auto na zabavu

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

auto na zabavu

Príspevok od používateľa aacid »

(viem ze je tu tema na kupu aut, ale tam je to take otazka, odpoved, sup sup dalsi, tuto temu by som chcel casom asi rozvijat)

akademicka otazka.

ake auto na zabavu?
- zadnokolka (mozno 4x4, ale iba ozajsne 4x4 napr subaru)
- 90te roky a vyssie, do velkych starin sa mi zatial moc nechce
- 4000 eur max

bolo by to auto s ktorym by som sa vedel zabavit a zaroven mozno aj naucit trochu tej mechaniky, ze by som nejake mensie upravy a opravy zvladol aj sam.

najhorucejsi kandidati su 3kove bmw a mazda mx5. je vobec este nieco po com by som sa mal obzerat?
mx5 je vraj vynikajuce auto na zabavu, ale trochu by som sa v nom asi citil divne, v mojich ociach je to proste zenske auto.
3kove bmw je jasny kandidat, len som tam zmateny co za motorizaciu, 330 znie super, ale mozno je to trochu overkill, 323 mi zase pride uz slabota trochu, takze asi 328 ideal. ale nevyznam sa do toho zatial.

akademicka otazka je to preto, lebo zatial nemam garaz, ta bude mozno o 2-3 roky. takze na nejaky ozajsny projekt musim este pockat, skor rozmyslam nad tym ze si na jar kupim nieco na com sa vyblaznim cez leto a potom to na jesen asi predam. idealne by tak bolo vyskusat aj viac aut aby som vedel na com budem.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: auto na zabavu

Príspevok od používateľa Pilifo »

Mal som možnosť vyskúšať E46 330i a ako relatívne lacná víkendovka mi to príde ako top kandidát. Nemyslím si, že by to mal byť overkill, ak máš rozum, tak sa to auto dá bez problémov ušoférovať. Akurát asi bude dosť problém nájsť pekný kus do 4000€, za tú sumu sú skôr kusy, na ktorých treba už riešiť hrdzu, čo je neľahký problém. Ale ak to chceš ako projekt, tak to nemusí až tak vadiť. 328i by som bral jedine v prípade, že by som natrafil na pekný kus, inak to má o poznanie nižší výkon, ale skoro rovnakú spotrebu ako 330i, takže nevidím iný dôvod, v ktorom by mohol 328i predčiť 330i. Ešte jedna posledná poznámka k trojke - neobmedzoval by som sa len na sedany, ale pozeral by som aj coupé 330ci.

MX5 som neskúšal, ale určite to môže byť zábavné auto. Síce je o dosť ľahšie ako trojka, ale pomer výkonu k váhe auta hovorí stále v prospech trojky, takže ja osobne by som volil 330ci.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

CI som doteraz nepozeral, ked som povodne kukal na e36 tak CI sa mi velmi nepaci, ale ako pozeram e46 tak to je celkom v pohode.
ono by bolo idealne to kupit v nemecku ci rakusku, len to uz je taky trochu risk, vybrat auto, ist tam a co ked bude uplne hrdzave, pojdem na prazdno spat? idealne vybrat aspon par kusov a obehat vsetky.
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

aacid a co mazda 323?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

to ma predny nahon...
nemam nic proti prednemu nahonu ale vyslovene chcem zadny aby som sa mohol trochu posmykat v zakrutach.

v tej cene by sa dala kupit aj RX-8 ale to ma wankel a na to si teda netrufam zatial.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nevravim ze posmykanie je nuda alebo zle ale rezat zakrutu ze ta ide vyvalit z auta ale auto ide ako v kolajach je tiez na nezaplatenie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

urcite hej. aj maly hot hatch by som chcel, aj auto na rally by som chcel. aj nejakeho stareho veterana :D ale vsetko postupne. najviac ma laka naucit sa trosku driftovat. sice este neviem kde to budem robit (neplanujem ziadne kaskaderske kusky na verejnych cestach) ale to ma proste laka najviac.

samozrejme ideal by bol novy focus rs co vie odpojit predne kolesa (respektive preniest 90% vykonu na zadne), ale to su ine peniaze.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

pozeram lexus GS300
preco su take lacne? ak tomu rozumiem tak to ma pod kapotou slavny 2JZ co sa daval aj do supry. jedinu nevyhodu vidim z tom ze je to automat. za tu cenu sa to oplati uz len kvoli motoru, nie?

