Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa baldorex »

Pozerám na túto masku https://m.aliexpress.com/item/4000751224492.html a z hľadiska ochrany druhých mi príde maximálne nevhodná. Otvor na výdych je bez filtra, takže v prípade kýchnutia či kašľu to ide rovno von. Ale vstupný filter je zaujímavý.
Mirrorion
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Mirrorion »

prosím má niekto info, v akom režime aktuálne funguje pošta? mali by mi prísť nejaké veci.
ďakujem
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Včera po 19:00 vysielali mimoriadnu tlačovú besedu vlády naživo až 3 SK televízie.
Prílohy
Screenshot_20200316-051418.png
Screenshot_20200316-051522.png
Screenshot_20200316-051637.png
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

baldorex napísal:Pozerám na túto masku https://m.aliexpress.com/item/4000751224492.html a z hľadiska ochrany druhých mi príde maximálne nevhodná. Otvor na výdych je bez filtra, takže v prípade kýchnutia či kašľu to ide rovno von. Ale vstupný filter je zaujímavý.
- ta maska je podla vsetkeho iba proti prachu, aby si sa nenadychal exhalatov z dopravy, nie je urcena na ochranu pred virusmi. Na to potrebujes ochrannu triedu FFP3 aj ked je pravda ze aj obycajne ruska nieco malo chrania tvoje okolie.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Pellegrini na včerajšej mimoriadnej tlačovej besede vlády povedal, že rúška budú pre každého zadarmo.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

lukas9206 napísal:O akú kolektívnu imunitu ide? Úplne tomu nerozumiem. O Corone sa ešte veľa vecí na 100% nevie, a vystaviť národ len tak "neznámej" chorobe mi príde, choré? V podstate ani na chrípku ľudia nemajú imunitu, a môžme sa opakovane nakaziť. Ešte keď to môže časom mutovať. Úplne tomu nerozumiem. Skúste mi to vysvetliť :-D

Na fb na stránke "Na telo" na toto odpovedá aj Vladimír Krčméry (odpovede divákom), niečo v zmysle, že viac ľudí bude mať protilátky a teda ten vírus nebude mať kam putovať. Takže vyhynie. Tam to lepšie vysvetlili.

Cez víkend vraveli, že v piatok/sobotu pricestovalo na SK okolo 20 000 Slovákov zo zahraničia. A ešte pricestujú. OK, všetci pôjdu do karantény, to ešte chápem. Ale keďže hlavne tí pricestovaní sú nakazení vírusom, tak potom tie štatistiky, koľko ľudí je vírusom nakazených je trochu nanič, keďže je to vírus dovezený, nie šírený. Ak niekto príde napr. až v lete , štatistiky s koronou nezaniknú, zase budú ďalší ľudia identifikovaní. Ta ako čo? Zavrú všetko na pol roka, lebo ľudí aj tak bude viac? A kto zaplatí tým ľuďom ušlé výplaty? Vláda? Lebo síce chápem teraz tie prísnejšie opatrenia, ale ten vírus tu očividne ešte dlho bude. A potom možno platia tej Merkelovej slová, Anglicko či ten Krčméry v tom Na telo, že ľudí sa nakazí viac až si vytvoria imunitu.

A keď sa ten Krčméry pýtal, že z tých nakazených, koľko je vlastne chorých, tak vraj že 80% chorých nie je.

Akože zišli by sa presnejšie údaje. Že koľko vzniklo rozšírením, koľkí sem nakazení prišli, ako sa cítia, koľkí z tých vyliečených už sú opäť medzi ľuďmi.. Proste všade len panika, prísne opatrenia, ale často to človeku nič nepovie. A nemôžu zastaviť život nadlho, inak nech ten štát platí všetkým tie ušlé mzdy.

