A to sa akože nemôže spraviť vyhradne zmluva s vyrobcom a ten bude dodavať iba pre štat, ak je vyhlaseny ten vynimočny stav. Či to by išlo proti trhovej ekonomike? Inač neviem, vyraba vôbec nejaka sk firma respiratory?ephramko napísal:U nás reálne hrozilo, že keď sa na trhu objavia respirátory od slovenských výrobcov, tak by PENTA alebo ktokoľvek s kapitálom preplatil štát a následne obratom by tieto respirátory ponúkol štátu, ale za 20násobok ceny.
Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
Tak to neviem ktora firma teraz na slovensku zacne vyrabat respiratory bez zmluvy so statom ked ich tu nemoze ani predavat, jedine tak na export, co by pre tu firmu bolo asi vyhodnejsie ako to predavat za lacno statu.
Takze vlastne mozno aj nasa vlada sa na nieco take chysta, preto uz zakazala respiratory. Konecne to dava zmysel. Len aby sa to nezvrtlo ako v taliansku.beardie napísal:Už aj v ČR začínajú používať mozog
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koro ... domaci_hm1
-
*****HERO*****
Guru wannabe
no ja ostavam pekne doma na homeoffice kludne aj cely rok, nebudem sa kazdy den drbat s ruskou a rukavicami a bat sa, koho zo svojich blizkych nakazim. aspon teda tak nejak to prednesiem sefovi
ale myslim, ze zamestnavatelia by to mali sami enforcovat u ludi, co mozu plnohodnotne pracovat z domu
V Taliansku daco povolili a nasledne sa zvysili pocty pripadov? Ci aku tajomnu paralelu tu zas vidis? Tipujem to na dalsie bluznenie.ropman napísal:Len aby sa to nezvrtlo ako v taliansku.
Co na tom nechapes ze ked sa uvolnia opatrenia alebo sa vobec nezavedu alebo sa zavedu neskoro to je jedno tak vzdy to vedie k zvysenemu poctu infikovanych, ktory ked sa zvysi az moc tak to zdravotnictvo nezvladne? Ako ja fakt neviem ale tu uz by asi trebalo zaviest nejaky test inteligencie na toto forum...
To je velmi dobry napad. A hned ako prvy by si ho mohol otestovat.
Mna strasne fascinuje odkial taki ako ty beriete tu istotu ze stale hrozia preplnene nemocnice. Vsak na JISke mame kolko? Okolo 150 pripadov? A na ventilatore traja. PANIKA !!!!
Mna strasne fascinuje odkial taki ako ty beriete tu istotu ze stale hrozia preplnene nemocnice. Vsak na JISke mame kolko? Okolo 150 pripadov? A na ventilatore traja. PANIKA !!!!
Lenže tak málo prípadov je naozaj pre tie opatrenia. Keď sa opatrenia uvoľnia, tak dôjde aj k väčšiemu šíreniu choroby. Nie okamžite, keďže vírus má dlhú inkubačnú dobu, ale o 2-3 týždne hej, čo ale neznamená, že to nebude dôsledok zníženia opatrení.
Ako berieme istotu, že hrozia preplnené nemocnice?
Poviem ti ako. U nás sú nemocnice preplnené aj za úplne bežnej situácie, keď nie je žiadna pandémia. To, že niekoho kto by mal ležať na nemocničnom lôžku pošlú domov pre nedostatok miesta je na Slovensku úplne bežná prax aj keď vonku nezúri vírus
Či myslíš, že tie naše nóbl nemocnice sú bežne naplnené na 60% kapacity a majú neviem aké lôžkové rezervy?
S príchodom pandémie ľudia stále majú aj svoje bežné súženia a choroby, pre ktoré potrebujú lôžko a už to je väčšinou nad kapacity nemocníc.
Ak povolíš opatrenia tak celkom logicky začne stúpať aj počet chorých a tých, čo lôžko potrebujú. Nie je za tým žiadne veštenie, stačí pozrieť fakt do okolitých krajín.
