Progresivne Slovensko
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Progresivne Slovensko
"Čeliť" môže...
https://dennikn.sk/minuta/1539451
Truban si nevie predstavit spolupracu s Matovicom a Kollara povazuje za extremistu. Zaroven hovori o tom, ze "stari politici" nevedia dat do uzadia svoje ega a maju problem spolupracovat. Neviem fakt co si mam o tomto mysliet. Po tych minulotyzdnovych prekarackach a facebookovych statusoch, kto ma viac narok na SNP-cko 17. novembra, sa mi fakt zda, ze PS/Spolu sa do tej starej opozicie naramne hodia a ten styl politiky sa vobec menit nebude.
Truban si nevie predstavit spolupracu s Matovicom a Kollara povazuje za extremistu. Zaroven hovori o tom, ze "stari politici" nevedia dat do uzadia svoje ega a maju problem spolupracovat. Neviem fakt co si mam o tomto mysliet. Po tych minulotyzdnovych prekarackach a facebookovych statusoch, kto ma viac narok na SNP-cko 17. novembra, sa mi fakt zda, ze PS/Spolu sa do tej starej opozicie naramne hodia a ten styl politiky sa vobec menit nebude.
Tá fráza o starých politikoch ma dostáva do kolien - s Beblavým po boku. 
Ťažko povedať čo je na tom pravdy ale ten napravo v zábere Trubanov Otec sa môc nezmohol argumentačne čeliť útoku.
PS/Spolu predstavili svoj program do najblizsich volieb:
https://progresivnespolu.sk/bod-zlomu
Pozrel som sekciu vzdelavanie a velmi ma to na zadok neposadilo. Podla mna sa to zatial prilis nelisi od tej ich povodnej vizie. Velmi vela veci chcu zlepsovat, ale vobec nepisu ako. Zriadenie vsakovakych agentur, uradov, institutov a grantovych schem nie je podla mna systematicke riesenie. Efektivita tych opatreni je podla mna dost otazna. A celkom ma zaskocilo aj, ze tam maju:

https://progresivnespolu.sk/bod-zlomu
Pozrel som sekciu vzdelavanie a velmi ma to na zadok neposadilo. Podla mna sa to zatial prilis nelisi od tej ich povodnej vizie. Velmi vela veci chcu zlepsovat, ale vobec nepisu ako. Zriadenie vsakovakych agentur, uradov, institutov a grantovych schem nie je podla mna systematicke riesenie. Efektivita tych opatreni je podla mna dost otazna. A celkom ma zaskocilo aj, ze tam maju:
To chcu akoze zasahovat do akademickej samospravy?Zmeníme voľby manažmentu univerzít, aby sa do nich zapojili okrem senátov aj širšia akademická obec, vedecké a správne rady.
Podľa mňa je to dobrý nápad. Študenti a ich učitelia (pedagogickí a vedeckí pracovníci) majú strašne malý hlas pri voľbe dekanov a rektorov. Potom to tak aj vyzerá. Voľba je len o kontaktoch na politikov a často sú takéto miesta vyslovene odkladiská "našich ľudí".
Mas to pomylene. Praveze dnes su rektori aj dekani voleni podla zakona o VS akademickymi senatmi - cize zamestnancami a z minimalne 1/3 studentami fakult a univerzit. A tieto senaty su zasa podla toho isteho zakona kreovane volbami v prislusnych castiach akademickej obce. Prave PS ale navrhuju, aby sa do tohto procesu dostavali hlasy zvonku - vedecke a spravne rady - kde moze byt nanominovany ktokolvek.
Konečne niekto začal riešiť živnostníkov. Nemôže niekto zarábať 3k, platiť nulové dane, odvody ako z minimálnej mzdy, žiadne sociálne/nemocenské poistenie a zároveň všade pi*ov***, že nema dôchodok, dovolenku a PN.
Konečne to niekto povedal na plné gule.
Jasné, živnostník je nepriateľ štátu č1. Ale hlavne dojná krava na peniaze.
Daň sa platí podľa výšky základu dane, takže niekto má skutočne nulovú daň a niekto platí tisíce. (Podobne ako pri mzde, tak nechápem ten plač, alebo len klasická závisť?)
