Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
A koľkokrát do týždňa teda chodia na tie trojtýždňové nákupy, keď každý deň sú obchody plné?
ludia rataju aj s moznostou ze ochoreju, budu musiet byt v karantene a neopustia byt niekolko tyzdnov, tak aby mali zasoby aspon na nejaku dobu.
Nie, skor ide o ochranu dat. Doma by si mal mat zabezpecene hlavne to, aby ti nikto cudzi nevidel na monitor pocas toho ako pracujes. O kontrolach som nepocul, no v zmluvnom dodatku o praci z domu sa zavazujes k tomu ze tie podmienky splnis.gogo956 napísal:AllGoneDead
" (domace prostredie musi splnat nejake podmienky, ktore sa specialne kontroluju)."
- to som este nepocul. Realne pride k tebe domov nejaky tvoj nadriadeny a bude kontrolovat ci mas spravne nastavenu stolicku a sklon monitoru notebooku? Alebo ako tomu mame chapat?
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ja som bol včera hneď po robote v Tescu v TT. Situácia porovnateľná ako pred sviatkami. V Lidli to isté. Cesty mierne prázdnejšie. Za celý čas som stretol 4 ľudí s rúškami. Myslím, že minimálne týždeň vydržím určite, v nejakom potravinovo-kreatívnom režime aj dva.
Gothar
to mi je jasne ze zmluvne to je formalne osetrene, ale som sa chytil toho co pisal ze sa to kontroluje.
Dolezite je tiez ci sa pristupuje do firemnej siete cez dobre zabezpecenu Vpn ku.
--
Aktualna situacia v sev. Taliansku
https://www.weforum.org/agenda/2020/03/ ... epicentre/
to mi je jasne ze zmluvne to je formalne osetrene, ale som sa chytil toho co pisal ze sa to kontroluje.
Dolezite je tiez ci sa pristupuje do firemnej siete cez dobre zabezpecenu Vpn ku.
--
Aktualna situacia v sev. Taliansku
https://www.weforum.org/agenda/2020/03/ ... epicentre/
Teraz sú plné obchody tých ľudí, čo sa pred týždňom vysmievali tým čo už majú nakúpené.Muffi napísal:A koľkokrát do týždňa teda chodia na tie trojtýždňové nákupy, keď každý deň sú obchody plné?
Nepredpokladám že v obchodoch vidíš každý deň tých istých ľudí....
U nás jeden obchod s potravinami začal ponúkať donášky do domu zadarmo.
- Kolko rožkov si prosíte?
- Áno

edit: Asi u nás, je to z internátnej skupiny Mlynskej doliny, čiže asi Billa v Cubicone. Ale bližšie som neskúmal.
- Áno
edit: Asi u nás, je to z internátnej skupiny Mlynskej doliny, čiže asi Billa v Cubicone. Ale bližšie som neskúmal.
To u nas?
No ja sa chystam za dve hodky tiez na nakup, tak dam vediet ako to tam vyzera ked sa vecer z neho vratim
No ja sa chystam za dve hodky tiez na nakup, tak dam vediet ako to tam vyzera ked sa vecer z neho vratim
no čo. niekto ma rád na ranajky rožky.. 
Covid zjavne zasahuje aj šedú hmotu mozgovu..
Covid zjavne zasahuje aj šedú hmotu mozgovu..
Ak chceš pracovať z domu, musí tvoje "pracovisko" spĺňať napr. nariadenia BOZP. Pretože aj keď si doma ale pracuješ z domu a zraníš sa, je to pracovný úraz...
Gothar napísal:Nie, skor ide o ochranu dat. Doma by si mal mat zabezpecene hlavne to, aby ti nikto cudzi nevidel na monitor pocas toho ako pracujes. O kontrolach som nepocul, no v zmluvnom dodatku o praci z domu sa zavazujes k tomu ze tie podmienky splnis.
Gogo to tu pár strán dozadu spomínal a počula som to aj od doktora, že na tú imunitu treba doplniť vitamíny C, D a zinok.
Práve kvôli nedostatku slnka a vyčerpaného vitamínu D ľudia ľahko ochorejú v zime a na jar (než ho dočerpajú). V Číne pre toľko smogu majú málo slnka. A v Taliansku že boli veľmi ľahkovážni, nerešpektujú autority a keď boli zákazy veľkých podujatí, ľudia sa naschvál vo veľkom zgrupili.
