Samozrejme, to je tvoje rozhodnutie. Dodal by som však to, že pôsobnosť odborov nie je čisto len v otázke miezd, ale aj pracovnom prostredí či vôbec samotnom pracovnom procese, a tam už sa veci definitívne presadzujú ľahšie kolektívne.wladas napísal:skjerp-deg - o odboroch rozhoduju zamestnanci a nie zamestnavatelia, logicky
Pracujem v mensom nemeckom koncerne so 120 zamestnancami na svk (v Nemecku je firma v top 200). Firmu nevlastnia ziadny kapitalisti. Akurat logicky manazeri a obchodnici su odmenovani aby sa spravali kapitalisticky. To len taka odbocka. Patrim medzi ludi ktory tam zarabaju nadpriemerne aj na rovnakej pozicii. Nedavno zamestnanci s priemernym a nizsim zarobkom zacali robit nabor kto chce byt sucastov odborov. Samozrejme aj s prispevkom nejakych 9€ mesacne. Samozrejme som odmietol. Sam som si vydupal plat aky mam a vydupem si aj zvysenie ked bude prilezitost. Nepotrebujem na to aby ma niekto za ruku tahal.
Zaujala ma ešte to, že firmu nevlastnia žiadni kapitalisti. To mi vysvetli. Treba si uvedomiť, že pojem kapitalista nie je pejoratívne označenie, je to normálny terminus technicus. Rovnako ako napr. vykorisťovanie. To sa tu snažím vysvetľovať neustále.