Odvody sa platia tiež podľa výšky základu dane, no minimálne 224.89€, príde ti to málo?
Pre porovnanie s Rakúskom v roku 2017 boli minimálne odvody v Rakúsku 182.26€ a na Slovensku 208.16€. Celkom rozdiel, však? Ale hlavný rozdiel je stav zdravotníctva a výška dôchodku aký dostane rakúsky živnostník pri tých odvodoch....
Dovolenka a PN ja kapitola sama o sebe, to chránený zamestnanec nepochopí.
Daň sa platí podľa výšky základu dane, takže niekto má skutočne nulovú daň a niekto platí tisíce. (Podobne ako pri mzde, tak nechápem ten plač, alebo len klasická závisť?)
Odvody sa platia tiež podľa výšky základu dane, no minimálne 224.89€, príde ti to málo?
Pre porovnanie s Rakúskom v roku 2017 boli minimálne odvody v Rakúsku 182.26€ a na Slovensku 208.16€. Celkom rozdiel, však? Ale hlavný rozdiel je stav zdravotníctva a výška dôchodku aký dostane rakúsky živnostník pri tých odvodoch....
Dovolenka a PN ja kapitola sama o sebe, to chránený zamestnanec nepochopí.
Toto môže napísať len človek čo nepodniká, a tým pádom uráža tých čo poctivo podnikajú, väčšina podnikateľov totiž pri ich zisku dostane len ten minimálny dôchodok, a nikdy nedotane platenú dovolenku a žiadnu PN, výmenou za pocit, že mu nikto nesedí za chrbtom a nebuzeruje ho. Jediný kto ho buzeruje sú lduia, ktorý si myslia, že každý druhý podnikateľ zarába 3k mesačne a neodvádza. Čo také odvádza zamestnanec, nič, iba čaká za to čo robí automaticky peniaze na výplatnej páske a pi*uje, že čo ak nedostane zaplatené, za každú po*ratú hodinu nadčasu. By som chcel vidieť ako by boli zamestnanci šťastní, keby im niekto povedal nech si zaplatia z tej čistej mzdy teraz na drevo nie minimálne odvody, čo od 2020 budú 238,8€ ale viac a nech k tomu odvedú aj nejakú tú daň z "hlúposti". lebo tako funguje každý obyčajný živnostník. Jemu totiž nikto tie odvody nezaplatí, ako to robí zamestnávateľ zamestnancovi, on si ich musí zaplatiť sám z toho čo zarobí, preto potom ani nemajú žiadne dôchodky, o PN alebo dovolenke ani nehovoriac a niekto by mal za toto platiť ešte aj daň? Tak to musí byť ten človek už našisto... ale áno dalo by sa to vyriešiť, no museli by si minimálne 2-3x zvýšiť ceny služieb, prípadne by sa muselo výrazne zlepšiť podnikateľské prostredie a odvodové zaťaženie, nepaušalizujem to na všetky profesie, ale len na tie dke tý živnostníci zarobia fakt málo.begbeee napísal:Konečne niekto začal riešiť živnostníkov. Nemôže niekto zarábať 3k, platiť nulové dane, odvody ako z minimálnej mzdy, žiadne sociálne/nemocenské poistenie a zároveň všade pi*ov***, že nema dôchodok, dovolenku a PN.
Prepáč, ale podľa tohto tomu fakt nerozumieš.retkvic napísal: Toto môže napísať len človek čo nepodniká, a tým pádom uráža tých čo poctivo podnikajú, väčšina podnikateľov totiž pri ich zisku dostane len ten minimálny dôchodok, a nikdy nedotane platenú dovolenku a žiadnu PN, výmenou za pocit, že mu nikto nesedí za chrbtom a nebuzeruje ho. Jediný kto ho buzeruje sú lduia, ktorý si myslia, že každý druhý podnikateľ zarába 3k mesačne a neodvádza. Čo také odvádza zamestnanec, nič, iba čaká za to čo robí automaticky peniaze na výplatnej páske a pi*uje, že čo ak nedostane zaplatené, za každú po*ratú hodinu nadčasu. By som chcel vidieť ako by boli zamestnanci šťastní, keby im niekto povedal nech si zaplatia z tej čistej mzdy teraz na drevo nie minimálne odvody, čo od 2020 budú 238,8€ ale viac a nech k tomu odvedú aj nejakú tú daň z "hlúposti". lebo tako funguje každý obyčajný živnostník. Jemu totiž nikto tie odvody nezaplatí, ako to robí zamestnávateľ zamestnancovi, on si ich musí zaplatiť sám z toho čo zarobí, preto potom ani nemajú žiadne dôchodky, o PN alebo dovolenke ani nehovoriac a niekto by mal za toto platiť ešte aj daň? Tak to musí byť ten človek už našisto... ale áno dalo by sa to vyriešiť, no museli by si minimálne 2-3x zvýšiť ceny služieb, prípadne by sa muselo výrazne zlepšiť podnikateľské prostredie a odvodové zaťaženie, nepaušalizujem to na všetky profesie, ale len na tie dke tý živnostníci zarobia fakt málo.
