Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

Od dnes u nas v robote odporucaju HO, ziatial to ale nie je povinne. Ale predpokladam, ze v kancli bude fakt minimum ludi.
Tiez bola info, ze v pripade priznakov volat obvodneho lekara, ze na tie infolinky sa aj tak nedovolame a ked hej tak nemame ocakavat nejake svetoborne rady.
Pri priznakoch je to vraj na dennej komunikacii s obvodnym, ktory zvazi stav a mal by posunut dalej informacie komu treba spravit odber.
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Prečo na Slovensku stále chýbajú ochranné prostriedky proti koronavírusu?
https://www.branik.info/post/pravda-o-t ... %C3%ADrusu

Mapa koronavirusu
https://www.nytimes.com/interactive/202 ... -maps.html
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Izrael dal hneď prísnejšie opatrenia. Článok je z 9. marca, pár dní predtým než boli prijaté dnešné opatrenia, ale aj tak je to dobrý príklad "ako to nespackať"

"Deviatim turistom z Južnej Kórey, ktorí boli od 8. do 16. februára v Izraeli, bola potvrdená nákaza novým koronavírusom SARS-CoV-2. Po tejto správe, ktorá sa objavila v médiách Južnej Kórey, približne týždeň po ich návšteve, izraelské ministerstvo zdravotníctva do pár hodín zverejnilo mapku a podrobný zoznam reštaurácií a miest, kde sa skupina počas svojho pobytu nachádzala. Každý, kto prišiel akýmkoľvek spôsobom do styku so skupinou alebo s miestami, kde sa turisti nachádzali, mal okamžite povinnosť nastúpiť do 14-dňovej domácej karantény.

Dňa 22. februára pristálo na území Izraela lietadlo spoločnosti Korean Air s 212 pasažiermi na palube. Imigračný úrad Izraela povolil vstup iba izraelským občanom, ktorí boli hneď osobitne prevezení do domácej karantény. Dvom stovkám Kórejčanov bol vstup do Izraela zamietnutý a boli poslaní späť do Južnej Kórey. Bolo to v čase, keď Kórea hlásila približne 500 nakazených." /https://dennikn.sk/blog/1789951/ked-dva ... t-to-iste/
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Keď sú podľa najnovších opatrení od zajtra zavreté diskotéky a nočné bary, sú zavreté aj herne/kasína? Ak nie, tak prečo?
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Sú zavreté aj kasína, lebo sa tak rozhodli.
Hensym
VIP
VIP

Istotne? Priateľka robí vo veľkom kasíne a nemá žiadne info, že by zajtra ráno nemala nastúpiť do práce.
Práve teraz nás to napadlo, keď sme pozerali Pelleho príhovor v TV...
zuzanuska
Professional
Professional

Hej, sú zatvorené. Tu je video z tlačovky

https://www.ta3.com/clanok/1178358/tb-p ... stabu.html
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

inac vy co pisete o home officoch, tyka sa to len ba alebo sa to zacina rozsirovat aj do inych miest
zuzanuska
Professional
Professional

"Zatvorené budú bary, lyžiarske strediská i wellness centrá, aquaparky, fitnescentrá a zábavné parky a tiež lyžiarske strediská a detské kútiky. Fungovať nebudú ani kúpele či kasína. Zoznam by mali ešte špecifikovať. Tieto zariadenia zatvoria od piatka od 7. hodiny ráno. Pellegrini tvrdí, že ľudia využívali zavreté školy na lyžovačky a výlety. K tomuto kroku pristúpili, „keďže občania sa po dobrom nevedia o seba postarať“, povedal premiér."
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

M142 napísal:inac vy co pisete o home officoch, tyka sa to len ba alebo sa to zacina rozsirovat aj do inych miest
To by malo zalezat od konkretnej firmy a jej moznosti. T-Systems v KE bezi v tomto rezime uz od pondelka. Musi na to byt prisposobena aj IT infrastruktura pretoze standardne sa pri navrhu nepocita s tym, ze budu vsetci na home office.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Muffi napísal:Jedno memečko k téme na odľahčenie :D

Som zvedavý, či pozatvárajú aj úrady a štátne inštitúcie. Pracujem v štátnej správe a niektoré veci sa mi fakt zdajú mimo, začiatkom apríla mám letieť do Bruselu na míting, ktorý sa určite nedá považovať za nevyhnutný a stále sa nezdá, že by sa to malo zrušiť. Pritom tieto úradnické cesty mali byť podľa mňa stopnuté dávno, čudujem sa, že ani Brusel nič s týmto nerobí a ide sa ďalej akoby nič.
sedí úplne :lol:

Nám akurát teraz univerzita oznámila že od pondelka len diaľkové zvdelavanie AK ho dokáže konkrétna fakulta a konkrétny studijny program zabezpecit v takej kvalite aby sme boli pripravený na skúšky + všetka povinna dochadzka je zrušená ...

V Belgicku to je ešte asi horšie, tam myslím že majú asi 8 rôznych ministrov zdravotníctva pre každú oblasť, vláda nefunkčná ..
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

"18:19 - Potvrdili ďalšie pozitívne prípady koronavírusu. Za dnešný deň ich tak pribudlo spolu 11. K šiestim prípadom, o ktorých informovali už doobeda, pribudlo ďalších päť. Ide o tri ženy z Bratislavy, Hviezdoslavova a Veľkých Uhercov a dvoch mužov z Vysokej pri Morave a Humenného."

