Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa heker »

retkvic - Ten posledny je priamo z Martina zo Zaturcia, bol na kongrese v Cesku. Zrejme pojde o dakeho lekara, pretoze teraz je dost kongresov u lekarov.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

retkvic napísal:Má niekto informácie, odkial presne pochadzajú tie prípady z Martina? Lebo nepovedať luďom, keď je to ešte v takto malom počte aspoň obec, z ktorej tí ludia sú je nanajvýš nezodpovedné, od všetkých uradov a štátu. Veď nemusia zverejňovať adresu tých ludí, iba názov obce, možno máme suseda, ktorý sa tým nakazil a ani obec nemusí potom mať informáciu, či tam má chorého občana, a ak takýto ludia idú do domácej karantény a potom chodia cez den na prechadzky, pripadne sa prechadzaju cez den okolo domu, bez toho, že by človek vedel, či sú nakazení je nanajvýš nezodpovedné.

Človek sa od nich mohol nakaziť, môźe mať príznaky a ked nevie, či je v obci niekto nakazený, tak si to ani nemusí spojiť, a nákaza sa môže veselo šíriť ďalej.
Nie je to potrebne, vzdy ked maju nakazeneho tak sa epidemiologovia pytaju s kym bol v kontakte. A tych ludi potom vysetria. Nie je dovod vyvolavat paniku tym ze zverejnia obec/ulicu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Velmi zaujimava stranka, zbieraju sa napady, mozete zaslat aj svoj, su tam strucne statistiky, dolezite info a rady a tiez FAQ, caste otazky, o ktorych som pisal, ze by sa hodili, mozno ich bude casom aj viac.

https://www.hackvirus.sk/

"Občianska iniciatíva, ktorá hľadá a spojí najlepšie nápady v boji proti COVID-19

Najlepšie riešenia zrealizujú IT experti počas virtuálneho hackatonu a budú zadarmo odovzdané Ministerstvu zdavotníctva Slovenskej republiky."
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Inak, čisto z matematického hľadiska. Nie je trochu divné, ako to dopadlo s Čínou, a aké sú prognózy pre ostatné krajiny?

Čína má skoro 1,4 miliardy obyvateľov, celkový počet prípadov tam teraz majú 80 tisíc, pričom aktívnych prípadov je tam už iba nejakých 8000 a každým dňom sa znižuje. Keď poviem, že im to časom hodí celkovo 150 tisíc prípadov, tak ich celková bilancia bude, že ten vírus malo asi 0,01% (STOTINA PERCENTA) obyvateľstva.

U nás a v okolí - kde o tom víruse dopredu vieme, padajú cifry od 10 do 70 percent obyvateľstva.

Viem, že v číne je diktatúra a tvrdší režim na obmedzenia, ale kua, až tak?
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

My sme si dovolili voľby bez akýchkoľvek opatrení, v UK si včera bežalo šesť tisíc ľudí maratón+diváci, Nemecko a Švajčiarsko sa včera zobudilo a zatvára podniky.. Taliani trávia karanténu spievaním na balkónoch, kde majú domy postavené "1m" od seba, určite ste to video videli... Španieli snáď škoda reči, maňána...

Naozaj sa tým číslam nie je čo diviť.

V Číne masívne opatrenia, cestou do roboty ti aktuálne minimálne 4x merajú teplotu, policajti majú termokamery s dosahom 5m a chodia po uliciach...u nás okrem letiska, kde ste videli merať teplotu?
U nás vo firme zatvorili všetky bočné vchody a vstup je možný iba cez hlavnú bránu... Čakal som že tam budú merať teplotu. Kdeže... Nič
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal:Velmi zaujimava stranka, zbieraju sa napady, mozete zaslat aj svoj, su tam strucne statistiky, dolezite info a rady a tiez FAQ, caste otazky, o ktorych som pisal, ze by sa hodili, mozno ich bude casom aj viac.

https://www.hackvirus.sk/

"Občianska iniciatíva, ktorá hľadá a spojí najlepšie nápady v boji proti COVID-19

Najlepšie riešenia zrealizujú IT experti počas virtuálneho hackatonu a budú zadarmo odovzdané Ministerstvu zdavotníctva Slovenskej republiky."
Ja taketo inicitovy vitam a som s nich nadseny, no posledne dva dni mi v tomto dali studenu sprchu.
Dost to pritahuje spekulantov, ktri by chceli tvoje data, dokonca v nejvetsej ceskej vyzve som "skusme sa nachvilu vykaslat na GDPR", videl som tri apky, ktore maju cloveka chranit pred nakazov, ale na to potrebueju tvoje GPS data, a samozrejme aktualny pobyt chorich ludi (priblizny je na nete), ale prsny je porusnie lekarskeho tajomstva. dalsia skupina je taka, co chce na danej situacii richlo zarobit.

