Caute, mam trochu problem s novym PC a uz som bezradny.
MB: ASRock B450M Steel Legend
CPU: Ryzen 3700x
RAM: HyperX 2x8 GB 3200MHz (HX432C16FB3K2)
Ide o to, ze RAM mi nacita iba v slotoch A1 a A2, ak dam RAMku do B1 alebo B2, tak sa v systeme neukaze. Podla manualu by mali byt 2ks RAM v slotoch A2 a B2, vtedy mi vsak ukaze iba 8 GB.
Sprava sa to takto:
A1 A2 = 16 GB
A2 B2 = 8 GB
B1 alebo B2 = 0, ani nenabootuje
B1 B2 = takisto nenabootuje
Vcera som mal este RAM G.SKILL a s tou sa to spravalo podobne, len pri kombinacii A2 B2 to ani nenabootovalo. Tie pamate vsak neboli na zozname kompatibilnych s Ryzenmi, preto som ich vymenil za HyperX.
Skusal som rozne veci, ktore by mali pomoct, ale bezvysledne:
- aktualizacia BIOSu
- clear CMOS
- znovuusadenie RAM
- uvolnenie chladica na CPU (Noctua NH-D15s)
- este planujem znovu usadit cely CPU, ale na to budem mat cas az vecer
Stretli ste sa s tym? Rozmyslam ze vratim dosku a vezmem nejaku inu, nechce sa mi verit ze by bol na vine chybny CPU
Problem s RAM v novom PC (Ryzen + B450)
Re: Problem s RAM v novom PC (Ryzen + B450)
Samostatne funguje každá ram ? Už bolo , že problém bol CPU nie dosla.Skontroluj ,či nemáš poškodený socket.
-
nejakymarko
Addict
4040: jasne, samostatne funguje kazda jedna RAMka. Idem skusit znovu nahodit CPU a ked tak zajtra skusim inu zakladnu dosku a tym definitivne zistim ci je problem v CPU alebo MB
nejakymarko: to je iny problem, mne RAM neukazuje uz v BIOSe
nejakymarko: to je iny problem, mne RAM neukazuje uz v BIOSe
A2+B2 a pozri nastavenie XMP v biose.
Uz to ide, vybral som CPU, dal som ho naspat a uz ide aj XMP aj dual channel.
Socket je v pohode, len mam pocit ze ked "zaklapam" tu packu, tak ide lahsie ako pri inych doskach. Pravdupovediac som necakal taketo riesenie, predpokladal som ze montaz CPU je uplne blbuvzdorna.
Socket je v pohode, len mam pocit ze ked "zaklapam" tu packu, tak ide lahsie ako pri inych doskach. Pravdupovediac som necakal taketo riesenie, predpokladal som ze montaz CPU je uplne blbuvzdorna.
To sa mi nezda. CPU sa neda zalozit a zacvaknut zle.
Tiez som si myslel
Ale na zahranicnych forach som nasiel viac zmienok o tom ze Ryzeny mozu byt citlive na spravne dotiahnutie chladica a prave vtedy vypadava druhy kanal pre RAM.
Ja som to bral az ako poslednu moznost kvoli tomu ze Noctua ma v manuali vyslovene uvedene ze skrutky treba dotiahnut az kym nezastavia. Teraz som ich dotiahol takmer na doraz ale nie uplne a mozno aj to pomohlo. Ziadnu inu zmenu som nerobil takze na 100 % to bolo odstranene opatonou montazou CPU a chladica.
Ja som to bral az ako poslednu moznost kvoli tomu ze Noctua ma v manuali vyslovene uvedene ze skrutky treba dotiahnut az kym nezastavia. Teraz som ich dotiahol takmer na doraz ale nie uplne a mozno aj to pomohlo. Ziadnu inu zmenu som nerobil takze na 100 % to bolo odstranene opatonou montazou CPU a chladica.