Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
jackb
som iba laik, ale z toho co som precital by som ti vedel k tvojej otazke povedat asi tolko: kazdy clovek je svojim sposobom jedinecny a rovnako aj jedinecne reagujeme na rozne podnety. Existuju ludia ktori su napr imunny voci HIV virusu tj nikdy neochoreju na AIDS. Alebo na tuberkulozu, alebo ix dalsich tazkych chorob. Rovnako existuju ludia pre ktorych imunitny system nepredstavuje Coronavirus 2019 ziadnu vyzvu. Ale zase mozno tazko ochoreju na nejaku beznu chripku ktoru si zase nevsimne 80percent populacie- to mas ako v strategickej hre- vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody.
ceasar
ucelom virusu je aby sa siril a my sme iba nevedomymi ucastnikmi vecsej hry. Sme iba hodený kamen, ktory si mysli "letím lebo chcem".
//autoeditácia príspevku (16 Mar 2020, 11:26)
"Infektológ z Kramárov: Ak by nárazovo stúpol počet pacientov, tak to dopadne ako v Taliansku"
https://dennikn.sk/1802881/infektolog-z ... /?ref=tit1
som iba laik, ale z toho co som precital by som ti vedel k tvojej otazke povedat asi tolko: kazdy clovek je svojim sposobom jedinecny a rovnako aj jedinecne reagujeme na rozne podnety. Existuju ludia ktori su napr imunny voci HIV virusu tj nikdy neochoreju na AIDS. Alebo na tuberkulozu, alebo ix dalsich tazkych chorob. Rovnako existuju ludia pre ktorych imunitny system nepredstavuje Coronavirus 2019 ziadnu vyzvu. Ale zase mozno tazko ochoreju na nejaku beznu chripku ktoru si zase nevsimne 80percent populacie- to mas ako v strategickej hre- vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody.
ceasar
ucelom virusu je aby sa siril a my sme iba nevedomymi ucastnikmi vecsej hry. Sme iba hodený kamen, ktory si mysli "letím lebo chcem".
//autoeditácia príspevku (16 Mar 2020, 11:26)
"Infektológ z Kramárov: Ak by nárazovo stúpol počet pacientov, tak to dopadne ako v Taliansku"
ano, ale stale je plus minus rovnako rizikova, neni to tak ze minuly rok chripka zabila 5 tisic ludi a tento rok zmutovala a zabila 50 tisic.baldorex napísal:chrípka predsa mutuje a zabíja ľudí každý rok. Vakcíny proti chrípke obsahujú laicky povedané predpokladané mutácie, lebo vírus chrípky je každý rok mierne iný. Preto ani vakcína nie je 100% účinná a nezaručuje vyhnutie sa nákaze. Ale má veľký význam v tom, že rizikový pacient-srdciar, môže mať vďaka vakcíne po nákaze len mierne príznaky a prežije, pričom bez vakcíny by mohol byť v ohrození..
"ano, ale stale je plus minus rovnako rizikova, neni to tak ze minuly rok chripka zabila 5 tisic ludi a tento rok zmutovala a zabila 50 tisic."
-myslis ze raz nemoze prist mutacia chripkoveho virusu, ktory bude vyrazne nebezpecnejsi ako boli tie doterajsie?
Z coho presne vychadza tato tvoja istota?
-myslis ze raz nemoze prist mutacia chripkoveho virusu, ktory bude vyrazne nebezpecnejsi ako boli tie doterajsie?
Z coho presne vychadza tato tvoja istota?
...tak samozrejme že môže, niekoľko krát sa to stalo. V 1918 španielska chrípka zabila niekoľko desiatok miliónov ľudí. A priemerne je to asi takto:gogo956 napísal:-myslis ze raz nemoze prist mutacia chripkoveho virusu, ktory bude vyrazne nebezpecnejsi ako boli tie doterajsie?
"Every year an estimated 290,000 to 650,000 people die in the world due to complications from seasonal influenza (flu) viruses."
Tým ako postupuje globalizácia, tak si rozne patogeny vymiena stale vecsi pocet ludi stale rychlejsie.
Zaroven kazda generacie je, myslene ako priemer, zdegenerovanejsia /ako kazdy domestikovany druh/
Ked sa raz uvedie do praxe geneticka liecba, tak sa to zlepsi.
Zaroven kazda generacie je, myslene ako priemer, zdegenerovanejsia /ako kazdy domestikovany druh/
Ked sa raz uvedie do praxe geneticka liecba, tak sa to zlepsi.
-
starysomar
Hardcore addict
"Virusi/bakterie mutuju neustale, s tym sa treba zmierit a brat to ako nemenny fakt"
Nebolo by do budúcna namiesto zmierovania sa - dbať viac o vlastnú ochranu, hygienu?
Napríklad pred nákupom v obchoďáku si natiahnuť jemné rukavice, umývať si ruky hneď ako sa dá, nosiť rúška do veľkého davu ľudí a podobne?