Nastatie Aple aj Goole tieto aplikacie nechvalia, pokial za nimi nestoji medicinska institucia.

Dalsia skupina sa snzi vyvnut jednoduchu hoemamde plucnu ventilaciu, ale su to nadsenci, ktori nemaju skunosti z vyvojom medicinskych systemov, chybju im ludia z praxe (biomedicinsky inzinieri), nevedia ake problemi ich budu cakat v praxi a arduino ani RPi naozaj nie su vvhodne na vytvorenie niecoho na com ma zavisiet zivot.

Ja chapem to nadsenie, sam som chcel po skole medicinske systemy vyvjat, no ked chcu spravit nieco naozaj funcne, tak to chce cas aj na vyvoj aj na testovanie, no to by trvalo dlhsie ako tu bude coronavirus.

Pricom najvetsia pomoc je proste zostat doma.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Hensym: v Cine maju velmi ucinny monitoring obyvatelstva s rozpoznavanim tvare, tam si zrejme malokto dovolil porusit karantenu. Zo zaciatku to sice zatajovali, ale ked raz zacala karantena, tak bola ucinna. Ale tiez je mozne, ze tie cisla su v skutocnosti ine a rezim pustil von len take "propaganda number"
harrison314: suhlasim, tieto "hura" projekty pravdepodobne velmi nepomozu. Ked uz chce niekto pomoct z domu, tak moze zapojit napriklad svoju graficku kartu do projektu Folding@Home. Aktualne je tam viacero projektov, ktore sa venuju vyskumu covid-19 a kazdy moze prispiet svojou troskou.
Tu je to popisane v cestine: https://www.zive.cz/clanky/pomozte-pora ... fault.aspx
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Cina prisla so zakazom vychadzania, poslali tam vojakov a armadu do ulic, cize to sirenie dost eliminovali. U nas sa miesto toho isli decka lyzovat do Jasnej :D
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Bukovský mal dobrú poznámku. Na otázku, že či sa môže vírus dostať cez pootvorený kraj rúška, povedal, že buďte radi. Lebo keď sa k vám dostane malé množstvo vírusu, ale dostatočné na to, aby to vaša imunita zachytila, čiže neochoriete, ale imunita si vytvorí protilátky, tak je to niečo ako očkovanie.
Samozrejme, je rozdiel plná dávka vírusov a len minimum.
Imunita sa nebuduje v sterilnom prostredí, ale v kontakte so svetom.

//autoeditácia príspevku (17 Mar 2020, 19:11)
Pozerám, že Nitra sa poučila z ostatných nemocníc, kde kvôli 1 človeku musela ísť do karantény polka budovy, a určila iba jeden vstup do areálu s tým, že každému bude merať teplotu. Viem, ani nakazený človek nemusí mať teplotu. Ale aspoň nejaké opatrenie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Gothar napísal:harrison314: suhlasim, tieto "hura" projekty pravdepodobne velmi nepomozu. Ked uz chce niekto pomoct z domu, tak moze zapojit napriklad svoju graficku kartu do projektu
Ja sa najviac bojim, ze to dopadne ako haketon ceskej dialnicnej znamky, slavnostne vyhlasovali, ze za 2 dni spravili to co stat stal XY milionov, no v skutocnosti nespravili cele (len jednu cast riesnia a prave tu co vidia ludia) a o par dni im niketo dumpol celu databazu s osobnymi udajmi pouzivalov.
Ono na to staci, ze nieco nedomyslia.
zuzanuska napísal:Bukovský mal dobrú poznámku. Na otázku, že či sa môže vírus dostať cez pootvorený kraj rúška, povedal, že buďte radi. Lebo keď sa k vám dostane malé množstvo vírusu, ale dostatočné na to, aby to vaša imunita zachytila, čiže neochoriete, ale imunita si vytvorí protilátky, tak je to niečo ako očkovanie.
Samozrejme, je rozdiel plná dávka vírusov a len minimum.
Imunita sa nebuduje v sterilnom prostredí, ale v kontakte so svetom.
S tym mamdva problemy: nevies aku davku cez tu pootvorenu rusku dostanes a takto bezne ockovanie nefunguje.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ono to s tym ze Cina to "zvladla". Za prve, je to diktatura, takze si moze dovolit to co v Europe nefunguje. Za druhe, tie cinske statistiky treba brat s velkou rezervou- budu tvrdit oficialne cokolvek len aby utisili hysteriu. Najnovsie cinske media, aby ocistili posramotene meno Ciny ako siritela novej pandemie, tvrdia ze virus bol vytvoreny v Usa na znicenie cinskeho ludu..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

