Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa baldorex »

hojko napísal:baldorex: Ano, to uz bol a preto som mal zrusit vec, ktoru sme mali v skupinke naplanovanu od augusta? Nikto nevedel aky to bude mat priebeh a hlavne to, ze ake opatrenia sa spravia u nas a okolitych statoch.
nuž, ja by som to zrušil... Ale my sme sa pri rizikách cestovania tuším nikdy nezhodli, hlavne pri Egypte :)

Kolegyňa išla tiež do thajska, najväčšie obavy mala z toho, že jej zrušia let tam. Veď to bola taká super letenka, kúpila ju trištvrte roka dozadu, no snáď to nebude rušiť nie? Není sprostá predsa.
Mala šťastie že sa dostala ešte domov.
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hensym »

hojko: každopádne nemá zmysel revať nad rozliatym mliekom a polemizovať, či bolo múdre cestovať, alebo ten trip zrušiť. Jasné, bolo to tu (aj v okolí) pokojné, ale ja som napr. 23.2. zrušil trip do anglicka naplánovaný na 29.3.. To bol deň, keď boli v ITA tri prvé obete a niekoľko stoviek nakazených, a všade naokolo v EÚ to bolo v pohode. Vtedy sme si ešte vraveli, že 3 mŕtvi sú v pohode, že ak to bude vážnejšie a bude ich 50, tak si povieme, že "dobre sme spravili". Dnes ich je 1440 potvrdených a hranice sú uzavreté skoro všade. Tam išlo o to, že my sme si povedali, že hranice predsa nie sú stena, a keď si človek pozrie mapku na flightradare, tak mu dôjde, že ak je ten vírus 1000km od nás, tak do niekoľkých dní/týždňov sa húfne prejaví aj u nás - a tak aj bolo. Čiže mňa storno vôbec nemrzí, ani to, že prídem o trip. Hlavne podľa mňa neni na mieste tvrdiť, že tí ľudia nadávali na tých, čo sú na výletoch zo závisti. Lebo nerozumiem z akej závisti, keď ešte pár dní dozadu (keď sa letiešť reálne dalo) stáli letenky pár eur a teoreticky mohol letieť každý kto chcel?

Každopádne ale držím palce a prajem šťastnú cestu domov.

--

Inak, mňa by zaujímalo, do akej miery je tá mortalita skreslená. Ak je to percento počítané jednoduchým podieľom mŕtvych k celkovým prípadom (asi 3,6%), tak keď beriem do úvahy, že tých nakazených môže byť aj 5x viac (lenže sa netestuje, alebo zostávajú doma), tak to logicky musí byť cca 0,7%, čo už je krajšie číslo, nie? Nič to nemení na tom, že tie nemocnice to liečiť nestíhajú, to je samozrejmosť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Hensym

ano, kludne moze byt pocet skutocne vsetkych nakazenych nielen 5x ale aj 10x ci este viacej x viacej.
Vecsina nakazenych ma totiz iba velmi mierne az nijake symptomy. V zahranici sa uz dlhsie testuju iba starsi ludia resp ti co maju aj nejake dalsie zdravotne problemy, mladsich nikto neriesi pokial si test sami nezaplatia.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

ephramko napísal:PS: Chorí človek nemá čo robiť s autobuse. Má byť v izolácii v nemocnici alebo doma.
Suhlasim, ale ak je niekto sam, ako si nakupi potraviny? Ako bolo spominane, nie kazdy ma auto a nie kazdy si moze dovolit taxi a to ani nie je velmi vhodne, tesco potraviny domov nema ziadne volne terminy.

BTW Neviete aku maju ucinnost v percentach: respiratory FFP4, FFP3, FFP2, klasicke rusko, doma vyrobene z bavlneneho tricka, prip. aky material je najlepsi?

Matovic spominal v RTVS ze rusko ma tusim 90% a bavlnena latka z tricka 50%, ze je to lepsie ako 0%, ze dve vrstvy su este lepsie, ale ako presne to je?

Dalsia otazka, moze koronavirus prezit v potravinach, pecive, ovoci, zelenine, staci umyt, alebo varenie a pecenie virus bezpecne zabije? O tom sa prilis nehovori.

Inak na Markize je specialne "Na telo" prave teraz, hovoria tam celkom uzitocne veci (bude to aj v archive).
baldorex
Addict
Addict

Pred 16 hodinami zverejnené video a som celkom zmätený z toho čo tam hovorí.

Rúška vraj netreba, karanténa neznamená byť doma, ale ľudia majú ísť von na slnko do prírody, babky nech kľudne sedia vedľa seba na lavičke a rozprávajú sa meter od seba, ak si si kýchol do ruky pred viac ako pol hodinou, tak si kľudne môžeš podať ruku atď...

