nákup/predaj cez FB Marketplace

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mirrorion
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

nákup/predaj cez FB Marketplace

Príspevok od používateľa Mirrorion »

aké máte skúsenosti s používaním FB Marketplace?

zaujímal by ma hlavne pohľad niekoho, čo cez FBM aktívne predáva veci a platí si reklamu. má spoplatnený inzerát nejaký reálny dosah, alebo sú to vyhodené peniaze? ukazuje tie inzeráty len na Marketplace, alebo aj vo feede FB ako pri sponzorovaných príspevkoch? môžem si zaplatiť platenú reklamu aj ako súkromná osoba? podlieha takýto predaj zdaneniu?

vopred ďakujem za akékoľvek rady!
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: nákup/predaj cez FB Marketplace

Príspevok od používateľa Mek »

Na Marketplace par veci ponukam a par sa mi podarilo uz aj predat. Celkovo tam reaguje o dost viac ludi nez cez bazos napriklad. Horsie ale je, ze su to vacsinou tlchubovia, ktori nemaju zaujem, iba z nudy sa pytaju "je toto dostupne?", dalsi si dohodnu stretnutie a nepridu, dalsi sa po par spravach uz neozvu, a dalsia skupina "tiez ludi" necita inzerat a vypytuje sa veci, ktore su tam jasne napisane. Samozrejme s hrubicami v kazdom druhom slove. Dava to celkom obraz o osadenstve FB, o ktorom som nikdy valnu mienku nemal.
Platenu reklamu som nepouzival, mozno niekto iny s nou skusenosti ma...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Už asi rok predávam staré veci na FB cez marketplace, ale inzeráty nahadzujem aj do špeciálnych skupín na FB a dávam to aj na bazoš. FB má väčší dosah, ale ako bolo písané, 95% "záujemcov" sú totálni idioti bez základnej PC alebo jazykovej gramotnosti, ale zato im nechýba mega veľké ego. Keď sa ma niekto pýta na niečo, čo je napísané ešte aj v nadpise inzerátu, tak zvyknem normálne slušne odpovedať na otázku a na záver dodávam frázu "tieto a ďalšie informácie nájdete v detaile inzerátu, na ktorý reagujete". Ich dokáže samozrejme uraziť aj to. Časom sa človek veľmi rýchlo naučí filtrovať ľudí, tak zo začiatku len spamujem dopredu pripravené automatické odpovede a keď vidím klasické typy retardov, tak hneď dávam "opustiť konvezáciu", nech ma neokrádajú o čas.

Naopak keď sa mi niekto ozve cez bazoš, tak to na 99% hneď naozaj kúpi.

Moje skúsenosti:
+ už rozumiem tomu, prečo si alza učtuje poplatok aj pri vyzdvihnutí tovaru na vlastnej pobočke alebo prečo je poštovné na dobierku také strašne drahé
+ mamičky na materskej sú tie najväčšie chudery
+ ak ponúkam viacero drahších položiek v 1 inzeráte a ozve sa mi niekto, kto chce kúpiť všetko, tak taký človek väčšinou nekúpi nič
+ ak niekto nechce zaplatiť tovar na dobierku, niekedy pomôže vyhrážanie sa zverejnením na tabule hanby medzi podvodníkov (zvyknem mu poslať fotokoláž s jeho fotkou z FB, menom, adresou, textom že je podvodík a screenshotom konverzácie, kde píše, že určite zaplatí dobierku a nemusím sa báť).
+ ošuntelé blbosti zrelé do koša môžu mať strašnú hodnotu, ak nájdete toho správneho kupca (väčšinou je tá hodnota sentimentálna - mal takú hračku v detstve pred 50 rokmi a pod.)
+ never nikomu. všetci môžu byť oje*** a naopak, aj cigáň z osady môže byť čestný zákazník
+ prachatí ľudia by najradšej chceli všetko zadarmo a ešte ťa zbuzerujú aj za to, že si si naučtoval 20 centov za profesionálne zabalenie tovaru a krabicu
+ aj keď ti niekto pošle screenshot zrealizovanej platby, pekne si počkaj pokiaľ ti nabehnú peniaze na účet a až potom mu to pošli
+ kto sa strašne veľa vypytuje, väčšinou nekúpi nič
+ drahšie veci predávaj ešte za drahšiu cenu, lebo pri drahších veciach chcú skoro všetci zľavu
+ trvajte na osobnom stretnutí iba na mieste, ktoré vám na 100% vyhovuje a v čase, ktorý vyhovuje iba vám
+ nerobte rezervácie na tovar
+ kto často presúva osobné stretko, väčšinou nič nekúpi
+ osobné stretko typu "chcem si to popozerať a potom sa rozhodnem, či to kúpim" je strata času a peňazí
+ nie som zamestnanec v obchode, takže zakomplexovaným "zákazníkom" nemusím robiť fackovacieho panáka a môžem im narovinu povedať, čo si myslím o ich správaní
+ napriek množstvu detailných fotiek a úprimného popisu veci, sa stále nájdu debili, ktorí niečo kúpia a potom to chcú vrátiť, lebo si neprečítali inzerát a nepozreli fotky
+ niektorí ľudia vám napíšu len preto, aby vám vynadali, že takú "debilinu" predávate a ešte za tak draho, že to nikdy nepredáte a aký ste sprostí...za pár dní sa ozvú, že to chcú kúpiť ale za úplne smiešnu cenu. Nedajte sa zdeptať. Takému človeku zvyknem ešte naschvál napísať správu, že sa tá vec už predala a za plnú cenu a že jeho spôsob komunikácie bol úplna žumpa.

