Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
M142
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa M142 »

Mek napísal:Je pravda, ze ludia, ktori su doma a nic nerobia kvoli tomu, ze ich zamestnavatel musel zavriet (obchody, automobilky...) dostanu 80% platu? Ak hej, tak super deal. Kedy uz konecne vymyslia nieco aj pre tych, ktori aj v tejto situacii stale pracuju? Predavaci, zdravotnici, policajti... ci softverovi vyvojari (ako ja).
a co chces ty ako sw inzinier? odmenu od statu za to, ze si sedis na riti v HO a nevystavujes sa nijakemu nebezpecenstvu? nebud trapny.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nie tak. Skor ze musi makat a dakto iny si sunky vala a peniaze mu idu :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Mek napísal:Je pravda, ze ludia, ktori su doma a nic nerobia kvoli tomu, ze ich zamestnavatel musel zavriet (obchody, automobilky...) dostanu 80% platu? Ak hej, tak super deal. Kedy uz konecne vymyslia nieco aj pre tych, ktori aj v tejto situacii stale pracuju? Predavaci, zdravotnici, policajti... ci softverovi vyvojari (ako ja).
Mal si sa horšie učiť, mohol si robiť v automobilke za pásom a teraz by si mal 80% zadarmo.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

M142: Tak si tu poďme merať pipíky.

Tiež robím v HO a ako vravím, tiež by som radšej kukal celý deň seriály za 80% platu. Tak teda eliminujme tých, čo "sedia na riti v HO" (robil som v rôznych joboch od baru, cez pásovú výrobu až po napr. stavanie festivalov alebo kameňolom, čiže viem to porovnať a viem, že každá robota má svoje negatíva), a poďme sa zamerať na tých, čo chodia do práce a robia tam. A nemyslím len priemyselnú výrobu, ani prvú líniu (zdravoťáci, predavačky) ale XY ďalších segmentov. Aj tí robia celý mesiac, často za menej ako teraz niekto dostane za nič.

Tým nevravím, že mi to vadí - koniec koncov frajerky sa to týka tiež a aspoň nám príde viac € do domácnosti, ale chápem Mek-a, prečo mu to príde nefér.

Napríklad nejaký príspevok pre tých čo teraz pracujú na mieste je - najmä preto že kopa ľudí teraz zostáva doma čisto len zo strachu, idú na PN, na OČR, pričom reálne by do práce ísť mohli. A napr. spomínaných predavačov nedostatok je. Motivačný príspevok pre tých, čo v čase karantény pracujú vôbec nie je odveci...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

treba trochu rozmyslat chlapci. pokial mas zamestnanie kde mozes mat homeoffice a teda dalej plnohodnotne pracovat a zarabat, tak sa treba tesit a nie zavidiet tych chudakom co to nemaju.

samozrejme kratkozraky zavistlivec si povie "aj ja chcem platenu dovolenku" ale uz nebude rozmyslat nad tym ze to je kratkodobe opatrenie, ze stat nebude mat peniaze donekonecna takto stimulovat pracovny trh. pokial pandemia potrva dlhsie, tak ludia budu bez penazi, nebudu mat z coho zit. potom sa asi nikto nebude tesit z toho ze mal par mesiacov platene volno.
uz dnes firmy krachuju (kamaratka pracovala v agenture co sprostredkuva vylety, rozlucky so slobodou a podobne a ty proste skoncili, oficialne prepustili vsetkych zamestnancov a koniec, lebo pre nich je to uz teraz cely rok zabity kedze pridu o hlavnu sezonu).

fakt sa treba uvedomit a prestat zavidiet tym co sa maju horsie, naopak prave teraz je ten cas ked treba pomahat a byt solidarny.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

aacid to zhrnul 100%, nemam co dodat. btw tiez som si presiel roznymi zamestnaniami a tiez prave sedim na ho. a tiez by som asi radsej mal menej platu za nic, ale o taketo egoisticke chutky tu absolutne teraz nejde.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ninx napísal:
co by si chcel akoze?
Dostat 80% platu a ostat doma. Kopa casu na konicky, ziadne stresy v praci, moznost nakupit si hocikedy pocas dna, ziadne ranne vstavanie... same vyhody. A na home office nie som, chodim do prace, to len tak na upresnenie. Proste mi to pride nefer, to je cele. Najma ked to ide aj z mojich dani.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Mek napísal:ziadne stresy v praci
Radsej by si sa stresoval doma, ci tvoj zamestnavatel neskrachuje, ci zvladnes splacat hypoteku s tymi 80%-ami, ci neprides o byt?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Hypoteku nemam a keby som aj mal, mal by som aspon rezervu na par mesiacov splacania. Ved tak sa to aj odporuca. Ak niekto rezervu nema, je to iba jeho vlastna nezodpovednost. Najma ked ma na drahy mobil, pausal, auto a dovolenku. Ale to uz sme trosku OT...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no tak ti to pride nefer, co uz. zmier sa s tym.

