Hypotekárny úver pre živnostníka

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Hypotekárny úver pre živnostníka

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravím Vás

Zaujímalo by ma, či niekto z Vás žiadal o hypotéku ako živnostník.

Keď si predbežne pozerám nejaké podmienky a metodiku, ako posudzujú príjem živnostníka, prichádza mi, mierne povedané, nevoľno.

Ak tomu dobre chápem, tak výška mesačného príjmu sa vypočítava ako ročný obrat - paušálne výdavky - odvody do ZP a SOC - zaplatená daň a to celé /12 mesiacov

Po tomto letmom výpočte dostanem veľmi smiešnu sumu ~350€

- pracujem ako architekt
- platím si nájom v 3-izbovom byte
- platím rodičom splátku za auto, keďže mne v čase keď som auto kupoval nikto nechcel dať pôžičku :D (do splatenia mi chýbajú dva mesiace)
- odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne platím vždy načas
- telefón, živobytie atď atď... klasika

Alebo robím niečo zle? Je môj príjem vážne až taký biedny, ako na mňa pozerá banka?

Má tu niekto reálnu skúsenosť, ako v mojom prípade postupovať, aby som peniaze, ktoré teraz tlačím viac menej nezmyselne do nájmu mohol tlačiť do niečoho svojho?

Predpokladám, že v banke ma s mojimi "číslami" otočia rovno medzi dverami

Ďakujem za vaše názory, prípadne nejaké rady :)

Pekný večer
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Re: Hypoterkárny úver pre živnostníka

Príspevok od používateľa cinges »

ano, presne tak to je, ako opisujes.. Kamos tiez bral hypo ako zivnostnik, ale jemu chodia peniaze v davkach. a v podstate podal to este pred koncom roka, ked si nedaval ziadne vydavky (pred danovym priznanim), takze mal prakticky len prijem a nic ine. Ked o to poziadas v marci, mas smolu. Ked v novembri, si v pohode..
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Tatra Banka zene uznala 70% zo vsetkych prijmov..Uplnatuje si pausalne vydavky. Pri niektorych povolaniach ako mas ty to davaju na vynimku. este myslim v unicredit to slo, ti uznali 50/60%, uz si nepametam... Takze chod tam. Akurat nam dali kvoli tomu vyssi urok.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nejaky
Zavisi kolko si udavas prijmov v DP. Ak to robis tak ako velka cast zivnostnikov ze priznavas oficko iba malo, tak potom banka nema z coho vychadzat. Zaroven ak ziadas iba sam bez spoludlznika tak je to dalsi minusovy bod.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Najdi si pracu na polroka... Alee....

Niektore banky vypocitavaju vysku prijmu percentualne z obratu najcastejsie 10%, ale pokial robis na seba tzn. doktor/programator/architekt atd. tak vedia ist az do 60%. Cize pokial mas obrat 12K uznaju ti prijem 7200e / 12 = 600e mesacne. Stale to nie je vela ale lepsie ako 350e :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pol roka mu nepomoze, banka nie je padnuta na hlavu.Za druhe tazko bude mat po pol roku niekde dobu neurcitu.
yoggy

Podla poslednych 6 mesiacov sa posudzuje prijem. Tzn, ze sa zamestna, po polroku poziada o hypoteku a ked ju dostane, tak da vypoved. To, ze nikde nedostane zmluvu na dobu neurcitu je vyhovorka a nie argument. takze nevidim kde je problem...
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

mne tiez posudzovali poslednych 12m az.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

gogo956 napísal:Pol roka mu nepomoze, banka nie je padnuta na hlavu.Za druhe tazko bude mat po pol roku niekde dobu neurcitu.
Protip: pokiaľ máš na dobu určitú a uvedieš banke dobu neurčitú, banka si to nemá ako zistiť na sociálke.
Nemozem hovorit za kazdu banku a úplne si nespomínam ako to uz bolo, zamestnávateľ ti potvrdí, že si zamestnaný a banka si to overuje na sociálke. Ale o pomere sa nikdy nehovorí a sociálka to nemá ako vedieť.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