Že vraj vírus postupným šírením slabne (tak sa vyrábajú aj očkovacie látky, že postupne to dávajú do myší až je ten vírus slabý a ním sa očkuje).
Niekde iný dr. spomínal, že sú dva typy toho vírusu, v Taliansku a Číne bol zrejme ten agresívnejší a u nás je slabší. Takže možno niečo o tom postupnom slabnutí bude. Každopádne, skúma sa to zatiaľ ešte pomerne krátko.
Číňania zjedia vraj všetko a tak sa dostal vírus zo zvieraťa na človeka a zmutoval.
Práve kvôli nedostatku slnka a vyčerpaného vitamínu D ľudia ľahko ochorejú v zime a na jar (než ho dočerpajú). V Číne pre toľko smogu majú málo slnka. A v Taliansku že boli veľmi ľahkovážni, nerešpektujú autority a keď boli zákazy veľkých podujatí, ľudia sa naschvál vo veľkom zgrupili.
Že vraj vírus postupným šírením slabne (tak sa vyrábajú aj očkovacie látky, že postupne to dávajú do myší až je ten vírus slabý a ním sa očkuje).
Niekde iný dr. spomínal, že sú dva typy toho vírusu, v Taliansku a Číne bol zrejme ten agresívnejší a u nás je slabší. Takže možno niečo o tom postupnom slabnutí bude. Každopádne, skúma sa to zatiaľ ešte pomerne krátko.
Číňania zjedia vraj všetko a tak sa dostal vírus zo zvieraťa na človeka a zmutoval.
-
AllGoneDead
Medium Star
Nemam to potvrdene z praxe, ja bezne ani tie 3 dni nevyuzivamgogo956 napísal:- to som este nepocul. Realne pride k tebe domov nejaky tvoj nadriadeny a bude kontrolovat ci mas spravne nastavenu stolicku a sklon monitoru notebooku? Alebo ako tomu mame chapat?
Ako pisal @Gothari ide tam aj o ochranu udajov, rovnako ako spominal @Schrapnel BOZP atd. To si jeden kolega robil srandu, ze musis mat oznaceny unikovy vychod
No to mas blberetkvic napísal:Tiež som bol včera v meste a rúšku som nevidel nosiť skoro nikoho, všeho všudy som napočital 3 ludi, všetko mlady do 30 rokov. Podla mna toto štát velmi podceňuje, bolo to vidieť aj na dnešnej Pelegriniho tlačovke, všakovakými možnými spôsobmi sa vyhýbal aby ludom povedal, že treba nosiť rúška, pochválil novinárov, že niektorí idú vzorom no, on si ju na ústa nedal aj s ďalšími, ani demonštratívne, pre istotu, asi by vyvolal davovú psychózu, alebo čo.
Ja nemám žiadnu cestovatelskú anamnézu, až na to, že som bol vo volebnej komisii, no posledných pár dní sa tiež cítim divne, chrípku som prekonal ešte na začiatku februára, tak je možné že to mám z toho, že som to poriadne nepreliečil, no nejak sa to nezlepšuje, skôr naopak.
Pracujem z domu, takže nikoho neohrozujem, no aj tak to nie je sranda, najhoršie je, že takýchto ludí čo nemajú anamnézu ani nebudú testovať, včera ráno som volal na tú ich corona linku, že mám podozrenie na zápal plúc a že som nemal zvýšenú teplotu, nekašlem, tak že čo mám robiť a teta ma odkázala na obvodného lekára.
Tomu som tiež pre istotu volal, či môžem prísť a tak som išiel, dal spraviť odbery krvy, cpr to bolo ok, a dal spraviť aj rtg pluc. akurat co tam bolo niečo o zmnoženej pruhovitej kresbe, tak to vyzeralo na ten zapal, tak ma poslal na plúcne, tam hned na dverách dont enter covid19, to bolo tiež povzbudivé, potom mi tam povedali, že to je pre prípadných ludí čo by to mali, aby tam nevstupovali.
