Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa Muffi »

Vymeniť 1060 za bazárovú 1070 keď chcem mať kartu na pár rokov?
kzS^
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kzS^ »

radsej dospor 100e a mas novy zdroj aj RX 5700ku :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ked tam mas GTX 1060 a chces nieco na full HD, tak potrebujes naozaj menit zdroj? Spotreba GPU sa poslednych par rokov velmi nezvysuje.
Aky zdroj mas teraz?
Muffi
Addict
Addict

Zdroj som kupoval cca pred rokom od ruky dočasný, keď mi predošlý skapal, lebo som nemal peniaze na nový a neverím mu veľmi, je aj dosť hlučný a nemám na ňom ani dosť káblov na disky, takže by som chcel čosi novšie a kvalitnejšie. Inak je to 650 W, ale ako vravím, o to nejde, výmena nie je pre grafiku.
No 100 už nedošporím asi, toto je už max. rozpočet, čo do toho chcem natlačiť, nedá sa zohnať kvalitný zdroj za 60-70 € ?
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

Zdravím,

Mam dve otazky/body.

Skúšali ste niekto vynechať PC case a pripevnit jednotlive komponenty na dosku a tú potom zavesiť na stenu? (tzv. wallputer)

Chcel by som si poskladať nejakú hernú zostavu a dosť ma láka to zavesiť takto na stenu. Uvítam názory na výhody/nevýhody.

Pre mna vyhoda:
- nezabera to miesto na/pod stolom
- na stene to vyzera super

nevyhody:
- neda sa to moc prenášať ako bežný desktop ale to ani neplánujem
- chladenie a prach? neviem

Druhú vec, čo by som sa chcel opýtať je, že naposledy som staval PC asi 10 rokov dozadu a odvtedy som sa moc nezaujímal o kompotenty. Na nete som nieco čítal, našiel aj nejake PC build-re ale viete o nejakých zdrojoch, čo mi pomôžu vybrať tie správne PC componenty tak aby bol výkon daných komponentov využitý na 99% a jeden komponent nebrzdil druhý.

Ďakujem
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

Vzhladom na tvoje otazky ti doporucujem skladat to s niekym, kto uz par pc po skladal...
Co sa tyka komponentov, daj rozpocet a na co to chces, pozreme na to...
Gothar
Moderátor
Moderátor

host5: problemom su kable a uchytenie komponentov.
Kable: musis nejako pekne priviest napajanie a kabel do monitora.
Uchytenie: volil by som kupu nejakej bench "skrinky" a jej upravu na uchytenie na stenu. Do skrinky pekne a spolahlivo pripevnis vsetky komponenty. Potom ti staci uz len vyriesit uchytenie skrinky do steny. ja by som to skusil napriklad cez nejaky VESA drziak, ktory sa len zalozi do uchytu na stene. Tym padom si to zlozis na stole a potom len zalozis na stenu bez potreby pridrziavat PC v presnej polohe. Pre cast VESA drziaka ktora ma ist na monitor budes musiet navrtat 4 diery v skrinke, ale to by nemal byt problem.
Priklad skrinky: https://tichepc.sk/Dimastech-Bench-Tabl ... 1001214001 (nemam v nich prehlad, mozno najdes aj nieco lacnejsie)
Alebo druha moznost pri ktorej si budes musiet vsetko vyrobit sam:

Podobnych tutorialov je vela, ale podla toho co pises by som sa radsej orientoval na prvu moznost.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Môj rozpočet by bol 1500€+- (účel gaming PC) a zároveň ma napadajú 2 otazky:

1. Ako dlho je schopný takýto PC za 1500€ zvládať nové hry čo prichádzajú na trh. Teda po akej dobe (približne) začať upgradovať/meniť jednotlivé komponenty.

2. Aký setup komponentov zvoliť aby do budúcna bol ten PC lahko upgradovatelny, prípadne sa vymení iba grafika a procak. Neviem, či sa dobre pýtam.

Do budúcna tiež plánujem VR ale tam som vôbec neskúmal ešte aké požiadavky to potrebuje.

Na alze som si vyskladal takéto niečo (vid priloha).