//autoeditácia príspevku (29 Mar 2020, 21:01)
ludia sa strachuju o buducnost, ci budu mat z coho zit a ty tu ides plakat ze musis rano vstavat a nemozes sa venovat konickom... ozaj si myslis ze ta niekto polutuje?
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Inak nieco pozitivne, dnes v Taliansku 5217 novych nakazenych. Vcera 5974, predvcerom 5909 a den predtym 6203. Za poslednych 10 dni maju nove prirastky dokonca klesajucu tendenciu, keby sa to fitlo priamkou.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

V Portugalsku zomrel 14-ročný chlapec: https://korrespondent.net/world/4210756 ... ronavyrusa
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Jeden text z Facebook ako to funguje u osoby, ktora je pozitivne testovana. Prijemne citanie.

Citujem:

Moj kamarat (real kamos) napisal:

Pre upresnenenie - 1 cast pisana mailom pred cca 5 dnami , a druha ( A pokracovanie z dneska ) , dnes

Vazeni priatelia,
Oznamujem vam, ze ste sa prave dnes oficialne stali kamosom nakazeneho covidaka. Rad by som sa podelil o zazitky hromadne, nech to nemusim kazdemu opisovat jednotlivo, lebo co ak sa mi to este zapaci a zacnem si z toho robit identitu a vymyslat si. Bol by z toho predsa celkom pekny munchausen. A este ma bavi predstava, ako to raz budem rozpravat detom v izbach revolucnych tradicii ako partizan.

