Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
Prvý mesiac nie. A tam bola aj iná zložka mzdy podľa kolektívnej zmluvy, no aj tá bola nakoniec iná ako sľubovaná.
Skúsenosti so slovenskými zamestnávateľmi nemám, takže v tom ti neviem poradiť, ale ak si mal ten plat garantovaný v pracovnej zmluve a nedostal si ho, tak by som tie peniaze vymáhal súdne.
Ak si to nemal garantované zmluvne, tak máš aspoň poučenie do budúcna, že bohužiaľ nemáš veriť nikomu, pokiaľ to nemáš podpísané na papieri.
Ak si to nemal garantované zmluvne, tak máš aspoň poučenie do budúcna, že bohužiaľ nemáš veriť nikomu, pokiaľ to nemáš podpísané na papieri.
jimmy_xp
hm, a co ked, celkom nahodou,neboli oni tak uplne spokojni? Na druhej strane to co nemas dopredu na papieri nie je narokovatelne a urcite dobre vies ze na sluby a rozpravky sa spoliehat neda- to je predsa denny chlebík kazdeho ejdzaristu..
hm, a co ked, celkom nahodou,neboli oni tak uplne spokojni? Na druhej strane to co nemas dopredu na papieri nie je narokovatelne a urcite dobre vies ze na sluby a rozpravky sa spoliehat neda- to je predsa denny chlebík kazdeho ejdzaristu..
Gogo, ak by neboli, tak ma kľudne mali vyhodiť. Mali na to plné právo v rámci skúšobnej doby. Ale nie siahnúť na peniaze, čo sme sa dohodli.
-mal si trvat na tom, aby ti tie peniaze napisali priamo do mzdy hned na zaciatku. Dalsia moznost je, ze firme sa aktualne dari finance horsie ako predpokladala a ma problemy vyplacat odmeny,len to nechce pred zamestnancami priznat.jimmy_xp napísal:Gogo, ak by neboli, tak ma kľudne mali vyhodiť. Mali na to plné právo v rámci skúšobnej doby. Ale nie siahnúť na peniaze, čo sme sa dohodli.
Záleží od toho, čo je v zmluve. Každému komu nevyplatia mzdu alebo časť mzdy, odporúčam poslať zamestnávatelovi predžalobnú výzvu. Aj keď tam už teraz nejaký čas nerobíš, stále to nie je premlčané a môžeš sa brániť. Zároveň neexistuje zákonná lehota, do kedy musia zaplatiť. Môžeš ju ty určiť v predžalobnej výzve, aby zaplatili napr. kľudne do 3 kalendárnych dní od doručenia. A ak nezaplatia, tak podáš civilnú žalobu, plus zároveň pôjdeš podať aj trestné oznámenie. Keďže toto je už trestný čin. Väčšinou práve toho trestného oznámenia sa nepodstiví podnikatelia boja.
Vo vlastnom záujme ti odporúčam si u poistovní overiť, či za teba zaplatili všetky odvody. Ak nie, tak to je ďalší trestný čin.
U nás na súdoch zatiaľ cez 95% sporov vyhrávajú zamestnanci. Súdy sa zvyknú prikloniť na stranu zamestnancov dokonca aj v dosť jasných prípadoch, ako je okamžitá výpoveď kvôli opitosti a pod.
A skúšobná doba platí aj pre druhú stranu. Mne keby po 1 mesiaci nevyplatili dohodnutú mzdu a nijako mi to nezdôvodnili, tak si ešte v ten deň zoberem veci a idem domov. Ale chápem, že toto je komplikovaný rozhodovací proces - aj z finančného, aj zo psychologického hľadiska.
Vo vlastnom záujme ti odporúčam si u poistovní overiť, či za teba zaplatili všetky odvody. Ak nie, tak to je ďalší trestný čin.
U nás na súdoch zatiaľ cez 95% sporov vyhrávajú zamestnanci. Súdy sa zvyknú prikloniť na stranu zamestnancov dokonca aj v dosť jasných prípadoch, ako je okamžitá výpoveď kvôli opitosti a pod.
A skúšobná doba platí aj pre druhú stranu. Mne keby po 1 mesiaci nevyplatili dohodnutú mzdu a nijako mi to nezdôvodnili, tak si ešte v ten deň zoberem veci a idem domov. Ale chápem, že toto je komplikovaný rozhodovací proces - aj z finančného, aj zo psychologického hľadiska.
Chyba bola aj vo mne. A to tou zmluvou. Na inzeráte bola uvedená základná hrubá mzda, no v zmluve pri podpise bola suma iná, nižšia. Samozrejme som to nechcel podpísať, lenže ma prehovárali, že toto je u nich bežný postup a že oni majú odbory a kolektívnu zmluvu, kde základ budem mať ešte vyšší ako v inzeráte. No žiaľ, nestalo sa...lebo prvý mesiac taká výhovorka...druhý sa zase vypláca 2 mesiace dozadu, atď...
ephramko, dobrý nápad, tú poisťovňu si fakt radšej preverím.