Čo sa týka toho PC na stenu tak viac sa mi páči taký ako je na videu. Už som pozrel pár videi, tak ak budú komponenty pustím sa do toho.
Prílohy
pcbuild.PNG
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Ja sa tiež pripomínam, aj keď som už otravný :D
https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm ... 06C70687C6
Gothar
Moderátor
Moderátor

nejakymarko: celkom v pohode, ale v tej cene by som radsej volil RX580 a nie GTX 1650. Je tam dost velky rozdiel vo vykone:

host5:
1. To je teraz tazko odhadnut, pretoze v tomto roku maju prist nove konzoly. A vzdy po prichode novych konzol prudsie stupne narocnost hier. Ta potom stupa pomalsie az do konca danej generacie konzol.
2. Ak to potrebujes hned tak to mas vybrate dobre. AMD by podla sucasnych informacii malo vydat nove Ryzeny este na socket AM4. Teda neskor budes moct vymenit procesor za lepsi bez toho aby si menil cokolvek ine.
GPU vymenis kedykolvek, v tvojej zostave vsak mas podla mna zbytocne drahu dosku. Zobral by som nejaku za 100-120 € a usetrene peniaze pouzil radsej na lepsiu GPU. To iste RAM - 50 € navyse v RAM kvoli lepsiemu casovaniu ti neda tolko fps ako 50 € do lepsej GPU. Ja by som teda usetril urcite na doske a pripadne na RAM a zvolil RTX 2070 Super.
Na VR sa vo vseobecnosti odporuca aspon 2070 Super. Ale zalezi aj od headsetu, kazdy ma ine rozlisenie a obnovovaciu frekvenciu.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Vďaka Gothar
Môže byť niečo takéto?
https://www.alza.sk/asus-rog-strix-gami ... 846221.htm
Gothar
Moderátor
Moderátor

Mohlo by byt, ale podla oficialnych parametrov ti nevojde do skrinky. Problemom nie je dlzka, ale vyska. Vyrobca udava vysku 45 mm a tato ma 52.5 mm.
Bohuzial pri RX580 uz nie je velky vyber, ostava len tato verzia od XFX:
https://www.alza.sk/xfx-gts-radeon-rx-5 ... 842139.htm
//edit: uplne som zabudol ze uz existuje aj 1650 Super, volil by som radsej tu kedze vykon je rovnaky ako ma RX580 a je to novsia karta. Zaroven mas vacsi vyber modelov.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

K tym konzolam to gothar povedal velmi dobre,... Az na par exluzivit pre pc sa vacsina narokov bude pohybovat v ich rozmedzi...

Nove konzole budu vykonom na urovni entry 8jadroveho procesoru, pci 4.0, 16 gb ram, a okolo 2080tky gpu vzhladom na bandwidth... Pokial mate toto, je viacmenej iste ze o 3-4roky si zahrate to, co vyjde aj na konzolu, bez vacsich obmedzovani...

Treba vsak brat ohlad aj na to, ze zo 4k sa stava standart a uz dnes pri taktomto rozliseni date zahulit v max settingoch aj 2080ti.

Zvlast to plati pri VR. Rozlisenie VR bude stupat, dnes uz sa dostavaju do popredia headsety s rozlisenim 4k+ a za seba mozem povedat ze sweet spot kedy prestanete vnimat pixelizaciu zacina pri 8k, ako minimum 5k+... 90hz a teda 90fps je nutnost, niektore headsety maju nativnych uz 120hz,... A pc pre taketo rozlisenie, momentalne neexistuje, teda ano ale na ukor detailov atd ale potom pocit z vrka pada dolu... Samozrejmostou je 32gb ram...