- V piatok 13.3.som celkom naraz ochorel. Najprv ma zacalo skriabat hrdlo, neskor zacali boliet krize a zhorsovalo sa to. Noc bola bolestiva, ziadne teploty, ziadny kasel.
Kedze mam cestovatelsku anamnezu, zavolal som v sobotu na dedikovanu linku 0917426075 kvoli informaciam o moznosti testovania na SARS-Cov2. Pani na linke mi povedala, ze kym sa aspon dva dni nedusim kaslom s teplotou nad 38C, nikto ma testovat nepride, ale ze sa planuje zacat testovat komercne od pondelka.
V noci zo soboty na nedelu som cestou na zachod odpadol a buchotom lebky o dlazbu na WC som vystrasil celu domacnost. Zjavne sa mi nieco dialo s oblickami, lebo som od poobedia mocil mnozstva, ktore som nevypil a asi mi klesol prilis tlak. Davalo by to zmysel aj podla sposobu fungovania toho viru podla popisu(hladajte heslo RENIN). V nedelu som zavolal do spol Medirex, ktora bola jedna z tych, ktore pripravovali preventivne testovanie. Najprv mi povedali, ze to budu robit u nich na Galvaniho ulici, ale neskor mi zavolali naspat, ze pre velky zaujem zriadia externe pracovisko a mam si zavolat v pondelok poobede.
V pondelok poobede som sa vsak telefonicky dozvedel, ze krizovy stab zakazal komercne preventivne testovanie s oficialnym odovodnenim zabezpecenia kapacity pre akutne stavy. Pani v Medirexe sa vsak tiez divila, co to je za blud, kedze ich potencialne kapacity su vytazene na 10%. Navyse kvoli odlozenym vykonom robia zlomok z ostatnych vysetreni kvoli odlozenym vykonom. Nasledne som preto zavolal svojej vseobecnej lekarke, ktora mi potvrdila, ze preventivne vysetrenia zakazali robit aj vseobecnym lekarom pod hrozbou sankcii. Kazdeho maju odkazovat na tu linku, ktorou som zacal v sobotu. Zacal som teda obvolavat znamych, nech sa spytaju, aka je teda situacia v laboratoriach a nemocniciach, aby som nasiel nejaku moznost testovania. Bohuzial som zistil, ze ziadne laboratorium neprijme vzorku bez uvedenia lekara, ktory ju posiela a ziadny lekar sa nepodpise, ze taku vzorku posiela, aj ked vacsina nema obavu test bezpecne vykonat. Laboratoria maju zakazane testovat, lekari maju zakazane testovat a dedikovany tim nepride, kym nekolabujete. Tato situacia nezavana amaterizmom ako na zaciatku, ale umyselnou snahou ludi v zodpovednych poziciach so zlymi pohnutkami. Je druhorade, ci je to odchadzajuca vlada, ktora za cenu mnozstva nakazenych v buducnosti dnes umelo takto drzi svoje statistiky na nerealne nizkych hodnotach, alebo ci si nejaky zdravotnicky lobbista takto pripravuje moznost testovat vsetkych za predrazenych podmienok a nemoze dopustit, aby sa ukazalo, ze sa to da lacnejsie(napr. ROCHE COBAS 8800) a rychlo vo velkom aj bez neho. Vsade na svete vyuzivaju vsetky kapacity a labaky ich zatial maju
Pocas tyzdna bolest z krizov a stehien vystupila do hrudnika a hlavy. Palia oci a som strasne unaveny. Spim 10-12h denne. A stale nemam ziadnu teplotu a nekaslem. Kto dal tieto dve podmienky ako rozhodujuce pre indikaciu, urcite zachyti kopec negativov medzi chripkarmi a urcite neotestuje nemalo pozitivov.
V piatok sa zobudila moja zena a syn s kaslom, co ma vyhnalo na Kramare vnutit sa dat sa otestovat. Ked som tam prisiel, opalovali sa tam traja vojaci, ktori nemali ziadne instrukcie. Boli tam pre kamery, keby nejake prisli. Pytal som sa ich. Takze pacienti, ktori sa prisli otestovat, postavali okolo stanu a snazili sa vytusit, kto je pred nimi. Najprv prisla na pokec mlada zena cela zabalena, podla veku medicka. Velmi rozumne a vecne podla par odpovedi rozhodla, ze ma podla nej otestuju. To bolo prve kolo . Po hodine, za ktoru vybavili 4 ludi predo mnou som sa dostal k okienku, kde pani lekarka urobila so mnou kratky rozhovor a vyplnila moje udaje do formulara. Nasledne ma poslala za dalsimi studentami, ktori mi urobili ster. Pani lekarka nebola rozhodne z tych detskych lekarok, co vam daju lizatko, ale bola profi a pri tom, co tam rozpravali niektori ludia predo mnou sa cudujem, ze bola taka trpezliva. Ti medici boli uzasni. Pozorni, pokojni, pouceni a snazili sa. Presne tito zmiznu hned po skole, lebo sa k lekarom nasi politici spravaju ako Stalin. Asi si tiez myslia, ze ide o nejake lekarske sprisahanie. Alebo podozrievaju kazdeho s okuliarmi.
Dnes(sobota 21.3.) som sa prvykrat zobudil bez bolesti hlavy, ale zato s bolestami v hrudniku, ake si predstavujem pri infarkte alebo zlamanych rebrach. Vecer mi zavolal policajt. Cislo na mobil mu dala moja mama. Tej zavolal prvej, aby ju vystrasil, lebo ten formular s mojim mobilom a ostatnymi udajmi sa k nemu nedostal. Ved naco! Zaujimalo ho, kde budem a ze tam mam ostat 2 tyzdne a kto je so mnou.
Velmi sa obavam, ze som si nakazil otca alebo mamu, lebo ani jeden z nich to nerozchodi, ak sa tak stalo. Zajtra budem zistovat, co dalej, ale rovnako ako v predosle dni, tipujem, ze nikto nebude vediet.

