Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa baldorex »

Aj vo Švajčiarsku...v komentároch jedni píšu, že obchody sú plné, iní zase že regále sú prázdne, záleží od kantónu.

[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202003 ... 0f7a6e.jpg[/IMG]
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

zatvorenych bude vecsina ak nie vsetky obchody, aj keby to nakazane z vlady nebolo, pretoze ludia sa boja a nechodia von. Jediny komu ide biznis su e-shopy a lekarne.

baldorex

zavisi od toho aky tovar bol v tych regaloch. Aj dnes v Ba v supermarketoch boli niektore uplne vybielene a ine plne.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Rastislav Maďar, epidemiológ z Ostravskej univerzity mal v článku( dennikn.sk) dobré postrehy.
Jednak to, že po zatvorení škôl sa o deti začali starať ich starí rodičia (ktorých práve treba chrániť) a potom aj niektoré zdravotné sestričky zostali doma s deťmi, ak sa im nemal o ne kto postarať. Myslím, že som to čítala o brnenských študentoch, ktorí sa ponúkli strážiť deti.
A že keď bude chodiť menej spojov (vlaky, autobusy, MHD), tým pádom budú ľudia viac v nich nahustení. To sa dá povedať aj o tých skrátených otváracích hodinách na úradoch, poštách...

"Ak dáme niekoho do karantény, nestačia dva týždne, ak sa neurobí test. Dva týždne sú maximálna inkubačná lehota a my tu máme chorobu, ktorá po inkubačnej lehote môže prejsť do bezpríznakového ochorenia, keď je ten človek stále infekčný. Môžeme síce ukončiť karanténu po dvoch týždňoch inkubačnej lehoty, ale je potrebné toho človeka pred jej koncom aspoň raz otestovať. Z tých dvoch týždňov sa stala omieľaná mantra, ale karanténu môžete ukončiť až vtedy, ak ste si istý, že daná osoba nemá bezpríznakovú nákazu.

-To asi nebude možné vzhľadom na kapacity testov.

Áno, to možné nebude. Ak teda test neprebehne, mal by sa čas karantény predĺžiť, aj u bezpríznakových, aspoň na 3 týždne."
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Takže zjednodušene povedané - nie je v našich možnostiach a silách vírus efektívne eliminovať a napriek všetkým opatreniam sa bude masovo šíriť.

Ide teraz hlavne o to, aby sa to rozdelilo na dlhší čas, to jest aby nebolo chorých naraz 50k ľudí, ale aby k tomu dochádzalo priebežne, nech zdravotníci stíhajú riešiť vážne prípady.
zuzanuska
Professional
Professional

Epidemiologička upozorňuje hlavne na to umývanie rúk (to bola síce Češka, ale vraj nejak mládež na to nie je až tak naučená) a ísť na čerstvý vzduch, kyslík, posilňuje imunitu a vírusy ho nemajú radi. Síce neviem, ako vy tam v BA, tu kúsok ďalej je aj lesov dosť a ľudí menej :)
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

áno - "flattening the curve"

https://www.nytimes.com/2020/03/11/scie ... ction.html

inak @aacid, este stale chodite do detskych kutikov? :)

Inak Holandsko je momentálne krajina plná paradoxov :lol:
Unique discovery in Erasmus MC: antibody against corona
A world premiere from Erasmus MC and Utrecht University: they found an antibody against COVID-19. The scientific publication of the group of ten scientists is ready for assessment by the leading journal Nature.

https://www.erasmusmagazine.nl/en/2020/ ... st-corona/
Prílohy
11SCI-VIRUS-TRACKER1-jumbo.jpg
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

detske kutiky uz zatvorili.

inak v cechach je nakazane aj restauracie zatvorit. coskoro sa to predpokladam stane aj u nas. zaujimalo by ma ci musia byt restauracie zatvorene alebo len nemozu prijimat zakaznikov. ludia budu odsudeni na obchody alebo si jedlo objednavat domov, lenze vacsina donaskovych sluzieb su zaroven restauracie, pokial budu musiet zatvorit a nebudu moct dodavat tak tych par donaskovych sluzieb co ostane funkcnych skolabuje.
vraj tesco rozvoz do domu je mesiac dopredu vybookovane uz teraz...
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

vydaj cez okienka by mal byt pokial viem povoleny
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ked som precital poslednych par stran temy, tak som sa celkom zabavil na niektorych kravinach, ktore tu boli popisane.

