"Klikajúci" disk

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

"Klikajúci" disk

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahojte.

Dnes som dal mojmu staremu ntb trochu zabrat, ukladal som nejake vacsie subory. Cele to bolo v poslednych momentoch mega spomalene. Nasledoval BSOD a potom restart.

Po restarte uz PC nenabehol. Hlasilo to "No boot devices". Akoby tam nebol disk. Disk pri nacitavani robi taky mechanicky, klikajuci zvuk. Asi sa tam snazi behat to rameno a trha s nim, alebo co. Zo srandy som ten book komplet rozobral a vycistil, ale dopredu som vedel, ze to je marna snaha.

V BIOSe ten disk ale stale vidim, normalne WD500gb bla bla, len z neho nebootuje.

Zajtra skusim nainstalovat OS na druhy disk, kupim si box a pokusim sa z toho disku vytiahnut nejake data, kedze su pre mna dost dolezite. Myslite, ze tam sanca je, aj ked je ten disk podla vsetkeho uz mechanicky rozhaseny?

V pripade, ze sa to nepodari, je tam nejake roesenie, co neni nakladne a sa sa spravit na kolene? Napr. samotny disk vybrat a namontovat ho na druhy s funkcnou hlavou, alebo take cosi?

Pripadne, ak mi ten disk OS nenacita, viete mi odporucit nejaky zazracny soft, co vidi aj neviditelne?

Diky
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: "Klikajúci" disk

Príspevok od používateľa Dreamer »

Pokial viem, tak to klikanie znamena ze disk odchadza, nie ze je uz odpisany, casto este funguje nejaky cas, ale neviem aka cast bude citatelna, mozno len mala cast ma vadne sektory, ked budes mat OS, alebo nejake LiveCD, spustit kontrolu a potom kopirovat najdolezitejsie veci, bude sa to asi casto zastavovat a moze aj mrznut, ale myslim ze je tam nadej. Nespadol notebook nahodou?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

OK, zohnal som aj náhradný disk, aj externý box na starý disk, dnes skúsim a uvidím.

Fu, no book má 6 rokov, určite pár krát spadol, v zmysle že zo stola, alebo gauča. V poslednej dobe ale nie. Ak si ale dobre pamätám, tak nejaké chyby ukladania mi Photoshop hlásil aj pred vyše rokom, "because of disk error" a po skene tam boli asi 2 vadné sektory, ktoré ale pri opätovnom skene zmizli, tak som to neriešil. Úprimne ma vôbec neštve, že to odišlo, trochu som s tým po rokoch aj rátal, len ma postrašilo, že či je ten disk úplne KO. Zatiaľ dík. :)

//autoeditácia príspevku (25 Júl 2019, 21:15)
Tak, zohnal som druhý disk, nahodil OS a starý disk zapojil do externého boxu. Disk robí stále tie klikajúce zvuky... Najskôr nič nenačítalo, skúšal som rôzne softy, disk nerospoznal žiaden, ani BIOS ho nevidel. Potom sa mi nááááhodou podarilo ten disk zapojiť. Resp. na dva krát. Prvý krát sa objavili tie dve diskové jednotky, ale stále ich načítavalo (nešli otvoriť, ale prvé dobré znamenie). Pár minút na to sa mi ich podarilo otvoriť, videl som tam všetky súbory. Označil som dve zložky, ktoré nutne potrebujem a dal som kopírovanie na nový disk.

Začalo to rátať, všetko išlo pekne rýchlo (disk vôbec neklikal), napočítalo cca 100GB a XY 000 súborov. Akonáhle to dopočítalo, začalo kopírovať, ale okamžite klikanie a rýchlosť prenosu 0 B/s. Odvtedy sa mi ten disk už nepodarilo zapojiť. Chvíľu kliká, po pár sekundách prestane a je ticho, Win ho vôbec nevidí.

Tie dáta sú pre mňa cenné, ale asi nie natoľko, aby som investoval do obnovy u profíka. Zajtra skúsim ten disk otvoriť (ak je tam nejako zaseknuté to čítacie rameno, alebo čo), ale moje nádeje sa už blížia k nule.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ked ho otvoris, uz to nerozdycha. Na platnu sa dostane prach a podobne necistoty, ktore tomu disku budu vadit.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

jj, keď ho otvoríš, tak je po ňom. V domácich podmienkach určite. To nie je magnetofón. Podľa mňa skúšaj daľej, nechaj ho pripojený, on sa raz načíta. Mne sa stalo to isté, ale nebolo to až také drastické a disk vydržal počas kopírovania celého svojho obsahu. Akurát nakopírované súbory boli aj tak niektoré chybné, ale 98% sa podarilo zachrániť. V tomto prípade ti ani špecializované softy nepomôžu. Treba si počkať, kým to win načíta a potom skopírovať...možno to skús po menších častiach. A na viac krát.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Prdlajs...páni.
Ak otvorí v prostredí, kde nieje príliš prachu (napríklad v kúpeľni po hoci 5-minútovom sprchovaní smerom do vane) disk 80-250GB - v pohode znesie otvorenie a zloženie - len sa nesmie NIČÍM dotknúť platne. Nejeden som mal otvorený a dáta z neho stiahol.
Klikajúci HDD - odporúčam pozrieť YT - tiež sa ich niekoľko (no nie väčšina) zobudila po násilnej operácii (v zmysle návodu z YT) a dáta skopírovať šli. Šanca je 1:3...
Znamenalo to "v protismere" uvoľniť zaseknuté ramienko atd.
Presný postup sem proste nedám - nemám jediný dôvod kaziť kšeft firmám, zapodievajúcim sa záchranou dát, pretože tie solídne MUSIA skupovať HDD všetkých sérií skrz rôznosť firmware hoci na pohľad a podľa označenia sa jedná o zhodné disky
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Netrep. Disky sa otvaraju v bezprasnom prostredi, vacsinou v boxe s rukavicami. V disku je vyrovnavac tlaku a filtre na vzduch. V ziadnom pripade to nerobit v kupelni, kedze po 5min sprche bude okrem mnozstva prachu este aj vysoka vlhkost.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Iste máš pravdu no pár som ich otvoril v domácich podmienkach a šli ešte nejaké roky. Respektíve aspoň rozhýbal ramienko klikajúceho disku skrz záchranu dát. Pravda - nejaký dnešný dvoj-štvorterovec by som si už netrúfol
Napísať odpoveď