Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
zuzanuska
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa zuzanuska »

https://dennikn.sk/blog/1834047/nevypin ... b_comments

Neviem, či to každému ukáže, skopírujem to aj sem
Spoiler
Premiér začal hovoriť o „blackoute“, teda o kompletnom zmrazení krajiny na pár týždňov. Než odkliknete svoju voľbu v nejakej Facebookovej ankete, alebo kde sa o tom zase bude hlasovať, prečítajte si prosím tento text.

Premiéra (a mnohých občanov) pravdepodobne vystrašili nové výsledky z modelu vývoja pandémie od Inštitútu zdravotnej politiky. Model je určite matematicky správny, to spochybňovať nechcem. No je to model, a každý model je postavený na (ne)schopnosti odhadnúť vstupné parametre.

O reprodukčnom čísle ste už isto všetci čítali. Hovorí o tom, koľko ľudí nakazí infikovaný človek. Bez akýchkoľvek opatrení to číslo pri koronavíruse lieta niekde medzi 2 až 4. Podľa toho, či žijete v miliónovom meste, alebo na lazoch, a podľa toho, či sa vo vašej kultúre so susedmi vždy objímate, alebo si len vymeníte chladné pohľady z piatich metrov.

Toto číslo sa dá zmeniť zavedením zákazov a príkazov, aké máme aj u nás. A tu je pes zakopaný – nikto presne nevie, ako veľmi sa toto číslo zmení. IZP vo svojom modeli ráta, že opatrenia stlačili slovenské reprodukčné číslo na 1,65. Naproti tomu českí odborníci odhadujú že české reprodukčné číslo je odhadnuté na 1,1.

Na prvý pohľad malý rozdiel, ale keďže sa bavíme o exponenciálnej funkcii, rozdiel vo vrcholovom počte nakazených je v skutočnosti obrovský. Ako píše samotné IZP, pri čísle 1,65 bude na vrchole nakazených 3,1% obyvateľov, pri čísle 1,2 len 0,7%. Pri českom čísle 1,1 to bude teda 6-7 krát menej nakazených, ako odhaduje model pre Slovensko. Opatrenia máme pritom veľmi podobné. Ktoré číslo je správne? Majú pravdu českí odborníci, alebo slovenskí?

To s istotou nevie povedať nikto, pretože nevieme, ako sa menia skutočné počty nakazených. No Česi to nevedia presnejšie. Len v pondelok otestovali 6000 ľudí, kým na Slovensku sme za celý mesiac DOKOPY otestovali 9100 ľudí. Tápeme – naše reprodukčné číslo môže byť 1,65, ale pokojne aj 1,9 alebo 1,05. Každá desatinka však dramaticky mení vývoj počtu nakazených.

Rozhodnúť o hospodárskych škodách v rádoch miliárd eur (za týždeň vznikne HDP vo výške 2 miliardy eur) a vyvolať obrovské spoločenské napätie praktickým uväznením ľudí na základe tápania, je mimoriadne nezodpovedné. Tápať pritom nemusíme. Ako pokazená platňa opakujem nielen ja, ale aj WHO a prakticky všetci – testovať viac! Spraviť po mesiaci trvania epidémie v jeden deň len 400 testov a zdôvodniť to tým, že „bola nedeľa“?

Pritom to z vonka vyzerá, že kapacity sú, veď súkromníci už rozbiehajú privátne testovanie kade tade a tvrdia, že nemajú problém poskytnúť kapacity štátu. Všetko ukazuje na to, že chýba v prvom rade schopnosť manažérsky testovanie zvládnuť. Chápem, že vláda skočila rovnými nohami do nového sveta, plného starých úradníckych kádrov a zabehnutých vzťahov, ale miesto strašenia blackoutmi by mala nocou aj dňom pracovať na tom, aby tu bol funkčný systém testovania a trasovania prípadov. Každý z predstaviteľov a zamestnancov štátu, ktorí tento proces brzdí, nech odovzdá vizitky a uvoľní miesto.

Systém masívneho testovania a dohľadávania je jediné dlhodobé riešenie a prípadný blackout túto snahu len sťaží. Počas blackoutu sa bude nákaza ďalej šíriť v rodinách a cez zdravotnícke zariadenia. A hlavne – po jeho skončení sa stane čo? Musíme predsa rátať s tým, že nákaza tu v nasledujúcich mesiacoch bude zas a znova zavlečená zo zahraničia. Budeme blackout vyhlasovať každý druhý mesiac?

