IT certifikaty

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
mukel
Light Expert
Light Expert

IT certifikaty

Príspevok od používateľa mukel »

Ahojte.

Poradte mi prosim. Studoval som informatiku, ale pre vela matiky a nekvalitnych predmetov som po zvazovani studium ukoncil. Mam vsak ukonceny gympel a s mojim maturitnym vysvedcenim bez praxe dieru do sveta asi neurobim. Nebolo by vyhodnejsie si dorobit nejake IT kurzy a potom sa s diplomami z nich zamestnat? Co poviete? Prijimam kazdu radu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: IT certifikaty

Príspevok od používateľa aacid »

myslim ze ovela viac nez certifikat alebo diplom spravia tvoje realne skusenosti. programovanie je super v tom ze nemusis byt zamestnany na to aby si ziskaval skusenosti.
programuj sam, vymysli si nejaky projekt a sprav ho tak aby si s nim bol spokojny. alebo si najdi nejaky opensource projekt a pridaj sa tam. https://www.firsttimersonly.com/

cim dalej tym viac vo svete na pohovore rozhoduje tvoj github projekt nez nejaky certifikat.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Najlepsie je pracovat. Nepotrebujes urobit dieru do sveta... najdi si nejaku pracu, ktora ta bavi a rob to par rokov nech mas skusenosti a potom si uz zahojeny.
Ani na jednom pohovore po mne nechceli git... pytali sa len na projekty na ktorych som robil a dali mi vypracovat zadanie aby si overili, ci mas nejake logicke / algoritmicke myslenie. A potom taky vseobecny pokec, aby si overili, ci nie som retard..
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Vo vseobecnosti su certifikaty na nic a na trhu prace ti nepomozu, ale su vynimky ako CISCO certifikacie, alebo Microsoft certikacie, pricom v oboch pripadoch nebrie daneho cloveka firma kvoli vedomostiam, ale kvoli partenrstvu z danym gigantom (ak zamestnavas isty pocet ludi z danou certifikaciou, tak sa firma lahsie/lacnejsie dostane k istym technologiam). A tieto certifikacie nespravis za mesiac a nestoja stovku...

Ale certifikacia po 3-dnovom kurze PHP, to ma na trhu prace rovnaku hodnotu ako ked si ten cerifikat vytlacis sam.

Co sa tyka portfolia, urcite to je lepsie ako nic, no github je este lepsi (lebo ukazes kod a ako pracujes, comu sa venujes a ciastocne aj zaujmy). Odomna ho pytali, no v tom case som ho este nemal.
Casto sa odporuca zacat prispievat do OSS projektov, ale to by som juniorovi neradil.

Dnes by som uz aj zivotopis pisal inak ako kedysi (nemisto nicnehovoriaceho zoznamu technologii dat na prvu stranku to cim sa odlisujem od primeru a zaujimave projekty,..).
mukel
Light Expert
Light Expert

Tak teraz ked nic neviem asi tazko budem mat nejaky projekt. Inak rozmyslal som, ze si podam este nejaku prihlasku na vysku, ale skor na aplikovanu informatiku, ale chcel by som, aby to bolo co najviac nasmerovane do praxe. Len neviem ci taky program zozerniem.
Ty si studoval informatiku? Napis o tom viac, zaujima ma to.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Tak hlavny problem bude asi v tom ze ako sam hovoris nic nevies a nie to ze nemas vysku alebo nejake certifikaty. Preco si si potom vybral IT ? Peniaze sa daju zarobit aj v inych odvetviach... Informatiku na vysku studovat ist mozes ale bude to trvat minimalne 3 roky na bakalara. A kvalita vacsiny slovenskych IT univerzit je nizka (mozno okrem FIIT v BA) takze ak pride dalsia kriza kym dostudujes tak budes mat tak ci tak problem sa zamestnat len z diplomom z nejakej priemernej skoly ktoru bezne absolvuju aj ludia bez ziskania akejkolvek rekevantne schopnosti uplatnitelnej na trhu prace..

A pri certifikatoch to bude tipujem podobne, aj ked osobnu skusenost s nimi nemam. Ale predpokladam ze ten certifikat dostane tak isto kazdy hlavne ze zaplati, takze ich hodnota bude tak isto nulova.
mukel
Light Expert
Light Expert

Tak informatika ma pocas mojho studia na gymku bavila, ale kedze to je len gymko, tak mi to dalo iba programovanie v pascale, ktory som sa aj tak naucil sam ako swmouk z knihy. Mam tuto znalost + viem nejaku teoriu, co som sa na msturu ucil takisto sam. Studoval som na vyske dvojobor matika a informa, ale kvoli zle vyucovanym predmetom som odisiel. Jedine co ma bavilo bola java. Ak by som sa rozhodol este studovat, tak by to musel byt odbor zamerany viac na prax, ako teoria ako automaty a gramatiky a podobne teoreticke predmety.

