Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
Chyba je akurát v tom, ze keď sa aj povolia opatrenia tie najväčšie firmy vyrábajú všetko na export a keby sa už aj budúci týždeň rozbehla výroba ale na celom svete je kríza a dopyt klesol na minimum. A domáci dopyt tiež klesne kvôli tomu, že ľudia stratia príjem.
Časom sa musí pohnúť zase hospodárstvo, lebo aj keby štát rozdával dlhodobo každému príde bod, keď už každý peniaze mať bude ale nebude čo za ne kúpiť a potom si môžeš zjesť tie peniaze alebo to použiť akurát na záchode, a to už potom je koniec rozprávky a potom nasleduje nejaký nový tip feudalizmu. Až tak ďaleko to dúfajme nepôjde.
Ale keď si zoberieme, že to, čo je dnes by NIKTO na svete nepredpovedal pred pol rokom tak isto nikto nepovie čo bude o pol roka. Dovtedy ale treba robiť to, čo sa dá. Môže sa stať čokoľvek.
Nestrácam nádej ale jedinou záchranou je nájsť nejaký účinný liek, vakcínu, to by všetko zachránilo, tí mocní, čo celý systém ovládajú musia vidieť, že celý systém sa blíži k nenávratnému koncu, azda v poslednej chvíli príde záchrana, musí to prísť, ináč to vyzerá na dosť zlý koniec.
Ba by som povedal, že aj keby už liek bol aj vtedy budú následky závratné a ťažké, už nikdy nebude nič ako predtým.
Časom sa musí pohnúť zase hospodárstvo, lebo aj keby štát rozdával dlhodobo každému príde bod, keď už každý peniaze mať bude ale nebude čo za ne kúpiť a potom si môžeš zjesť tie peniaze alebo to použiť akurát na záchode, a to už potom je koniec rozprávky a potom nasleduje nejaký nový tip feudalizmu. Až tak ďaleko to dúfajme nepôjde.
Ale keď si zoberieme, že to, čo je dnes by NIKTO na svete nepredpovedal pred pol rokom tak isto nikto nepovie čo bude o pol roka. Dovtedy ale treba robiť to, čo sa dá. Môže sa stať čokoľvek.
Nestrácam nádej ale jedinou záchranou je nájsť nejaký účinný liek, vakcínu, to by všetko zachránilo, tí mocní, čo celý systém ovládajú musia vidieť, že celý systém sa blíži k nenávratnému koncu, azda v poslednej chvíli príde záchrana, musí to prísť, ináč to vyzerá na dosť zlý koniec.
Ba by som povedal, že aj keby už liek bol aj vtedy budú následky závratné a ťažké, už nikdy nebude nič ako predtým.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
K ruskam a WHO:
https://www.facebook.com/matus.ritomsky ... 2785992976Dnes dostal na tlačovke Igor Matovič otázku na povinné nosenie rúšok. Novinárka opäť argumentovala stanoviskom WHO, ktoré všeobecné nosenie rúšok neodporúča. Napriek tomu, že súčasné stanovisko WHO k noseniu rúšok je rovnaké, ako pred mesiacom, rôzne média včera prišli s titulkami, ktoré vyvolávajú dojem, že WHO prijalo k tejto otázke nejaké nové zásadné stanovisko. Išlo pritom o jednu otázku a odpoveď počas tlačového brífingu WHO, kde Dr. Michael J Ryan (výkonný riaditeľ WHO) iba zopakoval to, čo WHO tvrdí konštantne. Okrem iného povedal presne toto:
1) WHO odporúča nosiť rúška osobám, ktoré sú nakazené
2) Chybné používanie rúšok môže byť potenciálne rizikovým faktorom pri šírení COVID-19
3) Celoplošné nariadenie nosiť rúška môže viesť k ich nedostatku tam, kde sú potrebné (zdravotnícky personál atď.)