Martin Vlachynský
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

beardie napísal:Môžeš si prečítať posledné 2 strany? Máš tam aj tabuľku
Ty mas este potrebu reagovat na jeho odveci spam? Uz sa nedaju citat tie vyplody fantazie. Ako 12r.

Treba sa pozriet na Juznu Koreu. Obrovska masa ludi. Hustota zaludnenia ze sa nam moze snivat. Idealne podmienky na masivne rozsirenie. Lenze maju najlepsi progres z celeho sveta. A ich opatrenia? Zrusene len velke akcie s velkym poctom ludi. Ekonomika sa nezastavila skoro vobec. Zazrak. Ale nie. Tu bude nejaky saso riesit blackout.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Vedel som, že Matovič je pajac a svojim spôsobom zakerny človek, ale že by bol až takýto zákerný, a sprostý, tak to som teda nečakal.

Nemisto jeho blackoutu. lebo zrejme on má v hlave blackout už dávno, by som mu odporučil robiť masívne plošné testovanie ako to robia v južnej kórei,
rozhodne nás to výjde lacnejšie ako nezmyselný blackout, ktorý aj tak nič nevyrieši. Lebo to by tu tie opatrenia museli vyzerať ako v číne a nie ako v Bojnickej nemocnici.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Tiez zasnem. Aby sme este nespominali s laskou na Pelleho...
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Hmm trochu tomu nerozumiem. Keď zakazoval Pellegrini, ľudia mu tlieskali. Keď zakazuje Matovič, je to šašo. Pokiaľ si ja dobre spomínam, tak Pelle doslova avizoval, že ak sa situácia nebude výraznejšie zlepšovať, tak blackout krajiny do úvahy určite pripadá (nepoužil ale toto slovo), tak o čom je teda toto?

PS: Ja s tou odstávkou krajiny určite nesúhlasím a verím, že bude rozhodovať tím odborníkov, nie iba jeden človek. Takže zatiaľ nerobím závery.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Ja som u Pellegriniho nepostrehol nejake taketo vyjadrenia. V zmysle ze odstavi celu krajinu. Ked hovoril o sprisneniach, tak to som bral ze dobre, to bude asi povinnost nosit ruska vsade alebo zakaz bezdovodneho vychadzania. Ale odstavenie celej ekonomiky to vidim prvykrat u Matovica.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Odstavenie ekonomiky znie trochu účelovo.

Takmer všetky podniky, ktoré sú dnes zatvorené, zatvárali na tlačovke Pellegrini so Sakovou. Niektoré teraz v pondelok Matovič otvoril. Veľké firmy s odbormi, ktoré zatvorili (VW a pod.) tak spravili z vlastnej iniciatívy, nie z nariadení vlády.

Ja som také niečo veru u Pelleho postrehol, aj by som to našiel, len tých tlačoviek a vyjadrení bolo toľko, že sa mi naozaj nechce prehrabávať možno 10 hodinami materiálu. Možno si niekto pamätá lepšie.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

beardie napísal:
ita0204.jpg
Taliansko
okamzity navrat pre skupiny obyvatelstva pod 55 rokov do prace s dodrziavanim prisnych hygienickych pravidiel
ohrozene skupiny, starsi a chori ludia pokracovanie v karantene

niekto proti?
Zaujimavy napad, co kompromis:

18-39 - do prace by chodili vsetci povinne, ak zamestnavatel zabezpeci dostatocnu ochranu
40-65 - do prace by chodili povinne home office, lekari a ine nevyhnutne povolania, ostatni dobrovolne
65-... - povinna karantena, nakupy len medzi 09:00-12:00, prip. zabezpecit dodavky potravin a pod.

Mozno este obmedzenie vychadzania pre mladsich ako 65 rokov medzi 09:00-12:00, k obchodom by mohli pridat MHD.

Takto by sa nemusel zaviest plosny zakaz vychadzania, mohla by fungovat ekonomika a minimalizovali by sa umrtia.