Inak, dnes to bolo spominane v tlacovkach, ale nie kazdy to vie, tak mozno to ludi vystrasi a budu sa spravat zodpovednejsie:

"Dodržiavanie povinnej karantény bude kontorlovať polícia a v prípade jej porušenia bude hroziť sankcia do 1659 eur, v najvážnejšej forme až 10 ročné väzenie."

Bolo spomenute, ze vdaka mobilom je mozne identifikovat ludi, ktori pricestovali zo zahranicia a ak nedodrziavali karantenu, napr. sli do prace a pod. - co sa da lahko dokazat, mozu byt postihovani a to nielen pokutou, ale aj vazenim.

EDIT: Nieco podobne ako spravanie v Holandsku: Komentár: Formula 1 predvádza ignorantstvo najhrubšieho zrna

"Ten niekto je Formula 1, globálna pretekárska séria, ktorej predstavitelia chcú počas víkendu silou-mocou absolvovať Veľkú cenu Austrálie. Napriek tomu, že organizátori počas štyroch dní na tribúnach očakávajú 300 000 ľudí a tým pádom si musia byť vedomí bezprostrednej hrozby interhumánneho prenosu baktérií. Je toto v súlade so zdravým rozumom?"

Inak, tu je stranka Aktualit, ktora je pravidelne aktualizovana, je tam aj mapa, zacina sa to sirit viac...

https://www.aktuality.sk/clanok/770307/ ... -covid-19/
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

M142 napísal:inac vy co pisete o home officoch, tyka sa to len ba alebo sa to zacina rozsirovat aj do inych miest
Som ze KE, ale predpokladam, ze to plati aj pre BA a BB. Od pondelka nam zrusili limit kolko dni do tyzdna si HO mozme vziat. Standardne to su 3 dni, pokial teda nemas vynimku(domace prostredie musi splnat nejake podmienky, ktore sa specialne kontroluju). Nic extra sa teda u nas vo firme nedeje. Ale pocul som o jednej firme(administrativnej), kde HO nemaju bezne ale vzhladom na opatrenia ho teraz planovali zaviest/zaviedli. No a teraz niekedy k tomu mali jeden den ako nacvik HO :D

Inak ako pisal @Gothar podla moznosti firmy. Ak to je IT, tak na 99% by podla mna nemal byt problem.
Hensym
VIP
VIP

My sme malá IT firma pod 10 ľudí z okolia ZV. Ja robím z domu už tento týždeň keďže som dostal soplík, dnes som už chcel ísť do roboty keďže som fit ale nakoniec sme ten HO dostali všetci "príkazom".

Priateľka, ktorú som spomínal vyššie to má nakoniec riešené nariadenou dovolenkou, čo je tiež na kkt, ale tak zdravie je prvoradé samozrejme. :)

Napr. také SZČO to musia mať ozaj katastrofálne. Ak sa to pretiahne na x mesiacov, tak je to pre nich likvidačné.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Tak prve opatrenia prisli v mojej praci dnes. Ti, ktorym staci na pracu laptop ostavaju od zajtra robit z domu. Zvysok, ktori potrebujeme high end masiny ostavame, no bude sa testovat kolko z nas by mohlo robit z domu. Robil sa dotaznik ohladom pripojenia doma a HW, ktori mame. Tak som zvedavy ako to dopadne.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Hensym napísal:Priateľka, ktorú som spomínal vyššie to má nakoniec riešené nariadenou dovolenkou, čo je tiež na kkt, ale tak zdravie je prvoradé samozrejme.
Ked nechce nariadenu dovolenku, tak myslim, ze by tu malo byt par podmienok, ktore musi zamestnavatel splnit.
1. v praci maju stanoveny plan dovoleniek
2. prerokoval to s nou, a ona suhlasila
3. ak maju odbory a ide o hromadne nariadenie, tak to musia odbory odobrit
4. malo by to byt nahlasene aspon 2 tyzdne vopred, ak sa teda nedohodnu inak

Ak to nie je splnene, tak by jej mal vyplatit priemernu mzdu(ale radsej by som si este pozrel §110 a §111).
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

AllGoneDead
" (domace prostredie musi splnat nejake podmienky, ktore sa specialne kontroluju)."

- to som este nepocul. Realne pride k tebe domov nejaky tvoj nadriadeny a bude kontrolovat ci mas spravne nastavenu stolicku a sklon monitoru notebooku? Alebo ako tomu mame chapat? :shock:
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Bol som teraz na nákup, vravel som si, že reku v piatok ráno to nebude také zlé. Lidl na Račianskej o 7:10 ráno plný, ľudia ho brali frontálnym útokom, podaktorým už bol jeden košík málo :D Tomuto nie celkom rozumiem, zásobovanie funguje a včera Pelle dokola v telke rapotal, že potraviny a drogéria budú otvorené.
Pokladníci ďalej bez rukavíc a bez rúšok. Je samozrejme možné, že ich nemajú odkiaľ zohnať, ale tak človek by čakal, že Lidl im to v tejto situácii zabezpečí.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Nerozumieš tomu, že ľudia si idú nakúpiť na 2-3 týždne aby potom ostali doma nevychádzali von?

Teraz nie je situácia aby si si chodil každé 2-3 na nákupček. Takže kto si môže dovoliť ostať dlhšiu dobu doma, tak nebude robiť 10€nákup....
Napísať odpoveď