Ja sa momentalne nachadzam v Azii, zrusili mi let do Polska a nemam sa ako dostat domov, kedze do Polska sa nelieta, Cesko je uz tiez minulost, Vieden znizila pocet letov o 70 percent a udajne to idu tiez zavriet. Saudska Arabia uz tiez uzavrela letiska ci vzdusny priestor a da sa ocakavat, ze tak mozu nasledovat aj ostatne okolite krajiny. Idealna situacia je Dubaj, Abu Dabi ci Katar, kde uviazne zrejme velke mnozstvo Slovakov, Poliakov a zrejme aj Cechov. Predpokladam, ze o par dni tam pojde vladny special po ludi, ktori sa nebudu mat ako dostat ako domov.

Drzte palce :smt006
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Nedáva žiaden zmysel, aby sme za súčasnej situácie a pri súčasných opatreniach posielali vládny špeciál po Slovákov a v podstate si sem naviezli potencionálnych bacilonosičov. Súhlasil by som s tým jedine v prípade, že by vás na 14 dní zavreli do karantény vo vojenskom priestore Lešť. Viď ten prípad papaláša, ktorý prišiel na súkromnom lietadle z Miami, odmietal nosiť rúško a teraz je kvôli nemu a protekčnej primárke celé pľúcne oddelenie v karanténe a nefunguje. Ešte pár takých debilov a budeme mať stovky mŕtvych ako v Taliansku...
zuzanuska
Professional
Professional

Ale do severného Talianska ide tuším autobus pre Slovákov. A budú v karanténe v Gabčíkove nejaký čas.
baldorex
Addict
Addict

hojko napísal:Ked som precital poslednych par stran temy, tak som sa celkom zabavil na niektorych kravinach, ktore tu boli popisane.
kravina je ísť do Ázie a teraz sa hrabať domov. Ostaň tam, tam sa to už lepší, v eú je peklo ešte len na začiatku.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

baldorex: Ked som isiel do Azie, tak situacia bola pokojna, na Slovensku nebol ani jeden nakazeny clovek a ani podozrenia.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

pre zaujimavost informacie od kolegov zo Spanielska: den po tom, co vlada zatvorila skoly, ludia sa rozbehli na plaze. to mi pripomenulo fotku z Jasnej.
v UK udajne Kralovna rusi program, ale na miestnom ihrisku, na ktore dovidim z prace sa dnes hralo, vcera sli ludia nasavat do pubov... "Mám důvodné podezření, že to špatně skončí"

\\Vseobecny britsky pristup ku problemom
baldorex
Addict
Addict

To určite nebol, ale tam už áno, nie?
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ephramko napísal:v podstate si sem naviezli potencionálnych bacilonosičov.
neviem kde je, ale az na par vynimiek je v azijskych krajinach tak malo pripadov, ze by sa mali bat skor prichadzajuci nas :D

hojko: 29jan si tu pisal, ze za mesiac letis do azie. to uz bolo davno jasne, co sa deje, rusili sa lety a bol to risk. ty sa pren rozhodol, tak neviem preco dufas, ze ta koli tvojej nerozvaznosti budu zachranovat, po spravnosti by sa z toho mal dostat sam. ale tak drzim palce, ci uz to das sam alebo so statnou pomocou.
DoperMTA
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DoperMTA »

hojko napísal:Ked som precital poslednych par stran temy, tak som sa celkom zabavil na niektorych kravinach, ktore tu boli popisane.

Ja sa momentalne nachadzam v Azii, zrusili mi let do Polska a nemam sa ako dostat domov, kedze do Polska sa nelieta, Cesko je uz tiez minulost, Vieden znizila pocet letov o 70 percent a udajne to idu tiez zavriet. Saudska Arabia uz tiez uzavrela letiska ci vzdusny priestor a da sa ocakavat, ze tak mozu nasledovat aj ostatne okolite krajiny. Idealna situacia je Dubaj, Abu Dabi ci Katar, kde uviazne zrejme velke mnozstvo Slovakov, Poliakov a zrejme aj Cechov. Predpokladam, ze o par dni tam pojde vladny special po ludi, ktori sa nebudu mat ako dostat ako domov.

Drzte palce :smt006
Hojko nič proti, ale zaujímalo by ma, čo ta prinútilo v týchto časoch letieť do ázie :roll:
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Spomenul som si, ze som pred rokom kupil par masiek FFP2 na ochranu pri praci proti prachu a tak... Su to konkretne tieto. Viem, ze proti korone treba aspon FFP3, ale ma vobec zmysel nosit FFP2, teda je to lepsie ako nic, alebo uplne zbytocne? Nie je to predsa len lepsie, ako trebars obycajne rusko, ktore je nedostupne?
baldorex
Addict
Addict

Všetko je lepšie ako nič a je to určite lepšie ako obyčajná rúško z lekárne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mek

musis sa rozhodnut sam, ci chces ochoriet skor, alebo neskor :)
FFP2 je proti prachu, virusi su mnohonasobne mensie, prejdu tym bez problemov. Ale zase pychika robi vela..
Napísať odpoveď