4) WHO napriek tomu vníma ochrannú funkciu rúšok a nekritizuje štáty, ktoré sa rozhodli zaviesť opatrenia na nosenie rúšok
Dôvody prečo WHO zaujíma takýto postoj som už detailne rozobral tu: https://bit.ly/3axmSjp
Bolo by správne, aby novinári prestali používať stanovisko WHO ako argument proti noseniu rúšok. Ešte raz, včera sa opäť výkonný riaditeľ WHO vyjadril, že nekritizuje štáty, ktoré sa rozhodli zaradiť povinné nosenie rúšok do svojich opatrení. Neviem ako jednoduchšie sa to dá už napísať.
Správať sa v aktuálnej situácii tak, ako keby sme boli všetci nakazení má svoje opodstatnenie a je to v súlade s odporúčaniami WHO.
To, že WHO nevydáva odporúčanie všetkým krajinám sveta zaviesť všeobecné nosenie rúšok má svoje opodstatnenie, o ktorom píšem v predchádzajúcom statuse.
A keď už píšem o rúškach musím spomenúť ešte jednu vec. Niektorí ľudia sa rozhorčujú, čo je to za blbosť požadovať od niekoho nosiť rúško aj keď je sám v lese. Ja sa pýtam – naozaj sme malé deti? A potrebujeme práve teraz od vlády, aby ku každému svojmu opatreniu formulovala tisíc výnimiek pre rôzne špecifické životné situácie? Samozrejme, že keď som sám v lese tak si dám pokojne rúško dole a nerobím z toho akt občianskej neposlušnosti ani dôvod na spochybnenie nariadenia o všeobecnom nosení rúšok na verejnosti. Chápem, že sme v krízovej situácii, rozumiem tomu, čo je cieľom tohto opatrenia, nesnažím sa nachádzať rôzne bizarné príklady iba preto, aby som toto nariadenie spochybnil. Správam sa ako dospelý rozumný človek.
V prvom rade ide o to, že ak to má pomôcť čo i len z 10%, tak to stojí za to.
Ľudia aj tak často nemajú doma čo robiť, a tie rúška sú lacnejšie ako jedny cigarety... Určite je to dobré opatrenie...
Ľudia aj tak často nemajú doma čo robiť, a tie rúška sú lacnejšie ako jedny cigarety... Určite je to dobré opatrenie...
Ľudia nemajú veľmi ako ovplyvniť situáciu a tak sa imaginárne upli na rúška. Dáva im to pocity istoty.
Ako rúška nikomu neublížia, veď ich nosím len kde musím.
Ako rúška nikomu neublížia, veď ich nosím len kde musím.
-
starysomar
Hardcore addict
WHO je akási záujmová skupina - organizácia z volených zástupcov, ktorí deklarujú svoje názory. Brať to za smerodatné je blbosť. Vieme ako fungujú iné také 
Rúško nosím a nešpekulujem nad tým, či je alebo nie je prospešné.
V Ázii sa poučili už pred desaťročiami.
Rúško nosím a nešpekulujem nad tým, či je alebo nie je prospešné.
V Ázii sa poučili už pred desaťročiami.
Kym niekto rozsiril ten hoax o tom, ze WHO je proti noseniu rusok, tak sa pokusil dat do google "who face mask"?
https://www.who.int/emergencies/disease ... -use-masks
https://www.who.int/emergencies/disease ... -use-masks
Súhlas, aj status toho pošuka, čo toto zverejnil na FB je absolútne vytrhnutý z kontextu.
V sekcii "General advice" to majú takto (vrátane boldu):
"However, the use of a mask alone is insufficient to provide an adequate level of protection, and other measures should also be adopted."
...pričom rozumnejšie pre pochopenie by to malo byť takto:
"However, the use of a mask alone is insufficient to provide an adequate level of protection, and other measures should also be adopted."
V sekcii "General advice" to majú takto (vrátane boldu):
...pričom rozumnejšie pre pochopenie by to malo byť takto:
Sú to také debilné názory. Keď aspoň trochu pomôžu už aj to je lepšie. Najlepšie nosiť aj gumené rukavice.