Človek svojou prácou vyprodukuje nejakú hodnotu a predstav si, že aj zamestnanec zamestnávateľovi. Volá sa to superhruba mzda. Napr. 3000. Z tej sa odvedú všetky výdavky: sociálne a nemocenske poistenie, preddavky na daň atď.
To čo ostane je čistá mzda. V tomto prípade tak okolo 1600.
Živnostník si zarobí rovnako, každý jeden si drbne minimálne odvody, lebo však štátu nedám nic, uplatní si paušálne výdavky vo výške 60% prípadne podpisuje čo sa dá do nákladov, výsledkom sú minimálne dane. A na ruku 2500.
A pri každom pive pinda na to ako všetko vyzerá , nemôže ísť ani dovolenku, ani na úrad práce a keď prídu na dôchodok tak majú presne taký aký si zaslúžia.
No drahí , pokiaľ viem .áme solidárny systém a prispievajú všetci, nerozumiem kaste živnostníkov, čo sú len fejkovi zamestnanci, ktorí inde na svete nie sú. Ak chces podnikať, zaloz si sro, vosku alebo as.
-
starysomar
Hardcore addict
Podnikáš?
Ak nie - skús...
Ak nie - skús...
paradoxne, sro si zakladaju vsetci zivnostnici, ktori v nej vedia lepsie optimalizovat dane. to ti uz nevadi?begbeee napísal: No drahí , pokiaľ viem .áme solidárny systém a prispievajú všetci, nerozumiem kaste živnostníkov, čo sú len fejkovi zamestnanci, ktorí inde na svete nie sú. Ak chces podnikať, zaloz si sro, vosku alebo as.
inac mozes mi dat link kde v programe maju opatrenia voci zivnostnikom uvedene? som si presiel tie hlavne temy, kde by to mohlo byt ako zamestnanost a podobne, ale nic som nenasiel.
begbee prepáč ale ty to máš akési popletené, skús si to naštudovať.
https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zd ... ceny-prace
Tou vyprodukovanou hodnotou zamestnanca pre zamestnávateľa si myslel náklady zamestnávateľa spojené s tebou ako zamestnancom? No ďakujem pekne za takú vyprodukovanú hodnotu. Zamestnanca štve, že zamestnávateľ za neho odvedie neskutočné odvody aby mal slušný dôchodok a ešte za neho zaplatí aj daň z príjmu?
Ak niekto zarobí 2500 na drevo, tak asi nemôže pindať pri pive, že má malý dôchodok lebo vie aké odvody platil, ak by zarábal tých 2500, tak by si mohol tých 1500 odložiť každý mesiac a mohol mať dôchodok väčší než nejaký zamestnanec s príjmom 1600 v čistom, lenže tak to proste nie je.
Citujem: "Pod cenou práce alebo superhrubou mzdou sa rozumejú náklady zamestnávateľa, teda koľko bude musieť podnikateľ spolu zaplatiť zamestnancovi, daňovému úradu, Sociálnej a zdravotnej poisťovni. Cena práce sa jednoducho vypočíta ako hrubá mzda zamestnanca plus odvody zamestnávateľa na sociálne a zdravotné poistenie. Odvody zamestnávateľa sú 35,2 % z hrubej mzdy zamestnanca."Človek svojou prácou vyprodukuje nejakú hodnotu a predstav si, že aj zamestnanec zamestnávateľovi. Volá sa to superhruba mzda.