Tí dnešní a včerajší nakazení, čo sú v našich štatistikách sú ľudia, čo sa nakazili pred dvoma týždňami. "Aktuálne" štatistiky nám teda ukazujú dva týždne starú situáciu a ako to je v skutočnosti dnes, to nevieme. Fakt neviem, odkiaľ berie niekto ilúzie, že to zdravotníctvo zvládne, keď sa opatrenia zjemnia. Hovoríme o Slovensku. Tu to naše nemocnice a zdravotníctvo ledva zvládajú, ani keď sa nič nedeje.
Ako berieme istotu, že hrozia preplnené nemocnice?
Poviem ti ako. U nás sú nemocnice preplnené aj za úplne bežnej situácie, keď nie je žiadna pandémia. To, že niekoho kto by mal ležať na nemocničnom lôžku pošlú domov pre nedostatok miesta je na Slovensku úplne bežná prax aj keď vonku nezúri vírus
S príchodom pandémie ľudia stále majú aj svoje bežné súženia a choroby, pre ktoré potrebujú lôžko a už to je väčšinou nad kapacity nemocníc.
Ak povolíš opatrenia tak celkom logicky začne stúpať aj počet chorých a tých, čo lôžko potrebujú. Nie je za tým žiadne veštenie, stačí pozrieť fakt do okolitých krajín.
Tí dnešní a včerajší nakazení, čo sú v našich štatistikách sú ľudia, čo sa nakazili pred dvoma týždňami. "Aktuálne" štatistiky nám teda ukazujú dva týždne starú situáciu a ako to je v skutočnosti dnes, to nevieme. Fakt neviem, odkiaľ berie niekto ilúzie, že to zdravotníctvo zvládne, keď sa opatrenia zjemnia. Hovoríme o Slovensku. Tu to naše nemocnice a zdravotníctvo ledva zvládajú, ani keď sa nič nedeje.
Ja nemozem za to ze si nedokazes uvedomit, ako rychlo sa to moze zmenit pri exponencionalnom sireni nakazy, ktore vznika uz vtedy ked jeden clovek v priemere nakazi viac ako 1 dalsieho cloveka. Staci minimalna narast v exponente a dopad moze byt obrovsky. Ale uz sa tu k tomu nebudem vyjadrovat, prenecham to takym majstrom svetla ako ty.wladas napísal:To je velmi dobry napad. A hned ako prvy by si ho mohol otestovat.
OK, Muffiho argumenty beriem. To aby sa clovek aj mal obavat
ropman - no vsak tu je ten pes zakopany ze ty hned tvrdis ze nastane v momente exponencionalne sirenie lusknutim prsta. Preco? Zacneme na seba vsetci kychat? Uz davno nie je situacia nevedomosti na ktoru doplatili Taliani.
ropman - no vsak tu je ten pes zakopany ze ty hned tvrdis ze nastane v momente exponencionalne sirenie lusknutim prsta. Preco? Zacneme na seba vsetci kychat? Uz davno nie je situacia nevedomosti na ktoru doplatili Taliani.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Vie mi niekto povedať, kde sa dá prečítať zenie toho nového zákona o obmedzení pohybu cez Veľkú noc? Trvalé bydlisko mám v inom okrese ako bývam. Ktorý okres je ten "môj"? Môžem ísť do prírody iba v okrese, kde mám trvalé bydlisko, ale ako sa tam mám dostať? Ja vlastne budem porušovať zákon aj tým, že sa nachádzam v inom okrese, ako kde mám trvalé bydlisko. Tzn. že budem doma pozerať seriály a zároveň porušujem zákon?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Tvoj okres je ten kde bývaš, nie ten kde máš trvalé bydlisko.
Pozeral som matovicovu tlačovku. Na prechadzku do prirody môžem ísť iba s členmi rodiny s ktorými bývam, takže na bicykel v ramci okresu s kamošom nemôžem ist?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Ja napr. bývam v podnájme s manželkou v Prešove, ale trvalý pobyt máme vo Vranove nad Topľou. Mám si von sebou vziať zmluvu o podnájme ako dôkaz? 