Každý normálny človek si uvedomí, že keby aj vdýchol cez rúško vírus tak to rúško je kontaminované, tak isto ako gumené rukavice, takže keď cez to budeš chytať celý deň hocičo hocikde tak nie je najlepšie cez to stláčať aj telefón alebo chytať volant na vozidle a podobne. To ale nemusíš byť mozgový chirurg prísť na takéto veci, len kto má dutú hlavu tak tým vymysleli domácu karanténu, lebo im by pomohlo len to, keby vonku nosili nejaký skafander ako astronauti.
Ja si dám aj gumené rukavice a mám popri tom ešte aj papirové vreckovky, ktoré si chytím do ruky a tak otváram deve alebo sa dotýkam rizikovejších miest. V rukaviciach papier a tým chytať nie priamo rukavicami a ten rovno aj hodím do smeti (myslím papier).
Povedzme minule som stretol známeho, samozrejme aj on mal rúško ale bez rukavíc ale ja som ich mal a chcel mi podať ruku som mu povedal, že nič v zlom ale radšej nie. Možno, že niekoho môžem uraziť, že mu nepodám ruku ani cez gumené rukavice.
Ale nechcem ani nemám celý prívesný vozík rukavíc, že by som ich mohol meniť každých 10 minút za čisto nové.
V niektorých obchodoch dávajú povinne aj tie jednorázové rukavice čo zvykli byť pri pečive, minule som si to dal na svoje rukavice, to už je dvojitá ochrana, stane sa aj to.
A sú aj tie jednorázové rúška, ktoré mnohí nosia a tie sú ako z papiera, prať sa to nedá ale dáš to do alkoholu a tak sa to dá dezinfikovať, nie je dobré nosiť týždne jednorázové rúška, môžu sa cez to aj šíriť keby už tam boli. Tie textilné sa dajú prať na vysokej teplote to je výhoda textilných.
Možno, že WHO doporučí, že najlepšie pobozkať každého známeho ale je to jedno, treba trochu rozmýšľať a robiť to, čo človek si myslí, čo sa dá a na čo sú možnosti.
Vždy lepšie dávať pozor ako kašlať na všetko. Treba minimalizovať priami aj nepriamy kontakt všade. Treba brať, ako keby bola úplná istota, že všetko je nakazené čoho sa len dotkneš a potom budeš dávať pozor na všetky drobnosti.
Každý normálny človek si uvedomí, že keby aj vdýchol cez rúško vírus tak to rúško je kontaminované, tak isto ako gumené rukavice, takže keď cez to budeš chytať celý deň hocičo hocikde tak nie je najlepšie cez to stláčať aj telefón alebo chytať volant na vozidle a podobne. To ale nemusíš byť mozgový chirurg prísť na takéto veci, len kto má dutú hlavu tak tým vymysleli domácu karanténu, lebo im by pomohlo len to, keby vonku nosili nejaký skafander ako astronauti.
Ja si dám aj gumené rukavice a mám popri tom ešte aj papirové vreckovky, ktoré si chytím do ruky a tak otváram deve alebo sa dotýkam rizikovejších miest. V rukaviciach papier a tým chytať nie priamo rukavicami a ten rovno aj hodím do smeti (myslím papier).
Povedzme minule som stretol známeho, samozrejme aj on mal rúško ale bez rukavíc ale ja som ich mal a chcel mi podať ruku som mu povedal, že nič v zlom ale radšej nie. Možno, že niekoho môžem uraziť, že mu nepodám ruku ani cez gumené rukavice.
V niektorých obchodoch dávajú povinne aj tie jednorázové rukavice čo zvykli byť pri pečive, minule som si to dal na svoje rukavice, to už je dvojitá ochrana, stane sa aj to.