Tou vyprodukovanou hodnotou zamestnanca pre zamestnávateľa si myslel náklady zamestnávateľa spojené s tebou ako zamestnancom? No ďakujem pekne za takú vyprodukovanú hodnotu. Zamestnanca štve, že zamestnávateľ za neho odvedie neskutočné odvody aby mal slušný dôchodok a ešte za neho zaplatí aj daň z príjmu?
Ak niekto zarobí 2500 na drevo, tak asi nemôže pindať pri pive, že má malý dôchodok lebo vie aké odvody platil, ak by zarábal tých 2500, tak by si mohol tých 1500 odložiť každý mesiac a mohol mať dôchodok väčší než nejaký zamestnanec s príjmom 1600 v čistom, lenže tak to proste nie je.
Cele tieto nezmysly ako hruba mzda, superhruba mzda, odvody ktore akoze plati zamestnavatel su len oje*** na ludi aby si neuvedomovali kolko platia statu. Keby si to zacali uvedomovat tak by sa mozno zacali pytat preco platia tak vela a mozno by ich zacala aj viac zaujimat kvalita sluzieb statu a ako sa s ich peniazmi naklada... A to samozrejme politici co o tom rozhoduju nechcu.
Ja by som to zrusil, kazdy by si odvody a dane platil sam bez ohladu na to ci je zamestnanec alebo podnikatel a tak isto by som v obchodoch zacal uvadzat ceny bez DPH, nech si ludia zacnu uvedomovat aj to kolko platia do statu na DPH.
Ja by som to zrusil, kazdy by si odvody a dane platil sam bez ohladu na to ci je zamestnanec alebo podnikatel a tak isto by som v obchodoch zacal uvadzat ceny bez DPH, nech si ludia zacnu uvedomovat aj to kolko platia do statu na DPH.
o zmene uzemnospravneho clenenia by som si rad precital viac, kedze to co mame je len Meciarova politicka magorina.
tak isto sa mi paci myslienka sabatikalu - vyhody pre ludi, ktori nepracuju len rukami a je ich vacsina
tak isto sa mi paci myslienka sabatikalu - vyhody pre ludi, ktori nepracuju len rukami a je ich vacsina
Predpoklad je, že pokiaľ nevyprodukuješ pre zamestnávateľa hodnotu vyššiu ako tvoja superhrubá mzda, tak ti ponúkne živnosť, černotu alebo si nezamestnaný.retkvic napísal:begbee prepáč ale ty to máš akési popletené, skús si to naštudovať.
Citujem: "Pod cenou práce alebo superhrubou mzdou sa rozumejú náklady zamestnávateľa, teda koľko bude musieť podnikateľ spolu zaplatiť zamestnancovi, daňovému úradu, Sociálnej a zdravotnej poisťovni. Cena práce sa jednoducho vypočíta ako hrubá mzda zamestnanca plus odvody zamestnávateľa na sociálne a zdravotné poistenie. Odvody zamestnávateľa sú 35,2 % z hrubej mzdy zamestnanca."
Navrhuju dve veci, 1) druhu komoru parlamentu volenu v regionalnych jednomandatovych obvodoch. Toto je uplna sprostost. Fakt nie sme taka velka a heterogenna krajina, aby sem potrebovali taketo struktury. A to ani nehovorim, ze prakticky to bude znamenat 40 hlasov pre Smer, resp. to zacne vytvarat tlak na znicenie nasho pluralitneho paralementneho systemu a vytvaranie par velkych stran, ktorych sa potom nebudeme vediet zbavit.jackb napísal:o zmene uzemnospravneho clenenia by som si rad precital viac, kedze to co mame je len Meciarova politicka magorina.
2) Navrhuju zrusit VUC, co slubuju na rok 2022, ale este to vobec nemaju domyslene a len slubuju, ze ak si ich zvolime, tak pre tuto temu vyberu timlidra
Program ešte musím riadne prezrieť, prešiel som len tému zamestnanosť a sociálne veci. Ako nič, z čoho by človek padal na riť. Taká klasická umiernenejšia pravica, resp. centristi.