Skúšal som aj platenú inzerciu na FB marketplace. Vyhodené prachy. FB používa GPS. Takže som mal za 3 dni asi 5000 videní inzerátu, ale nepredal som nič, keďže 60% pozretí bolo z najbližšieho rakúskeho a maďarského kraja za hranicami.

Ak niečo neviem dlhšie predať na svojej domácej adrese (BA), polohu v inzeráte nastavím napríklad na Banskú Bystricu, v takom prípade inzerát ukáže aj ľuďom z východu aj zo západu.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

ephramko napísal:Skúšal som aj platenú inzerciu na FB marketplace. Vyhodené prachy.

Pekne zhrnuté (ja predávam len na bazosi z niektorých dôvodov ktoré si napísal aj ty). Z toho platenia na bazosi kde sa dáva TOPovať mám rovnaký pocit. Že sa len naklikajú videnia ale reálne mi to nikdy viacej zákazníkov neprinieslo. Kto hľadá niečo konkrétne nájde aj bez TOPovania.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Sprav inzerát nanovo a starý zmaž.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Vela ludi hlada podla mna priamo z googla a ten im vyhodi inzeraty podla klucovych slov bez ohladu na poziciu v ramci inzertnej stranky- takze topovana reklama asi naozaj velky zmysel nema, nehovoriac o tom ze tolko ludi uz topuje ze sa ten inzerat aj tak nakoniec v tom mnozstve vizualne strati..
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

No tak na bazoši sa už vôbec neoplatí topovať. Bazoš absolútne zaspal dobu a ich celý web mi pripadá ako z roku 2000. Topovanie je drahé a dosah minimálny. Na FB máte za tie isté peniaze niekoľko tisíc videní a FB vám ponúkne aj detailnú štatistiku podľa veku, okresov, pohlavia a pod. Ale ako som písal, aj napriek tomu som nič nepredal.

Celý tento koncept "predbehnutia" vášho inzertného príspevku v mase inzerátov je blbosť. Kebyže som firma a mám tisícky kusov danej veci na predaj, možno potom uvažujem o "topovaní". Alebo kebyže predávam veci nad 100€, ale väčšina ľudí tam predáva veci za pár drobných.

Ďalšie moje skúsenosti:
+ najlepšie sa predáva, keď ľudia nemajú čo robiť a sedia doma = inzerujte v piatok večer, v sobotu a nedeľu poobede...a úplne najlepšie sú napr. Vianoce, keď sú ľudia doma 3 dni vkuse a dostali ešte aj peniaze. Človek by si myslel, že vzhľadom na to všetko už budú mať plné zuby nakupovania a budú radi, že majú na Vianoce konečne pokoj, ale opak je pravdou.
+ ak inzerujete cez týždeň, tak si dajte sú námahu a inzerujte večer (po 20hod.). Väčšinou sa vtedy už nikomu nechce pracovať (inzerovať), takže váš inzerát bude dlho svietiť medzi prvými a stihnú si ho pozrieť ešte aj ľudia ráno z práce.
+ trh je zaplavený originálnymi obrazmi so znaleckými posudkami. Všetko je z umeleckej rómskej dielne Zlaté Klasy. Niektoré sú naozaj krásne a musí ich malovať nejaký šikovný Róm, ale ani za svet mi ich nechceli predať za normálnu cenu.
+ keďže sa u nás šíri fašizmus, strašne dobre sa predáva prakticky čokolvek z Tretej ríše a s Hitlerom...pritom podľa mňa opäť ide väčšinou o falzifikáty. Kebyže chcem, tiež nemám problém nakúpiť lacný čínsky riad, zospodu ho označkovať hákovým krížom a potom to predať nejakej sproste Kotlebe, ktorá to chce "čiste na zberateľské účely a nič nepropaguje". Ale na tejto vlne som nezarobil ani cent. U nás sa nenájde ani jedna obyčajná známka s Tisom, keďže pradedko bol väčšinu vojny v odboji. Ale za 30€ a do 24hodín sa mi podarilo predať jeho dlhý kožený kabát, ktorý som inzeroval ako "špiónsky/gestapácky" (aj keď bol vyrobený v 1947 v Československu). Ozval sa mi typický nácek, ktorému som povedal, že kabát je predaný (aj keď som nemal iné ponuky) a potom sa mi našťastie ozval pán, ktorý robí tie rekonštrukcie bitiek z 2.svetovej, že oni presne taký potrebujú. Takže super, dedkov starý kabát zrelý do koša si nakoniec užije ešte chvilku slávy.
Napísať odpoveď