PF UPJS teraz vypisalo odbor aplikovana informatika a chvalia sa tym, ze ho navrhli po dohode so zamestnavatelmi. Ci je to naozaj tak, to neviem, kedze s tym odborom nemam skusenosti.

Co sa tyka informatiky... Nie som clovek co pocitac nosi vsade od malicka so sebou, preto by som nesiel na FIIT STU, kedze som tam mal kamosku, ktora sa vsetko ucila sama a hovorila mi, ze je to tam o drzku, ale je taky nezmar, ze tu skolu uspesne dokoncila. Ja potrebujem skolu, kde budu ochotni to co neviem mi dovysvetlit, nie som zazracne dieta co vo svojich siedmich objavilo kriticku chybu vo firefoxe. A neviem toho dost vela. No je nieco vo mne, co ma pohana dalej a knihy milujem, len potrebujem nieco pre zaciatocnikov, aby som sa mohol ucit od nuly. Ak vies o nejakej takej literature, bol by som ti povdacny, ak by si mi o nej povedal.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ja mam jeden certifikat od Microsoftu, konkretne 70-480. Vsetko platila firma, na mne bolo iba sa to naucit a ist na skusku. Stresy som mal poriadne, ale nakoniec to bolo OK. Ale ta uroven studijnych materialov, skusky a otazok - proste jedna katastrofa. Materialy boli neaktualne uz v momente ako vysli (kniha, videa), pouzivali zastaralu syntax, a na skuske rozlisenie monitora asi 640x480 na HD monitore, otazky s nejednoznacnymi alebo vyslovene zlymi odpovedami... Vidiet, ze M$ aj toto outsourcuje do Indie. Samozrejme, feedback som im napisal, ale pochybujem, ze ho niekto cital. Odvtedy mam taky postoj, ze certifikaty od M$ nemaju ziadnu uroven (a moji nadriadeni to akceptuju). Je to len o tom, ako uz bolo pisane, ze vo firme musi byt nejaky pocet certifikovanych ludi, aby firma ziskala nejake vyhody v ramci MSDN a pod.
A teraz konkretne - ked nevies nic, zacni si napr. programovat webstranku v PHP. Daj si za ciel urobit nieco, co bude fungovat podla tvojich predstav, a vela googluj. Vysoka skola moze, nemusi pomoct. Napr. FRI UNIZA, bola prve dva roky skoro sama matika a ekonomia, cele zle. Ale vydrzat stoji za to, potom uz sa preberaju zaujimavejsie veci. Nerobim si zaluzie o tom, ze by to inde bolo diametralne inak...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

mukel napísal: PF UPJS teraz vypisalo odbor aplikovana informatika a chvalia sa tym, ze ho navrhli po dohode so zamestnavatelmi. Ci je to naozaj tak, to neviem, kedze s tym odborom nemam skusenosti.
Aplikovana informatika je vacsinou to iste co informatika, len tomu daju ,,fancy" nazov a prehodia 1 predmet aby sa nepovedalo... Na tvojom mieste by som si checkol studijne plany aby si vedel dopredu co za predmety tam budu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mukel napísal:Tak teraz ked nic neviem asi tazko budem mat nejaky projekt.
toto ale nie je zmyslanie programatora. ty sa musis pred problem postavit a vyriesit ho.
co je na tom tazke? povies ze na zaciatok ze si spravis vlastnu stranku. lahka vec na zaciatok a zaroven sa vysledkom mozes prezentovat.
nevies nic o robeni stranok? a co? google vies pouzivat? na internete je milion tutorialov. mas stranky ako codecademy kde su interaktivne tutorialy.

pokial chces ist ozaj cestou "studia", ucit sa hromadu teorie a zabijat cas robenim projektov ktore vymazes po tom co ti ich niekto ohodnoti, su aj free online moznosti. coursera alebo edx robia kurzy a pokial nepotrebujes certifikat (nepotrebujes) tak to mas zadarmo.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Studenti na FIIT STU si dokazu bezne uz po prvom rocniku najst nejaku IT-related pracu - nejaky testing, support, etc.- z ktorej potom dokazu lahko prejst aj do technickejsich disciplin - programovanie, admin, etc. To je podla mna najjednoduchsia cesta, lebo ta skola ta aspon ako tak nasmeruje spravnym smerom a jej meno potom na pohovoroch vo firmach ucinkuje.
nestik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nestik »

Ja som tento rok koncil inziniera na FIIT STUBA, bakalara som studoval v brne, takze k tomu sa vyjadrit neviem pre FIITku ale co som pocul od spoluziakov tak sa toho prakticky hodne naucili. Inziniera viem zhodnotit a urcite to je skola, ktora sa radi medzi prakticky orientovane. Na kazdom predmete sme riesili realne projekty, so zaujimavymi a up-to-date technologiami. Popri celom inzinierskom studiu som pracoval na 50% uvazok, niekedy to bolo celkom o hubu, ked prichadzali deadliny projektov do skoly ale dalo sa to zvladnut aj bez dakeho neskoreho ponocovania.

