Vyhadzovanie poistiek v byte

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kutya
Medium Star
Medium Star

Vyhadzovanie poistiek v byte

Príspevok od používateľa kutya »

Mam taky problem, ktory som nedavno objavil. Ked v kuchyni zapnem ruru a rychlovarnu kanvicu sucasne, vybije mi to poistky.
Co to sposobuje a ako by sa to dalo vyriesit ?
Nevyznam sa vobec do elektriny ale chcel by som vediet nieco viac predtym nez zavolam nejakeho elektrikara :)
baldorex
Addict
Addict

Re: Vyhadzovanie poistiek v byte

Príspevok od používateľa baldorex »

Preťaženie spôsobené aktuálnym vysokým odberom.

Ako prvé by som skúsil zapojiť konvicu do inej zástrčky, takej, ktorá nie je na rovnakej "vetve" ako trúba.
kutya
Medium Star
Medium Star

Ked ju odnesiem do inej izby a tam zapnem, tak nie je problem.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

Istič na danej fáze nevládze, môže to byť spôsobené starými káblami v stene a z toho dôvodu slabým isticom

Určite by som nevymienal istič bez kontroly elektrikárom, hnile káble rady horia
kutya
Medium Star
Medium Star

A ako prebieha taka kontrola kablov ? Da sa to nejak zmerat pristrojom alebo len fyzicky sa dostat niekde ku kablom a pozriet ?
Skoda, ze som to nezistil skor, nedavno sme davali nove obklady a malovali :/
beardie
Redeemer
Redeemer

Dá sa to zmerať, občas stačí, ako by povedal Danko, aj vizuálne, káble ústia do zásuviek a vypínačov, určite si zavolaj nejakého elektrikára
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Je to uplne normalne pri starsich bytoch a domoch. Na trubu sa pri novej instalacii dava samostatny okruh aby bol istic len pre ruru.
beardie napísal:Istič na danej fáze nevládze, môže to byť spôsobené starými káblami v stene a z toho dôvodu slabým isticom
Nie som instalater ale len servisak ale toto pocujem prvy krat ze by sa pouzil (alebo vymenil) slaby istic kvoli starym kablom. Kvoli starych kablom mozu horiet koncove body (zasuvka, pripojenie na istic, svorkovnica). Vo vynimocnych pripadoch aj samotny kabel v stene. To uz je ale vacsia galiba.
beardie
Redeemer
Redeemer

Myslel som to inak, ak je tam tenký hliníkový káblik a 6A istič, tak ani výmena istica za 10A nepomôže, skôr to vyhori ako by to malo niečomu pomôcť
wladas
Redeemer
Redeemer

Tak samozrejme. Hlavne takeho elektrikara co by ten istic vymenil zavriet na tvrdo :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

treba vymenit komplet elektrinstalaciu v celom byte, urcite su tam este stare hlinikove, to si clovek koleduje o poziar
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Trošku nepresnosti, páni...
Zásuvkový obvod je istený 16A.
Teda 230 voltov krát 16 ampérov je troška nad 3,5 kilowattu. (3680 watt)
Pokial tá kanvica a rúra berú spolu viac - a to zrejme berú - istič alebo poistka spravia presne to, čo majú spraviť - vypnú okruh, aby nezhoreli drôty :)
Správne - buď oddelený prívod pre trúbu, alebo kanvicu z inej fázy :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Nevieš aký tam ma istič, kľudne tam môže byť len 10A, ak sú to staré rozvody
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Hlavne netuším, aké tam má vodiče - materiál, prierez :)
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Hlavne tu píšete o ističoch, pritom názov témy je o poistkách :D Čiže pravdepodobne sa jedná o starú elektroinštaláciu, kde sú ešte hliníkové drôty a namiesto ističov sú poistky. Najjednoduchšie riešenie je nezapínať tieto dve spotrebiče naraz. Ďalšia jednoduchá možnosť je kanvicu zapojiť do inej zástrčky (hlavne aby bola na inom okruhu ako je rúra). Tretia možnosť je zavolať elektrikára, ktorý už podľa konkrétnej situácie problém vyrieši: Buď, ak je možné výmenou za silnejší istič (16 A), Ak tam takýto istič je, tak potom nová elektroinštalácia :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Ziadny normalny elektrikar s trochou svedomia by ten istic nevymenil. Jednak projekt zapojenia ani nikto nema a za druhe 40r rozvody...
Uz som raz videl horiet zasuvku. Nie je to sranda.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

wladas trepeš nezmysli... nechápem prečo by žiadny elektrikár nemohol vymeniť istič ? To máš odkiaľ takéto info ? Ističe sa bežne menia, je to jednoduchá a bežná vec. V domácnosti má byť na maximálne 10 zásuviek jeden istič 16A. Ak tam sú napr. staré poistky, tak to kľudne vymení za tento spomínaný istič. Rovnako ako aj keď tam je napr. 10A istič, tak ho kľudne vymení za 16. U nás v starom dome sa tiež všetky poistky vymenili na ističe podľa hrubky kábla. (tiež hlinikové). Čiže, ak má dostatočne hrubý kábel (aj keď hlinikový), tak ho kľudne na ten istič 16 nahodí. Ak je tenký, tak ho vymení za istič 10ku. Stále lepšie ako mať poistky...
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Asi raz za 2 dni mi vyhodi 3f istic na varnej doske. Vzdy len hbed ked ju zapnem. Hladat chybu v doske alebo v elektrine?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zas je to o odbere dosky a dimenzovaní ističa. Neide z neho aj iné? Ak má svoj samostatný istič - môže byť vyhriaty. Alebo na hranici pre tú dosku. Trojfázový (aj jednofázový) prúd (napätie) sa mení 100-krát za sekundu po sńusovke od nuly po maximum. Závisí od momentu, v ktorom zapneš.
V žiadnom prípade sa nesmie vymeniť za silnejší, výlučne za istič so zhodným vypínacím prúdom.
Ističe sa okrem iného delia aj podľa určenia...písmenom je označené, aký prúdový náraz znesú - pozri sem napríklad:
https://www.elektro-siete.sk/tipy-pre-k ... e-isticov/

Teda ak tam máč napríklad B16 a dáš C16 - neohrozíš si dráty len by nemal tak vypadávať.
Najlepšie a najistejšie - zobrať k tomu odborníka, ktorý vie, čo a pre čo robí :)
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Praveze je to samostatny istic, cisto len na dosku. Vypadne aj ked zapnem najslabsiu cast dosky na najslabsi vykon. Istic je tam B.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Treba vymeniť istič, keby to nepomohlo tak sa mohol pokaziť ten sporák. Všetko sa môže pokaziť, hlavne keď je to staré. Istič aj sporák je lepšie skontrolovať a vymeniť ako keby vyhorel celý dom alebo byt. A keby si mal plynový tak vybuchnúť. Lepšie predísť katastrofe. :)
Napísať odpoveď