Sú krajiny, kde napríklad rúška nosili dlho pred CoV a keby v jednej nežrali všetko, čo sa pohne - nemali by sme o čom písať teraz...
Nebolo by do budúcna namiesto zmierovania sa - dbať viac o vlastnú ochranu, hygienu?
Napríklad pred nákupom v obchoďáku si natiahnuť jemné rukavice, umývať si ruky hneď ako sa dá, nosiť rúška do veľkého davu ľudí a podobne?
Sú krajiny, kde napríklad rúška nosili dlho pred CoV a keby v jednej nežrali všetko, čo sa pohne - nemali by sme o čom písať teraz...
14 dní nemusí stačiť.
"Pacienti s novým koronavírusom môžu mať tento patogén v dýchacích cestách až 37 dní. Podľa agentúry Bloomberg sa to píše v novej štúdii, z ktorej tak vyplýva, že ľudia môžu byť koronavírusom infikovaní aj niekoľko týždňov."
https://www.etrend.sk/ekonomika/iba-14- ... siaca.html
"Pacienti s novým koronavírusom môžu mať tento patogén v dýchacích cestách až 37 dní. Podľa agentúry Bloomberg sa to píše v novej štúdii, z ktorej tak vyplýva, že ľudia môžu byť koronavírusom infikovaní aj niekoľko týždňov."
https://www.etrend.sk/ekonomika/iba-14- ... siaca.html
starysomar
urcite ze dodrziavat hygieniu je spravna vec, ja napr teraz do obchodu nosim gumene chirurgicke rukavice a po nakupe ich hned vyhodim. Covid sa ale v prvom rade prenasa kvapockovou infekciou, takze hlavna je ochrana dychacich ciest/očí.
baldorex
este horsie je to, ze niektori jedinci su uplne asymptomaticki tj vyzeraju zdravo, pravdepodobne nikdy nepridu na to ze maju v sebe nakazu ale budu ju nevedomky roznasat aj dlhe mesiace.
Citacia z vyssie uvedeneho clanku:
"S najväčšou pravdepodobnosťou túto epidémiu šíria mladí ľudia v populácii, najmä tí, ktorí nemajú príznaky. Nevedia, že sú nakazení, a ochorenie roznášajú najaktívnejšie."
urcite ze dodrziavat hygieniu je spravna vec, ja napr teraz do obchodu nosim gumene chirurgicke rukavice a po nakupe ich hned vyhodim. Covid sa ale v prvom rade prenasa kvapockovou infekciou, takze hlavna je ochrana dychacich ciest/očí.
baldorex
este horsie je to, ze niektori jedinci su uplne asymptomaticki tj vyzeraju zdravo, pravdepodobne nikdy nepridu na to ze maju v sebe nakazu ale budu ju nevedomky roznasat aj dlhe mesiace.
Citacia z vyssie uvedeneho clanku:
"S najväčšou pravdepodobnosťou túto epidémiu šíria mladí ľudia v populácii, najmä tí, ktorí nemajú príznaky. Nevedia, že sú nakazení, a ochorenie roznášajú najaktívnejšie."
Práve preto má zmysel aby nosili rúška všetci, nie len tí čo sa cítia chorí.
Zase ja si nemyslím, že nosiť stále rúška a rukavice je cesta. (nemyslím teraz v súvislosti s vírusom, ale hocikedy, o rok, o desať rokov) Neviem do akej miery musí byť imunita vystavovaná ťažkým podmienkam, aby fungovala, len aby sa potom nestalo, že budeme zhýčkaní a zabije nás ozaj aj soplík.
Podľa mňa by úplne stačilo, keby sa stalo štandardom to, že chorý človek si medzi ľudí vždy vezme rúško/rukavice. Ten rozdiel by bol gigantický, obvoďáci by nemali čo robiť. Len je to nereálne, lebo ľudí doženie len strach, nie prevencia.
Podľa mňa by úplne stačilo, keby sa stalo štandardom to, že chorý človek si medzi ľudí vždy vezme rúško/rukavice. Ten rozdiel by bol gigantický, obvoďáci by nemali čo robiť. Len je to nereálne, lebo ľudí doženie len strach, nie prevencia.
Rúška majú minimalizovať šírenie nákazy a teda ho spomaliť. Aby sme tu nemali exponenciálny nárast nakazených ako v Taliansku. Jednu chybu sme už urobili počas volieb.
Nikto netvrdí že budeme nosiť týždeň rúška a vírus zmizne. Len to že ich nosenie na zmysel.
Nikto netvrdí že budeme nosiť týždeň rúška a vírus zmizne. Len to že ich nosenie na zmysel.
To nikto nepovedal. Samozrejme, že teraz je ideálne, aby mal človek rúško aj keď ide vysypať smeti.
Skôr som myslel v priemernej dobe, keď žiadne pandémia vo svete nie je. Lebo z postov vyššie som to pochopil tak, že by sme rúška mali nosiť stále, rovnako aj rukavice, čo je podľa mňa zbytočné.