Do dnesneho dna nemam ziadnu teplotu a ziadny kasel. Ale prve dni som tie bolesti prezil naozaj len na ketonale, ktory mi ostal doma a bez ktoreho by sa moje deti celkom urcite naucili odo mna vulgarne nadavat v prilis rannom veku. Po 4 dnoch som sa rozhodol ketonal vysadit, lebo nikto nevie, co to spolu urobi. Paracetamol u mna nefungoval vobec. Ziadna zmena v nicom. Asi ho radi ludom nejaky vyrobca. Ved skuste. Som slaby. Nevladzem ani dlho sediet. Najem sa a som unaveny. Musim si lahnut. Trochu som schudol, co sa mi pozdava, ale inak celu situaciu hodnotim ako zazitok, bez ktoreho som pokojne mohol zit plnohodnotnym sposobom. Mimochodom moj text s opisom, ako umyselne Pan Pellegrini svojim inak bezdovodnym zakazom testovania falsoval cisla a ohrozil dalsie stovky alebo tisice obcanov, som poslal trom novinam a Markize. Urcite ste take zachytili. Nie? Veru ani ja. Dodnes cakam, kedy sa nejaky novinarik spyta nejakeho papalasa na tlacovke, ci vobec okrem lekarov v tejto krajine niekto vie, co robi. Amaterizmus na vas krici z kazdeho miesta a kroku. O fingovanom rieseni dovozom predrazenych nefunkcnych testov z Ciny sa ani nebavme. To bude snad na prokuratora, ked bude neskor cas.

Z celeho vam staci zapamatat si len, ze to ciha kdekolvek, ze naozaj netreba ist nikam, kym nezomierate od hladu a najma, ked to dostanete, nebudete pochybovat, lebo take pocity som zatial pri ziadnej chorobe nemal. Ak si nie ste isti, ste v pohode. Pokojne sa mi ozvite, ak sav am to bude zdat uzitocne, akurat sa mi nechce dokola odpovedat na otazky typu kde si bol, netusis od koho si sa nakazil a co budes robit dalej, lebo nie len ja, ale nevie to nikto. Pripadne preposlite moj text ludom, ktorym to podla vas moze pomoct.

A pokracovanie z dneska:

Vdaka vsetkym za dusevnu podporu. Nachadzam sa zjavne uz v tej lepsej faze choroby. Povazujem za uzitocne doplnit predosly text o informacie o dalsom priebehu. Vlastne to nazvem priznacnejsie prije***. Velmi by sa mi pacilo, keby sme vsetci konecne zacali zartovat aj na tuto temu, lebo ponura nalada sama osebe zhorsuje priebeh liecby. Najma by sme mohli zartovat a rypat do vsadepritomnych neschopnych a hlupych uradnikov, ktori len finguju cinnost a velmi hlasno sa snazia ospravedlnit svoju existenciu, ako aj do oportunistov, ktori sa na tejto katastrofe chcu prizivit financne(Lacorp) .

Po oznameni pozitivneho testu cez policiu v sobotu trvalo dalsich 48 hodin, kym sa mi v pondelok vecer ozvala pani z regionalneho uradu verejneho zdravotnictva. Hlavna cast jej telefonatu sa zaoberala tym, ze si mozem vybavit PNku cez telefon, otazkou koho som stretol od objavenia sa prvych priznakov a ze mame cela domacnost povinnu karantenu 14 dni odo dna testovania. Ostatnych clenov rodiny neotestuju dnes, ani neskor a mna ani po dolieceni, z coho by sa dalo zistit, ci som este infekcny. Myslel som si, ze pani sa pomylila, tak som sa pre istotu spytal, ci tym mysli, ze moje deti po 2 tyzdnoch bez symptomov, ale v karantene s nakazenym rodicom sa pokladaju podla nich za zdrave a neroznasajuce nakazu. Presne tak to dnes je!!! Niekde je zjavne prerusene vedenie informacii, ktore by malo tychto uradnikov informovat jednak o asymptomatickych roznasacoch(o ktorych pani povedala, ze taki podla nej neexistuju) a taktiez o zakladnych poctoch, pretoze ak je priemerna inkubacna doba napr. 14 dni a moje dieta sa odo mna nakazi po prvom tyzdni karanteny, tak po dalsom tyzdni moze slobodne roznasat chorobu ako asymptomaticky vektor v priemere minimalne dalsi tyzden. Kam asi davaju rodicia svoje deti, ked musia ist do prace? Mnohi ku starym rodicom. Myslite si, ze nejaky stary rodic posle vnucata prec od dveri? Urcite si mnohi spominate na obrazky z vojny v Afganistane, na ktorych boli afganske deti ovesane nalozami a vlastnymi rodicmi posielane k ruskym jednotkam. Svojim postupom statna institucia RUVZ priamo ohrozuje zdravie a zivoty rizikovych obcanov. Kde je aspon jeden novinar, ktory by o tomto trubil na poplach do TV a rozhlasu? Protokol, ktory spominala pani v telefonate(je v prilohe), prisiel po dalsich 3 dnoch. Ako narocne je poslat za den radovo 10 emailov, aby to trvalo 3 dni? Okrem ineho som mal nutkanie kritizovat nezaujem uradu zistovat okruh mojich kontaktov pred vypuknutim mojej choroby, ale na zaklade ich nasledneho postupu v tom mam jasno. Naco by zistoval urad, kto moze byt nakazeny, ak nema ziadny zaujem s potencialne nakazenymi akokolvek pracovat? Ziadne testy, ziadne informacie o liecbe. Ved je to uz aj tak vyse 14 dni, takze by nebolo komu ukladat karantenu. Len prikazy, zakazy a sankcie. To jedine totiz nas uradnik dokaze. Od tetusky, ktora mi volala, az po panov ministrov, ktori sa vyhrazaju sankciami za porusenie zakazov, ale nijak sa nezaoberaju podporenim akejkolvek aktivity, ktora by mohla pomoct. Nas cely verejny zivot je organizovany na zaklade jedinej potreby najst si vzdy alibi, ktore by nas vyvinilo zo zodpovednosti, ak to dopadne zle. Aj ked este nevieme, co by mohlo dopadnut zle, ani preco a ako. Ak totiz cokolvek dopadne dobre, zasluhy si spravidla privlastni nejaky politik, ktory s tym nic nemal.