kukiak napísal:Tatra Banka zene uznala 70% zo vsetkych prijmov..Uplnatuje si pausalne vydavky. Pri niektorych povolaniach ako mas ty to davaju na vynimku. este myslim v unicredit to slo, ti uznali 50/60%, uz si nepametam... Takze chod tam. Akurat nam dali kvoli tomu vyssi urok.
Tak tých 70% uznaných príjmov už vyzerá celkom sľubne, to by už vychádzalo na +- 1 000e mesačne, na tom by sa asi dalo začať stavať

+ chcem veriť, že keď mám už 5-6? rokov osobný účet + kreditku v TB, vedia si pozrieť prehľad príjmov, pravidelnosť splácania kreditky atď. atď., čo by mi v konečnom dôsledku mohlo nahrať nejaké plusové body

@kukiak môžem sa opýtať, aké povolanie má manželka, ak to nie je tajné?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Yoggi, begbee
vsetko si to banky vedia overit, zavisi uz od tej konkretnej ako ma nastavene procesy. V kazdom pripade su banky ktore ro vsetko overuju/urcite dalsie zase nie/. Info zo socky nie je zdaleka jediny zdroj infa pre nich, tomu ver. Ked sa im zda niekto napr. rizikovy tak prejdu si cely jeho vypis z bu zac6 mesiacov polozku po polozke rozanalyzuju a budu chciet vysvetlenie na cokolvek co sa im trochu nezda.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

neoveruju si ci mas dobu urcitu alebo neurcitu. mam to potvrdene zo 6 bank. nikto z banky nebude volat na HR firmy a vypytovat sa. navyse ked je v banke uz nejaky ten rok a ma kreditku tak je najmenej rizikovy ziadatel
gogo956
Redeemer
Redeemer

Guess, akonahle podpises ziadost o akykolvek uver, tak suhlasis zo spracovanim svojich udajov a ked banka uzna za vhodne tak si overia co budu chciet /a aj to realne robia/. Fakt veris tomu co ti niekto v banke povedal? Podstane je iba to, co je podpisane na papiery- cital si si niekedy vsetky tie drobne pismenka? Pipka za prepazkou ti povie co budes chciet pocut, aj ze ti ucho pomasiruje..
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ja si tiež neviem predstaviť, že bude banka volať na HR, alebo šéfovi do malej firmy, aký má typ zmluvy. Asi ozaj len pri rizikových klientoch.

Môj brat napr. pri žiadení o hypo dodal banke upravenú zmluvu, práve so zamenenou dobou prac. pomeru z určitej na neurčitú. Na HR o tom vedeli, a "podpultovo" súhlasili. :) Ak by banka volala, samozrejme musia povedať pravdu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

overuje sa to rozne aj pisomne, kazda banka ma samozrejme vlastne postupy. Skoro vsetko zavisi od toho nakolko sa im zda klient rizikovy, od toho sa odvija prisnost dalsieho posudzovania.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Re: Hypotekárny úver pre živnostníka

nemam to od pipky za okienkom :) suhlas so spracovanim samozrejme podpises, ale ako pisal Hensym robit by to mohli tak v 0,001 promile pripadov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pracoval si v banke na posudzovani hypo uverov?
yoggy

A ty? :roll:
gogo956
Redeemer
Redeemer

ano. Ale ako som uz napisal, kazda banka ma vlastne postupy a pravidla. U rizikovejsich klientov sa to robilo uplne bezne.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

pri vybavovani mojej som mal stastie na to, ze som ju riesil priamo v banke s chalanom, ktory bol v ramci banky najlepsi hypo poradca na Slovensku a previedol ma celym postupom. Druhy zdroj je riaditel banky, ktory mi to tiez potvrdzoval zo skusenosti z 3 bank, v ktorych pracoval predtym (dokopy 15r skusenosti)
Napísať odpoveď