dalsia vec ohladom ciny je jej rozloha. oni boli schopny viac menej udrzat virus v jednom state. cina je obrovska a vdaka rezimu vedia velmi jednoducho obmedzit cestovanie.
staci pozriet tu: https://hgis.uw.edu/virus/
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Gothar napísal: Nie je to potrebne, vzdy ked maju nakazeneho tak sa epidemiologovia pytaju s kym bol v kontakte. A tych ludi potom vysetria. Nie je dovod vyvolavat paniku tym ze zverejnia obec/ulicu.
Neviem, paniku u mna skôr vyvoláva predstava, že pribúda nakazených a neviem kde presne.
Napr. teraz sedím doma so zapalom pluc, ktory prišiel z ničoho nič a teraz neviem či som nakazený, nie som, kto ma nakazil, akurat viem, že to mohlo byť buď na dent. hygiene, potom vo vol. komisii, pripadne spominanym susedom, ktoremu uz druhy den za sebou behaju v noci sanitky a akurat viem, že aj tam maju niečo ako zapal pluc a dnes som videl ako ho rodina podopiera a idu na prechadzku, všetci v respiratoroch.
A pochybujem, že sused uvedie všetky svoje kontakty, ak som napr. okolo neho len presiel, prípadne chodil okolo jeho kanalizacie, ktora je vyvedena ako trativod.

Ak by bola na stranke mvsr interaktivna mapa, kde by bol oznaceny kazdy pripad a k tomu s cca 50m radiusom od bydliska niekde na ceste označenie pripadu, tak by to uplne stačilo, neviem aku paniku by taketo niečo vyvolalo, takto sme všetci viac menej hluchý a slepý, kapacity na to majú a znázorniť bodku na mape bez udajov, možno len s datumom odberu, ak by bol pozitivny by nebolo na skodu.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Telefonat, ktory zodpovie preco mame tak malo potvrdenych pripadov:
https://www.mojevideo.sk/video/31bd0/te ... _(sk).html

Nezastavam sa ani jednej strany. Napr. z pohladu volajuceho sa mi nepaci jeho prejav a to, ze si to vyvrsuje na operatorovi, ktory za to isto nemoze, ale aj tak to sem postujem, ak to tu este nebolo.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Operátor za to nemôže a keď sa na neho budú ľudia rozčuľovať, nič to nevyrieši. Jednoducho nie sú ľudia / prostriedky / peniaze / všetko. Naše zdravotníctvo je výsmech, nemáme ani ministra.

Keď to vypukne natvrdo tak to bude veľmi zlé, zrejme horšie, než v Taliansku. Za tých mnoho rokov Smeru bolo zdravotníctvo (použijem veľmi mierny výraz) zanedbané a až teraz sa naplno ukáže, že aké vie mať taká vec dôsledky. Paradoxne práve Smer teraz žne politické body, Pelle ľudový hrdina, hoci on patrí k tým, čo môžu za to, že nebude lekárov, sestier, flekov v nemocniciach, zariadení, pomôcok atď.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Operátor za to nemôže. Ale je v prvej línii nahnevaného zákazníka, je jedno či je to zdravotníctvo ale mobilný operátor. Je to ťažká robota na psychiku.

Na druhej strane si zoberte zúfalstvo volajúceho, mať doma takého pacienta a byť pri ňom, nevedieť či je pozitívny... Nechcel by som....a byť v poradí, ktoré neexistuje a potom sa ešte dozvedieť, že sa vlastne ani odbery nerobia.... Skúste si to.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Zacne to virusom a potom to dorazi kriza. Vsak tu bude nezamestnanost aj 30%, teraz sa ukaze to, ze sme mali budovat svoje hospodarstvo na spotrebu a nie na export. :smt006
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

retkvic napísal: Ak by bola na stranke mvsr interaktivna mapa, kde by bol oznaceny kazdy pripad a k tomu s cca 50m radiusom od bydliska niekde na ceste označenie pripadu, tak by to uplne stačilo,
Bude presne taka appka, aj s tymi 50m. Volat sa ma Zostan zdravy
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

:lol:
Prílohy
89926300_3126613797397671_6592994637261045760_n.jpg
yoggy