajného prezidenta, sa zdá, že Fico stráca kontrolu nad svojimi vlastnými ľudmi.
Napísať odpoveď