Dilema ohladom byvania

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
BencY
Amateur
Amateur

Dilema ohladom byvania

Príspevok od používateľa BencY »

Dobry vecer pani,

nastykol sa mi taky problem a neviem si dat rady. Rozisiel som sa s dlhorocnou priatelkou a hladam si nejaky podnajom. Vec sa ma tak, ze pracujem skoro cely rok v Nemecku (4 tyzdne tam, tyzden doma) ale mam dost vela osobnych veci, ktore su aj dost cenne a nechcem ich brat so sebou. Jedna sa o roznu zvukovu techniku a veci do nahravacieho studia.

Byvala mi povedala, ze kym si nenajdem podnajom, mozem si veci nechat zatial u nej (jedine stastie), len teraz vaham, ze aky byt vobec do podnajmu zobrat a ci sa mi to vobec oplati z dlhodobeho hladiska, ked to bude viac menej taky moj prechodny sklad.

Neviem vlastne, co cakam za radu ale skor mi ide o to, ako by ste danu situaciu riesili vy. Takto behat do Nemecka planujem este aspon dske 2 roky a potom si konecne snad dosporim na dom a nebudem musiet riesit taketo existencne problemy.

Koniec koncov - nemozem napr dostat potom nejaku plesen do toho bytu, ked mi tam za 4 tyzdne nikto ani nevyvetra?

Este je tu moznost, urychlene si najst novu priatelku :D (avsak toto na najblizsi rok vylucujem)

Dakujem za docitanie mojho problemu, neproblemu az sem a vdaka za kazdu odpoved.
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Dilema ohladom byvania

Príspevok od používateľa Grim »

Tebe by najlepšie poslúžilo nájsť si do prenájmu sklad.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

preco nebyvas v Nemecku dlhodobo? aky ma vyznam chodit tak casto domov, ked nemas frajerku?
nemozes si tie veci skladovat u rodicov, starych rodicov alebo znamych?
BencY
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa BencY »

@beardie praveze nie, takuto moznost nemam. Cestujeme vzdy na firemnych autach a na ubytku nas porozhadzuju hociako, pravdupovediac kazdy turnus byvam niekde inde. A sam si platit podnajom v De, to tiez nie je ziadna slava. Ale hej, keby som mal tuto moznost, bolo by to najidealnejsie riesenie len pre mna to je momentalne zbytpcne, kedze ubytovanie mi hradi zamestnavatel.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ak potrebuješ vždy len týždeň niekde bývať a mať tam veci, tak by som si prenajal len izbu. Najlepšie u niekoho, kto je majiteľ bytu, sám v tom byte býva a prenajíma len izbu. Veci budeš mať postrážené a na druhej strane bude tiež spokojnosť, lebo majiteľ bude mať prachy a v podstate tam skoro ani nebudeš. A je to lepšie riešenie, ako keby si si prenajal izbu, kde sú 3 ďalší cudzí ľudia a byt vlastní ešte niekto ďalší. Ak je to BA okolie a nevadilo by ti bývať v staršom dome na zabudnutej dedinke, tak by som sa mohol spýtať kamaráta. Ten prenajíma časť domu po babke (v podstate garsonka a v tej väčšej časti nikto nebýva už asi 10 rokov), za lacné prachy, nejakým robošom, ktorí chodia na fušky a potrebujú tam v podstate len prespať. Často sa mu to tam strieda a nadáva, aké sú to prasce a že sa mu to v podstate neoplatí prenajímať (nájom mu akurát pokryje výdavky na nehnuteľnosť).
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ak plánuješ kupovať nehnuteľnosť (dom) pre seba na Slovensku a zostať tu za pár rokov, tak určite by som to riešil prenájmom malého bytu. Ideálne dokonca sklad, ako niekto spomenul, ale ak tu chceš aj raz za 5 týždňov prespávať, tak samozrejme radšej byt, alebo izbu. Ak ti nehrá rolu lokalita (frajerka, rodina), tak možno čo najďalej od BA.

Ak ale nechceš v blízkej dobe kupovať nehnuteľnosť (nazvem to "domov"), a rátam že v Nemecku máš dosť dobrý plat (keď sa ti oplatí robiť tam a ešte tam X rokov zostávať), zvažoval by som kúpu nehnuteľnosti. Hypotéky sú lacné, a teba vie nájomné spolu s hypotékou výjsť iba o niečo drahšie, ako platenie prenájmu (čo je dávanie peňazí do cudzieho vrecka). Za tých X rokov, keď budeš na slovensku kupovať dom, môžeš buď tento byt dosplácať a potom predať/prenajať, alebo ho za pár rokov predáš. Z najväčšou pravdepodobnosťou aj tak pár tisíc zarobíš.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Kup si byt. Ten daj do prenajmu. A v jednej izbe ktora bude zamknuta budes ma vsetky svojej veci a tam budes travit cas ked budes na Svk. Zbytok bytu prenajimaj. Samozrejme to treba vsetko zmluvne osetrit s podnajomnikom.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Aj to, čo píše gogo956, je možnosť, hlavne v prípade, ak máš záujem investovať do realitného trhu.

Samozrejme je s tým však spojeného oveľa viac práce a vybavovačiek oproti jednoduchému prenájmu skladu.
Blanker
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Blanker »

Ja by som to riešil asi, tak ako spomínali. Prenajať sklad a ak by som tu bol na týždeň, tak cez Airbnb (alebo podobne) zobral izbu. Si myslím, že to je možnosť s najmenej starosťami.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

A najviac vygrcanými peniazmi. :) (+ každý mesiac bývať v inom bnb, v inej lokalite a riešiť prevzatie bytu s iným človekom - za predpokladu že si to nedohodne napr. na rok dopredu, čo pochybujem))
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Som presvedčený o tom, že prenajímať si nejakú izbu na 7 dní každé 4 týždne cez AirBnB ho vyjde oveľa menej, ako keby mal platiť plný mesačný nájom za stálu izbu, ktorá bude 80% času voľná...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Za dva roky ceny zase o nieco stupnu, plus by ziskal peniaze z prenajmu. Ked sa trvalo vrati moze byt predat a kuoit si ten dom. Drzat tolko penazi na ucte je nezmysel- iba preraba na inflacii, naviac nikdy nevies co sa stane s Eurom pri tej situacii v Eurozone.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

podla toho kde by byval. airbnb by ma dost otravovalo, stahovat sa zakazdym na ine miesto aby si usetril kolko? 50e na mesiac ked zapocitas najom skladu? ak by ti schvalili hypo na 2i tak chod do toho. Jednu izbu si nechas a najomca dostane na vacsinu casu cely byt za cenu izby
Napísať odpoveď