Pomedzi som si stihol spravit aj certifikacie:

Oracle Certified Associate, Java SE 8 Programmer (1Z0-808)
Oracle Certified Professional, Java SE 8 Programmer (1Z0-809)

Tieto oracle skusky ta vyjdu na cca 200eur kazda, ja som to mat platene od zamestnavatela, takze som nevahal a siel do toho.

1z0-808 je celkom v pohodke, je k tomu semi-oficialna kniha cca 300 stran a aj cvicne testy, nadvazujuca 1z0-809 je uz trosku viac hardcore takisto je k tomu dake pdf cca 700 stran s dakymi prilohami. V tych certifikacnych skuskach je pomerne vela chytakov, ktore realne nepotrebujes vediet a po skuske zabudnes, ale je tam aj kopec veci(hlavne pokrocile v pripade 1z0-809), ktore su ozaj uzitocne a zapamatas si prinajmensom ze take nieco tam existuje a ked to potrebujes, zvysok si dohladas v momente online.

Ja co si vsimam, tak mozem povedat ze tie certifikaty dost rezonuju najma u headhunterov...
mukel
Light Expert
Light Expert

Ahoj nestik.

Ako si na tom bol s programovanim pred Brnom? Lebo ja viem len pascal, a to sa rovna nicomu. Teraz mam rozcitanie nieco o jave, ale nie je to nic svetoborne. Neviem, ci s takymi znalostami ma vôbec zmysel sa hlasit na informaticky zameranu vysku.

Co sa tyka FIIT STU... mam tam kamosku a vravela mi, ze ked neviem aspon dva programovacie jazyky a ked nemam za sebou niekolko projektóv, tak sa nemam vôbec na FIIT hlasit. (Kamoska dostudovala softverove inzinierstvo.)
Takisto poznam jedneho chlapca, ktory ju studoval, lebo nam robil zopar prednasok na gymply o Linuxe a ked sa rozpravali s nasou triednou, tak jej vravel, ze ich nic nenaucila a vsetko sa musel ucit sam. Inak... skolu dokoncil a na inziniera prestupil na FIT CVUT a teraz robi v RedHat-e, cize ma za sebou uspesnu cestu. Cize na FIIT STU by som si radsej prihlasku nepodaval.

Ja potrebujem skolu, kde nebude sialene tempo (ako na STU) a vsetko co nebudem vediet mi vysvetlia. Mam este rok, tak by som si chcel este nieco dostudovat (co stihnem). Ak mas nejake typy, pokojne mi napis.

Certifikaty... myslel som, ze si spravim ECDL a CISCO, ale zaujima ma, ci ked zaplatim... musim si siete nastudovat sam, alebo ma budu skolit a potom pojdem na skusku?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Chceš robiť programátora? Lebo keďže si sa k tomu zatiaľ nedostal a nejak veľmi sa do toho nehrnies, tak (nechcem ta odrádzat, ale) to asi nebude tvoja vysnívaná rola

Existuje iks IT oblasti, kde programovať nemusíš

Co tak správa systémov? Aj obyčajný systémový alebo aplikačný admin je a stále bude veľmi perspektívne zamestnanie

IT projektak ako ďalšia oblasť, atd
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

mukel napísal: Ja potrebujem skolu, kde nebude sialene tempo (ako na STU) a vsetko co nebudem vediet mi vysvetlia. Mam este rok, tak by som si chcel este nieco dostudovat (co stihnem). Ak mas nejake typy, pokojne mi napis.

Certifikaty... myslel som, ze si spravim ECDL a CISCO, ale zaujima ma, ci ked zaplatim... musim si siete nastudovat sam, alebo ma budu skolit a potom pojdem na skusku?
tak na toto rovno zabudaj. nikto ti nebude nic vysvetlovat, na kazdej jednej skole je to hlavne o samostudiu, na hodine sa ti vzdy ukazu zaklady, ale rozvijat to uz musis sam. taktiez si nemyslim, ze tu vobec existuje skola, ktora by splnala tvoje podmienky, nikto nie je zamerany vyslovene na prax, tak to nefunguje, teoreticke znalosti su uplne vsade a treba sa nimi prehryzt kym sa clovek dostane ku serioznejsiemu kodeniu.

ecdl nema v tvojom pripade vobec zmysel robit a co sa tyka skusky na certifikat cisco, tak si platis iba za vstup na test. v pripade, ze chces chodit na kurz, tak ten sa plati osobitne.
nestik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nestik »