//autoeditácia príspevku (10 Okt 2019, 16:33)
Ak to chapem spravne tak lexusy maju 2jz-ge, co nie je to iste ako 2jz-gte zo supryale aj tak, stale je to kvalitny motorktory sa da velmi lahko tunovat.
Francek
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Francek »

Ked sa chces smykat v zakrutach, tak E46 nema v ziadnej vybave samosvorny diferencial, ktory je na tento styl zabavky velmi vhodny, inak sa budes trapit a bude to bieda. V generacii E46 sa samosvor daval len do M3 a bol aj nejak elektronikou riadeny, takze jedina moznost je kupit nejaky third party samosvor, napr. KAAZ, Quaife a pod. (+- 1000€)

Dalsia nemenej podstatna vec je, ze zohnat E46 alebo E36 v schopnej motorizacii (povedzme od 25i) nebude do 4000€, ver mi. Pozri si mobile.de. Zachovale kusy idu o dost drahsie. E36 uz isla na cene riadne hore.

Taktiez generacia E46 trpi velkym poctom znamych problem (sice riesitelnych, ale pyta to peniaze). Lahko vygooglis "common problems bmw E46). Z takych znamejsich spomeniem napr. praskanie karoserie nad zadnou napravnicou (predFL), praskanie nadobky chladenia, prepadnuty chladic, tesnenia vanosu, atd.)

Na tvojom mieste by som siel do MX5, vela z nich uz ma samosvor. Pri NB (2.gen) si daj pozor na hrdzave nosniky, pri NA (1.gen) si daj pozor na hrdzave cele auto :D. Vela stastia pri hladani dobreho kusu za 4000€.

Zaujimavym autom by mohol byt Lexus IS200, vo verzii sport ma aj samosvor. Koni to nema vela, nie je to trhac asfaltu, ale povozis sa na tom dobre a je to velmi spolahlive auto.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

vdaka moc za rady. to ze e46 nema samosvor som si neuvedomil. ale tak vzdy by som mohol diferak zvarit, nie? :D ved to nebude daily driver.
e36 uz ani nepozeram tie viem ze idu draho. ale 46ky su podla mna este ok, samozrejme bolo by tie auta najprv treba vidiet, ale inzeraty vypadaju dobre (priklad alebo priklad)

aj mx-5ky mam pocit ze ich je vela do 4 tisic. jedna druha tretia.

samozrejme ratam s tym ze auto do 4 tisic nebude bezproblemove, ono mi to mozno aj trochu vyhovuje, lebo sa proste chcem naucit trochu aj spravovat auta. a hlavne bude to na zabavu, nejake pokrcene plechy ci nefunkcne okna mi az tak nevadia. samozrejme najhorsia je hrdza a to z fotiek vacsinou nevidis...

ale ten lexus pozriem. su az podozrivo lacne. co si myslis o GS300 co som postoval vyssie? laka ma tam ten motor.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

aacid napísal:co si myslis o GS300 co som postoval vyssie? laka ma tam ten motor.
Nebude to zlé auto, ale nebude to určite z kategórie funcar, s váhou skoro 1,8t a výkonom niečo málo cez 220 koní to bude skôr pohodové vozenie. Sú lacné, lebo majú drahšiu prevádzku, nákladnejší servis a zastaraný dizajn aj techniku. Veľa dielov je dostupných iba OEM, ak sa niečo poserie - nemyslím spotrebák. Navyše to boli prevažne firemné limuzíny pre manažment alebo autá podnikateľov a tak nezriedka majú nájazd 300-400 tisíc. MX-5 s polovičným výkonom a váhou cca 1100 kg bude prudko zábavnejšia, GS300 tiež nemali LSD.

Čo sa týka múch, neboli veľmi vážne:
Prvé kusy mali problémy s podvozkom, boli poddimenzované tlmiče
Veľa kusov hrkotalo a buchotalo z rôznych miest (strešné okno, od podvozku, od motora, z dverí,...)
Odchádzali sťahovačky okien
Problémy s vlhkosťou a tesnením - svetlomety, strešné okno
Problém s voľnobehom pri zapnutej klíme
Odchádzali tesnenia pod hlavou, ale nie ako na Focuse ST :D
Hrdza na kasni a podvozku ako všetci japonci tých rokov

Inak nesmrteľný japonec, motor pôjde aj po tom, čo kasňa zhnije na prach, ak sú menené rozvody podľa odporúčania výrobcu. Ak už uvažuješ nad takouto kravou, tak by som išiel do "osmihrnku" GS430. Napríklad LSD pasuje zo Supry MK4 a hneď je viac srandy. :smt047
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Jednoznačne MX-5, ak to nemusí byť super praktické. Naučí ťa jazdiť aj robiť si sám servis, zabavíš sa na okreske i kopci a ešte ťa to všetko vyjde 5 korún.

PS: ak nevymeníš rozvody, nič sa nestane, to nie sú stretové motory. Mne praskol rozvodový remeň na trati, ešte som došiel do depa na zotrvačnosť. O týždeň sme dali nový remeň, nastavilo časovanie a jazdilo sa ďalej. Tie autá umierajú len na hrdzu a málo oleja (keď ľudia zabudnú kontrolovať, tak pridrú ložisko na kľuke).
Napísať odpoveď