Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
Tie jej deti nemajú internet a nepozerali včera tv? Veď už je takmer všade že ťa nepustia bez rúška ani do MHD ani do obchodu. Ako hovorím, ak nemala koho požiadať o pomoc v okolí, tak môže volať na miestny úrad. Starostovia ponúkajú pomoc, magistrát....https://bratislava.sk/sk/sprava/pomaham ... jsim-z-nas
Naozaj sa netreba hrať na hlúpeho. Chudera babka musela byť v strese.
Naozaj sa netreba hrať na hlúpeho. Chudera babka musela byť v strese.
Jednak Slovensko nie je iba Bratislava. A jednak treba si pomáhať, nie ukazovať na seba prstom. 
inac btw odkial maju mat ludia ruska, ked sa nedaju nikde kupit? nie kazdy si ju vie sam vyrobit..
Obmotaj si uterák okolo hlavy.
-
yoggy
Niekde v LM ich nie je problem zohnat, ale v BA je to celkom dost problem. Ja som bol vcera na vychadzke a stretol som asi 3 ludi co to mali... 2 z toho mali podomacke a jeden mal chirurgicke...
A ked som bol naposledy v potravinach (tusim vo stvrtok), tak nemal absolutne nikto.
A ked som bol naposledy v potravinach (tusim vo stvrtok), tak nemal absolutne nikto.
zuzanuska napísal:Jednak Slovensko nie je iba Bratislava. A jednak treba si pomáhať, nie ukazovať na seba prstom.
Počúvaj ma, v predchádzajúcom príspevku som písal všeobecne, lebo viem že starostovia a dobrovoľníci ponúkajú pomoc dôchodcom a ľuďom v karanténe takmer v každej dedine.
Ty si následne upresnila že ide o ba, tak som potom aj ja konkretizoval. Nesnaž sa ti zase robiť ba komplex.
Ak rúško nemáš, tak si ho vyrob. Vhodný materiál na doma každý a keď je niekto tak neschopný, že nevie nič vymyslieť, nech ostane radšej doma.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Je neuveriteľné, ako sa z toho v podstate za víkend stala spoločenská norma. Ale je to dobre, teraz ho majú všetci a nikto si nepripadá v rúške "blbo".
Opravím ťa. 80% chorých má mierne príznaky, čo z medicínskeho hľadiska znamená, že nemajú obojstranný zápal pľúc a nepotrebujú byť napojení na prístroje. Ale majú horúčku, bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov, celkovú únavu a suchý dráždivý kašel.zuzanuska napísal:A keď sa ten Krčméry pýtal, že z tých nakazených, koľko je vlastne chorých, tak vraj že 80% chorých nie je.
ozaj netreba strasit mutovanim. treba rozmyslat logicky. chripka je tiez virus. mame ju tu stovky rokov, kolko krat zatial zmutovala na nieco horsie?gogo956 napísal:begbee
kolko ma Covid 2019 mutacii netusime a nie je to ani velmi dolezite, podstatnejsie je, ktore mutacie zvysia nebezpecnost voci ludom a ktore mutacie su irelevantne.
"SARS-CoV-2 accumulates an average of about one to two mutations per month,"
https://www.sciencemag.org/news/2020/03 ... rinterpret
Virusi/bakterie mutuju neustale, s tym sa treba zmierit a brat to ako nemenny fakt.
treba si uvedomit co je to mutacia, mutacia je nahodna zmena genetickej informacie. to nahodna je dolezite, lebo ano, 1-2 mutacie mesacne, ale 99,9% tych mutacii bude absolutne neskodnych.
toto je ciste strasenie verejnosti. podobne ako s tymi ruzkami ked tu dookola pises ze treba fpp3. nie, netreba. beznemu cloveku co vedome neprichadza do styku s nakazenymi (rozumej nemocnice, karantena ci predavac v obchode) uplne staci obycajne ruzko.
ludia su zblbnuti, vykupuju drahe respiratory a potom chybaju tym co to ozaj potrebuju.
Jediné riešenie bude vakcína. Už len do vtedy zabrzdiť šírenie a aby dovtedy prežilo aj hospodárstvo a ľudia (finančne).
https://www.aktuality.sk/clanok/773240/ ... dny-zdroj/
Asi sa zastaví výroba vo Volkwagene. A zastavenie požadujú aj v iných výrobách.
https://www.aktuality.sk/clanok/773271/ ... it-vyrobu/
https://www.aktuality.sk/clanok/773240/ ... dny-zdroj/
Asi sa zastaví výroba vo Volkwagene. A zastavenie požadujú aj v iných výrobách.
https://www.aktuality.sk/clanok/773271/ ... it-vyrobu/
aacid
1/to ako podrazdene si reagoval na moj prispevok, viacej vypoveda o tvojom vnutornom strese ako o mojom prispevku, lebo nie je v nom nic co by sa dalo nazvat "strasenim"
2/nosenie rúšok ma velky význam u ludi ktorý su už nakazený, aby v pripade kasla ci kychnutia nerozsirovali kvapocky na velku vzdialenost. Naviac, nikto kto sa citi teraz zdravy a nema za sebou test, nemoze s istotou tvrdit, ze nakazeny nie je. Takze ano, urcite to ma velky vyznam.