Chápem, že sa snažia, aby nebol kolaps nemocníc. Ale keď sem dovezú veľa chorých, tí snáď tie nemocnice potrebovať nebudú? Veď zrejme to bude pribúdať tak či tak. Proste len samé zákazy, príkazy, ale málokedy niečo povzbudzujúce alebo rady. Len odporúčania s tou hygienou, nenavštevovať starých ľudí, ale nikde nič o tom, aby si starí ľudia posilnili to zdravie a šli na slnko atd... Chápete, že ak ten vírus tu aj tak bude (keďže väčšinou neprejavený), tak sa s ním aj tí starí ľudia môžu stretnúť, tak je lepšie povedať im, ako to ZVLÁDNU ( majú zvládnuť čo najlepšie) . Nemôžu byť odlúčení od ostatných večne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

zuzanuska

1/Nezanikne.Rovnako ako chripkovy virus tak aj Covid 2019 zostane v ludskej populacii navzdy/samozrejme bude priebezne mutovat a menit sa ako kazdy virus/. Ale v buducnosti uz bude existovat aj nejaka vakcina a dalsie lekarske metody ktore dnes este nie su odskusane.

2/Statistiky skutocne velku vypovednu hodnotu nemaju, ale to sme tu uz viackrat spominali, pretoze vo vecsine aj vyspeleho sveta sa uz davno menej rizikovi /mladi a dovtedy zdravi/ jedinci netestuju, lebo to by bolo technicky aj financne neunosne. Skutocne pocty tych co su a uz aj prekonali Covid sa odhaduju v rozsahu 10-100 nasobok oficialnych statistik.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ešte si zabudol na ďalší faktor: vakcína môže byť do konca roka. Ak to dovtedy zvládneme trebárs aj v obmedzenom režime, bude to jedno z najväčších medicínskych víťazstiev.
zuzanuska
Professional
Professional

A vlastne moja babka aj tak musí chodiť pravidelne na kontroly krvi. Pochybujem, že by doktorka so sestričkou behala za každým po meste. Takže aj tak pôjde čoskoro medzi ľudí. Na slnko chodí, ešte jej asi nakážem tie pomaranče atd... nech má čo najlepšiu imunitu.

//autoeditácia príspevku (16 Mar 2020, 7:19)
Ja som počula od epidemiologičky, že keď sa vynájde vakcína, nebudeme ju už potrebovať, lebo choroba bude na ústupe. Veď to tiež treba testovať tie vakcíny a na to nie je čas.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ohladom vyvoja a schvalovania novych liekov/vakcin trochu situaciu sledujem.
A tento vyvoj je velmi drahy, velmi zdlhavy a velmi casto konci neuspesne, co su pre danu firmu vyhodene peniaze do kanala. Staci aby jeden clovek z tych mnohych testovanych mal zavazne zdravotne problemy ktoreho povodcom je skumany liek a vyvoj lieku sa uplne zakaze. Mam investicie do svetovych firiem ktore vyvijaju lieky a mozem potvrdit ze je to extremne rizikovy biznis s neistym vysledkom do poslednej chvile. Laik vidi iba to, ze potom ten liek sa predava castokrat za pomerne vysoku sumu, ale uz nevidi to vsetko co stalo za tym vyvojom + to ze patent pre firmu trva iba obmedzeny cas a castokrat sa deli medzi viacero firiem.

Ako to dovtedy dokym bude vakcina/liek zvladneme? Tak ako to zvladne imunitny system konkretnych ludi.
Virusi su evolucne nepomerne starsie, extremne jednoduche a tym padom aj dokonalejsie ako zivocichy. Virus nie je zivy. Neustale mutuje. Tym je povedane, ze pokial bude clovek nadalej viazany na svoju biologicku podstatu, tak vzdy raz zacas pride smrtiaca epidemia ktorej bude celit iba s problemami. Celkom urcite skor ci neskor pridu take mutacie virusov oproti ktorym Covid 2019 je iba prijemne straveny den v lunaparku..

