SSD neukazuje particie

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Daniel9911
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

SSD neukazuje particie

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ahojte, priniesli mi notebook asus s ssd kde nechcelo spustit windows stale to len načítavalo, a potom vyhodilo hlášku, že opravujú sa chyby na disku a zrazu modra obrazovka a potom už len hláška :disk read error occurred. Vybral som disk a napojil na PC abyy som zálohoval veci ale ukazuje len vyhradene miesto pred systém a ostatné partície mi neukazuje ani v správci disku. Možno bol disk fromatovany nie ntfs ale tuším raw. viete mi poradiť ? ďakujem za odpovede
heker
Redeemer
Redeemer

Re: SSD neukazuje particie

Príspevok od používateľa heker »

Na raw sa neformatuje, to raw nastane pri probleme s diskom, teda skor s particiou. Riesenim je pouzit napriklad live cd s Ubuntu, kde by ti data malo nacitat. Samotny Win vsak pri raw odmieta citat z disku a obmedzuje pristup na disk.
Daniel9911
Professional
Professional

Skušal som aj to, že tam hodím usb s windowsom ale tam to tiež len načítava subory a nič neskočí na inštalaciu systemu len načítava
heker
Redeemer
Redeemer

Nepisem nic o instalacke Windowsu. Pisem o live cd s linuxom, napriklad Ubuntu. Alebo sa s tym trap nadalej.
Daniel9911
Professional
Professional

live cd slax som skusil a tam mi disk vôbec neukázalo.
heker
Redeemer
Redeemer

Treba ten disk zrejme mountnut.
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Idealne vybrat tento disk z notebooku a pripojit do ineho pocitaca a tam checknut status disku cez CrystalDisk info a otestovat povrch disku cez Hard Disk Sentinel resp. iny software na testovanie diskov. Ak bude vsetko v poriadku, potom to vyzera byt na softwarovy problem, ze particia(e) nebola vobec vytvorena resp. ked bola vytvorena tak nejakeho dovodu sa zmazala resp. nie je na disku ako ma byt. V tom pripade urobit particiu odznova a nainstalovat windows resp. iny OS.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

live cd slax s vysokou pravdepodobnosťou neobsahuje Gparted...
Skúsil by som live distro, ktoré ho obsahuje, napríklad Linux Mint.
Prípadne https://gparted.org/download.php
Ak disk zvládneš vybrať tak to, čo píše Pepo79
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Obnovim temu, takze z nicoho nic prestal win bootovat a zapla sa pri starte akurat recovery particia s propmtom na format disku.

Disk bol v notbooku a nainstalovany ma/l win 7, disk som teda vybral zapojil do pc a nemozem ho nacitat, nakolko sa zmenil na RAW, teda ta particia kde bol OS aj subory. Neviem co presne to sposobilo, ci nejaky skorumpovany win subor, virus, alebo nejaky vypadok prudu(nb) je uz iba v sieti, bateria sa uz nenabija.

Rad by som obnovil data z tej particie ak sa to da. Na nete som nasiel navod cez cmd a dat opravu chkdsk f/ e:
a este ponastavovat bezpecnostne nastavenia k disku.

Otazka, mozem to urobit ak na disku bol nainstalovany win 7 a chkdisk by som vyskusal vo win 10? Moze sa to opravovat na inom OS, ci na tom nezalezi?
Pripadne ake moznosti este mam ak by som chcel obnovit data z RAW bez formatu disku, ď.
Prílohy
disk manager.png
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Skús AOMEI Partition Assistant a tam recovery partition https://www.diskpart.com/download-home.html
Skús pred tým sken cez https://recoverit.wondershare.com/.Neviem,či skenuje aj disk s RAW.
Alebo :https://www.systoolsgroup.com/data-recovery.html
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak vieš, čo bola tá partícia (napríklad NTFS), stačilo by možno LiveLinuxom "zapísať", že je NTFS...
Mal som kedysi dobré skúsenosti aj s prográmkom Testdisk (Tesdisk+Photorec)
Podľa mňa naozaj lepšie pripojiť ho pod Linuxom, Windows môže naň zapísať čo nechceš.
Jedna z možností je, že má vadné klastre a preto osprostel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mne sa stalo asi toto iste cca pred mesiacom, tiez zrazu particia nebola rozpoznana, bal som sa ze som o vsetko prisiel, skusal som vseliake recovery programy a nejak to obnovovalo same blbosti.
nakoniec som disk vytiahol ze skusim zapojit do druheho pc a zistil ze tam vsetko ide v pohode. tak som ho vratil spat akurat zapojil do inej SATA dierky a vsetko islo ako predtym.
takze by som skontroloval najprv to, ci nahodou nie je problem v sata kabli alebo na doske.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