A sú aj tie jednorázové rúška, ktoré mnohí nosia a tie sú ako z papiera, prať sa to nedá ale dáš to do alkoholu a tak sa to dá dezinfikovať, nie je dobré nosiť týždne jednorázové rúška, môžu sa cez to aj šíriť keby už tam boli. Tie textilné sa dajú prať na vysokej teplote to je výhoda textilných.
Možno, že WHO doporučí, že najlepšie pobozkať každého známeho ale je to jedno, treba trochu rozmýšľať a robiť to, čo človek si myslí, čo sa dá a na čo sú možnosti.
Vždy lepšie dávať pozor ako kašlať na všetko. Treba minimalizovať priami aj nepriamy kontakt všade. Treba brať, ako keby bola úplná istota, že všetko je nakazené čoho sa len dotkneš a potom budeš dávať pozor na všetky drobnosti.
-
javatar
Hardcore addict
To je nie len mozne ale aj pravdepodne az iste. Vela ludi ekonomicky trpi uz teraz. Preto tie opatrenia statu na zmiernenie. A bude to horsie, ja tie veci nepopieram.beardie napísal:ale ak bude vyrazne rast nezamestnanost, z coho vyplyva aj znizovanie platov, tak je naozaj mozne, ze ekonomika utrpi vyrazne a potom samozrejme aj ludia
Trosku kritiky k clanku:
Takze mesiac ak sa vsetko kompletne zastavi (co sa mimochodom nezastavilo)? Ak by ludia ostali mesiac doma (donasky jedla na pridel armadou, transport len do nemocnice atd.) tak je po korone a mozme to pomaly a tazko rozbiehat. Ale to sa dufam nestaneKaranténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby, financí, zásobování, zaměstnanosti i sociálního zabezpečení.
Toto mi pride ako povzdych komunistu spominajuceho na stare casy. Ak si dobre pamatam tak ekonomika ma 4 sektory - agrikultura (ktora dostane potrebne vynimky urcite), milovana priemyselna vyroba (trpi najtazsie), sluzby (trpia velmi), informacny sektor (trpi najmenej). Priemyselna vyroba sa bude riesit za behu a budu sa urcovat obmedzenia. Toto zastavenie nebude trvat dlho. Ale negativne nasledky sa znasat budu.Nelze čekat, je třeba okamžitě konat a co nejdříve obnovit výrobu. Průmyslová společnost se nesmí zhroutit.
Robit "nieco" lebo nerobit nic je zle riesenie mi pride ako dobra definicia paniky. Vsetko musi byt premysleny a podla moznosti otestovany krok....Hlavně už na žádnou pomoc nečekejme a konejme!
Samozrejme najlepsia cesta, je sice trosku problem aby ludia spolupracovali ale osobne by som bol za.beardie napísal:nebolo by lepsie ist smerom Svedska alebo JK? cize masivne testovanie a dosledne dohladavanie ohnisk?
Katastroficke scenare ako stanne pravo, kolaps ekonomiky a podobne urcite pri covide necakaj. Obmedzovanie, narast nezamestnanosti, pokles platov, velke zadlzenie statov a tazka obnova - to ano.
Alternativa ala javatarova krystalova gula (brat s rezervou) ak by sme nerobili nic: covid by dost ochromil zdravotnictvo (skus si predstavit co by znamenalo hospitalizovat co i len 0.5% populacie), strata na zivotoch prevazne v skupinach ktore su menej ekonomicky aktivne - co by si zobralo svoje dane kedze by sa o ne docasne starali ekonimicky aktivne zlozky (liecilo by sa prevazne doma). Nasledne by na tyzden dva ochoreli aj oni. Ludia ktori si nevyzaduju dennu starostlivost ale stale su na zdravotnictve zavisli by boli hooodne hlboko v problemoch. Pokles cestovania a dopytu po vsetkom moznom by nastal aj tak (aj ked nie v sucastnej miere) a kto by mohol robit z domu by sa o to snazil. Opat by si to najviac vyzrala velka priemyselna vyroba.