Ja chodim skoro pravidelne na pracovnu cestu prec z BA tak to som teda zvedavy co teraz 
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Do 30km je to v pohode nie?
Dnes prisiel list od Borisa Johnsona: ostante doma, zachrante zivoty, zachrante zdravotnictvo. to co povedal v telke a bolo v novinach a vsade. do x domacnosti za peniaze, ktore mali ist do podfinancovaneho zdravotnictva, ktore je mozno moderne, alebo naucene liecit vsetko paralenom z TESCA
V sobotu som bol na nakup - v lekarni asistent vypocuval ci nemam priznaky a dal poucanie ako sa pohybovat po predajni. Pred potravinami rad na vstup (sobota podvecer, takze len 4 osoby predo mnou), no vo vnutri, okrem pokladni nikto nerespektoval social distancing.
Niektori susedia uz hodili letaky, ze pomahaju ludom, ktori su v rizikovej skupine. Veci, ktore sa nevojdu do otvoru na postu sa dorucuju tak, ze kurier zabucha na dvere a balicek necha pred dverami. Kym pridem len si mavneme.
//autoeditácia príspevku (06 Apr 2020, 19:58)
V sobotu som bol na nakup - v lekarni asistent vypocuval ci nemam priznaky a dal poucanie ako sa pohybovat po predajni. Pred potravinami rad na vstup (sobota podvecer, takze len 4 osoby predo mnou), no vo vnutri, okrem pokladni nikto nerespektoval social distancing.
Niektori susedia uz hodili letaky, ze pomahaju ludom, ktori su v rizikovej skupine. Veci, ktore sa nevojdu do otvoru na postu sa dorucuju tak, ze kurier zabucha na dvere a balicek necha pred dverami. Kym pridem len si mavneme.
//autoeditácia príspevku (06 Apr 2020, 19:58)
Obmedzenie pohybu má výnimky
Od polnoci z utorka na stredu budú môcť spolu tráviť čas len ľudia, ktorí žijú v spoločnej domácnosti.
Výnimky pre zákaz vychádzania budú platiť pre dochádzanie do práce a naspäť.
Ľudia tiež budú môcť zájsť na nákup potravín a drogérie, môžu si natankovať palivo do áut a kúpiť si krmivo pre zvieratá.
Povolená bude aj cesta za lekárom, vrátane sprievodu s blízkym. Vláda tiež umožnila návštevu prírody v rámci jedného okresu.
V prípade Bratislavy a Košíc výnimky platia pre celé územie mesta, keďže obe metropoly pozostávajú z viacerých okresov.
Policajtom bude pomáhať trojnásobne viac vojakov, než doteraz. Vláda vyčlenila 1500 príslušníkov armády, doteraz ich pomáhalo 500.
Počas sviatkov budú dočasné rozšírenie núdzového stavu po celom Slovensku kontrolovať v spoločných hliadkach.
Pokuta za nedodržanie nových opatrení je vyše 1500 eur. V praxi bude kontrola vyzerať tak, že policajti dajú ľuďom vypĺňať dotazníky, a až neskôr vyhodnotia, či ich cesta autom bola opodstatnená.
Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22377816/obmedze ... ml?ref=trz
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
A kde si to môžem prečítať niekde oficiálne. Aby som si to mohol vytlačiť a v prípade potreby to dutohlavom v uniforme ukázať, keby náhodou nechápali.K-u-b-i-a-k napísal:Tvoj okres je ten kde bývaš, nie ten kde máš trvalé bydlisko.
Mám v úmysle si vytlačiť list vlastníctva a ešte aj ústrižok z poplatku za odpad si okopírujem. Ale ako už fakt toto, takéto nedomyslené opatrenia.K-u-b-i-a-k napísal:Ja napr. bývam v podnájme s manželkou v Prešove, ale trvalý pobyt máme vo Vranove nad Topľou. Mám si von sebou vziať zmluvu o podnájme ako dôkaz?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Je to hlúposť, nieje šanca to úplne odkontrolovať...