Cestovateľské tipy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Cestovateľské tipy

Príspevok od používateľa harrison314 »

Zaujimave, mne ani jeden z danych trikov nepomaha a po lete som den hluchy...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Cestovateľské tipy

Príspevok od používateľa javatar »

To zavisi od viac faktorov a tvojej vlastnej anatomie. Niekto je na zmenu tlaku citlivejsi a niekto nie. Niekto potrebuje vyrovnavat castejsie niekto nie (co moze byt tvoj pripad).
Ak mas nadchu a zapchate dutiny tak vela stastia - vtedy to niekedy proste nejde a musis nechat vzduch nech si sam najde cestu von a potom dnu.
Osobne by som si ale tipol, ze vyrovnavas tlak neskoro a nie dost casto (viac nizsie).

Zmena tlaku v ramci natlakovanej kabiny je pomerne mala (kabinu natlakuju asi tak ako keby si bol vo vyske 1.8-2.4km oproti zemi - ak dobre pocitam tak je to zmena 10-20% oproti zemi).

Pri vzlete tlak klesa takze neviem ako vtedy niekomu moze pomoct zapchanie nosu a fuknutie (zvysenie tlaku v strednom uchu). Zuvacka, prehltanie, kyvanie sankou - urcite by som nezapchaval nos.
A hlavne - ten tlak neklesa hned ako vzlietas! Neviem preco a ci to tak robia vsetci ale mal som so sebou barometricky altimeter asi na 2 komercnych letoch so sebou - pri vzlete ukazoval nulu az kym sme boli hodne vysoko - potom zacal ukazovat nejaku vysku (nepozeral som nan stale ale myslim, ze sa ustalil nieco nad 1.8km az ked sme boli v cruising altitude).

Pri pristavani je situacia opacna - kabinu natlakuju uz pred zacatim pristavacieho manevru (altimeter mi ukazoval cez 100 metrov pod zemou a to sme len zacali pristavat). Uz vtedy by som zacinal vyrovavat tlak zapchatim nosu a jemnym fuknutim. A radsej castejsie a jemnejsie. Ak pristavas v nizsej nadmorskej vyske ako si vzlietal tak bude rozdiel tlaku spravidla vacsi ako pri vzlietani. Zmena moze byt podobna ako pri potapani do hlbky 3 metre a pri ponore som vyrovnaval tlak prve tri metre 3-4 krat snad vzdy.

Metod na vyrovnavanie tlaku je plno (riesia to hlavne potapaci ale princip je rovnaky) https://en.wikipedia.org/wiki/Ear_clearing

TL;DR; Pri vzlete zuvacka az kym nedosiahnes plnu vysku (zacne palubny servis) a ked oznamia, ze sa zacina pristavat tak jemne zacat vyrovnavat zapchanim nosa a fukanim.
Napísať odpoveď