Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa retkvic »

Vsetko je to hlavne o uz zavedenych opatreniach, ak sa budu dodrziavat a bude sa vela testovat, tak nehrozi vecsia nakaza.
Ruska a respiratory su iba symbolicke, zvysuju psychicku pohodu a znizuju prenositelnost tých najväčších kvapôčiek s ktorými sa ludia pri pohybe mimo zastavaneho uzemia a v otvorenom prostredí v podstate ani nemôžu stretnuť. fpp4 filtre čo sú ako dýchacie masky si aj tak nikto nekúpil, takže 99% ochrana je iba scifi.

Skôr by ma zaujimalo ako vlastne funguje taky zivotny cyklus virusovych ochoreni. Odkial sa tie virusy chripky kazdy rok beru, sú permanentne v populacii, nevymiznú počas leta nikdy úplne a iba sa utlmí ich šírenie? Lebo potom nám pri uvolnených opatreniach v jeseni a zime hrozí to isté čo teraz a možno ešte v horšom meradle, prípadne sa dokáže šírenie vírusu samé zastaviť ako to bolo pri sarse? Napr aj pri španielskej chripke to bolo, že trvala viac než rok, podobne ako sars.

napr. toto sa píše o španielskej chrípke a zatial je priebeh podobný, že v ohrození sú hlavne chorý a starší, no neskôr sa to otočilo
The second wave of the 1918 pandemic was much deadlier than the first. The first wave had resembled typical flu epidemics; those most at risk were the sick and elderly, while younger, healthier people recovered easily. By August, when the second wave began in France, Sierra Leone, and the United States,[89] the virus had mutated to a much deadlier form. October 1918 was the deadliest month of the whole pandemic
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Spain, Europe's worst-hit country after Italy, says coronavirus tests it bought from China are failing to detect positive cases

"The Spanish newspaper El País reported that microbiologists found that tests it bought from a Chinese company called Bioeasy could correctly identify virus cases only 30% of the time."

80% of Rapid COVID-19 Tests the Czech Republic Bought From China are Wrong

"The information came from hygienists from University Hospital Ostrava in the east of the country. Health officials thus labeled the rapid coronavirus tests as unreliable as they allegedly failed in 80 percent of cases."
retkvic
Addict
Addict

Včera som tiež niečo take zechytil, že španieli aj češi maju tie testy od rovnakej firmy a, že požaduju ich vratenie. Preto by mali vyskušať aj tie naše sety, či to nie je to isté, síce iná firma ale rovnaký výsledok. By mohli tých už nakazených otestovať, či je tam tiež podobné percento, alebo sú tie rýchlotesty spolahlivejšie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ropman napísal:
Tak isto ako cez rusku. Nie cez ventil ale z bokov, ktore nie su nijak utesnene.
asi mas zlu ruzku potom.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Neviem ci pozaduju vratenie penazi. V sobotu bolo v spravach, ze vyrabajuca firma zistila chybne testy a zadarmo im posle nove testy.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aacid napísal:asi mas zlu ruzku potom.
myslis rúško?
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Btw, s branim ohlad na ostatnych som ja osobne uz skoncil, kedykovek sa pozriem z okna a vidim to bezcielne spacirovanie sa bez rusiek...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Takže keď sú niektorí hňupi - pridáš sa k nim?
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

ropman napísal:Btw, s branim ohlad na ostatnych som ja osobne uz skoncil, kedykovek sa pozriem z okna a vidim to bezcielne spacirovanie sa bez rusiek...
Pises ako keby si prvykrat zistil ze iste percento ludi su bezohladni.
retkvic
Addict
Addict

Skôr sa tu iba ukazuje ake sme ovčie stado, ked ruska nenosil nikto, tak ich nikto nenosil, keď ich nosia všetci tak je to zrazu ok, a ked bude s oteplovanim ruska nosit coraz menej ludi, tak bude zase cool nenosit ruska a zase sa nastartuje ovcie stado.
DoperMTA
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DoperMTA »

ja som tiež za obyčajné šité rúško, pretože je pohodlnejšie, aj keď mám doma niekoľko ffp2 respirátorov, cez deň sa potrebujem chrániť tak 10-12hod a to sa proste s respirátorom nedá, už po 2-3hod si necítim nos
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

gorsche napísal:inak sme tretia krajina s najvacsim poctom nakazenych ludi bez umrtia na svete.
Už sme druhá. Pred nami iba Litva.