Skôr som myslel v priemernej dobe, keď žiadne pandémia vo svete nie je. Lebo z postov vyššie som to pochopil tak, že by sme rúška mali nosiť stále, rovnako aj rukavice, čo je podľa mňa zbytočné.
- určite áno. Je to iba obmedzena ochrana, ale lepsie urobit aspon nieco ako nič.baldorex napísal:Práve preto má zmysel aby nosili rúška všetci, nie len tí čo sa cítia chorí.
Z ktorých príspevkov si pochopil že stále?
V Ázii už teraz bolo bežné, že ľudia ktorí sa cítili chorí, nosili rúšku kvôli ostatným. Rovnako ľudia so zníženou imunitou ju nosili. Predpokladám že v budúcnosti aj u nás prestane byť rúško hanba a ľudia to budú nosiť zodpovedne. Ale nie všetci a stále. Tak ako v Ázii.
V Ázii už teraz bolo bežné, že ľudia ktorí sa cítili chorí, nosili rúšku kvôli ostatným. Rovnako ľudia so zníženou imunitou ju nosili. Predpokladám že v budúcnosti aj u nás prestane byť rúško hanba a ľudia to budú nosiť zodpovedne. Ale nie všetci a stále. Tak ako v Ázii.
áno, rúška su bežné na verejnosti v Azii cez 30rokov a je to dobry pristup, prvy s tym zacali v Japonsku
baldorex: Nikde som ale nenapísal, že reagujem na teba.
Reagoval som na tento post: post2352063.html#p2352063
Z ktorého kontextu som aspoň ja pochopil, že sa bavíme o všeobecnej budúcnosti.
PS: Nie sú rúška v Ázii z veľkej časti kvôli smogu?
nenosia v azii ludia ruska primarne koli smogu? aspon mi to tak prislo.
pokial viem tak ruska sa nosia z dovodov infekcie a respiratory sa mozu tiez z dovodu infekcie ale aj kvoli smogu. Ale ten ucinok je obmedzeny, aby to malo na vyrazny ucinok proti smogu, tak to by si clovek musel dat aspon polotvarovu masku so serioznymi filtrami.. Dokonca som videl ze v Cine sa predavaju take mikro filtre ktore si clovek iba strci do nosnych dierok- samozrejme ucinnost musi byt miziva a nema to realny zmysel.
//autoeditácia príspevku (16 Mar 2020, 14:58)
cely problem Koronavirusu je v tom, ze virus sa napaja na receptory v plucach ktorych pocet u deti a mladych ludi je nizky. Ale u starych ludi je vysoky a preto maju aj taku vysoku umrtnost- to je cele tajomstvo. Plus samozrejme aj to, ze starsi ludia uz mavaju viacere chronicke ochorenia ktore kazdy dalsi zdravotny problem iba vyrazne zhorsuju.
citacia:
Aby sa vírus mohol v tele množiť, potrebuje istý receptor, ktorý sa v pľúcach detí nachádza len vo veľmi malej koncentrácii. V pľúcach mladých dospelých vo vyššej, ale relatívne nízkej miere.
S vekom jeho koncentrácia stúpa. Starší pacienti a tí s chronickými chorobami nielenže majú slabší imunitný systém, ale majú aj v pľúcach väčšiu koncentráciu receptora, na ktorý sa vírus viaže. Preto u starších pacientov prebieha ochorenie ťažšie a majú aj vyššie riziko smrti.
//autoeditácia príspevku (16 Mar 2020, 14:58)
cely problem Koronavirusu je v tom, ze virus sa napaja na receptory v plucach ktorych pocet u deti a mladych ludi je nizky. Ale u starych ludi je vysoky a preto maju aj taku vysoku umrtnost- to je cele tajomstvo. Plus samozrejme aj to, ze starsi ludia uz mavaju viacere chronicke ochorenia ktore kazdy dalsi zdravotny problem iba vyrazne zhorsuju.
citacia:
Aby sa vírus mohol v tele množiť, potrebuje istý receptor, ktorý sa v pľúcach detí nachádza len vo veľmi malej koncentrácii. V pľúcach mladých dospelých vo vyššej, ale relatívne nízkej miere.
S vekom jeho koncentrácia stúpa. Starší pacienti a tí s chronickými chorobami nielenže majú slabší imunitný systém, ale majú aj v pľúcach väčšiu koncentráciu receptora, na ktorý sa vírus viaže. Preto u starších pacientov prebieha ochorenie ťažšie a majú aj vyššie riziko smrti.
Rúšku kvôli kvapôčkovému prenosu, respirátor kvôli smogu.M142 napísal:nenosia v azii ludia ruska primarne koli smogu? aspon mi to tak prislo.
Už cez rok mám doma takúto masku s filtrom, používam na bicykel v meste.
https://m.aliexpress.com/item/32973132534.html
Prepáč, myslel som že reaguješ na všetky naše príspevky v kontexte, nie že to bude reakcia na starého somára...Hensym napísal:baldorex: Nikde som ale nenapísal, že reagujem na teba.