retkvic napísal: 06 feb 2022, 14:18 disk som teda vybral zapojil do pc a nemozem ho nacitat
retkvic
Addict
Addict

No keby to islo inde, tak by to bola parada, no vyskusal som v 2 pc a je to tym RAW, inac neviem z akeho dovodu to ten disk spravil, s niecim podobnym som sa stretol po prvy krat.

Skusim tie recovery tooly, hoci neviem co mi z toho vlastne najde, ked to su iba niake free verzie,davnejsie som na take nieco skusal recuva, neviem ci aj to by nieco spravilo.

Ja chcem vysusat tento postup, neviem ci sa s tym k niecomu dopracujem.
https://www.youtube.com/watch?v=60IZYNuMv2g
Netusim ci to pojde ak sa o bude robit pre iny OP, ci na tom zalezi alebo je to jedno, a ci to vobec pojde najprv teda vyskusam tie recover tooly.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak sa pýta formátovať - Windovs ho vidí. Len nevie, čo je zač.
Niektoré softy na záchranu dát vedia čítať aj z takých partícií a/alebo obnoviť informáciu o systéme súborov. Pokiaľ sa dobre pamätám - aj Testdisk zadarmo. Akurát človek musí presne vedieť, čo robí, čo dá zapísať.
retkvic - až bude NTFS (teda známy) - Oprávnenia sú brnkačka.
retkvic
Addict
Addict

Testdisk som si nasiel, akurat je to linuxove prostredie, a ako pises musis presne vediet čo robi a to ja neviem.

Ten prompt ma nepusti dalej chkdsk sa na RAW neda previest.
Mozno sa popytam este na nejakych pc forach, no zatial som dospel iba k xy recovery programom,
4040 napísal: 06 feb 2022, 14:31 Skús AOMEI Partition Assistant a tam recovery partition https://www.diskpart.com/download-home.html
Skús pred tým sken cez https://recoverit.wondershare.com/.Neviem,či skenuje aj disk s RAW.
Alebo :https://www.systoolsgroup.com/data-recovery.html
Ten wondershare nic nenasiel, asi nerozpoznava RAW, systools ani nezobrazil disk, AOMEI ... v stahnutej verzii je partition recovery wizard, je to demoverzia, takze neviem ci to nieco spravi, ked som dal spustit ten recovery partition wizard , tak nieco naslo, len presne neviem co to je, mam tu cast obnovit? Vid screen. Ja totiz presne neviem co vlastne robím, tak aby som to uplne nepomrvil.
Prílohy
AOMEI_2.png
AOMEI.png
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Toto nie.Skúsim si na jednom SSD spraviť RAW.
retkvic
Addict
Addict

4040 napísal: 06 feb 2022, 21:18 Skúsim si na jednom SSD spraviť RAW.
jj vyskusaj.

Som rozmyslal ci ta particia co ma 3,1MB nemoze byt nieco co tam chyba na to spustenie, pise sa tam boot, ale netusim ci je to ono alebo nie a nieco nepokazim. Neviem ci predtym tam bolo nieco take, ak to teda je particia.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Zatiaľ som skúsil.Nahrať niečo na disk,odstrániť oddiel,spraviť formát disku a až potom spustiť data recovery.Beží to takto.Dnes to už vypnem.
Prílohy
MiniTool.jpg
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kedysi som uspel s programom, ktorý už dávno nemám len som ho vtedy odskúšal, no naiel som odkaz, čo som naň mal:
...R-Studio_v5.2.130723\R-Studio_5.2.130723_NE_portable\...
Napísať odpoveď