Pneumatiky & Disky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
melonSVK
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Pneumatiky & Disky

Príspevok od používateľa melonSVK »

Stacia aj protektory Vranik, ale pride prva krizova situacia a budes obrovsky vdacny za kvalitne pneu...
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Ahojte, ospravedlňujem sa za (možno) blbé otázky, ale vôbec sa do toho nevyznám :D
Mám nové auto (Seat Leon), od nova tam boli osadené pneumatiky 205/55 R16 91V. Riešim teraz kúpu zimných pneumatík, je možné kúpiť nižší rýchlostný stupeň “H”, teda kúpiť pneumatiky 205/55 R16 H? Počul som, že v prípade zimných pneumatík áno a pneumatiky sú dokopy asi o 100€ lacnejšie.
Druhá otázka, kúpu druhej sady diskov vidím finančne až o rok. Hrozí nejaké nebezpečenstvo pri výmene alu diskov z letných na zimné a späť?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

3x sekundu Google: https://auto.sme.sk/c/8121961/zimne-pne ... index.html Riziko alu diskov nehrozi ziadne, akurat ich mozes ohnut na slovenskych cestach :)
melonSVK
King
King

Neviem aku mas motorizaciu, ale index H je do Vmax = 210km/h, co by malo stacit aj na letne pneu.
A ak som spravne pochopil, druha otazka je o prezuvani gum na alu diskoch. Riziko tam samozrejme je vzdy, ale dobry servisak to vie eliminovat na minimum. Ale jednak je riziko poskriabania disku pri prezuvani a druhe riziko moze byt poskodenie bocnice (kordov) na pneumatike. Samozrejme cim viac gumy prehadzujes z disku na disk tym su nachylnejsie na poskodenie, ale riziko je stale pomerne male.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

kolko mate kusov zavazia na kolese ? ak vidim koleso co ma viac zavazia ako ine alebo ak je vseobecne mne znamena do 5ks , je to krivy disk ?
melonSVK
King
King

Zavazia maju rozne hmotnosti, podla poctu sa to vobec neda povedat. A zaroven sa neda povedat, ze disk, co ma 200g je horsi ako ten co ma 50g. Zalezi hlavne na tom, ako dobre je vyvazeny.

//autoeditácia príspevku (25 Sep 2019, 11:12)
Zavazia maju rozne hmotnosti, podla poctu sa to vobec neda povedat. A zaroven sa neda povedat, ze disk, co ma 200g je horsi ako ten co ma 50g. Zalezi hlavne na tom, ako dobre je vyvazeny.
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

Ked mam zimne gumy 195/65 R15, podla coho mam vyberat k nim elektrony ? Mozem ich dat na hocijake 15ky elektrony ?
Napr na tieto budu pasovat? 5x112 r15 6,5J, ET 35
melonSVK
King
King

Podla toho, co mas v TP. A ak ta netrapia predpisy, tak aspon sirka disku musi korelovat s sirkou pneu.

https://www.pneuleader.cz/poradenstvi-p ... pneumatiky
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

Ano toto mi je jasne ze podla TP. Tam mam 195/65 R15. Zaujimala ma presne ta tabulka, ktoru si poslal, ze ake gumy na ake siroke disky. Vdaka.

Este jedna vec. Co to cislo ET35 ? Odkial mam vediet aky rozmer ET potrebujem na auto, aby disky boli tak akurat cca zarovno s blatnikom, aby prilis netrcali von ale aby neboli ani zapadnute dovnutra ?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

ET mas tiez uvedene vo velkom TP, teda aspon ja to tak mam.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

potrebujem kupit zimne pneumatiky. v zivote som to neriesil.
mame nissan x-trail, su na nom 19ky.

predpokladam ze bude treba kupit aj disky aj pneu, lebo na tych 19kach to asi nebude uplne ono. asi 17ky?

no ale realna otazka, kde ich kupit? v akom servise ich vymenit v BA a idealne aj kde ich uskladnit.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

v prvom rade sa pozri do velkeho technicaku ake kolesa a gumy si tam mozes dat
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Tu si vieš pozrieť testy zimných pneumatík za rok 2019 po zadaní rozmerov za rôznych podmienok, takže by som sa orientoval hlavne podľa toho - https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2 ... e-Test.htm.