Jeden z dovodov predaja 2080ti je prave fakt, ze kazdy kto vlastni vrko druhej generacie, uplne automaticky siahne po tejto karte, bez ohladu na cenu, pretoze potrebuje fpska vo vysokom rozliseni... Nalriklad taky pimax 8k x uz ma display ako jeden z prvych v 8k a toto rozlisenie budu mat postupom casu vsetky, a dovodom je prave rasterizacia pri tak blizkom pohlade na vr cocky... Ale to nemusite riesit, lebo tam budeme tak za 5-6 rokov, kedy na to bude dostupny hw a do tej doby casu dost :)
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

host5 napísal:Môj rozpočet by bol 1500€+- (účel gaming PC) a zároveň ma napadajú 2 otazky:

1. Ako dlho je schopný takýto PC za 1500€ zvládať nové hry čo prichádzajú na trh. Teda po akej dobe (približne) začať upgradovať/meniť jednotlivé komponenty.
2. Aký setup komponentov zvoliť aby do budúcna bol ten PC lahko upgradovatelny, prípadne sa vymení iba grafika a procak. Neviem, či sa dobre pýtam.

Do budúcna tiež plánujem VR ale tam som vôbec neskúmal ešte aké požiadavky to potrebuje.
Na alze som si vyskladal takéto niečo (vid priloha).
Čo sa týka toho PC na stenu tak viac sa mi páči taký ako je na videu. Už som pozrel pár videi, tak ak budú komponenty pustím sa do toho.
Na stenu? Kriste bože, to fakt? Prach, visiace káble,...meh.

Mohol by si skladať aj do niečoho takéhoto
https://tichepc.sk/Vyhladavanie?arg0=ph ... 252b%2bair
je to riadna exotika skrinka, no je viac takých, ktoré sú kompaktné. Či to máš AŽ tak málo miesta?
Muffi
Addict
Addict

No skúsim sa aj ja pripomenúť - dobrý zdroj v cene do 70-80 € ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Hocico od Seasonic, vyberaj podla vykonu a toho ci chces modularne kable. Ja osobne by som bral aj EVGA, ale vsetky su len rebrandovane zdroje inych znaciek. Preto skor vyssie rady, ktore maju dobre recenzie. Kompletny zoznam tu: http://www.realhardtechx.com/index_arch ... ge2293.htm
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Muffi napísal:No skúsim sa aj ja pripomenúť - dobrý zdroj v cene do 70-80 € ?
Celá téma zdrojov osobny-rebricek-zdroje-cenovy-prehlad-p ... 93208.html .
Napríklad Hexa 85+ alebo Raider II, obe od FSP.

Topka nad limitom, viacmenej raz kúpiš, máš pokoj (lacnejšia alternatíva pre RM750x)
https://comp4u.sk/produkt/silentiumpc-s ... 0w-spc169/ .
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

mystique napísal:K tym konzolam to gothar povedal velmi dobre,... Az na par exluzivit pre pc sa vacsina narokov bude pohybovat v ich rozmedzi...

Nove konzole budu vykonom na urovni entry 8jadroveho procesoru, pci 4.0, 16 gb ram, a okolo 2080tky gpu vzhladom na bandwidth... Pokial mate toto, je viacmenej iste ze o 3-4roky si zahrate to, co vyjde aj na konzolu, bez vacsich obmedzovani...

Treba vsak brat ohlad aj na to, ze zo 4k sa stava standart a uz dnes pri taktomto rozliseni date zahulit v max settingoch aj 2080ti.

Zvlast to plati pri VR. Rozlisenie VR bude stupat, dnes uz sa dostavaju do popredia headsety s rozlisenim 4k+ a za seba mozem povedat ze sweet spot kedy prestanete vnimat pixelizaciu zacina pri 8k, ako minimum 5k+... 90hz a teda 90fps je nutnost, niektore headsety maju nativnych uz 120hz,... A pc pre taketo rozlisenie, momentalne neexistuje, teda ano ale na ukor detailov atd ale potom pocit z vrka pada dolu... Samozrejmostou je 32gb ram...