Cisla si netrufam odhadnut, osobne si myslim,zeby ekonomicke nasledky boli vyrazne mensie ak by sme virus jednoducho ignorovali. Stale mi to nestoji za to pripravit velku cast populacie o roky zivota.
hm?javatar napísal:Cisla si netrufam odhadnut, osobne si myslim,zeby ekonomicke nasledky boli vyrazne mensie ak by sme virus jednoducho ignorovali. Stale mi to nestoji za to pripravit velku cast populacie o roky zivota.
//post cislo 15000
-
javatar
Hardcore addict
Preformulujem - aj ked vidim, ze obmedzenia sposobuju ekonomicku ujmu stale ich povazujem za lepsiu alternativu ako to proste len nechat na ludi. Nevidim potencial kolapsu ekonomiky (to by niekto musel spravit fakt seriu velmi hlupych rozhodnuti).
Tá cesta nechať to tak kvoli ekonomike: nezabudnúť, že smrť obyvateľov sú skryté náklady - zomrie ti veľmi veľa odborníkov, ktorích skúsenosti a odbornosť nebudeš vedieť nahradiť ďaľších 10 rokov.
Špičkový 55r odborník má síce rovnaké vzdelanie ako čerstvý absolvent, ale tých 30 r. skúsenosti nenahradíš a to budú tvoje náklady na riešienie let the economy shine!
Nie som fanúšik "pravdy uprostred", ale tu to presne sedí - nedá sa úplne vypnúť ani úplne nechať voľný priebeh. Treba to regulovať, akceptovať straty a nábeh naspäť môže byť strmý (toľko prepieraná krivky V miesto U).
Špičkový 55r odborník má síce rovnaké vzdelanie ako čerstvý absolvent, ale tých 30 r. skúsenosti nenahradíš a to budú tvoje náklady na riešienie let the economy shine!
Nie som fanúšik "pravdy uprostred", ale tu to presne sedí - nedá sa úplne vypnúť ani úplne nechať voľný priebeh. Treba to regulovať, akceptovať straty a nábeh naspäť môže byť strmý (toľko prepieraná krivky V miesto U).
Teraz sa skončila tlačová beseda Matoviča a podľa neho je najlepším riešením on to nazval blackout-om, to znamená úplné zastavenie ekonomiky so zákazom vychzádzania s výnimočným stavom s políciou a armádou a že asi po troch takýchto týždňoch by mohli ísť všetci zase robiť, do školy ako pred vírusom. Podobným spôsobom ako to robili v Číne.
Aspoň že niekto má rozum v tejto krajine. Toto je jediné rozumné riešenie.
To, čo je dnes nemôže to takto ísť ďalej, vírus sa zabrzdil ale ekonomika padne.
Aspoň že niekto má rozum v tejto krajine. Toto je jediné rozumné riešenie.
To, čo je dnes nemôže to takto ísť ďalej, vírus sa zabrzdil ale ekonomika padne.
Je to rozumné riešenie, ak to budú 3 týždne. Ale budú to 3 týždne? 
Ďalšie vec, čo keď to tu my za 3 týždne dostaneme naozaj na minimum, a potom sa to tu opäť všetko obnoví, príde to sem z vonku (tranzit, cestovanie...), alebo tu proste zostane 10 skrytých prípadov, z ktorých to opäť narastie na tisíce. Veď predsa, niekto na slovensku bol pacientom 0. Nestačí, že zostane jeden chorý a sme na tom istom?
Ďalšie vec, čo keď to tu my za 3 týždne dostaneme naozaj na minimum, a potom sa to tu opäť všetko obnoví, príde to sem z vonku (tranzit, cestovanie...), alebo tu proste zostane 10 skrytých prípadov, z ktorých to opäť narastie na tisíce. Veď predsa, niekto na slovensku bol pacientom 0. Nestačí, že zostane jeden chorý a sme na tom istom?
