Problem v ramci domacej siete
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Problem v ramci domacej siete
ahojte, aktualne som zapajal domacu siet ( kabelaz je kategorie 5e ) cize je to vsade natahane rovnakym ftp kablom, router je ont od telekomu huawei 8245H ( ma 1Gbit/s porty ), na strane routra som robil koncovky rj45, na druhej strane kabla su ukoncene zasuvky od legrandu, su dvojkablove, cize do kazdej izby idu dva lan kable priamo z miesta kde sa nachadza router, moj problem je nasledovny, v obyvacke ( cca 5m od zdroja ) ide vsetko uplne super, po pripojeni a merani rychlosti ide net na 600Mbit/s download a 60Mbit/s upload, na kazdom pc, na dalsom routri, sprava sa normalne, problem nastava vo vedlajsej izbe, ktora je cca o 3m dalej ako obyvacka, v tomto pripade je zasuvka rovnaka, rj45 konektor pouzity rovnaky, no v tejto izbe oba lan kable ktore su sem privedene ( oba samozrejme znova kategoria 5e cize 1Gbit/s verzia ) funguju tak isto normalne, no pri meraniach sa dostanem max do tych 95Mbit/s downloadu, rezim sietovej karty sa nastavil na 100Mbit/s, skusal som prekrimplovat rj45, znova spravit zasuvku, pri oboch kabloch v oboch konektoroch nedosiahnem viac ako spomenutych 100Mbit/s, cize moja otazka znie, ma niekto napad kde by mohol byt problem ? ja uz som v koncoch a neviem co dalej vyskusat, dve izby vedla seba, rovnake ftp kable, rovnake zasuvky, rovnake rj45, o nahodu nemoze ist nakolko su do izby privedene 2ks kablu separatne, ( je to dokonca tienena verzia ) a napriek tomu sa oba privody tvaria ako cisto 100/10 a nie 1000/10, dakujem za kazdu radu
este pozeram tento odkaz, kde sa v tabulke nachadza aj zapojenie pre gigabit typ B uplne ine usporiadanie ako som pouzil, je tam zmienka o tom, ze pri standardnom zapojeni nemusi fungovat vyssia rychlost, este podotknem rj45 mam zapojeny v poradi podla typu B tj. bielo oranzova, oranzova, bielo zelena, modra, bielo modra, zelena, bielo hneda a hneda, zasuvka ma na pinoch len oznacenie rezimu a a rezimu b, tam som nacvakal kable do rezimu b, robim nieco zle ?
https://cs.wikipedia.org/wiki/RJ-45
este pozeram tento odkaz, kde sa v tabulke nachadza aj zapojenie pre gigabit typ B uplne ine usporiadanie ako som pouzil, je tam zmienka o tom, ze pri standardnom zapojeni nemusi fungovat vyssia rychlost, este podotknem rj45 mam zapojeny v poradi podla typu B tj. bielo oranzova, oranzova, bielo zelena, modra, bielo modra, zelena, bielo hneda a hneda, zasuvka ma na pinoch len oznacenie rezimu a a rezimu b, tam som nacvakal kable do rezimu b, robim nieco zle ?
https://cs.wikipedia.org/wiki/RJ-45
-
Arkaz
Addict
Re: Problem v ramci domacej siete
aky presny typ kabla si pouzil? ak mozes postni link na specifikacir. nejde ti niekde okolo silnoprudovej casti? a zasuvky mas presne ake. legrand cislo.
-
cORP.
Addict
Doplnim zajtra, problem je, ze kabelaz robil elektrokar, kabel je oznacenim rovnaky ako v pripade 600Mbit/s verzie, na zasuvle kde najdem oznacenie ? Pretoze to som pozeral a ziadne cislo tam nikds nevidim, no je totozna ako ta co ide normalne, skor ci to netreba zapojit nejako inak
" ide vsetko uplne super, po pripojeni a merani rychlosti ide net na 600Mbit/s download a 60Mbit/s upload, na kazdom pc, na dalsom routri, sprava sa normalne, problem nastava vo vedlajsej izbe "
Čo znamená to na ďalšom routri ?Máš ešte jeden router , ktorý má lan 100Mbit/s ?
Čo znamená to na ďalšom routri ?Máš ešte jeden router , ktorý má lan 100Mbit/s ?
-
cORP.
Addict
Router vobec neriesim, riesim, ze priepustnost hednej zasuvky je nizsia ako priepustnost druhej, nie router, je jedno ci tam zapojim router ( ano dalsi ) alebo len samostatne pc
-
Arkaz
Addict
na zasuvke myslim ze ked ju das dole zo steny tak tam bude niekde cislo. lebo pozeral som katalog legrand a su tam rozne typy pre rozne kategorie kablov.
edit: ale pozeram ze nizsie ako 5e nemaju takze tam asi nebude problem. pripadne by som skusil prejst jednotlive zasuvky testerom.
edit: ale pozeram ze nizsie ako 5e nemaju takze tam asi nebude problem. pripadne by som skusil prejst jednotlive zasuvky testerom.
-
cORP.
Addict
Je eventuelne moznost zapojit kabel zle ? Rj45 je na normu B ako som pisal, na zasuvke je moznost len variantu A alebp B, zvolil som tak isto B
Zapajat to treba do kriza. Pozri tu na obrazok - https://www.itlearning.sk/ako-sa-krimpu ... ovy-kabel/
Ked tak rozmyslam, tak dnes kazda sietova karta a hadam aj router ma funkciu MDI/MDI-X co je vlastne automaticke prehadzovanie kablikov, takze si vie spravit priamy aj krizeny kabel automaticky podlz potreby.
Ked tak rozmyslam, tak dnes kazda sietova karta a hadam aj router ma funkciu MDI/MDI-X co je vlastne automaticke prehadzovanie kablikov, takze si vie spravit priamy aj krizeny kabel automaticky podlz potreby.
-
cORP.
Addict
heker napísal:Zapajat to treba do kriza. Pozri tu na obrazok - https://www.itlearning.sk/ako-sa-krimpu ... ovy-kabel/
aktualne je zapojeny variant B v zasuvke a rovnaky variant B aj v rj45 na druhom konci, vravis, ze toto je problem a mam zapojit rj45 do rezimu aby to bol cross tj. vymenim oranzove za zelene kable ?
Tak to zapoj do kriza, cize jedna strana A a druha B.
Skôr by som otestoval testerom.Všetko zapojené rovnako, nič do kríža.
Aj to je moznost. Keby jednotlive kable poprepajal na druhom konci, tak by to mohol prenerat aj multimetrom, vsak? Ze by to poparoval a pomeral.
-
cORP.
Addict
nakoniec som pouzil merak, jedna zila bola zla ( 3 koncovky ktore viem robit, nechapem ) no ta stvrta koncovka sa podarila bez problemov, druhy kabel ukazuje chybu aj po vymene koncovky, tam skusim pozriet zasuvku, je mozne, ze boli nalomene pri konci kabla, cvakol som cca 10 cm prec a podarilo sa v prvom pripade, mozme tym padom zavriet, dakujem velmi pekne za rady.