Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
Talianska cesta to nebude, ale to netestovanie je znepokojive. Nechápem načo sa Matovic nafukuje na tlačovke ako morák, že od piatku bude minimálne 2000 tisíc testov denne a nakoniec sme radi za 400 testov.
je to chabe, ale stale tam nie su vysledky zo sukromnych laboratorii, a tiez bola nedela.. ja to nevnimam zatial nejak tragicky. Keby bolo testovanie uplne nedostatocne, tak by boli plne JISky a to sa vraj zatial nedeje.. kazdopadne ano, je to malo a dufam ze sa to v priebehu tyzdna zvysi a aj lekari budu robit odbery vo vacsej miere.. prirastky sa mi ale zdaju % podobne ako ked sa testovalo aj malo, cize zatial ziadne logaritmicke grafy u nas nie su a to je to co potrebujeme
https://nazory.ihned.cz/c7-66741390-13a ... b5d3184ed8
precitajte si to a napiste svoj nazor
ja s tym viac-menej suhlasim
Galantérie sa otvorili, lebo plno ľudí nemá rúšky, chceli šiť vlastné, ale nemali, kde kúpiť látky a gumičky. Podobne na tom bola moja mama, ktorá svoje zásoby látok vyčerpala asi za týždeň a potom už nemala z čoho šiť rúška, ktoré zadarmo rozdáva. Drôt som jej ešte vedel zohnať v supermarkete, keďže začína záhradnícka sezóna a majú tento tovar. V ČR napríklad Babiš hneď nechal galantérie otvorené, pretože práve s týmto počítali.Muffi napísal:Za včera len 401 testovaných, je to bieda. Neprichádza vôbec k žiadnemu nárastu testov, čo by mala byť v tejto situácii priorita číslo 1, aby sa chorí izolovali od ešte zdravých, ale vláda namiesto toho poľaví opatrenia a ľudia už čakajú v radoch pred galantériami. Pár dní dozadu som si na chvíľu dovolil dúfať, že sa to tejto krajine podarí zvládnuť nie celkom debaklom, ale už nemám podobné ilúzie. Bude to žiaľ cesta Talianska a X mŕtvych s kolapsom zdravotníctva, nie Južnej Kórei.
Ja nesuhlasim. Autor si zrejme mysli ze doktori a sestry maju nevycerpatelny zdroj energie, ze ked sa otvoria hranice a zrusia sa obmedzenia na pohyb, tak to zvladnu. No ja tomu neverim. Hlavne na Slovensku nie. Riesil by to naborom novych ludi, no sestry by to este slo, aj ked by to boli ludia neskuseni. Ale odbornici co vedia testovat, doktori atd... tych len tak nezozenies. Nepaci sa mi ani ze toto prirovnava k totalite. Tieto opatrenia maju dovod, a to si myslim dobry dovod, nenechat umriet vela ludi. Za to taky zivot za totality bol pre to, aby sa mohla lepsie ovladat masa ludi.beardie napísal:https://nazory.ihned.cz/c7-66741390-13a ... b5d3184ed8
-
starysomar
Hardcore addict
https://www.sector.sk/novinka/239205/vy ... summit.htm
"Výkon Folding@Home už prekročil 1 exaFLOP, je viac ako šesťkrát výkonnejší než Summit"
"Výkon Folding@Home už prekročil 1 exaFLOP, je viac ako šesťkrát výkonnejší než Summit"
-
javatar
Hardcore addict
Tak som si to len preletel ale mam vela vyhrad:beardie napísal:https://nazory.ihned.cz/c7-66741390-13a ... b5d3184ed8
1. Porovnava s inymi chorobami a pouziva pri tom len jeden parameter (umrtnost) - taky Nipah virus mal umrtnost 50-75% a skoro nikto o nom ani nevie, ako je take nieco vobec mozne
2. Nezohladnuje vplyv vytazenosti a pretazensti zdravotnickeho systemu na umrtnost
3. Parafrazujem "zabija ludi co uz maju k smrti blizko a starecky zivot aj tak vedie k samote" - takato generalizacia (blizko k smrti casto znamenaju roky zivota a samota je iny problem) v preklade len znamena, ze autor je hovado ktoremu su ludia ukradnuti
4. Ak by aj co len 0.5% pripadov potrebovalo intenzivnu starostlivost tak v pripade kratkeho casoveho horizontu pre akykolvek stat - vid Taliansko
5. Mozme si povedat, zivot je kruty a nezasahujme do prirodzenej selekcie - lenze ludstvo sa posuva dopredu kvoli tomu,ze robi presny opak.
6. Autor hyperbolizuje panikariacich ludi a predpoklada,ze zdravotnici su stroje
7. Autor spomiona kolaps ekonimiky - takze neberie do uvahy, ze system je dynamicky a parametre a podmienky sa menia v case. Ako keby boli moznosti len to co mame a nerobit nic
Ano ekonomicky si to vyzerieme. A skody budu velke. Vela ludi si to vyziera uz teraz. Nechajme si ale takuto uroven sebectva na casy ked to potrebne nie ked je obeta len neprijemna.
