Srotovne 2019
Srotovne 2019
Ahojte,
https://www.autoviny.sk/novinky/120130/ ... ym-pohonom
Rozmyslali ste nad tym? Ake auto sa podla vas oplati zobrat?
Aj auta na plyn dostanu 35% zlavu pri srotovnom? Su take vobec v ponuke automobiliek (bez dodatocnej prestavby)?
Vdaka
https://www.autoviny.sk/novinky/120130/ ... ym-pohonom
Rozmyslali ste nad tym? Ake auto sa podla vas oplati zobrat?
Aj auta na plyn dostanu 35% zlavu pri srotovnom? Su take vobec v ponuke automobiliek (bez dodatocnej prestavby)?
Vdaka
Re: Srotovne 2019
Samozrejme, automobilky vyrábajú autá na CNG (Compressed Natural Gas = stlačený zemný plyn) aj sériovo.
Aj keď čo som čítal nejaké názory auto plynárov, tak napr. VW má údajne pekne sprasený aj ten sériový systém...
Mne príde sympatickejší pohon na LPG, ktorý si myslím je aj o dosť bezpečnejší kvôli oveľa nižšiemu tlaku oproti CNG. Pri zbastlenom LPG systéme nie je prípadný výbuch život ohrozujúci, ale ak by niekto zbastlil CNG, ktorý by vybuchol, tak ťa budú zošúchavať z cesty 50 metrov od auta
Aj keď čo som čítal nejaké názory auto plynárov, tak napr. VW má údajne pekne sprasený aj ten sériový systém...
Mne príde sympatickejší pohon na LPG, ktorý si myslím je aj o dosť bezpečnejší kvôli oveľa nižšiemu tlaku oproti CNG. Pri zbastlenom LPG systéme nie je prípadný výbuch život ohrozujúci, ale ak by niekto zbastlil CNG, ktorý by vybuchol, tak ťa budú zošúchavať z cesty 50 metrov od auta
-
yoggy
Zalezi aky mas budget, tak ako vsade. Netreba zabudat, ze dotacia je maximalne len 35%... (pokial ide o vozidlo starsie ako 15rokov.)
Ja som dospel k nazoru, ze nove auto sa proste neoplati (pre bezneho cloveka), pokial by som fakt chcel nove auto tak by som bral hyundai ioniq electric alebo tesla 3.
Ja som dospel k nazoru, ze nove auto sa proste neoplati (pre bezneho cloveka), pokial by som fakt chcel nove auto tak by som bral hyundai ioniq electric alebo tesla 3.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
tak, tak, ani s 35% dotáciouyoggy napísal:nove auto sa proste neoplati
Vzhladom na ceny elektrickych hybridov je to pre bezneho cloveka dost nerealne. Mozno skor v pripade LPG alebo CNG je to zaujimavejsie. Ked pozeram elektro od Nissanu, tak Leaf Acenta, pripadne Toyota Prius, zacinaju na 35 tisic s DPH. Ak by vzali taxikari alebo pizzerie, tak by sa im to pri tej dotacii mohlo oplatit. Len asi nikto z nich nema 15 rokov stare auto.
Myslím si, že tá 35%-ná dotácia už stojí za zváženie a pokiaľ by sa šrotovné netýkalo len áut s alternatívnym pohonom, bola by to pre mňa veľmi zaujímavá ponuka.
Za 65% ceny nového auta totiž kúpiš možno 3 - 5-ročné autá, ktorým už pomaly končí záruka alebo už skončila, takže žiadna veľká výhra oproti úplne novému autu v plnej záruke.
Za 65% ceny nového auta totiž kúpiš možno 3 - 5-ročné autá, ktorým už pomaly končí záruka alebo už skončila, takže žiadna veľká výhra oproti úplne novému autu v plnej záruke.
-
guess.whoo
Redeemer
ked tak by som uvazoval nad optimou. ta vyjde za cca 21k, ale vyska dotacie bude zavisla od typu hybridneho pohonu. cize CNG/LPG nedostanu taku istu dotaciu ako ciste elektro auto
Len nezabudat, ze k 35 percentnej dotacii treba mat 15 rokov stare auto na seba/firmu pisane aspon 2 roky.
