IT start

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
mukel
Light Expert
Light Expert

IT start

Príspevok od používateľa mukel »

Ahojte.

Mám gympel a rád by som sa zoznámil z IT svetom. Nemám však ani potuchy kde začať, keďže je to tak strašne široká oblasť. Chcel by som v ňom mať prehľad a potom sa pustiť do štúdia oblastí v IT. Poraďte mi ako mám začať... Mám chuť vedieť ako funguje PC a všetko okolo toho. Rád by som na rok podal príhlašku na štúdium informatiky, alebo aplikovanej informatiky a nerád by som tam šiel vytretý, bez prehľadu v tejto oblasti. Mám rok čas, tak poraďte čo robiť. Hoďte mi sem i nejaké knihy, ktoré by som mal prečítať a tak.

DIk, za radu. :)
yoggy

Re: IT start

Príspevok od používateľa yoggy »

Pokial sa pytas ako zacat, tak to nie je pre teba, sorry.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

google.com

tam sa to zacina aj konci. cokolvek chces vediet, najdes tam. kazdy "ITckar" ti povie ze ovladat google je povinnost.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

mas gympel a napises "zoznámil z IT"?? OK...

asi nikde nenajdes presne definovane co IT zahrna...
Ked s IT nemas ziadne skusenosti a netusis ake oblasti IT svet ma, tak preco sa chces tomu venovat? Ked to chces len kvoli prachom, tak potom plati to co napisal yoggy...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Zacni tym co ta bavi, od toho sa da odpichnut. Ale suhlasim z nazorom CrazyJerry.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Veru, ako uz bolo napisane. IT musis mat "v sebe". Potrebujes mat technicke myslenie a zaujem o to, ako veci funguju. Bez toho to bude iba trapenie za vidinou "slusneho zarobku". Isty nezanedbatelny podiel na tom maju media, ked neustale masiruju verejnost o tom, ako sa uzasne v IT zaraba. Az take uzasne to nie je, vsak vacsina ide do zahranicia...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Suhlasim, chod robit zubara, tam zarobis viac ako v IT. Za hodinu kludne aj 500 eur (na slovensku). A ludia ti to zaplatia, lebo zuby potrebuju. Hrabat sa cudzim ludom v ustach tiez nikoho nebavi takze na tom budes rovnako ako vsetci ostatni...
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

hrabat sa v cudzom zdrojaku je niekedy ovela nevdacnejsia praca ako sa hrabat v cudzich zuboch. tie maju aspon nejaku strukturu.

inak toho IT sa vobec netreba bat, lebo taka matika byva ovela horsia. to je to najvacsie sito studentov prvy semester. z IT sa pocita, ze studaci su blbi. a ide sa pekne od zaciatku. pokial ta to naozaj zaujima a bavi, neni sa coho bat

ale ako si napisal, IT je siroka tema. ty musis vediet co ta bavi a vyvolava zaujem
hardware? software? malware? siete? elektronika? programovanie? automatizacia? testing? grafika?

a mimochodom preco si davas rok pauzu medzi gymplom a tou vyskou?
mukel
Light Expert
Light Expert

*****HERO***** napísal:hrabat sa v cudzom zdrojaku je niekedy ovela nevdacnejsia praca ako sa hrabat v cudzich zuboch. tie maju aspon nejaku strukturu.

inak toho IT sa vobec netreba bat, lebo taka matika byva ovela horsia. to je to najvacsie sito studentov prvy semester. z IT sa pocita, ze studaci su blbi. a ide sa pekne od zaciatku. pokial ta to naozaj zaujima a bavi, neni sa coho bat

ale ako si napisal, IT je siroka tema. ty musis vediet co ta bavi a vyvolava zaujem
hardware? software? malware? siete? elektronika? programovanie? automatizacia? testing? grafika?

a mimochodom preco si davas rok pauzu medzi gymplom a tou vyskou?
Zaujíma ma software, malware, siete, programko. Škoda, že na každú oblasť IT neexistuje nejaká populárno náučná kniha, kde by som sa pekne zoznámil s každou z nich. Ale asi by som chcel veľa. :)

Aj keď som čítal toto, a to mi trošku otvorilo cestu:

Kód: Vybrať všetko

https://www.martinus.sk/?uItem=143446
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Knih existuje kopec, ale nie su tak siroko orientovane ako by si chcel ty.
Kazda kategoria,ktoru si napisal je sama o sebe obrovska... Prve sa sam musis rozhodnut akou cestou chces ist a blizsie si specifikovat co chces vediet...