Ale ked sa na to pozrieme z akedemickeho pohladu, tak ruško zdravemu cloveku neprinasa zasadne benefity, pretoze ci uz latka alebo papier maju pomerne velke medzery a co je este dolezitejsie, tak ruško neprilieha ani zdaleka tesne k pokozke.
Ale aby si si to zle nevysvetlil, tak znovu opakujem, ze ano mali by sme nosit ruska, v lepsom pripade respiratory. Problem je ale to, ze v skutocnosti prilis nepriliehaju. Nechcem zovseobecnovat, ale teraz som napr testoval polotvarovu masku s vymenitelnym filtrom do chemickeho priemyslu a som prekvapeny, jej netesnostou. Ano priznavam, ze ide o neznackovy vyrobok, kvalitna znackova maska ale je uz celkom slusna pálka, nemal som zatial moznost testovat..
1/to ako podrazdene si reagoval na moj prispevok, viacej vypoveda o tvojom vnutornom strese ako o mojom prispevku, lebo nie je v nom nic co by sa dalo nazvat "strasenim"
2/nosenie rúšok ma velky význam u ludi ktorý su už nakazený, aby v pripade kasla ci kychnutia nerozsirovali kvapocky na velku vzdialenost. Naviac, nikto kto sa citi teraz zdravy a nema za sebou test, nemoze s istotou tvrdit, ze nakazeny nie je. Takze ano, urcite to ma velky vyznam.
Ale ked sa na to pozrieme z akedemickeho pohladu, tak ruško zdravemu cloveku neprinasa zasadne benefity, pretoze ci uz latka alebo papier maju pomerne velke medzery a co je este dolezitejsie, tak ruško neprilieha ani zdaleka tesne k pokozke.
Ale aby si si to zle nevysvetlil, tak znovu opakujem, ze ano mali by sme nosit ruska, v lepsom pripade respiratory. Problem je ale to, ze v skutocnosti prilis nepriliehaju. Nechcem zovseobecnovat, ale teraz som napr testoval polotvarovu masku s vymenitelnym filtrom do chemickeho priemyslu a som prekvapeny, jej netesnostou. Ano priznavam, ze ide o neznackovy vyrobok, kvalitna znackova maska ale je uz celkom slusna pálka, nemal som zatial moznost testovat..
No ja sa pohybujem v menších mestách a spoločenská norma to rozhodne nie je a to najmä u dochodcov a premúdrelých hrdinov.Grim napísal:Je neuveriteľné, ako sa z toho v podstate za víkend stala spoločenská norma. Ale je to dobre, teraz ho majú všetci a nikto si nepripadá v rúške "blbo".
O to viac nakupujú ako zmyslov zbavený.
-
yoggy
Naco tie obmedzenia, ked aj tak sa vsetci stretnu v potravinach. 
uvidime do kedy 
vdaka za starost o mojom psychickom zdravi, ale ver mi, ja strach nemam, viem citat, viem kriticky rozmyslat. nemam prehnanu starost, dokonca ako jeden z mala stale chodim do prace aj ked by som mohol mat HO.gogo956 napísal:1/to ako podrazdene si reagoval na moj prispevok, viacej vypoveda o tvojom vnutornom strese ako o mojom prispevku, lebo nie je v nom nic co by sa dalo nazvat "strasenim"![]()
ja som len chcel vysvetlit ako je to s tym mutovanim, lebo mam pocit ze vela ludi si mysli a strachuje sa ze o 2 mesiace tu mame horsi/silnejsi koronavirus a pride koniec sveta. ale tie sance su take minimalne ze ovela viac uskodi ta panika ktoru to moze vyvolat. ludia uz teraz hromadne vykupuju potraviny, lebo im sibe, tak logicky treba este trochu prihodit do kotla nejakymi rozpravkami o mutovani.
hlavne ked niekto napise A ale uz nenapise B. (rozumej, A, virus mutuje casto, B, sanca ze zmutuje na nieco horsie je velmi nizka)
chrípka predsa mutuje a zabíja ľudí každý rok. Vakcíny proti chrípke obsahujú laicky povedané predpokladané mutácie, lebo vírus chrípky je každý rok mierne iný. Preto ani vakcína nie je 100% účinná a nezaručuje vyhnutie sa nákaze. Ale má veľký význam v tom, že rizikový pacient-srdciar, môže mať vďaka vakcíne po nákaze len mierne príznaky a prežije, pričom bez vakcíny by mohol byť v ohrození..aacid napísal: ozaj netreba strasit mutovanim. treba rozmyslat logicky. chripka je tiez virus. mame ju tu stovky rokov, kolko krat zatial zmutovala na nieco horsie?