Len si nie som isty, ci by sa to malo spustit ihned a pre vsetky povolania a co by malo zostat zatvorene, napr. obchodne centra, mozno limitovat pocet ludi, boli by dlhe rady, ale chodili by tam ludia len ak by to naozaj potrebovali.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gorsche napísal:Tiez zasnem. Aby sme este nespominali s laskou na Pelleho...
No Pelleho by som nechal Pellem, jedine čo ponukal bol charizmatickejši vzhlad a preto to na ludi pôsobilo upokojujuco, takže keď povedal nejaku blbosť, že sa testuje na 100% kapacity, tak mu to každy uveril, matoviča by zežrali za živa. Ja by som povedal, že Matovič, keď je pod stresom má vo zvyku sa uškrňať, škeriť a smiať sa, ako joker, možno je to z jeho strany aj určité vrušenie z aktuálnej situácie, no to už je na inú diagnózu.

Podobne to bolo aj pri tom prihovore toho profesora z Košic, čo pomaha pri vyrobe tych vetilatorov v Chirane, Matovič sa len uškrňal a poznamela, no vidíte tohto pána tu vidím po prvý krát a keď poukazal ten profesor, že ich nikto nekontaktoval ohladom pomoci do krizoveho štabu a pod, tak si od Puškarovej pital jeho mobil.
Keď ma štat taketo možnosti a taketo firmy na sk, kedy ekonomika ide na polovičny plyn, tak by mohli riešiť aj niečo ako zvyšenie kapacity v tej vyrobni, ak je to teda v našich silách, ale chápem, že na to treba vyškolených pracovníkov, ale možno majú nejaký plán ako by sa ešte dala navýšiť výrobná kapacita, prípadne nejaká finančná injekcia, alebo je to len scifi, niečo ako v usa general motors.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

O tom, prečo Estónsko nepanikari.
Why Estonia Was Poised to Handle How a Pandemic Would Change Everything
https://www.newyorker.com/news/our-colu ... everything

V lete sa stahujem do Tallinu, zatial vsetky vybavovacky prebiehaju az prekvapivo lahko.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Podľa včerajších čísiel v Európe máme viac ako 500 tisíc nakazených, v USA sa blíži číslo 250 tisíc.

Ako vždy aj teraz sú správy plné, že sme už dosiahli vrchol, už len dúfať, že správy pozerá a počúva aj korna vírus, že bude na čase ustúpiť. :lol:

V Taliansku už pri 40 tisíc nakazených boli prvé správy, že už najhoršie majú za sebou, teraz sme sú pri 120 tisíc a samozrejme aj dnes sa netvrdí nič iné, že najhoršie už asi majú za sebou.

Či toto budú tvrdiť aj keď bude len v Taliansku 300 tisíc nakazených? Lebo s týmto tempom do mesiaca sa ľavou zadnou zdvojnásobia čísla nakazených, aj keď vraj už dnes už je to celkom fajn a bude to len lepšie. :)

Ja chápem, že nemôžu šíriť paniku ale čísla sú čísla a možno že ešte aj tie čísla ani zďaleka neodzrkadľujú skutočnosť, v Taliansku keby otestovali celé obyvateľstvo tak si myslím, že by bolo úplne iné číslo, len zrejme nemajú 60 miliónov testov ani toľko zdravotníkov ani laboratóriá spraviť desiatky miliónov testov.

A to majú dosť prísne zákazy a opatrenia, niekde možno prísnejšie ako na Slovensku.

Mali by im poradiť odborníci z hojko a časti našich politikov a pustiť ľudí nech sa rýchlo vytvorí prirodzená imunita. To, že by zomreli tisíce alebo možno aj milióny obyvateľov je len maličká drobnosť, no nie? :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

To ze najhorsie maju za sebou vychadza z poctu novych nakazenych. V case ked je situacia nezvladnuta rastie pocet novych nakazenych kazdy den. V pripade Talianska je to od konca Februara do 21. Marca. Po prijati karantennych opatreni sa situacia zlepsi - rast sa spomali. Taliani sa uz dostali cez hranicu ked bol denny narast rovnomerny a pocet novych pripadov zacal klesat. https://www.worldometers.info/coronavir ... try/italy/
Taliansko.JPG
Spanielsko je teraz vo faze linearneho narastu, pocet novych pripadov este neklesa: https://www.worldometers.info/coronavir ... try/spain/
Spanielsko.JPG
USA je este v rozvoji, pocet novych pripadov sa kazdy den zvysuje: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/
USA.JPG
Cesar
Addict
Addict

Počas prísnych opatrení, karantény je stabilný nárast okolo 4-5 tisíc denne. To znamená, že o mesiac môžu mať namiesto 120 tisíc až 240 tisíc nakazených a to tak, že sú v platnosti prísne opatrenia.