Samotní doktori ani proste nikto ani v celom areáli nemocnice rúšku na sebe nemli, ešte na konci sa ma doktorka spýtala odkial mám rusku s ppf3 filtrom, chudáci lekáry, už dva týždne sa tu rozširuje vírus a oni ešte stále nemajú ani rúška, nie to ešte s filtrom.
Tam mi nakoniec povedali, že to vraj zápal nie je a že som vlastne v poriadku, no vôbec si tak nepripadám, plúca stále bolia, tak uvidím ako to bude dalej, od obvodneho mám len nejaké tabletky na odkašliavanie, pritom ani nekašlem a teplotu mám takú subfibrilnú.
V Taliansku a Španielsku ľudia veselo chodia k moru na slniečko počas epidémie a vidíš ako to dopadlo.zuzanuska napísal:Gogo to tu pár strán dozadu spomínal a počula som to aj od doktora, že na tú imunitu treba doplniť vitamíny C, D a zinok.
A tá ďalšia info je tiež zlá. Práve naopak, veľkým šírením vírusu sa rapídne zvyšuje šanca, že vírus zmutuje do ešte nebezpečnejšej verzie. Sú bio-fyz-chem. laboratórne postupy ako oslabiť vírus, aby mohol byť použitý vo vakcíne. Proti niektorým typom vírusov/baktérii sú očkovacie látky, ktoré neobsahujú umrtvený vírus, ale transferové biele krvinky - t.j. typ bielych krviniek, ktoré sú niečo ako "bezpečnostné kamery", dokážu identifikovať typ hrozby a dávajú príkaz ďalším typom bielych krviniek na špecifickú imunitnú odpoveď podľa danej hrozby. Po podaní takejto vakcíny sa tvoj imunitný systém naučí, ako rozpoznať a bojovať s daným typom ochorenia. Nevýhodou je, že časom sa táto schopnosť stráca, preto sa je treba po niekoľkých rokoch dať preočkovať.
A to sú tvrdenia doktorov 
Jedna epidemiologička tiež vraví, že rúška sú pre tých, čo už sú nakazení (aby to nerozširovali ďalej napr. v rodine, ak sú už v karanténe) alebo pre tých, čo majú slabú imunitu. Tak teraz čo? Nosiť všetci alebo nie? Keď teda sa to môže preniesť zrejme aj inak cez sliznice (oči atd)
Jedna epidemiologička tiež vraví, že rúška sú pre tých, čo už sú nakazení (aby to nerozširovali ďalej napr. v rodine, ak sú už v karanténe) alebo pre tých, čo majú slabú imunitu. Tak teraz čo? Nosiť všetci alebo nie? Keď teda sa to môže preniesť zrejme aj inak cez sliznice (oči atd)
zuzanuska
vitamin D je extremne dolezity pre spravne fungovanie imunitneho systemu to je znama, vedecky dokazana vec. Najlepsie je kombinovat prijem vit D3 zo suplementov spolu s umiernenym slnenim cca 20-30minut okolo obeda na co najvecsiu plochu kože. Zinok je tiez super, cesnak, zazvor, ovocie zelenina, vit C.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/
AllGoneDead
u nas v korporate je HO pomerne bezna vec, ale nikto este nic podobne nekontroloval ani o tom nebola reč..
ephramko
V Taliansku aj Spanielsku je teraz Zima rovnako ako u nas, tj uroven UV B ziarenia je aj tam pomerne nizka na dostatocnu tvorbu vit D, naviac ludia tam su tmavsi, potrebuju slnka nasobne viacej ako my svetlejsi.. Mam vybornu skusenost zo suplementaciou 5000-10 000 IU denne /+vit K2/, ma to aj velmi pozitivny vplyv na naladu.
Dostatocne mnozstvo UV B ziarenia je po cely rok iba v Afrike, co najblizsie k rovniku. Preto je dnes tolko alergii, autoimunitnych ochoreni, depresii, civilizacnych ochoreni, pretoze ludia uz nepracuju ako kedysi vonku, ale sedia zavreti v kancelariach ci tovarnach kde sa ziadne UVB ziarenie nedostane, pretoze aj sklo v oknach ho pohlcuje. To ze sa potom ludia raz rocne na dva tyzdne vycapia na dovolenke pri mori na slnko a este namazany sunblockermi je skoro bezcenne.