Inak ak si kúpiš pneumatiky sám, tak vieš ušetriť pár eur oproti tomu, ak by si to nechal všetko na servise, takže asi záleží, ako pohodlne chceš, aby celý proces prebehol. Skoro v každom pneuservise ponúkajú služby uskladnenia kolies za poplatok na sezónu. Ja osobne kupujem nové pneumatiky cez internety po porovnaní konkrétneho typu na heureke. Tiež preferujem skladovať nepoužitú sadu kolies v pivnici, ale ak na to nemáš priestory, tak to kľudne nechaj v pneuservise.
lukas9206
Addict
Addict

Pneumatiky & Disky

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Tiez riesim kupu pneu. Co ma ale zaujima je index rychlosti. Je o tom nieco v technicaku? Lebo pravdu povedat, nikdy som si to nevsimol a teraz sa mi do auta nechce ist [emoji16] Pytam sa preto, lebo som nasiel jedne pneu kde je index H(210km/h) aj V(240km/h). A tie z H indexom su skoro o 30 evri lacnejsie, takze krat 4 to spravy celkom cenovy rozdiel. Auto je Hyundai ix35 135kw.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Mas to v technicaku. Mozes pouzit aj nizsi rychlostny index, tusim o jeden stupen nizsi ako mas uvedene v TP, no potom musis mat na viditelnom mieste na pristrojovke info o maximalnej povolenej rychlosti. Niektore novsie auta to maju moznost nastavit v palubnom pocitaci a pri prekroceni rychlosti dostanes upozornenie. Na starsich som videl nalepku napr. s logom vyrobcu a maximalnou povolenou rychlostou.
lukas9206
Addict
Addict

Diky za info. Zajtra si to pozriem v technicaku. Ale ked si to tak vezmem tak viac ako 180km/h som este nikdy nesiel. Takze tie H by mali byt dostacujuce.
melonSVK
King
King

Nejde o to kolko si siel, ale aka je maximalna konstrukcna rychlost vozidla v TP. Podla toho sa vybera index pneu.
lukas9206
Addict
Addict

Jasne, ja tomu rozumiem. Len vychádzam z toho, že reálne to auto viac jak napríklad tých 210km/h nedokáže ísť.

Ale hej, dnes musím čeknuť TP.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Pilifo napísal:Tu si vieš pozrieť testy zimných pneumatík za rok 2019 po zadaní rozmerov za rôznych podmienok, takže by som sa orientoval hlavne podľa toho - https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2 ... e-Test.htm.

Inak ak si kúpiš pneumatiky sám, tak vieš ušetriť pár eur oproti tomu, ak by si to nechal všetko na servise, takže asi záleží, ako pohodlne chceš, aby celý proces prebehol. Skoro v každom pneuservise ponúkajú služby uskladnenia kolies za poplatok na sezónu. Ja osobne kupujem nové pneumatiky cez internety po porovnaní konkrétneho typu na heureke. Tiež preferujem skladovať nepoužitú sadu kolies v pivnici, ale ak na to nemáš priestory, tak to kľudne nechaj v pneuservise.
dik za link.
pri vybere diskov zalezi na niecom (okrem samozrejme korektnych rozmerov)?
nahodou nejake doporucenia na pneuservis v BA? ci moc na tom nezalezi?
pojdem sa popytat aj do autorizovaneho servisu co mi ponuknu ale nemam velke nadeje.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

neblazni..nekupuj gumy v servise a uz vobec nie v autorizaku..preplatis aj o 100%
Napísať odpoveď