Ja si myslím, že horším riešením by bolo teraz len tak pustiť ľudí a potom tu budú situácie ako v Taliansku a to budú nie 3-4 týždne ale viac a veľa úmrtí.
//autoeditácia príspevku (01 Apr 2020, 11:35)
Keď to fungovalo v Číne prečo by to nefungovalo aj tu?
//autoeditácia príspevku (01 Apr 2020, 11:35)
Tak povedz čo by bolo treba, poraď všetkým, budem rád keď nájdeš nejaké lepšie riešenie. Máš nejaký tajný liek? Na toto čaká celý svet.yoggy napísal:Mne to pride ako najhorsie mozne riesenie. Ucinok ziadny.
Keď to fungovalo v Číne prečo by to nefungovalo aj tu?
Súhlas. Ten vírus sa už nepodarí vyhladiť na úroveň 0 resp. nie sme Severná Kórea. Nejaké soft opatrenia a sploštenie krivky pri nejakom obmedzenom režime je najlepšie riešenie. Nevidim dovod preco by obchody nemohli fungovat s obmedzeniami napr. všetky.yoggy napísal:Mne to pride ako najhorsie mozne riesenie. Ucinok ziadny.
Tuším v Taiwane alebo kde vedeli hneď na začiatku úplne zabrzdiť vírus, bolo málo prípadov, a skoro nič tam nie je, ide tam všetko ako predtým. Len už mali systém, lebo tam mali ten Sars alebo čo to bolo a boli dobre pripravení a nemuselo sa nakaziť celé obyvateľstvo aby bola masová imunita.
Nie je jediným riešením že na to musí ochorieť celé obyvateľstvo s obrovskými stratami na životoch aby sa vytvorila prirodzená imunita. Taiwan je príklad.
Ani v Číne nemuseli ochorieť stámilióny a čísla sú minimálne.
Nie je jediným riešením že na to musí ochorieť celé obyvateľstvo s obrovskými stratami na životoch aby sa vytvorila prirodzená imunita. Taiwan je príklad.
Ani v Číne nemuseli ochorieť stámilióny a čísla sú minimálne.
Ale doktori sa vyjadrili (Krčméry v jednom videu...), že práve preto, že tam ten Sars mali už predtým a teda nejaké protilátky v tele, pomohlo im to teraz pri korone. Takže mali už nejakú tú kolektívnu imunitu.
Problémy pozná každý ale potrebujeme riešenie. Lebo čo potom? Začať z lietadiel striekať na obyvateľov vírus, rýchlo všetci ochorejú, 10% zomrie a ide sa ďalej?
Alebo budú všetci doma sedieť ako teraz pokým nekrachne všetko a čo potom?
Tretia možnosť je ísť cestou ako Taliansko, moc sa mi to nepáči.
//autoeditácia príspevku (01 Apr 2020, 11:47)
https://en.wikipedia.org/wiki/2002%E2%8 ... S_outbreak
Každý povie hocičo, treba pozerať fakty, kde komu a čo a ako sa podarilo, rozprávky treba nechať na dobrú noc.
Alebo budú všetci doma sedieť ako teraz pokým nekrachne všetko a čo potom?
Tretia možnosť je ísť cestou ako Taliansko, moc sa mi to nepáči.
//autoeditácia príspevku (01 Apr 2020, 11:47)
A v Číne sars nebol? Lebo potom ako tam ochorelo 80 tisíc obyvateľov na jednej kope keď už mali tú prirodzenú imunitu?zuzanuska napísal:Ale doktori sa vyjadrili (Krčméry v jednom videu...), že práve preto, že tam ten Sars mali už predtým a teda nejaké protilátky v tele, pomohlo im to teraz pri korone. Takže mali už nejakú tú kolektívnu imunitu.
https://en.wikipedia.org/wiki/2002%E2%8 ... S_outbreak
Každý povie hocičo, treba pozerať fakty, kde komu a čo a ako sa podarilo, rozprávky treba nechať na dobrú noc.