-
guess.whoo
Redeemer
auto, na ktore vyuzijes dotaciu musis mat na seba pisane 2 roky..to, ktore das zosrotovat nemusis mat vo vlastnictve 2 roky
Odkial si na to prisiel? Lebo v clanku citam toto - "Dotácia však zaväzuje majiteľov nových áut k tomu, aby ho vlastnili najmenej 2 roky od získania bonusu od štátu. „Táto úprava je nevyhnutná preto, aby v praxi neprichádzalo k situáciám, že príjemca dotácie fakticky nedisponuje vozidlom, na ktoré mu bola udelená dotácia. Zamedzí sa tak špekulatívnemu zaobchádzaniu s dotáciami," píše sa v pozmeňujúcom návrhu."
-
guess.whoo
Redeemer
no vsak. kupis nove auto a musis ho vlastnit 2 roky...nie je tam podmienka, ze auto, ktore das zosrotovat musis mat vo vlastnictve 2 roky
Zrejme som to zle pochopil. Lebo vetu pred sa pise, ze stare vozidlo musi mat aspon 15 rokov. Chapal som to tak, ze toto vozidlo musis mat aspon 2 rokov. Cie teraz ti staci kupit staru Skodovku za 100 eur, prepisat a poziadat o dotaciu.
Teoreticky by to tak mohlo fungovať, ale myslím si, že na dobu vlastníctva toho starého auta bude tiež obmedzenie, ktoré akurát nebolo v článku spomínané.
Inak by to asi hlavne firmy začali vo veľkom zneužívať práve týmto spôsobom...
Inak by to asi hlavne firmy začali vo veľkom zneužívať práve týmto spôsobom...
-
guess.whoo
Redeemer
podla mna to nebude obmedzene na dobu vlastnictva stareho vozidla..cielom je aj to, aby zmizli z ciest a tu je jedno akou formou
-
Yos
Professional
Niekde som čítal, že od roku 2020 budú môcť takéto autá s alternatívnym pohonom (AP) jazdiť aj v bus pruhoch.
Práve kvôli tomu, aby podporili elektromobilitu.
Myslíte si, že to je dobrý nápad? Už teraz v tých bus pruhoch jazdia taxíky a nákladné autá. Teraz sa pridajú ešte tie s AP a zachvíľu celý pruh stratí svoj význam.
Práve kvôli tomu, aby podporili elektromobilitu.
Myslíte si, že to je dobrý nápad? Už teraz v tých bus pruhoch jazdia taxíky a nákladné autá. Teraz sa pridajú ešte tie s AP a zachvíľu celý pruh stratí svoj význam.
-
yoggy
V bus pruhoch nejazdia nakladne auta. Na gagarinke nie je bus pruh, ale len zakaz vjazdu vyznacenim vozidlam.
//ale inak povolit jazdu v bus pruhu pre elektro je imho blbost.
//ale inak povolit jazdu v bus pruhu pre elektro je imho blbost.
-
guess.whoo
Redeemer
vsak tam aj tak casto jazdia aj bezne auta, takze by som tam problem nevidel
-
Yos
Professional
Nazval som to bus pruhom, aj keď je to skôr vyhradený jazdný pruh, kde nesmú jazdiť osobné autá. Preto tadiaľ, aj v špičke jazdia úžitkové autá, po novom aj autá s alternatívnym pohonom.
treba sa na to pozerat trochu out-of-the-box
ak by v bus pruhoch boli mozne aj jazdy elektromobilov, tak by som to len uvital, kedze ich je zatial velmi malo a ludi by to motivovalo kupit si ich, cim by prispeli k zivotnemu prostrediu v meste (a samozrejme ignorujem celkovy vplyv na prostredie, kedze baterie treba vyrobit, a to celkom nesetrnym sposobom...)
neskor, keby uz bolo elektroaut vela, nie je problem vyclenit ich z bus pruhu jednoduchym nariadenim, resp. zmenou cedul, ktore by to povolovali
ak by v bus pruhoch boli mozne aj jazdy elektromobilov, tak by som to len uvital, kedze ich je zatial velmi malo a ludi by to motivovalo kupit si ich, cim by prispeli k zivotnemu prostrediu v meste (a samozrejme ignorujem celkovy vplyv na prostredie, kedze baterie treba vyrobit, a to celkom nesetrnym sposobom...)
neskor, keby uz bolo elektroaut vela, nie je problem vyclenit ich z bus pruhu jednoduchym nariadenim, resp. zmenou cedul, ktore by to povolovali