Preto vedci a futurologovia odporucaju, aby sa vazne riesila idea samostatnej kolonie napr na Marse, pretoze skor ci neskor, mozno az v dalekej buducnosti moze vzniknut virus/bakteria s potencialom vyhubenia celej ludskej rasy.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

taki7 napísal:Pellegrini na včerajšej mimoriadnej tlačovej besede vlády povedal, že rúška budú pre každého zadarmo.
tu som zvedavy ako to bude fungovat, kto ich bude rozdavat a ci sa bude viest aj evidencia
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

gogo956 napísal:ohladom vyvoja a schvalovania novych liekov/vakcin trochu situaciu sledujem.
A tento vyvoj je velmi drahy, velmi zdlhavy a velmi casto konci neuspesne, co su pre danu firmu vyhodene peniaze do kanala. Staci aby jeden clovek z tych mnohych testovanych mal zavazne zdravotne problemy ktoreho povodcom je skumany liek a vyvoj lieku sa uplne zakaze. Mam investicie do svetovych firiem ktore vyvijaju lieky a mozem potvrdit ze je to extremne rizikovy biznis s neistym vysledkom do poslednej chvile. Laik vidi iba to, ze potom ten liek sa predava castokrat za pomerne vysoku sumu, ale uz nevidi to vsetko co stalo za tym vyvojom + to ze patent pre firmu trva iba obmedzeny cas a castokrat sa deli medzi viacero firiem.

Ako to dovtedy dokym bude vakcina/liek zvladneme? Tak ako to zvladne imunitny system konkretnych ludi.
Virusi su evolucne nepomerne starsie, extremne jednoduche a tym padom aj dokonalejsie ako zivocichy. Virus nie je zivy. Neustale mutuje. Tym je povedane, ze pokial bude clovek nadalej viazany na svoju biologicku podstatu, tak vzdy raz zacas pride smrtiaca epidemia ktorej bude celit iba s problemami. Celkom urcite skor ci neskor pridu take mutacie virusov oproti ktorym Covid 2019 je iba prijemne straveny den v lunaparku..

Preto vedci a futurologovia odporucaju, aby sa vazne riesila idea samostatnej kolonie napr na Marse, pretoze skor ci neskor, mozno az v dalekej buducnosti moze vzniknut virus/bakteria s potencialom vyhubenia celej ludskej rasy.
Už sa v tom strácam, ale nemá už aj Covid 19 dve mutácie? Či je to zase len hoax?
zuzanuska
Professional
Professional

Ja sa normálne skôr teraz bojím ľudí, než o ľudí. Táto panika a strach, čo médiá vytvárajú tým, že stále hlásia, kto sa nakazil a kto umrel, vyvoláva v ľuďoch to najhoršie. Teraz som šla do jedného menšieho obchodu, tam dali nápis, že bez rúška či šatky tam je vstup zakázaný. OK, ja som šatku mala (keďže rúška, kto aj šije, to je na týždeň vypredané, v lekárni jasne že nemajú), lenže chúďa babička, ktorá si šla po jednu vec a nepustili ju do obchodu. Ok, však kúpim jej. Ale ľudia z toho robia paniku, hoci ich to ani veľmi neochráni a div, že babičku neprevalcujú.

Namiesto toho, že by ľudia držali spolu, na seba zazerajú, ako keby bol každý potenciálny vírusový vrah. A to nechápu, že sa skôr či neskôr aj tak možno nakazia alebo nakazení už sú. Takže gratulujem médiám, určite sú ľudia, ktorým sa táto panika hodí, každý politik sa môže teraz hrať na záchrancu a spasiteľa, farma loby zarobí na pár rokov dopredu, a bohvie. Vírusy tu vždy boli a budú a keby niet médií,pre ktoré je táto senzácia tiež veľmi prospešná, ľudia by zrejme aj spokojnejšie spali a žili.