Pritom z druhej strany presne opačné informácie resp odporúčania.

Čo si o tom myslíte?
baldorex
Addict
Addict

Dreamer napísal:aky material je najlepsi?
z doma dostupných veci je najlepší materiál z vrecka vysávača... Myslím textilné vrecko, nie papierové.

Alebo návod od rektora cvut.

//obrázky patria do prílohy
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Dreamer : to by zaujímalo aj mňa ako je to s potravinami, surové ak by sa tepelne upravili podla mňa mali byť v pohode. Ale inač som sa čudoval, keď som videl ľudí nakupovať rožky v tých sáčkoch od koša 60 L a rúško na ústach a nose ale s rukami mačkal rožky aby bral "čerstvé". Možno sa až moc bojím ale momentálne by som nekupoval pečivo ktoré nieje zabalené.

Ja mam doma respirator FFP2 som kupoval ešte pred rokom, lebo sme prerábali dom. Ale mrzí ma, že som nekúpil FFP3 a aspoň 100 kusov kedže sesternica pracuje ako sestrička a čo som s ňou hovoril tak je to u nich brutálne, dezinfekčný gél im nedajú, vraj čakajú keď to bude horšie a rúška dostávajú tie obyčajne 1 ks na týždeň.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Dreamer napísal: Suhlasim, ale ak je niekto sam, ako si nakupi potraviny? Ako bolo spominane, nie kazdy ma auto a nie kazdy si moze dovolit taxi a to ani nie je velmi vhodne, tesco potraviny domov nema ziadne volne terminy.

BTW Neviete aku maju ucinnost v percentach: respiratory FFP4, FFP3, FFP2, klasicke rusko, doma vyrobene z bavlneneho tricka, prip. aky material je najlepsi?

Matovic spominal v RTVS ze rusko ma tusim 90% a bavlnena latka z tricka 50%, ze je to lepsie ako 0%, ze dve vrstvy su este lepsie, ale ako presne to je?

Dalsia otazka, moze koronavirus prezit v potravinach, pecive, ovoci, zelenine, staci umyt, alebo varenie a pecenie virus bezpecne zabije? O tom sa prilis nehovori.

Inak na Markize je specialne "Na telo" prave teraz, hovoria tam celkom uzitocne veci.
To bola štúdia nejakej americkej univerzity, že keď si na nos natiahneš len tričko, tak to zachytí 50% tvojho kašlania a kýchania. 90% mali špeciálne filtre z vysávača. Proti vírusom sú najúčinnejšie aspoň FFP3 respirátory, ale tie teraz nezoženieš a potrebujú ich hlavne zdravotníci, ktorí sú v kontakte s pacientmi pozitívnymi na SARS-COV-2.

Vírus mimo hostiteľa prežije len pár minút v takej koncentrácii, aby bol schopný niekoho infikovať. Malo by stačiť, ak si nákup doma vyložíš a umyješ si ruky. Potraviny v obaloch by mali byť bezpečné. A umývať ovocie a zeleninu sa doporučuje aj mimo epidémie koronavírusu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

k tym respiratorom a ruzkam. ty nepotrebujes taky jemny filter aby cez neho nepresiel virus. virus sam o sebe neprezije. tebe uplne staci ruzko zastavilo tu kvapocku ktoru niekto vykaslal a obsahuje virus.
baldorex
Addict
Addict

https://smartairfilters.com/en/blog/bes ... ask-virus/

Originál obrázku čo sa šíri preložený cez zomri a zopár expertov tvrdí, že z vysávača myslia hepa filter. Hipster asi nemal otvorený vysávač a filter v živote nevidel...

https://smartairfilters.com/wordpress/w ... -masks.jpg

Btw kto má auto a potrebuje súrne aspoň jednu rúšku, tak je súčasťou lekárničky. Ja exspirované lekárničky odkladám doma do skrinky a mám z toho potom domácu lekárničku :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dik za odpovede. Napadlo mi, ze pri pecive by mohla pomoct aj mraznicka, niekto to uz spominal, ale hlavne to ovocie a zelenina, kvoli imunite to kazdy odporuca, ale vazne staci umytie? Ak by bol jeden nakazeny a ten by dokladal prave ovocie a zeleninu, nie je to riziko? Ja som nakupil mrazenu zeleninu, tam by malo byt riziko asi nulove, virus by nemal v mraze prezit ani na obale, je to tak?