Inak, na margo ustavičného zľahčovania a porovnávania so sezónnou chrípkou...
Podľa Worldometer (uvádzajú aj zdroje):
Beriem teda to vyššie číslo, 1,781 mŕtvych denne na sezónnu chrípku.
Covid-19 včera zabil 3,110 ľudí. A teraz sa pozrite na počet krajín, ktoré sú na tom naozaj zle. Potom keď si človek predstaví, čo by bolo, keby z toho naozaj bola globálna vec (čiže v každej krajine napadných 10% obyvateľstva a viac), tak nie je ťažké zrátať si 2 a 2 dokopy. Nehovoriac o tom, že chrípku nikto nerieši. Žiadne opatrenia, okrem toho že sa zaočkuje pár ľudí.
Podľa Worldometer (uvádzajú aj zdroje):
Kód: Vybrať všetko
Quick facts:
Every year an estimated 290,000 to 650,000 people die in the world due to complications from seasonal influenza (flu) viruses.
This figure corresponds to 795 to 1,781 deaths per day due to the seasonal flu.Covid-19 včera zabil 3,110 ľudí. A teraz sa pozrite na počet krajín, ktoré sú na tom naozaj zle. Potom keď si človek predstaví, čo by bolo, keby z toho naozaj bola globálna vec (čiže v každej krajine napadných 10% obyvateľstva a viac), tak nie je ťažké zrátať si 2 a 2 dokopy. Nehovoriac o tom, že chrípku nikto nerieši. Žiadne opatrenia, okrem toho že sa zaočkuje pár ľudí.
Jedna česká redaktorka sa pred niekoľkými rokmi presťahovala do Talianska (neviem presne ktorá časť). Našla si prácu v obchode s potravinami a tam že tí starčekovia okolo 90-tky si bežne ráno kupovávali víno. Vraveli jej, že pijú víno namiesto vody, aj kávu namiesto vody (6 káv denne). Netvrdím, že tak robia všetci, ale pri takomto životnom štýle to telo nebude v dobrom stave a potom ho choroba ľahko skláti.
Bukovský (áno, zase Bukovský, ale tiež proste dačo vie) v jednom videu spomínal niektoré liečivá, ktoré spôsobujú to, že pre ten vírus sú tie receptory akoby viac viditeľné (ak som to dobre pochopila). Aj nejaký iný doktor hovoril, že ak človek užíva viac ako 2- 3 lieky, tak tam už je aj ťažší odhad, čo s čím ako reaguje.
Bukovský (áno, zase Bukovský, ale tiež proste dačo vie) v jednom videu spomínal niektoré liečivá, ktoré spôsobujú to, že pre ten vírus sú tie receptory akoby viac viditeľné (ak som to dobre pochopila). Aj nejaký iný doktor hovoril, že ak človek užíva viac ako 2- 3 lieky, tak tam už je aj ťažší odhad, čo s čím ako reaguje.
chripka zabija prevazne v zimnych a jarnych mesiacochHensym napísal:Inak, na margo ustavičného zľahčovania a porovnávania so sezónnou chrípkou...
Podľa Worldometer (uvádzajú aj zdroje):Beriem teda to vyššie číslo, 1,781 mŕtvych denne na sezónnu chrípku.Kód: Vybrať všetko
Quick facts: Every year an estimated 290,000 to 650,000 people die in the world due to complications from seasonal influenza (flu) viruses. This figure corresponds to 795 to 1,781 deaths per day due to the seasonal flu.
Covid-19 včera zabil 3,110 ľudí. A teraz sa pozrite na počet krajín, ktoré sú na tom naozaj zle. Potom keď si človek predstaví, čo by bolo, keby z toho naozaj bola globálna vec (čiže v každej krajine napadných 10% obyvateľstva a viac), tak nie je ťažké zrátať si 2 a 2 dokopy. Nehovoriac o tom, že chrípku nikto nerieši. Žiadne opatrenia, okrem toho že sa zaočkuje pár ľudí.
pozri sa na tento obrazok, ukazuje dlhodobe priemerne mnozstva umrti: corona teda nezvysuje nijak vyrazne mnozstvo mrtvych, pocul si o roku 2016, ze by nejake nemocnice kolabovali? a pritom v jednom tyzdni umrelo 70k ludi celkovo (cisla su pre Europu)
okrem toho, IFR (Infection Rate Fatality) corony je menej ako 1 %, co je cislo porovnatelne s chripkou
a je porovnatelny aj nutny sposob liecby / hospitalizacie / narocnost zakrokov / pocet potrebneho personalu na pacienta atd?
ti ludia neumieraju len na coronu, umieraju s coronouPrůměrný věk obětí v Itálii (celosvětově zatím statistiky nejsou, ale pravděpodobně to bude srovnatelné) je cca 80 let z nichž 99 procent lidí mělo jiné závažné zdravotní problémy (vysoký krevní tlak, cukrovku, vážné srdeční problémy, rakovinu nebo chronickou nemoc jater). Polovina z nich trpěla třemi a více chorobami, čtvrtina dvěma a čtvrtina jednou.
a pri chripke je to inak?