To znamená, že keď to bude pokračovať nech už aj menším tempom, povedzme len 3 tisíc denne aj tak sa tam o mesiac zdvojnásobia čísla. A to už teraz sa hovorí, že je systém preťažený. A číslo sa s veľkou pravdepodobnosťou ešte bez problémov zdvojnásobí.

Toto všetko znamená, že katastrofa bude o mesiac ešte omnoho väčšia ako dnes, nebude raz toľko lekárov ani nemocníc ale pacienov raz toľko ako dnes bude.

A kde je ešte stav, že by povolili opatrenia, aké čísla by boli vtedy to aj predstaviť si je zlé. Do mesiaca by mali milión nakazených?

Keď pozeráme len grafy a niekoho uspokoja grafy a nie realita tak fakt, grafy už vyzerajú celkom fajn, len budem zvedavý keď sa u nich zdvojnásobia počty pacientov čo bude potom.

Záver: To najhoršie ešte len príde.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

System je pretazeny, ale predstav si ako by bol pretazeny keby dnes pribudlo 5000 pripadov, zajtra 6000, pozajtra 7000, atd. Nezabudaj, ze ludia sa mozu vyliecit ale aj zomriet. Tym padom sa pri linearnom prirastku novych pripadov da dostat do stavu ked sa system dalej nepretazuje: pocet novych nakazenych je rovnaky ako pocet tych, ktori sa v ten den vyliecili alebo zomreli. Z pohladu pretazenia systemu je dolezity graf Active cases a nie Total cases. Ale uz aj znizenie prirastku znamena ze sa pandemia pomaly dostava pod kontrolu.
Linearny narast pripadov este nie je dovod na zmiernenie opatreni, to moze prist az pri znizeni, vid Cina.
Cesar
Addict
Addict

Ale čo by bolo keby povolili opatrenia? Ten ozajstný koniec, to neviem či je možné vôbec odhadnúť, kedy príde stav, že sa povolia opatrenia a tak bude povedzme 1000 nových prípadov denne, to by už bolo fakt niečo, zatiaľ ale sa len loď potápa rovnako rýchlo, nič moc.

Bez opatrení by mali denne desiatky tisíc nových prípadov.

Ale to je pozitívne, že nenarastá denne počet nových do nekonečna, ale to len kvôli opatreniam, ktorými ale krachnú skôr či neskôr.
mulatt
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mulatt »

Cesar: Ty si tak neskutocne negativny clovek, to sa uz neda citat :nono: Mal by si si dat oddych od internetu, lebo s takou psychikou ta prveho skoli.
Cesar
Addict
Addict

Je to mierne lepšie, čo sa týka nových nakazených, netvrdím, že nie. A to je dobre. Ale kedy príde definitívny koniec tohto celého? To nebude také rýchle. Toto je realita.

Nie je všetko stratené, možno príde niečo, s čím nikto rátať nemohol a rýchlo sa to celé vyrieši ale zatiaľ nič také nie je vidno.

Na Slovensku sme na tom oproti ostatným viac než dobre.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ľudia, aký je váš odhad žeby sa táto situácia mohla zase vrátiť do normálu? Myslíte si, žeby to od leta mohlo zase ako tak fungovať? Už som počul všeličo, aj to že toto môže byť len "začiatok" a v jeseni to vypukne znova atď.. Ide mi o to, že pracujem v Nemecku v hotelierstve. A aj keď sa to bude postupne dostávať do normálu, tak si myslím, že hotely budú posledné veci ktoré sa povolia. A nejak neviem čo ďalej. Zbierať špargľu sa mi zatiaľ moc nechce [emoji23]
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Co sa tyka hotelierstva, ja by som kludne povedal, ze z tejto sezony nebude nic. :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Nechcem byť negatívny :) ale môj odhad je, že svet sa vráti do normálu až keď bude vakcína.

Tym nechcem povedať, že budeme zatvorený doma nonstop, ale také veci, že rúška, seniorské otváracie doby, nejaké obmedzenia na cestovanie zostanú v platnosti ešte dlho. A samozrejme lokálne karanteny v nejakych ohniskach budu ešte tvrdšie a časté.

Pred vakcínou je pre najdolezitejsia otazka, či ľudia čo Covid prekonali majú aspon ciastocnu imunitu.

edit este taká sranda:
Prílohy
91329659_10221777988469061_3749265222569820160_n.jpg
Napísať odpoveď