V každom prípade už mi je jasné, ako to chodí - čo nie je raz na papieri ako základ, tak to ako keby ani nebolo.
ephramko, dobrý nápad, tú poisťovňu si fakt radšej preverím.
V každom prípade už mi je jasné, ako to chodí - čo nie je raz na papieri ako základ, tak to ako keby ani nebolo.
Tak to aspon zverejni, pomenuj, nech sa ludia poucia ..
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Inac nizsiu mzdu, ako bola v inzerate, ti dat nemozu, aj na to je zakon.
Musel by to ale vediet dokazat na sude. Na co nie je doklad to neexistuje.
profesia ma samozrejme vsetky inzeraty archivovane,
minule bola reportaz ze firmy sa snazia u profesii menit tieto ponukane sumy u ukoncenych inzeratov za nizsie, profesia to samozrejme nedovolila a nedovoli, takze teoreticky to dokazat vie, ak ma link ma ukonceny inzerat v mailovej schranke
ale napr je bezne ze pocas skusobnej doby ti chodi nizsi plat ako by mal, neviem presne ako sa to vola, ale funguje to takto aj u nas, zamestnavatel sa ten rozdiel snazi kompenzovat polozkou ktora sa vola adaptacny bonus
minule bola reportaz ze firmy sa snazia u profesii menit tieto ponukane sumy u ukoncenych inzeratov za nizsie, profesia to samozrejme nedovolila a nedovoli, takze teoreticky to dokazat vie, ak ma link ma ukonceny inzerat v mailovej schranke
ale napr je bezne ze pocas skusobnej doby ti chodi nizsi plat ako by mal, neviem presne ako sa to vola, ale funguje to takto aj u nas, zamestnavatel sa ten rozdiel snazi kompenzovat polozkou ktora sa vola adaptacny bonus
Ja otazne ako dlho ich Profesia archivuje. V kazdom pripade najprv by sa mal o tom porozpravat s HR a az potom to zacat riesit pravnou cestou.
Samozrejme mám to archivované. Ako hovoríte, profesia to archivuje. Ja som s týmto operoval v deň odchodu. No bolo mi povedané, že to zle chápem. Neviem teda, čo sa nedá pochopiť na pojme základná hrubá mzda/mesiac. Podľa mňa sú to prachy s ktorými rátam, že dostanem, keď odrobím celý mesiac poriadne (samozrejme po odrátaní odvodov, stravného, atď). Bohužiaľ, podľa nich je to mzda so započítaním bonusov, prémií a asi aj fajke šéfovi keď mám byť už taký sprostý...
hruba mzda v inzerate musi sediet so mzdou na paske
bola o tom reportaz, su na to zakony
ries to
bola o tom reportaz, su na to zakony
ries to
kludne napis tu firmu, nech sa dalsi clovek neneha odrbat.. 
Ešte sa skúsim poradiť s niekým od práva. Lebo ako som spomínal - pri podpise bola na zmluve iná suma ako v inzeráte. Popravde som sa mal zbaliť a ísť kade ľahšie... Nebudem písať názov, ide o veľkú hutnícku spoločnosť.
To, že ťa obvinili z toho, že zle chápeš základnú mzdu, sú klasické oje*** firiem. Nabudúce musíš mať tú tebou očakávanú mzdu na papieri, inak nemáš žiadny dôkaz o tom, že ti vyplatili menej, ako sľubovali.
Teraz ti nezostáva nič iné, akurát im pohroziť nejakou Lampárňou, ale veľkú šancu, že ti tie peniaze doplatia, už nevidím
BTW, aká mzda bola uvedená v tom inzeráte? Nebol to ďalší taktický ťah typu "Mzda: AŽ 1500€"? V tom prípade si myslím, že by boli úplne za vodou...
Teraz ti nezostáva nič iné, akurát im pohroziť nejakou Lampárňou, ale veľkú šancu, že ti tie peniaze doplatia, už nevidím
BTW, aká mzda bola uvedená v tom inzeráte? Nebol to ďalší taktický ťah typu "Mzda: AŽ 1500€"? V tom prípade si myslím, že by boli úplne za vodou...
Nie, nie, bolo to tam presne takto uvedené.
no takze na paske mas mat minimalne 1100,01 eur v hrubom
ak si to nemal tak by som to samozrejme riesil
ak si to nemal tak by som to samozrejme riesil
takze chyba ten priplatok alebo v com je vlastne problem?