Čo je (vzhľadom na to, že sme vôbec netestovali) celkom vzácna situácia podľa mňa. Horšie je, že každým dňom sa to teda bude meniť k horšiemu.
A čo sa týka toho, že ľudia to začínajú brať na ľahkú váhu - súhlasím. Rúška síce majú úplne všetci (občas niekoho vidím, napr. ak ide vysypať smeti a nemá ho), ale vonku je ich ďaleko viac. Aj áut na cestách oveľa viac. Podľa mňa po niekoľkých úmrtiach zase verejnosť dostane na čas takú pomyselnú facku...
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Ja som teraz bol von na bicykel a videl som, že veru ľudí bolo von požehnane.
Nemyslím teraz sólo športovcov alebo ak idú z jedného bytu dvaja si zabehať, tak nedochádza k nejakým kontaktom, keď na čerstvom vzduchu prejdú okolo seba a nevidím v tom nejaké riziko (však tiež tak chodievam, keď už ozaj neobsedím na riti). Ale skupiniek tiež všade neúrekom, často ani nie športujúcich, ale doslova len čo si vyšli von na debatku s kamarátmi či susedmi. Postávajú okolo lavičiek alebo skupinovo venčia psov či sa zídu pri cigaretke. Pred bytovkou každý deň všetky staršie panie venčia psov naraz, rozprávajú sa vo vchode a okrem toho, že sa zbytočne socializujú tak aj blokujú vstupné dvere.
A to nehovorím o rodinách s deťmi, ktoré tam stretnú ďalšie rodinky a klábosia. Okolo Dunaja som ich zazrel mraky a predpokladám, že na Kamzíku a podobných lokalitách je ich v tomto počasí ešte viac. Vláda ide poľavovať opatrenia, pričom by sa malo práveže pritvrdzovať.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Je pravda, ze ludia, ktori su doma a nic nerobia kvoli tomu, ze ich zamestnavatel musel zavriet (obchody, automobilky...) dostanu 80% platu? Ak hej, tak super deal. Kedy uz konecne vymyslia nieco aj pre tych, ktori aj v tejto situacii stale pracuju? Predavaci, zdravotnici, policajti... ci softverovi vyvojari (ako ja).
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

Mek napísal:softverovi vyvojari (ako ja)
co by si chcel akoze?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Tak je pravda, že ja by som tiež radšej robil 0 hod v mesiaci za 80% platu, ako robil 170 hod. v mesiaci za 100% platu. :) Mal by som čas na svoje veci a tak.
Na druhej strane som rád, že zatiaľ je robota a že môžem robiť a môžem robiť z domu.

Čo sa týka tých 80%, je to trochu nšťastne sformulované. Že zamestnávateľ dostane príspevok vo výške 80% platu jeho zamestnanca. Trochu to ale vyznieva tak, že dostane 80% za zamestnanca, ale zamestnancovi napríklad môže vyplatiť len 55% a zvyškom pokryť strany z chýbajúcich tržieb. Ale neviem. Len tá formulácia je taká divná...

//Edit: Takže teda zamestnanec dostane plnú výšku toho príspevku, resp. nemôže sa stať že si zamestnávateľ časť toho príspevku nechá. Potvrdil to Mihál na svojom FB.
Muffi
Addict
Addict

Podľa tweetu WHO koronavírus nelieta len tak vzduchom a prenáša sa najmä kašľom, kýchaním a zo špinavých rúk. Čiastočky sú vraj priťažké na to, aby samé od seba plachtili. Relatívne bezpečná vzdialenosť by mala byť už 1 meter a nie 4 metre, ako sa uvádzalo predtým (samozrejme pokiaľ vás niekto barbarsky neoprská - neokýcha a neokašle).
Prílohy
Screenshot_18.png
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

to mi nejde do hlavy ako to ze ten virus sa tak rychlo prenasa
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Dotkneš sa kontaminovaného povrchu. Napríklad košíky v supermarketoch, platobné terminály, kľučky atď.
Muffi
Addict
Addict

No zrejme je ozaj prenášač číslo 1 obyčajný dotyk. V takom prípade sú rukavice a dezinfekcia aj účinnejšie, než rúška a respirátory, pokiaľ samozrejme človek zvláda nedotýkať sa tváre v tých rukaviciach.
Ja si dávam také obyčajné funkčné rukavice, ani nie že aby som si chránil ruky, ale keď mám na sebe tie rukavice tak som zistil, že si ani mimovoľne nešúcham oči a pod.
No a keď prídem domov hneď ich preperiem v horúcej vode a prášku, umyjem ruky, dezinfukujem kľúče + mobil + fitnáramok, ak treba aj kreditku, pokiaľ som bol niekde v supermarkete tak šaty šupnem do práčky, to by hádam mohlo stačiť :)
Napísať odpoveď