Jeden z dovodov predaja 2080ti je prave fakt, ze kazdy kto vlastni vrko druhej generacie, uplne automaticky siahne po tejto karte, bez ohladu na cenu, pretoze potrebuje fpska vo vysokom rozliseni... Nalriklad taky pimax 8k x uz ma display ako jeden z prvych v 8k a toto rozlisenie budu mat postupom casu vsetky, a dovodom je prave rasterizacia pri tak blizkom pohlade na vr cocky... Ale to nemusite riesit, lebo tam budeme tak za 5-6 rokov, kedy na to bude dostupny hw a do tej doby casu dost :)
Gothar napísal:nejakymarko: celkom v pohode, ale v tej cene by som radsej volil RX580 a nie GTX 1650. Je tam dost velky rozdiel vo vykone:

host5:
1. To je teraz tazko odhadnut, pretoze v tomto roku maju prist nove konzoly. A vzdy po prichode novych konzol prudsie stupne narocnost hier. Ta potom stupa pomalsie az do konca danej generacie konzol.
2. Ak to potrebujes hned tak to mas vybrate dobre. AMD by podla sucasnych informacii malo vydat nove Ryzeny este na socket AM4. Teda neskor budes moct vymenit procesor za lepsi bez toho aby si menil cokolvek ine.
GPU vymenis kedykolvek, v tvojej zostave vsak mas podla mna zbytocne drahu dosku. Zobral by som nejaku za 100-120 € a usetrene peniaze pouzil radsej na lepsiu GPU. To iste RAM - 50 € navyse v RAM kvoli lepsiemu casovaniu ti neda tolko fps ako 50 € do lepsej GPU. Ja by som teda usetril urcite na doske a pripadne na RAM a zvolil RTX 2070 Super.
Na VR sa vo vseobecnosti odporuca aspon 2070 Super. Ale zalezi aj od headsetu, kazdy ma ine rozlisenie a obnovovaciu frekvenciu.
Dík moc za rady chalani. Zbežne som popozeral ceny na internete a myslím, že v pohode ten moj build budem vedieť upgradnúť podla vaších odporučaní bez navýšenia ceny.

Ten PC nepotrebujem hneď teraz ale najbližšie týždne, mesiace by som doňho išiel. Ak ta náročnosť bude tam ako ju popísal mistique tak myslím, že sa to dá zvládnuť aj s príchodom nových konzol.
1C3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 1C3 »

Ahojte,
Nakoľko mi odišla moja staručká (12 ročná) základová doska, tak bduem potrebovať niečo nové.
Zo starej zostavy si beriem iba 2x SSD disky. Ostatné už kúpim nové.
Neplánujem taktovať, hry sa hrám len sporadicky (2hod/mesačne), nebudem nahánať 1FPS navyše
čo sa mi ale páči, je pekné RGB podsvietenie od asusu :oops:
Zatial som vybral asi takto:
MB:
https://www.alza.sk/asus-rog-strix-b450 ... 363067.htm
CPU:
https://www.alza.sk/amd-ryzen-5-3600-d5634213.htm
Zdroj:
https://www.alza.sk/seasonic-focus-gx-6 ... 677281.htm
GPU:
Neviem, strácam sa v tom niečo do cca 350-400 euro
RAM:
DDR4 - 16GB presný model mi skúste poradiť. cca 130Euro
Skrinka:
https://www.alza.sk/fractal-design-mesh ... 090782.htm
Chladič na CPU:
https://www.alza.sk/noctua-nh-u12s-se-am4-d4788212.htm

Ak by niečo, kludne môžme zmeniť aj z toho čo som vybral.
Ďakujem pekne
Gothar
Moderátor
Moderátor

Podla mna je to solidna zostava, graficku kartu by som volil AMD RX 5700 XT, napriklad: https://www.alza.sk/msi-radeon-rx-5700- ... 656360.htm
Dovod je ten, ze stoji len o trochu viac ako RTX 2060 a vykon v hrach ma vyrazne lepsi:
Ak by si chcel ray-tracing efekty, tak by som radsej doplatil uz na RTX 2060 super (430 €) alebo RTX 2070 (510 €).
RAMky:
https://www.alza.sk/g-skill-16gb-kit-dd ... 641017.htm
alebo
https://www.alza.sk/g-skill-16gb-kit-dd ... 948815.htm
Vyberaj podla vzhladu, kompatibilne su obe.
//Mystique: zvolil som RGB pretoze ma presklenu skrinku a dosku s RGB, tak nech to svieti :)
Napísať odpoveď