vitamin D je extremne dolezity pre spravne fungovanie imunitneho systemu to je znama, vedecky dokazana vec. Najlepsie je kombinovat prijem vit D3 zo suplementov spolu s umiernenym slnenim cca 20-30minut okolo obeda na co najvecsiu plochu kože. Zinok je tiez super, cesnak, zazvor, ovocie zelenina, vit C.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/
AllGoneDead
u nas v korporate je HO pomerne bezna vec, ale nikto este nic podobne nekontroloval ani o tom nebola reč..
ephramko
V Taliansku aj Spanielsku je teraz Zima rovnako ako u nas, tj uroven UV B ziarenia je aj tam pomerne nizka na dostatocnu tvorbu vit D, naviac ludia tam su tmavsi, potrebuju slnka nasobne viacej ako my svetlejsi.. Mam vybornu skusenost zo suplementaciou 5000-10 000 IU denne /+vit K2/, ma to aj velmi pozitivny vplyv na naladu.
Dostatocne mnozstvo UV B ziarenia je po cely rok iba v Afrike, co najblizsie k rovniku. Preto je dnes tolko alergii, autoimunitnych ochoreni, depresii, civilizacnych ochoreni, pretoze ludia uz nepracuju ako kedysi vonku, ale sedia zavreti v kancelariach ci tovarnach kde sa ziadne UVB ziarenie nedostane, pretoze aj sklo v oknach ho pohlcuje. To ze sa potom ludia raz rocne na dva tyzdne vycapia na dovolenke pri mori na slnko a este namazany sunblockermi je skoro bezcenne.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
U nas tiez zacal povinny homeoffice, za co som aj rad.
Inac, neviete aka je situacia v Dansku?
Inac, neviete aka je situacia v Dansku?
Oboje je pravda. Ak si zdravá, tak by si mala okrem rúšky nosiť aj ochranné okuliare. Pretože keď máš len rúšku (chránený nos a ústa), tak sa stále môžeš nakaziť cez oči. A človek si tažko bude babrať oči a hrýzť si nechty, keď má zakrytú tvár. Ale lepšia rúška bez okuliarov, ako nič...zuzanuska napísal:A to sú tvrdenia doktorov
Vírus má dlhú inkubačnú dobu, takže ešte nemusíš cítiť príznaky a už si infekčná. Preto je dobré nosiť rúšku, aj keď si človek myslí, že je zdravý.
Problém je, že u nás je nedostatok aj úplne základných rúšok. SMERáci veselo predali hmotné rezervy pred mesiacom do zahraničia a teraz majú problém zohnať ochranné prostriedky aj lekári, nie ešte obyčajní občania. Štát v tomto opäť zlyhal. Podľa mňa už pred 1-2 mesiacmi mali skupovať rúška a prístroje zo zahraničia a teraz mali rúška rozdávať na prídel. Rovnako mali zatvoriť hranice pred mesiacom, resp. nevpustiť na Slovensko ľudí, ktorí sa aj napriek odporúčaniam ministerstva zahraničia rozhodli ísť na lyžovačku do Talianska. Boli jarné prázdniny a niektorí Slováci veselo chodili do rizikových oblastí na dovolenku. A keď už sú doma a šíria vírus ďalej, tak sa akože vláda zobudila a chce to riešiť... Ale aj to je len populizmus a v skutočnosti pravá ruka nevie, čo robí ta lavá. Obvodný lekár pacienta 0, sa o výsledkoch pacienta dovedel po týždni. Učiteľky zo škôlky sa o tom, že majú koronu dovedeli z telky a nikto im nevolal. Ja som "udal" majiteľov pizzerie, ktorí boli 2 týždne v Taliansku a začiatkom tohto týždňa sa vrátili. Veselo hneď otvorili prevádzku s tým, že sa cítia fajn a v štýle "no a čo, však koronavírus je teraz všade". A nikto z kompetentných orgánov mi ani neodpovedal. Google ešte vymazal všetky negatívne recenzie na túto prevádzku o ich nezodpovednom prístupe. V Číne by už boli tí ľudia z pizzerie v base.
-
starysomar
Hardcore addict
Nám v práci by sa zle stavali tie stĺpy, stožiare a naťahovali vodiče teleworkingom 
No zas sme na slniečku, pokiaľ svieti.
No zas sme na slniečku, pokiaľ svieti.