vratenie tovaru do 14dni - obchodny vs obciansky zakonnik

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Meken
King
King
Používateľov profilový obrázok

vratenie tovaru do 14dni - obchodny vs obciansky zakonnik

Príspevok od používateľa Meken »

Zdravim,

je mi jasne, ze tovar moze spotrebitel vratit do 14dni bez udania dovodu, ak to kupoval napr. konkretne cez eshop. Samozrejme poznam aj takych co to skusaju aj na kamennych predajniach, kde ten zakon neplati. Podlieha to obcianskemu zakonniku.

ALE ak kupujuci je podnikatel , teda uviedol min. IČO , tak uz nepodlieha obcianskemu zakonniku ale obchodnemu zakonniku. A teda 14 dnove vratenie bez udania dovodu tu neplati (teda aspon co som si doteraz preveril). Moja otazka znie , kde najdem presne v obchodnom zakonniku ten paragraf, ktory o tom hovori? Viete mi ho niekto tu napisat?

Vacsina clankov alebo aj na soike je to dementne napisane a preto si myslia firmy, ze aj oni maju narok na vratenie. To iste ako ked niekto kupi na firmu tovar a uz nema 2roky zaruku podla obcianskeho zakonnika, ale riadi sa to obchodnim zakonom a tam moze byt zaruka napr. 1 rok alebo kludne aj 1 mesiac.

Tu je clanok , kde o tom pisu , ale nie je tam spomenuty presny zakon/paragraf https://www.podnikajte.sk/zakonne-povin ... uvy-eshopu
Právo na odstúpenie od zmluvy nemá ani podnikateľ, napr. SZČO, ktorý v eshope zakúpi tovar "na IČO".
heker
Redeemer
Redeemer

Re: vratenie tovaru do 14dni - obchodny vs obciansky zakonni

Príspevok od používateľa heker »

Hladaj ho cez CTRL+F, co ine ti poradit. Skor si myslim, ze to tam nebude ani uvedene, pretoze to nie je potrebne. Uvedene to je v Obcianskom zakonniku, ze je nieco take mozne.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

14 dnovku mas v zakone o ochrane spotrebitela, kde mas na zaciatku hned uvedene, kto je spotrebitel a ake mu z toho plynu vyhody.
Meken
King
King

Príspevok od používateľa Meken »

Hm tak sa viem jedine "opriet" o to, ze spotrebitel je len fyzicka osoba, teda nepodnikatel. Takze 14dnova ochrana pre podnikatelske subjekty neexistuje
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ked si pozriem co uviedol kukiak, tak to tam mas pekne napisane!

§ 2 Vymedzenie niektorých pojmov
Na účely tohto zákona sa rozumie
a)
spotrebiteľom fyzická osoba, ktorá pri uzatváraní a plnení spotrebiteľskej zmluvy1) nekoná v rámci predmetu svojej podnikateľskej činnosti,2) zamestnania alebo povolania,2a)
Napísať odpoveď