Odhlučnená miestnosť v byte (hudobné štúdio - ako na to)
Odhlučnená miestnosť v byte (hudobné štúdio - ako na to)
Čaute,
idem kupovať byt a chcem si v jednej miestnosti urobiť hudobné štúdio. Bude sa tam nahrávať všetko, od spevu, po husle, s výnimkou bicích, robím elektronickú hudbu.
Má niekto skúsenosti, ako najlepšie odhlučniť byt, prípadne akú akustickú penu použiť atď. Rozpočet na tieto "terénne úpravy" mám tak okolo 4 tisíc.
Ďakujem za každú radu, rád privítam najmä niekoho, kto si niečo podobné zariaďoval a vie mi povedať, načo si mám dávať pozor.
idem kupovať byt a chcem si v jednej miestnosti urobiť hudobné štúdio. Bude sa tam nahrávať všetko, od spevu, po husle, s výnimkou bicích, robím elektronickú hudbu.
Má niekto skúsenosti, ako najlepšie odhlučniť byt, prípadne akú akustickú penu použiť atď. Rozpočet na tieto "terénne úpravy" mám tak okolo 4 tisíc.
Ďakujem za každú radu, rád privítam najmä niekoho, kto si niečo podobné zariaďoval a vie mi povedať, načo si mám dávať pozor.
Re: Odhlučnená miestnosť v byte (hudobné štúdio - ako na to)
Otazka je ci to chces robit na skoro profesionalnej urovni alebo bude stacit amaterska.
Od toho sa odvija aj vybavenie. Nejde o odhlucnenie, pretoze izbu znatelne neodhlucnis ani keby si do toho investoval raz tolko ako mas rozpocet, na to zabudni /velmi dobre viem aky silny zvuk dokaze v miestnosti vyvolat viola co husle/ tj dopredu sa priprav na konflikt so susedmi ktorym sa to pacit nebude. Ide o to, aby si znizil a usmernil odrazy zvuku pri nahravani a na to sluzia akusticke prvky, absorbcne peny a pod. Aby si ich vedel vhodne umiestnit v ramci tvojho jedinecneho priestoru ale potrebujes niekoho kto ti tie zvukove parametre zameria pristrojmi. To znamena ze treba oslovit profi firmu ktora sa tym zaobera.
Ja som sa v minulosti snazil zvukovo upravit miestnost na pocuvanie hudby, pouzil som peny aj akusticke prvky, vela som o tom cital, ale vysledny efekt je taky neslany-nemastny a uplne s tym spokojny nie som. Nakoniec som presiel na pocuvanie hudby cez sluchadla a uz to neriesim.
Od toho sa odvija aj vybavenie. Nejde o odhlucnenie, pretoze izbu znatelne neodhlucnis ani keby si do toho investoval raz tolko ako mas rozpocet, na to zabudni /velmi dobre viem aky silny zvuk dokaze v miestnosti vyvolat viola co husle/ tj dopredu sa priprav na konflikt so susedmi ktorym sa to pacit nebude. Ide o to, aby si znizil a usmernil odrazy zvuku pri nahravani a na to sluzia akusticke prvky, absorbcne peny a pod. Aby si ich vedel vhodne umiestnit v ramci tvojho jedinecneho priestoru ale potrebujes niekoho kto ti tie zvukove parametre zameria pristrojmi. To znamena ze treba oslovit profi firmu ktora sa tym zaobera.
Ja som sa v minulosti snazil zvukovo upravit miestnost na pocuvanie hudby, pouzil som peny aj akusticke prvky, vela som o tom cital, ale vysledny efekt je taky neslany-nemastny a uplne s tym spokojny nie som. Nakoniec som presiel na pocuvanie hudby cez sluchadla a uz to neriesim.
Tak pri 4 tisícoch sa snáď dá baviť len o amatérčine nie? Štúdio v byte hovorí za všetko.
Keď som robil vo firme, kde chcel majiteľ postaviť štúdio, tak základ bol postaviť tú miestnosť izolovane na špeciálnych základoch, aby sa tam neprenášali otrasy a vibrácie z dopravy, taká električka, vlak, kamión urobia svoje.
Ak to bude mať v byte, som zvedavý čo na to susedia a čo on na to, keď budú susedia vŕtať a robiť nejakú prerábku.
Keď som robil vo firme, kde chcel majiteľ postaviť štúdio, tak základ bol postaviť tú miestnosť izolovane na špeciálnych základoch, aby sa tam neprenášali otrasy a vibrácie z dopravy, taká električka, vlak, kamión urobia svoje.
Ak to bude mať v byte, som zvedavý čo na to susedia a čo on na to, keď budú susedia vŕtať a robiť nejakú prerábku.
Jasne ze 4K na profi nestaci ani nahodou, len som chcel vediet ci si to aj Bency uvedomuje. Ono robit studio v bytovke je principialne nezmysel. Ked uz tak niekde v dobrom pivnicnom priestore to by este islo.
Za mojich mladych cias sme skusobnu (rozumej pivnicu) izolovali starymi kobercami a tymi kartonovymi separatormi na vajicka. 