Veď práve, že nepočul. Čím si to teda vysvetluješ?beardie napísal:pocul si o roku 2016, ze by nejake nemocnice kolabovali? a pritom v jednom tyzdni umrelo 70k ludi celkovo (cisla su pre Europu)
ved prave, ze nieDEVZYO1G napísal:a pri chripke je to inak?
zanedbatelne medialne pokrytie a menej panikyHensym napísal:Veď práve, že nepočul. Čím si to teda vysvetluješ?
samozrejme, je to vazna choroba, ak ma clovek ine predispozicie, ale ak ma niekto rakovinu a k tomu dalsie 2 vazne choroby, zvalovat vsetko na coronu je krajne nevhodne
nehovorim, ze by sa ludia nemali chranit, drzat od seba odstup, byt na homeoffice, ak sa da, neustale dezinfikovat prevadzky, atd atd, ale znicit ekonomiku vsetkych krajin kvoli "chripke" (fakt vyrazne uvodzovky) nie je najstastnejsie riesenie
a hlavne testovat testovat testovat, desiatky tisic denne je minimum, k tomu dosledne dohladavat zdroje ochoreni a tych ludi izolovat
...no ja neviem. Výpovede lekárov sú ale z prvej ruky, tých 20 vojenských truckov prevážajúcich mŕtvoly tiež nebolo z papiera. Chrípka je tu, ako sám hovoríš, každý rok. Takto ale nevyzerá a to aj napriek tomu, že sa voči nej nerobia žiadne opatrenia. Určite si nemyslím, že je medializácia na škodu, alebo panika prehnane vysoká.
lenze to bol lokalny extrem sposobeny tym ze:
1. ludia zijuci v tej oblasti maju velmi vysoky priemerny vek => cim starsi, tym nachylnejsi mat zhorseny priebeh
2. znecistenie prostredia v danej oblasti => koncentracia priemyslu na severe a severozapade Talianska
3. nedostatok nemocnic a posteli (ak budes velmi chciet, dohladam info o tom, ze maju 2x menej nemocnicnych posteli na 1000 obyvatelov ako v CR a 3x menej ako v Nemecku
4. sposob socialneho zivota => objatia, podania ruk, spolocenske aktivity
5. choroba utociaca na dychaciu sustavu a v pripade nedostatku ventilatorov (ktore bezne nie su v takych poctoch potrebne...) jasne vysledky
1. ludia zijuci v tej oblasti maju velmi vysoky priemerny vek => cim starsi, tym nachylnejsi mat zhorseny priebeh
2. znecistenie prostredia v danej oblasti => koncentracia priemyslu na severe a severozapade Talianska
3. nedostatok nemocnic a posteli (ak budes velmi chciet, dohladam info o tom, ze maju 2x menej nemocnicnych posteli na 1000 obyvatelov ako v CR a 3x menej ako v Nemecku
4. sposob socialneho zivota => objatia, podania ruk, spolocenske aktivity
5. choroba utociaca na dychaciu sustavu a v pripade nedostatku ventilatorov (ktore bezne nie su v takych poctoch potrebne...) jasne vysledky
Hádam tento obrázok urovná tie opakujúce sa nezmysly o porovnávaní s chrípkou.
COVID-19 je oproti chrípke:
- infekčnejší
- je náročnejšie ho diagnostikovať a trvá omnoho dlhšie, než sa prejaví (zatiaľ čo chorý nevedomky roznáša vírus ďalej)
- omnoho viac ľudí potrebuje hospitalizovať
- je smrteľnejší (aj s tým argumentom, že ohrozuje "len" starých ľudí, keďže na chrípku tiež väčšinou nezomrie mladý človek bez ďalších zdravotných ťažkostí).
Totálny nonsens je potom to porovnávať s rakovinou, ako to bolo v tom článku, to už je ako porovnávať farbu so zvukom.
COVID-19 je oproti chrípke:
- infekčnejší
- je náročnejšie ho diagnostikovať a trvá omnoho dlhšie, než sa prejaví (zatiaľ čo chorý nevedomky roznáša vírus ďalej)
- omnoho viac ľudí potrebuje hospitalizovať
- je smrteľnejší (aj s tým argumentom, že ohrozuje "len" starých ľudí, keďže na chrípku tiež väčšinou nezomrie mladý človek bez ďalších zdravotných ťažkostí).
Totálny nonsens je potom to porovnávať s rakovinou, ako to bolo v tom článku, to už je ako porovnávať farbu so zvukom.
vyzera to, ze virus je na ustupe, dnes opat potesujuce cisla vzhladom na nedavnu minulost. 4050 novych pripadov v Taliansku, tak malo tam mali naposledy 17. marca. V Spanielsku tiez celkom nizky prirastok. V podstate skoro vsade. Dufam ze tato tema sa coskoro stane minulostou