//autoeditácia príspevku (16 Mar 2020, 8:36)
"Štúdia vedcov z Pekinskej univerzity a Pasteurovho inštitútu v Šanghaji spadajúceho pod Čínsku akadémiu vied zistila, že agresívnejší kmeň nového koronavírusu (kmeň L) spojený s ohniskom vo Wu-chane predstavoval asi 70 percent analyzovaných prípadov, zatiaľ čo 30 percent bolo spojených s menej agresívnym typom (kmeň S)." A tento slabší je vraj ten, čo prišiel sem.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ale tak je to spravne, treba si zvyknut nosit ruska. Dobre si urobila a babicka nabuduce tiez bude mat. Jasne, ze latkove rusko ta neochrani na 100 %, ale ked ich budu mat vsetci, tak sa sanca na prenos virusu znizi. Pre priklad si staci pozriet priebeh nakazy v azijskych krajinach kde je nosenie rusok bezne.
Nosenie ruska v sucasnej situacii na Slovensku nie je panika ale zdravy rozum. Som zvedavy ako to cele dopadne v Britanii a hlavne kao to zvladne ich zdravotnictvo. Teoreticky ma Johnson pravdu ale prakticky im nie len ze mozu dojst lozka v nemocniciach ale mozno aj zakladne lieky na zmiernenie horucky.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ja som zase včera bol prekvapený. V nedeľu večer v Lidli som bol prvý krát s respirátorom. Úprimne som myslel, že nás bude pár, ale z asi 30 ľudí čo sa tam premlelo boli asi štyria bez rúška. Inak, nikdy v živote som v obchode nezažil také ticho, pokoj, kľud a plné regále. :D (bez sarkazmu, úplne vážne)
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Babka mala ostať doma a požiadať o pomoc rodinu, susedov. Ak tú možnosť nemá, tak starostovia a rôzni dobrovoľníci organizujú rôzne donášky práve pre takéto rizikové osoby. Od babky to bola čistá nezodpovednosť a hlavne risk do svojím zdravím. Btw čo také dôležité si jej kúpila?

Beriem to ako alternatívu k bežnej papierovej rúške, všetko je lepšie ako nič a hepa filter je lepší ako obyčajný papier.
gogo956 napísal:
- ta maska je podla vsetkeho iba proti prachu, aby si sa nenadychal exhalatov z dopravy, nie je urcena na ochranu pred virusmi. Na to potrebujes ochrannu triedu FFP3 aj ked je pravda ze aj obycajne ruska nieco malo chrania tvoje okolie.
zuzanuska
Professional
Professional

Ona mala deti uväznené v BA v karanténe (čo pricestovali z Česka), a keď v jej najbližšej blízkosti žijú práve tí starší ľudia, veľmi nemala koho. Navyše, nemohla vedieť, že ju nepustia. A tak normálne veci na jedenie, nie všetci majú zásoby doma na týždeň.

//autoeditácia príspevku (16 Mar 2020, 9:07)
Teraz som videla na fb fotku, poplašné správy, že nejaké bezdomovec je nakazený koronou a jazdí v BA a NR (to neviem teda, za čo by jazdil).
To už sa všetci budú udávať navzájom a šíriť paniku. Vraví sa, že strach zabije viac ľudí než vírus (možno sa to myslí kvôli tej imunite, že strach, stres utlmuje imunitu)
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Neskutočne veľa hoaxov a poplašých správ sa šíri na nete. Nerozumiem absolútne, čo z toho ľudia majú. Treba to nahlasovať.
Aj pred pár dňami nejaká tupka pracujúca v rakúsku nahrala velice dôležitý monológ o tom, ako má z overeného talianskeho zdroja, že brufén v spojitosti s koronou zabíja. Strašné kvantum zdieľaní to malo. Našťastie to hneď polícia na FB dala na pravú mieru, lebo ľuďom chýba základná gramotnosť, najmä čo sa týka rozoznávania hoaxov a fake news.
gogo956
Redeemer
Redeemer

begbee

kolko ma Covid 2019 mutacii netusime a nie je to ani velmi dolezite, podstatnejsie je, ktore mutacie zvysia nebezpecnost voci ludom a ktore mutacie su irelevantne.

"SARS-CoV-2 accumulates an average of about one to two mutations per month,"

https://www.sciencemag.org/news/2020/03 ... rinterpret

Virusi/bakterie mutuju neustale, s tym sa treba zmierit a brat to ako nemenny fakt.
Napísať odpoveď