Tak ako vravi M142, to, ze na teba niekto bude cakat s ucivom alebo ta budu viest za rucicku na VS zabudni, ked nestihas musis si s tym poradit viacmenej sam. Tie teoreticke zaklady, ktore by si nechcel mat, tomu sa na skole zrejme tiez nevyhnes, vacsinou sa to vsetko preberie na bakalarovi, druhy stupen je uz potom vacsinou viac prakticky orientovany. To tvrdenie, ze ak nevies aspon 2 jazyky by som neriesil, ak mas nieco odkodene, tak jasne mas vyhodu, nestravis s tym tolko casu ale na bakalarovi to je aj tak viac o algoritmizacii, na co nepotrebujes vediet dake podrobnosti jazyka a vystacis si so zakladmi, ktore nachytas rychlo.

Ja som na strednej vedel nieco z Pascalu a C#...
mukel
Light Expert
Light Expert

M142 tak to je dost na figu, ze mi vysvetlovat nikto nic nebude... co sa tyka certifikátu Cisco, videl som reklamu, bolo tam pisane nieco o 2 rokoch studia, to bude asi aj s kurzom ci? (nemam prehlad preto sa pytam).

Nestik. Tak to si ma prekvapil, ze si mal malo znalosti a aj tak si to vyskusal. Kde si studoval v Brne? na VUT, ci na masarycke?

beardie tak co sa tyka programka mam znalosti s pascalu, delphi... co sa ucilo na gymku pred maturitou... momentalne citam knihu OOP Naucte se myslet a programovat objektove od R. Pecinovskeho a mam od neho kupene dalsie dve knihy. (Dnes som zacal.) Neviem toho vela, ale neviem... mam velke nadsenie sa ucit nove veci a knihy milujem. Ked mi to vydrzi, aj to mozno niekde dotiahnem. Ked nie, tak pojdem studovat biologiu. :D :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ten moj prispevok si si vobec precital? uz si si otvoril codecademy? to je podla mna idealna vec pre teba ako zaciatocnika. (len tam nepozeraj "skill paths", tie su platene ale iba jednotlive kurzy, tie su zadarmo)
to ze vies pascal a delphi je super, v programovani totiz nejde o to aky jazyk vies ale ci vies rozmyslas algoritmicky.

pises ze nechces riesit vela teorie, ze ta zaujima skor prakticka cast, ale zaroven sa ti nechce robit vlastne projekty. pochop ze na VS je hromada teorie a v konecnom dosledku budes musiet aj tak kodit sam.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ano, to je pravda. A inak, knihy su najhorsi material, z ktoreho sa mozes ucit. Teda pokial nie su take vseobecne, ako pises "naucte sa mysliet objektovo". Kniha je vacsinou zastarala uz v momente ked vyjde. Najistejsie su rozne tutorialy a blogy na nete.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

mukel napísal:Co sa tyka FIIT STU... mam tam kamosku a vravela mi, ze ked neviem aspon dva programovacie jazyky a ked nemam za sebou niekolko projektóv, tak sa nemam vôbec na FIIT hlasit. (Kamoska dostudovala softverove inzinierstvo.)
Takisto poznam jedneho chlapca, ktory ju studoval, lebo nam robil zopar prednasok na gymply o Linuxe a ked sa rozpravali s nasou triednou, tak jej vravel, ze ich nic nenaucila a vsetko sa musel ucit sam. Inak... skolu dokoncil a na inziniera prestupil na FIT CVUT a teraz robi v RedHat-e, cize ma za sebou uspesnu cestu. Cize na FIIT STU by som si radsej prihlasku nepodaval.
Co sa taky FIIT STU, vystudoval osm ju aj z odstupom casu ju povazujem za velmi dobru skolu a vedomosti, z nej vyuziivam v praxi stale.

Taktiez nie je pravda, ze pred noumusis vediet v niecom programovat, mal som plno spoluziakov, ktori mali pred vyskou len zakaldy Pascalu (IF, FOR,...).

Mozno budem zly, ale musis si uvedomit toto:
- na vysokej skole sa uci teoria, lebo s teba ma byt sam inzinier (technik) a nie robotnik pri pase a musis svojej robote rozumiet a nie bezmyslinkovito lepit kod,
- na dobrej vysokej skole ta nik nebude ucit programovacie jazyky (imho: je to zbytocne a kontraproduktivne)
- na vysokej skole ani v programovani ta nik nebude viest za rucicku, je to vysoka skola nie zakladna, musis byt samostatny sam hladat rienia a vzdelavat sa, vediet dotiahnut do konca dlhodobe projekty

Som uz 6 rokov v praxi a aj tak primerne 2-6 hodin tyzdenne venujem samovzdelavaniu.
Ak mas problem so vzdelavanim, tak odporucam napriklad robit testera, support, mozno admina v mensej spolocnosti...
Napísať odpoveď