Na tvojom mieste by som sa zacal ucit programovat.. popri tom uz budes pomaly zistovat co ta bavi viac.. Mozes si naprogramovat mini program, ktory ti bude prenasat subory z jedneho pc na druhy.. tak sa zoznamis so sietami. Pripadne si mozes naprogramovat nejaky jednoduch disassembler, napriklad na MIPS aby si sa zoznamil s assemblerom a mozes pokracovat v malware zamerani. A nakoniec mozno skoncis v ESETe.

Mne to pripada, ze sam nevies co chces. Prve sa sam rozhodni, potom ti vieme povedat ako dalej.
mukel
Light Expert
Light Expert

CrazyJerry napísal:Knih existuje kopec, ale nie su tak siroko orientovane ako by si chcel ty.
Kazda kategoria,ktoru si napisal je sama o sebe obrovska... Prve sa sam musis rozhodnut akou cestou chces ist a blizsie si specifikovat co chces vediet...

Na tvojom mieste by som sa zacal ucit programovat.. popri tom uz budes pomaly zistovat co ta bavi viac.. Mozes si naprogramovat mini program, ktory ti bude prenasat subory z jedneho pc na druhy.. tak sa zoznamis so sietami. Pripadne si mozes naprogramovat nejaky jednoduch disassembler, napriklad na MIPS aby si sa zoznamil s assemblerom a mozes pokracovat v malware zamerani. A nakoniec mozno skoncis v ESETe.

Mne to pripada, ze sam nevies co chces. Prve sa sam rozhodni, potom ti vieme povedat ako dalej.

Máš pravdu, neviem čo chcem. Najlepšie by bolo sa naučiť základ z každej oblasti a potom sa bližšie zaoberať tým, čo by ma bavilo. Čo sa týka programka, tak čítam knihy o Jave od Pecinovského. Uvidíme, či sa od neho niečo naučím. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

za mojich mladych liet som behal po pocitacovych weboch a forach, naucis sa tak ako PC funguje z HW hladiska
diit.cz pre zaciatok
mukel
Light Expert
Light Expert

beardie napísal:za mojich mladych liet som behal po pocitacovych weboch a forach, naucis sa tak ako PC funguje z HW hladiska
diit.cz pre zaciatok
Vyzerá to super, hneď sa do toho pustím. DIK
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

ak chces, mozem ti poskytnut materialy z mojej skoly (University of Aberdeen), su tam prednasky a cvicenia z roznych predmetov co by mohli byt pre teba fajn na zaciatok - zaklady programovania v pythone, webove aplikacie v ruby, pocitacova architektura + assembly a dalsie. A ver mi, v esete mozes skoncit aj bez zamerania na malware.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tak ako do kazdej podobnej temy, napisem to aj sem:

coursera.org
edx.org

a este codecademy.com
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

mukel napísal: Máš pravdu, neviem čo chcem. Najlepšie by bolo sa naučiť základ z každej oblasti a potom sa bližšie zaoberať tým, čo by ma bavilo. Čo sa týka programka, tak čítam knihy o Jave od Pecinovského. Uvidíme, či sa od neho niečo naučím. :)
Neodpovedal si na otazku.

1. Preco rok pauzu medzi gymplom a vyskou?
2. Precital si asi miliardu knih o IT (vid tvoj prispevok v bazare - post2327214.html#p2327214). Co ti to dalo? Ktora z knih ta najviac zaujala?

A vobec ...
mukel napísal:Ahojte.

Nezakladám novú tému, dám otázku sem.
Čo sa oplatí študovať, ak ma nebaví matematika, fyzika a informatika?

DIK.
Si si isty, ze ti trochu neje*e?
Napísať odpoveď