EDIT: baldorex - dakujem. :plus:

K bavlnenym ruskam, staci ich po pouziti vyprat v umyvadle teplou vodou, alebo sa musia aj zehlit? Prip. dat do sacku a do mraznicky?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Neviem koľko ten vírus prežije mimo hostiteľa, keďže sa tie údaje rozchádzajp, ale čítal som že radovo v hodinách, niekde až dňoch. Čiže napr. ak jablko kúpiš, doma hneď umyješ, po 24 hodinách ho znova umyješ a zješ, tak by si mal byť úplne safe. :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja by som povedal ze virusu je nejaky chlad alebo mraz suma fuk. pri bakteriach je to ine, zamrznuta voda roztrhne bunku a teda znici bakteriu. virus ale nema/neni bunka.

ruzku staci prezehlit, netreba prat.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Prvá obeť koronavírusu v Maďarsku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Matematické simulácie šírenia vírusu v populácii. Veľmi dobre to ukazuje, aké je účinné vyhýbať sa sociálnym kontaktom. Aj keď "doma" zostanú len 3/4 populácie, dramaticky to limituje možnosť tzv. exponencionálneho nárastu ochorenia a významná časť populácie sa vírusom ani nenakazí.
https://www.washingtonpost.com/graphics ... simulator/
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ja ovocie a zeleninu davam do roztoku octu a vody 1:3 na 15-20 minut take kysle prostredie nevydrzi vecsina patogenov.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Jeden virológ vravel, že najúčinnejší spôsob, ako zabiť vírusy je proste tak posilniť imunitu, aby si vytvorila protilátky a vírus zabila. Takto postupne vyhynie vírus. Je jasné, že starší a chorí ľudia sú náchylnejší, ale aj tam platí, že posilniť imunitu čo najviac sa dá.
Psychická pohoda je veľmi dôležitá pre imunitu, preto je lepšie používať zdravý rozum, obozretnosť, ale nie paniku. A zamerať sa na posilnenie seba- fyzicky, psychicky...

Večer o 21:30 na STV1 budú MUDr. Fedor Čiampor a MUDr. Igor Stankovič
DoperMTA
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DoperMTA »

aacid napísal:k tym respiratorom a ruzkam. ty nepotrebujes taky jemny filter aby cez neho nepresiel virus. virus sam o sebe neprezije. tebe uplne staci ruzko zastavilo tu kvapocku ktoru niekto vykaslal a obsahuje virus.
čo táraš, vo vzduchu prežije pol hodinu na nejakých materiáloch aj tri dni napr. na oceli
baldorex
Addict
Addict

"Pellegrini vysvetlil situáciu s rúškami: Pripravili sme hotovosť vyše milión eur, Nemci nás však preplatili.

Premiér Peter Pellegrini, že Slovensko už malo zarezervované dva milióny rúšok na Ukrajine."

https://slovensko.hnonline.sk/2112447-p ... preplatili

"Vláda síce žiada obyvateľov s dýchacími problémami, aby ostali doma, ale vo všeobecnosti hovorí, že zákaz hromadných verejných zhromaždení nezastaví šírenie.

Naopak, podľa britskej vlády vystavenie veľkej časti populácie vírusu vybuduje kolektívnu imunitu.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22359152/britania ... filmu.html
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

pozri ten virus nema kridla, nelieta si len tak vzduchom. do ovzdusia sa dostane tak ze ho niekto vykasle. ale ten niekto nevykasle cisto iba virus, vykasle mikrokvapocky slin v ktorych sa ten virus nachadza. takato mikrokvapocka moze lietat vzduchom aj pol hodinu, ale ked padne na ruzko cez ktore dycha, tak sa zasekne tam. a aj tam ostane. nema kridla a nema ani nohy, ze by sa vybral cez ruzko na prechadzku, na druhej strane zbadal usta a skocil do nich.
z tej ocele sa tiez nema ako dostat tebe do tela pokial tu ocel neoblizes alebo nechytis a potom si prsty nestrcis do nosa.

ja som to pisal na margo toho ze ludia tu rozpravaju ze treba fpp3 ci fpp4, pritom obycajne ruzko, hoc aj bavlnena satka cez usta je viac nez dostatocna. aj ten virolog dnes v natelo hovoril ze ma na sebe tu najobycajnejsiu ruzku, lebo to na 90% staci. keby ide do nemocnice, uvazuje o niecom lepsom, keby ide na oddelenie kde su nakazeni tak samozrejme dava respirator, ale pre bezneho cloveka je obycajne ruzko co si aj spravis sam doma uplne dostatocne. ta druha mudra teta co tam bola zase rozpravala o tom ze ludia panikaria s ruzkami a respiratormi a pritom je aj tak najdolezitejsia hygiena. umyvat si ruky a nic nechat.
mne sa to tiez dnes stalo, ze som prisiel domov, dal si ruzko dole a uz mi zena hovorila ze rukami ktore som si este neumyl som chytil ruzko z vnutornej strany.
Napísať odpoveď