Ku dnesnemu dnu moje bolesti takmer uplne odozneli a ostali ma len palit oci, boliet hlava, stratil som cuch, netvoria sa mi takmer vobec sliny a niekolkokrat denne ma premoze spanok a unava. Povazujem to za velke zlepsenie. Zajtra to bude 2 tyzdne od prvych priznakov a ja sa tesim, ze snad o tyzden uz budem v poriadku. Rozhodne sa nikam nechystam na prechadzku aj bez pisomnych zakazov. Akurat netusim, ako dlho po vylieceni budem s najlepsim svedomim schopny chodit medzi ludi. Mozno za par dni niekoho z nasho uzasneho krizoveho stabu napadne, ze by mohol konecne zrusit zakaz komercneho testovania pre sukromne laboratoria, pretoze kapacitu naozaj maju. Staci im ulozit povinnost prednostne riesit urgentnych pacientov, ak to vyzaduje situacia. Je neuveritelne a nepochopitelne, ze dodnes sa ziadny novinar neunuval podrobne verejnosti vysvetlit, ako je to naozaj s tym testovanim. Ako to fyzicky prebieha od vyteru az po vyrok o pritomnosti hladanej casti RNA. Aka je interpretacia. Ze strojov je dost. Ze laboratorii a potrebnych laborantov je dost. Ze netreba cakat na nakup hotovych kitov, pretoze nasi vedci a laboranti nie su hlupi, ani neschopni. Vedia to aj bez toho. Uz davno. Hlavnym problemom su administrativne prekazky a absolutny nedostatok standardizovanych postupov. Kolabuje nam organizacia verejneho zivota, a to na kazdom stupni a useku verejnej spravy. Takmer by sa zdalo, ze neschopnost je hlavna podmienka vyberoveho konania do verejnej funkcie. Ide zrejme o sebazachovnu vlastnost systemu, ktory svoju formu a vlastnu existenciu chrani doplnanim kadrov neschopnych akokolvek ho modifikovat.

Moj pribeh nie je svojim priebehom symptomov vacsinovy, preto ho berte skor ako dovod uvazovat o aktualnej nakaze v sirsich suvislostiach. Pouzivajte sedliacky rozum. Neverte automaticky, co si precitate na internete, ale overujte si vsetko a premyslajte. Tato choroba moze byt uplne vsade a kedykolvek ju mozte dostat. Kto ju ma, nie je vinnik, ani si ju nemusel privodit vlastnym nezodpovednym spravanim. Ziadny novinar, ani politik sa o vas nepostara lepsie, nez sa viete starat jeden o druheho. Coskoro sa zacneme zasa stretavat, tak nech nam do buducnosti neostane pachut z toho, co niektori dnes v strese navyvadzaju a narozpravaju. Drzte sa,
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

test, dobre citanie, dik za to. Zaujimalo by ma, odkial je kamos a kolko ma rokov?
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

To nie je moj kamarat. Len som to prekopiroval od cloveka, ktory to dal na FB. Neviem kolko ma autor rokov, ani odkial je. Doplnil som vyssie riadok cervenou, aby bolo jasne co som vsetko prekopiroval.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

V USA si už vybrali - nech krátkodobo prežije ekonomika nech už budú ľudské obete akékoľvek vysoké. Ináč by zaviedli v celej krajine prísne opatrenia, pokým nie sú milióny chorých.