Lebo keby sa stretávali v potravinách, v kine, divadle, reštaurácii, tak je tam násobne väčšia šanca na rozširovanie nákazy... Vidím že logika nič, nezabudni sa vybúriť v karmeyoggy napísal:Naco tie obmedzenia, ked aj tak sa vsetci stretnu v potravinach.
aacid
" lebo mam pocit ze vela ludi si mysli a strachuje sa ze o 2 mesiace tu mame horsi/silnejsi koronavirus a pride koniec sveta."
- hm, no ja som nic take o Coronaviruse nikdy nenapisal, ani myslim nikto iny, ani osobne nemam pocit ze by si to tu niekto myslel a v takom zmysle aj prejavoval.
--
Jedina vec ktoru som v tomto duchu naozaj spomenul je, ze vedecke kapacity predpovedaju, ze raz v buducnosti, niekto nevie akej dalekej, s pravdepodobnostou bliziaciou sa istote, vznikne supervirus/bakteria ktora moze byt skutocnym ohrozenim pre celu ludsku rasu.
Sme tu vsetci predpokladam dospeli ludia a tak chapeme ze vsetko co ma zaciatok ma aj svoj koniec.
Ci uz ide o ludsky zivot, zivocisny druh, ci vesmir ako taky.
" lebo mam pocit ze vela ludi si mysli a strachuje sa ze o 2 mesiace tu mame horsi/silnejsi koronavirus a pride koniec sveta."
- hm, no ja som nic take o Coronaviruse nikdy nenapisal, ani myslim nikto iny, ani osobne nemam pocit ze by si to tu niekto myslel a v takom zmysle aj prejavoval.
--
Jedina vec ktoru som v tomto duchu naozaj spomenul je, ze vedecke kapacity predpovedaju, ze raz v buducnosti, niekto nevie akej dalekej, s pravdepodobnostou bliziaciou sa istote, vznikne supervirus/bakteria ktora moze byt skutocnym ohrozenim pre celu ludsku rasu.
Sme tu vsetci predpokladam dospeli ludia a tak chapeme ze vsetko co ma zaciatok ma aj svoj koniec.
Ci uz ide o ludsky zivot, zivocisny druh, ci vesmir ako taky.
niekto s odbornostou v mikrobiologii, kto by mohol ozrejmit tu imunitu.
ja jasne, ze posilovat ju nie je nikdy na skodu. no napriklad ked som siel pred rokom do Maroka, dal som sa ockovat, aby som mal imunity voci chorobam, ktore v Europe nie su, alebo nie tak bezne. vyzaduje sa to aj od mojich kolegov, ked chodi ucit nasich subkontrakterov v Indii. takze ked pozname Corona Virus 19 od konca decembra, tak sa s tym ani nadupana imunita nevysporiada len tak. alebo som uplne mimo?
ja jasne, ze posilovat ju nie je nikdy na skodu. no napriklad ked som siel pred rokom do Maroka, dal som sa ockovat, aby som mal imunity voci chorobam, ktore v Europe nie su, alebo nie tak bezne. vyzaduje sa to aj od mojich kolegov, ked chodi ucit nasich subkontrakterov v Indii. takze ked pozname Corona Virus 19 od konca decembra, tak sa s tym ani nadupana imunita nevysporiada len tak. alebo som uplne mimo?
V Taliansku už majú v niektorých oblastiach prísnu karanténu. Včera v televízii ukazovali, že ľudia tam chodia k oknám a na plno spievajú ako len vládzu, okná sú dosť blízko, ani sused oproti nie je veľmi ďaleko, samozrejme že rúšky nemali, to ani náhodou. Oni sú takí sprostí, že tento vírus si asi aj zaslúžia.
Ale podobne to platí aj na Nemcov, Francúzov, u nich pokým nebolo 2 tisíc potvrdených tak sa robili, že sa nič nedeje, stále hazardujú ale toto môže dopadnúť dosť zle, bolo by na čase aby sa spamätali. Za pár dní už je trojnásobok a ide to raketovým tempom, oni asi súťažia kde sa to rozšíri rýchlejšie alebo čo.
Ale podobne to platí aj na Nemcov, Francúzov, u nich pokým nebolo 2 tisíc potvrdených tak sa robili, že sa nič nedeje, stále hazardujú ale toto môže dopadnúť dosť zle, bolo by na čase aby sa spamätali. Za pár dní už je trojnásobok a ide to raketovým tempom, oni asi súťažia kde sa to rozšíri rýchlejšie alebo čo.