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Len tak amatersky:
Miestnost zmensit z kazdej strany 10 cm predstenou sadros plus kvalitna vata a kvalitne ulozena aby sa nezosuvala, ( aj podlaha aj strop, podlaha mozno na dva krat s tvrdou vatou, vsetky prvky sadrosu riadne mozno aj dvakrat podlepovat tou akustickou paskou, nikde nerobit priamy spoj na beton, aj pod stoby na profily by bolo nejaku gumu dat)
Na takto namontovany sadros nalepit po celom obvode hrubu akusticku ihlanovu penu, aspon dalsich 10 cm
Okna zabednit ofc. Pokial to nie je velka miestnst, mohlo by to byt fajn
Miestnost zmensit z kazdej strany 10 cm predstenou sadros plus kvalitna vata a kvalitne ulozena aby sa nezosuvala, ( aj podlaha aj strop, podlaha mozno na dva krat s tvrdou vatou, vsetky prvky sadrosu riadne mozno aj dvakrat podlepovat tou akustickou paskou, nikde nerobit priamy spoj na beton, aj pod stoby na profily by bolo nejaku gumu dat)
Na takto namontovany sadros nalepit po celom obvode hrubu akusticku ihlanovu penu, aspon dalsich 10 cm
Okna zabednit ofc. Pokial to nie je velka miestnst, mohlo by to byt fajn
omg, prenajmi si skusobnu a realizuj sa tam.
amaterske odhlucnenie v byte bude vzdy velkym kompromisom, s nevelkou efektivitou. Naviac v lete tam bude zaručene sauna.
Táto téma mala byť "zatvorená" už po prvom príspevku, pretože sorry, ale štúdio v byte určite nie. Susedia ťa počuť budú. Veľmi. Viem z vlastnej skúsenosti. Je rozdiel zabrnkať si na gitaru, alebo mať doma klávesy a zahrať si, ale spievať a pravidelne skúšať, nahrávať... fu.
Stačí, že chytíš niekoho, kto robí pravidelne nočné a teda celé doobedie a časť poobedia spí, a je oheň na streche. V práve budeš asi ty, ale za tie konflikty ti to nestojí, a tiež je to sebecké voči tým susedovcom, ktorí majú nárok na kľud.
Priestorov na tento účel je v každom meste plno. Od úplne lowcostových, ktoré si môžu dovoliť aj 15 roční chlapci, až po lepšie, ale stále cenovo rozumné.
Stačí, že chytíš niekoho, kto robí pravidelne nočné a teda celé doobedie a časť poobedia spí, a je oheň na streche. V práve budeš asi ty, ale za tie konflikty ti to nestojí, a tiež je to sebecké voči tým susedovcom, ktorí majú nárok na kľud.
Priestorov na tento účel je v každom meste plno. Od úplne lowcostových, ktoré si môžu dovoliť aj 15 roční chlapci, až po lepšie, ale stále cenovo rozumné.
No, rušiť nočný kľud (možno) nebude, ale môže to byť zase nadmerné obťažovanie susedov....
Presne, chcel som to napisat skor, ale vazne to je nezmysel, netreba aby tam bol niekto co robi nocne, staci dochodca, matka s dietatom a pod.
Pisal, ze robi elektronicku hudbu, to budu basy, pocuvat to obcas cez vikend by bolo dost, nie este cele dni.
Ja by som sa stavil, ze by to skoncilo v RTVS - "Obcan za dverami", presne take pripady tam su, nerusil by nocny klud, hluk by neprekracoval normy cez den, susedia by si nevedeli dat rady, tak by zavolali televiziu.
Pisal, ze robi elektronicku hudbu, to budu basy, pocuvat to obcas cez vikend by bolo dost, nie este cele dni.
Ja by som sa stavil, ze by to skoncilo v RTVS - "Obcan za dverami", presne take pripady tam su, nerusil by nocny klud, hluk by neprekracoval normy cez den, susedia by si nevedeli dat rady, tak by zavolali televiziu.
Produkujem väčšinu času so slúchadlami, monitory používam len keď si chcem pieseň vypočuť tak viac priestorovo ale rozhodne to neplánujem vytočiť na max volume. Už som to poriešil, práve na tom pracujem. Rozhodne nejaká externá skúšobňa by nebola cesta pre mňa. Mnohí si tu asi predstavujete rôzne hromy, blesky v podobe vrieskania do mikrofónu a bicích ale o tom elektronická hudba nie je, je to skôr o ťukaní do klávesnice a do kontroléra. Navyše, rozhodol som sa, že spev budem nahrávať so speváčkou v profi štúdiu. A nebudem nechávať niekoľko tisícovú techniku dakde v prdeli v meste.
Takže práve že to minimum hluku, ktorý budem robiť, som chcel dokonale ošetriť. Rozhodne to nebude nikoho vyrušovať.
Vďaka
Takže práve že to minimum hluku, ktorý budem robiť, som chcel dokonale ošetriť. Rozhodne to nebude nikoho vyrušovať.
Vďaka
tak ale preco si chcel riesit odhlucnenie ked pracujes 99percent casu so sluchadlami? takze mas poriesenie..
Lebo niekedy si potrebujem song vypočuť aj z monitorov (štúdiové reproduktory) a keď budem mať nejakú návštevu atď, keď budem potrebovať nejakú kritiku počuť, asi bude lepšie, keď si to pustíme spolu cez monitory ako cez slúchadlá. Ten zvuk je aj tak vždy kus iný na slúchadlách ako na monitoroch. Každopádne by som to odhlučenie asi nepotreboval úplne nutne ale chcem to mať všetko tip top hlavne pre takéto situácie.gogo956 napísal:tak ale preco si chcel riesit odhlucnenie ked pracujes 99percent casu so sluchadlami? takze mas poriesenie..
vykasli sa na odhlucnenie. To ze si raz zacas pustis trochu muziku susedia preziju, miestnost aj tak poriadne neodhlucnis.