Nechápem ale prečo nikto nechce predísť hororovým scénárom?

Pri tom tu máme príklad z Číny kde aj keď s extrémnymi opatreniami ale vedeli to prekonať za niekoľko týždňov. Tu ale potrebujeme plné nemocnice, desaťtisíce mŕtvych, krach firiem a možno aj štátu, lebo keď toto bude pokračovať, tak nie že trináste dôchodky nebudú, nič nebude do konca roka a budeme sa tešiť, keď budeme mať aspoň suchý chlieb ako vianočné menu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A nezaviedli? Ako je možné že už klesáju nové prípady ci už chorich alebo mŕtvych?
Prestaň hrať to Metro, neprospieva ti to.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Zaviedli nejaké 5 minút po dvanástej, ale radšej neskoro ako nikdy. :)
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Ja síce nemám také podrobnosti ako Test, ale dozvedela som sa, že jedna známa (BA), čo bola medzi nakazenými (niekde medzi prvými) je vyliečená, ale nikde sa nepíše o vyliečených na SK. Ju testovali, lebo bola v kontakte s nakazeným zo zahraničia. A aj ju testovali potom znova, keď sa cítila zdravá a má to lekársky potvrdené, že je zdravá. Takýchto ľudí je zrejme viac, tak prečo nemáme aj nejaké pozitívne správy v médiách? Hmmm. Lebo cez chaos a paniku sa ľahšie ovláda a manipuluje ľuďmi.

Inak že skôr to znášala horšie psychicky než fyzicky, ale ona sa zaoberá tou čínskou medicínou, takže telo má zrejme v lepšom stave a týmito výživovými doplnkami sa aj "liečila". Ale tiež že kašeľ nemala ani problémy s dýchaním, skôr tiež tie teploty a bolesti.

Chcela som tu troška pozdvihnúť ducha, že aj vyliečení už sú, ktovie koľko. Aj v ČR vravel doktor, keď v správach dávali prvých vyliečených, že ono ich je oveľa viac.

tu je pekný článok, ako sme tu aj minule riešili tie rúška a les
https://tn.nova.cz/clanek/ucitel-ceskyc ... 8uNDTzEt9Y

"Pokud se bojíme sundat si roušku i ve volné přírodě a nadýchat se čerstvého vzduchu, tak během několika týdnů naše imunita může natolik klesnout, že pak nás neskolí jen koronavirus, ale jakákoli chřipka nebo nachlazení. Pobyt v přírodě, čerstvý vzduch a celkově pohybová aktivita, jsou nesmírně důležité k tomu, abychom tu imunitu měli v pořádku."

V správach ohľadom rúšok hovorila hlavná hygienička SR, že "
"... v prírode a v oblasti, kde nie je predpoklad vyššej koncentrácie ľudí nie je nevyhnutné striktne dodržiavať uvedené opatrenie"

https://videoportal.joj.sk/noviny/epizo ... iny-tv-joj (necelá 29 minúta)

(a nie, nebavíme sa tu o nezodpovedných natlačených 100 ľudí na jednom mieste v lese, ako tu niekto spomínal správanie pár ľudí)
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Za včera len 401 testovaných, je to bieda. Neprichádza vôbec k žiadnemu nárastu testov, čo by mala byť v tejto situácii priorita číslo 1, aby sa chorí izolovali od ešte zdravých, ale vláda namiesto toho poľaví opatrenia a ľudia už čakajú v radoch pred galantériami. Pár dní dozadu som si na chvíľu dovolil dúfať, že sa to tejto krajine podarí zvládnuť nie celkom debaklom, ale už nemám podobné ilúzie. Bude to žiaľ cesta Talianska a X mŕtvych s kolapsom zdravotníctva, nie Južnej Kórei.
Napísať odpoveď