EU posun casu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: EU posun casu

Príspevok od používateľa Hensym »

Mne už len predstava, že je konečne zase letný čas od rána zlepšila deň. ;)
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

No asi ten problém z časom tento rok nebude žiadny keďže je celý svet doma.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Kto vo svete mení čas a kto nie ?

http://www.whendoesthetimechange.com/
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nemení, kto má zdravý rozum...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Mapa je neaktualna, lebo Maroko nemeni, ale ako so pisal na predoslych stranach, vobec im ta narazova zmena nevadi.
taki7
Professional
Professional

Nie je pravda, čas sa mení i v Maroku: https://1url.cz/LzwKw

//autoeditácia príspevku (29 Mar 2020, 6:30)
Napr. v Amerike sa letný čas začína už v 2. marcovú nedeľu, na zimný sa vracajú v 1. novembrovú nedeľu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Mozno to za rok kral vratil... vlani telefony doslova netusila kolko bije: ci je cas ako v Londyne, alebo ako v BA.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Blbé, že nechali letný.
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Mne striedanie casu vyhovuje. Kombinuje vyhody oboch casov. V lete je dlhsie vidno vecer, v zime zase svita skor. Zvyknem si na to hned.

Neviem si predstavit, ze by bola tma v lete uz okolo siedmej. Ak by bolo na mne, tak by som to nechal tak ako to je momentalne. Ak by som si predsa len musel jeden cas vybrat, vybral by som si urcite letny
Hensym
VIP
VIP

Tiez mi striedanie vyhovuje, ale ak zrusit, tak nechat jedine letny. Zimny cas je uplne na hlavu - v lete ked sa da vonku fungovat tak bude svetlo zacinat uz pred tretou v noci a zapad slnka o hodinu skor, nie vdaka.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Vidíte len detaily, vytrhnuté z kontextu súvislostí - len z vlastného úzkeho pohľadu.
Naši predkovia neboli debili ak určili ten "nepobabraný čas".

Na území Československa bol letný čas v súčasnej podobe zavedený v roku 1979. (Mal som 18 rokov.)
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Hensym napísal: 21 mar 2022, 20:11 v lete ked sa da vonku fungovat tak bude svetlo zacinat uz pred tretou v noci a zapad slnka o hodinu skor, nie vdaka.
Prečo by sme sa museli riadiť tým, čo ukazujú nejaké hodinky? Ak v lete Slnko výjde o hodinu skôr ako vychádza teraz pri letnom čase, prečo proste svôj deň nezačať o hodinu skôr? To platí aj pre otváracie hodiny obchodov, alebo pracovnú dobu. Nič nie je nemožné.
Hensym
VIP
VIP

Viac scestne prirovnanie: nasi predkovia palili "carodejnice" na hranici.

Rozumne prirovnanie: existuje viacero dovodov, preco kedysi vyhovoval zimny cas viac ako dnes, mnohe uz neplatia.

Dokazes dat aj nejaky rozumny argument? Pretoze "predkovia to tak spravili takze to musi byt spravne" je mimo. :)

Ja som tych argumentov dal niekolko. Zimny cas v lete je v tomto storoci v nasej krajine hlupost. V krajine s rovnakym casovym pasmom ale vyrazne dalej to moze byt vhodne, u nas nie.

Steju: "bravurny" argument. Povedz to drvivej vacsine ludi, ktora svoj pracovny cas prisposobit nemoze. (Mna sa to netyka, ale viem byt empaticky).

Ale hej, je super menit absolutne cely system, namiesto toho ako nechat zimny cas, kedy to vychadza velmi prijemne v zime aj v lete.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Z mnohých príčin bude dobré, ak ostane jeden čas po celý rok.
Názor na to, ktorý - je podmienený náhľadoma "potrebami".
Jeden - jhodina tmy ráno robí problém pri mnohých pracovných činnostiach.
Iný - chcem poobede hodinu svetla dlhšie na voľnočasové aktivity.
:)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ja osobne si radšej odrobím ráno za tmy, aby som mal potom viac svetla na voľnočasové aktivity, ktoré zase veľmi v tme nemôžem robiť. Neštudoval som prieskumy, nemám tušenie, koľko pracovných činností sa nedá robiť za tmy.

A potom tak ako niektorým môže spôsobovať problém vstávať a pracovať za tmy, takisto niektorým môže spôsobovať problém spánok počas denného svetla.

Ja som zástanca súčasného striedania času. A ak ponechajú jeden čas, aj podľa mňa sa to nakoniec bude meniť ako písal Steju - okrem pracovných dôb sa samozrejme zmenia aj otváracie hodiny obchodov, úradov, školské vyučovanie atď.

Otázne je, či toto presúvanie pracovných dôb nebude aj dôsledok globálneho otepľovania a väčšieho množstva tropických dní, aby sa pracovné činnosti vykonávali o hodinu-dve skôr, kým nie sú také horúčavy.
Hensym
VIP
VIP

starysomar: Jedna hodina tmy ráno bola problém práve v čase naších "predkov", ktorých spomínaš, kedy sa svietilo X krát drahšími technológiami. Nehovoriac o tom, že drvivá väčšina fabrík AJ kancelárií aj tak pracuje v zime do tmy (16-17, prípadne viac, prípadne nepretržitá prevádzka) takže sa svetlo ráno absolútne rovnako pripíše skoršej tme poobede. Takýchto dôvodov (ktoré už dnes veľmi neplatia) je viac.

Aktuálne je v najkratší deň v zime (so zimným časom) svetlo na strednom slovensku prakticky od 7. hodíny. Východ slnka o niečo neskôr, ale svetlo začína už vtedy. Nemyslím, že svetlo v zime, v najkratší deň od 8. hodiny je problém, ak to má byť na úkor toho, že s ponechaným zimným časom by svetlo začínalo v lete cca 2:50 ráno, čo je úplne choré. Ja mám dobrý spánok, ale ľudia s ľahším spánkom budú určite celý bez seba. :)
taki7
Professional
Professional

Rozdiel medzi krajným západom a krajným východom SK je tuším necelých 23 minút.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Pre zaujímavosť rozdiel medzi Košicami a Santiagom de Compostela na západe Španielska s rovnakým časovým pásmom sú rovné dve hodiny. :)
Hensym
VIP
VIP

Áno, je to cca 23 minút.

Rovnaké časové pásmo ako my, používa napríklad aj francúzko. Paríž je v cca rovnakej zemepisnej dĺžke ako Slovensko (preto ju dávam za príklad, a nie Španielsko, ale aj Španielsko je dobrý príklad), a pre nich je zimný čas vhodný. Práve tam je ten posun o vyše hodinu voči nám (aj keď majú rovnaké pásmo), a ak by si ponechali zimný, vypálilo by im to prakticky rovnako, ako u nás s letným.

Ako sa tu teda ideme odvolať na predkov? Kto to má správne, my, či francúzi? Sme pravý okraj +1 časového pásma, čiže u nás sa jednoducho nedajú aplikovať rovnaké pravidlá, ako na ľavom okraji tohto písma. Letný čas je u nás rozumnejší, zimný čas je rozumnejší u nich.
Napísať odpoveď